welke kleding op Antartica


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Volgend voorjaar ga ik een reis maken naar Antartica via Zuid-Amerika. De oversteek gebeurt per boot. Wie heeft dit al wel eens gedaan en welke kleren heb je meegenomen. Ik ben al wel wat op onderzoek geweest, maar de prijzen van desbetreffende kleren lagen wel erg hoog tov mijn budget. Ik ben ook benieuwd wat voor soort laarzen je hebt mee genomen.
Wie helpt me echt, ik heb genoeg vage adviezen gelezen op internet.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi

Het is al een tijdje terug dat je het geschreven hebt, maar aangezien het nog niet weer voorjaar is geweest heb je misschien nog wel wat aan het antwoord.

Het is een beetje afhankelijk van wat je daar precies gaat doen, maar uit je omschrijving maak ik op dat je met een expeditie cruise meegaat?

In dat geval ben je meestal een uurtje of 3 aan land waarna je weer terug naar het warme schip gaat. Aangezien de landingsplekken op Antarctica nou niet echt uitnodigen tot lange wandelingen (vaak vlak bij een pinguinkolonie en omgeven door hoge bergen/gletsjers) zul je in de uren aan land niet erg veel aan wandelen toekomen (een paar uitzonderingen daargelaten).
Het is erg moeilijk om precies te zeggen wat voor kleren je mee moet nemen, aangezien het per persoon verschillend is hoe koud iets gevonden wordt. De temperatuur is er (tenminste, toen ik er was rond December, en op het Schiereiland) ergens tussen de 0 en de 5 graden.
Neem dus kleding mee waarmee je het een tijdje volhoudt in die temperatuur als je niet veel beweegt. Over het algemeen zijn veel laagjes beter dan 1 dikke donsjas, je kunt zo beter varieren. Zelf had ik een fleece broek aan, met daarover een gewone broek. Verder wat laagjes Icebreaker, met een fleece eroverheen en daarbuiten een goretex jas. Uiteraard kan er dan wat uit als het te warm is.
Laarzen zijn inderdaad het handigst, je gaat aan land met een zodiac, en het zal dus regelmatig voorkomen dat je net nog even in het water staat. Schoenen zijn dan minder handig.

Oh ja, en natuurlijk handschoenen en een muts.

Ik geloof dat dat het zo ongeveer is. Maar misschien ga je wel iets heel anders doen daar (al lijkt me dat niet, gezien je omschrijving).
Wat ik overigens niet helemaal snap is dat je wilt besparen op je kleding als je zoveel geld uitgeeft aan de tocht zelf. Een dure reis met slechte kleding is (in dit geval) toch echt niet aan te raden.

Mocht je overigens alvast even willen kijken hoe het er daar uitziet, op mijn website staan behoorlijk wat foto's van mijn reizen naar het Antarctisch Schiereiland: http://www.natureview.nl/photography/

Veel plezier daar

Groeten, Arjen
 
Ik wil terughoudend zijn met advieseren, want ik heb geen ervaring met Antarctica en wil geen slechte adviezen geven, maar een ervaring van oud collegas kan er wel vanaf:

Zij langlaufen over spitsbergen met sledes enzo. 's nachts graadje of twintig vorst, overdag vroor het ook een graad of wat. Tijdens het langlaufen hadden zij genoeg aan een onderlaagje en een softshell, meer niet. Maar goed, langlaufen met een slede kost een hoop energie en dus hadden ze het makkelijk warm.

Verder zal ik het hier bij laten, want buiten de ervaring van mijn collegas kan ik je ook niet meer dan vage adviezen geven.

Eins
 
Als een soortgelijke tocht op het programma staat heeft mijn advies inderdaad weinig waarde. Antarctica is nog een stuk kouder dan Spitsbergen (weet ik uit ervaring) en dat geldt helemaal voor de binnenlanden (weet ik helaas dan weer niet uit ervaring).

Maar bij zo'n tocht wordt de paklijst inderdaad duidelijk anders.

Groeten, Arjen
 
ik ga volgende week vertrekken voor 2 maanden naar de zuid pool,
ik ga de funderingen boren voor het elisabeth onderzoekcentrum van belgieen. www.hetlaatstecontinent.be

kledij dat ik meeneem.
botten van canada tot -40
een lange onderbroek of 4
een skibroek
t-shirt met lange mouwen
3lagen truien van haglofs
een donse jas treksta
een gore-tex po-shell
een paar mutsen en skibril
wanten van the northe face (het dikste model)
een paar windstoppende handschoenen.

en dat zal het ongeveer zijn.

ik hoop dat ik heb kunnen helpen.

roy
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan