Welke pannenset gebruiken jullie?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag mensen,

Redelijk simpele vraag, welke pannenset gebruiken jullie tijdens de hikes bij het bereiden van eten op een brander? Ik kwam er vorige week zelf achter dat een simpele aluminiun set niet ideaal is.

Vertel er ook effe bij waarom je die set gebruikt!

Alvast bedankt!
Jeroen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ha Jeroen,

zelf gebruik ik al weer jaren een aluminium setje van Camp art, deze omvat normaal drie pannen en een koekenpan (is dat correct volgens de nieuwe spelling de tussen N??) en heb ook een rvs setje die ik zo af en toe mee neem. Ook heb ik een Bombproof pannetje van seagull, die is ook van rvs loodzwaar maar echt super als ik alleen op pad ben (past alles in en je kunt der ook in wokken...). Je moet alleen erg oppassen als je pannekoeken of een ei oid wilt bakken in een alu pannetje op een erg sterke brander (mijn pannetjes staan dus ook geregeld naast het vuur).

Verder is er volgens mij weinig mis met alu pannetjes.

Op fiets vakantie voeg ik altijd ooknog een hele kleine tefal wok toe aan de set (en laat dan de koekepan thuis) omdat deze wat grote is. Maar wel mee oppassen want je bakt de ptfe antiaanbak laag op een benzine brander er zo af...

Maar misschien dat een titanium set ook erg praktisch is, maar deze zijn erg aan de prijs...
 
Ik gebruik een titanium MSR setje. Met twee pannetjes (inhoud weet ik niet uit mijn hoofd) met één deksel die op beide bannepast en als de deksel omdraait kan je de pannen stappelen.

Ik heb titanium genomen vanwege het feit dat alu schadelijk voor de gezondheid schijnt te zijn als de pannetjes oud zijn. Ik weet alleen niet wanneer de pannetjes nu zover gesleten zijn dat de hoeveelheid alu door je eten schadelijk wordt. Ik heb wel eens gehoord dat dat wel héél lang kan duren.

Dus ik zocht een alternatief dat ongeveer even licht was en dat is uiteraard titanium.

Ik heb het ook niet op pannetjes met teflonlaag om dezelfde reden. Als de laag slijt is dat spul niet zo gezonde door je eten. En het slijten kan vrij rap gaan.

Je hebtegenwoordig teflon velletjes die je op maat kan knippen van je pan en daarop kan je bakken en braden. Teflonvelletje gewoon jaarlijks vervangen en géén probleem met gezondheid of aanbakken.
 
's zomers gebruik ik een Tatonka Titanium pan icm een MSR Ti Kettle van 0.85ltr.
's winters een MSR Alpine set met XPD kookring, dit om de betere warmtegeleiding van staal tov titanium.
 
The Miniman

MSR titanium 2ltr. 1,5ltr. en 1 ltr. pan. Superpannetjes! Erg licht en duurzaam. Duur maar dat is het wel waard.

mzzl.
 
Jeroen,

Wij (mijn vriendin en ondergetekende) gebruiken al een aantal jaren de MSR alpine kookset. Bevalt ons prima. Branden soms wel eens snel aan maar bij thuiskomst even met de pannenspons aan de gang en ze zijn weer als nieuw.

Groetjes

Richard

:) :) :)
 
Ik gebruik de kleine tefal pannenset. een 0,7 en een 1,1L pan zo uit mn hoofd. De deksel is tevens als koekenpan te gebruiken. Zelf gebruik ik alleen maar de grote pan, is meer dan genoeg voor 1 persoon. (altijd knorr maaltijden oid). Het grote voordeel van deze pannen vind ik dat er een anti-aanbak laag inzit. Plakkende macaroni e.d. komt dus niet meer voor:+ (wel iets zwaarder, maar dat weegt niet op tegen de voordelen:D )

groetjes,
timo
 
Hoi Jeroen,

Wij gebruiken roestvrij stalen pannen, geen idee welk merk. Gekocht omdat we dachten dat het gezonder was dan aluminium, minder snel aanbrandt en in elk geval redelijk makkelijk schoon te maken. De set heeft 2 pannen en een deksel. In praktijk nemen we vaak maar 1 pan mee, omdat we op trekkingen meestal alle ingredienten in 1 pan kunnen koken. De laatste jaren heb ik er nog een koekenpan met anti aanbak bijgekocht om vers gevangen vis in te bakken. Het deksel van de pannenset is daar niet goed genoeg voor.
Aan het eind van de vorige vakantie heb ik een aluminium keteltje gekocht dat boven een kampvuur kan. Ben van plan de komende trekking voedsel mee te nemen waar je alleen kokend water bij hoeft te doen en 5 min. wachten. Het plan is dan om zowel brander als de pannen als brandstof thuis te laten. Ik hoop daarmee een 1 kilo te besparen.
Verder gaat er vaak nog een rookzak mee om vis in te roken. Die kan ook op een kampvuurtje.

Groeten,

Linda
 
Hallo

In het verleden heel content geweest met de kleine Tefal set., Later bij groter worden van eetlust ( tja ook de eetlust wordt groter als ze groeien) MSR Blacklite set. En nu nu gezelschap kleiner wordt (tja als ze klaar zijn met groeien, willen ze niet meer mee). Optimus Terra set.

Enige ervaringen;

Tefal: Plus: licht, rel goedkoop, min : glijden makkelijk van brander
MSRlacklite: Plus: Goedsluitend deksel, min: snel deuken, ingepakt rammelen.
Optimus Terra : Plus: warmte geleiding erg goed, Hooikist hoes.Coating erg goed. Min: kleinste pan rel zwaar. Pannenklem ielig.

Favoriet: Optimus Terra , want robust, genot om in te kokkerellen, zelfs wokken (neem daarvoor de buitenste pan).

Rolf

-- ik hou van goed eten, helemaal als ik op pad ben --
 
Ik gebruik el cheapo setje van 3 pannen, gekocht bij obelink in winterswijk voor 27 euri, merk is afkomstig uit italie en er zit een teflon laag erop.
Lekker goedkoop dus er wordt niet getreurd als de pannetjes overlijden.

gr
david
 
Ik hoor van jullie veel ervaringen met titanium. Daar ben ik nog niet aan toe. Ik kan nog veel sjouwen, want ik ben jong en als ik titanium moet betalen dan blijft er geen geld meer over om tochten te ondernemen.

Ik heb wel eens gelezen dat de verschillende lagen die een pannenset heeft(teflon, geanodiseerd(?))ook meespelen in de keuze voor de set, ik weet alleen niet meer waar ik dat gelezen heb. Kan iemand mij daar meer info over geven?
 
Voor de lange winter hikes gebruik ik de kleine tefal pannenset, redelijk licht met anti aanbak laag. Op zich ideaal voor het bereiden van allerlei soorten voedsel maar je moet een niet al te kleine pit hebben en een heel erg stabiele ondergrond.

Ik heb de ervaring dat de pannen vaak te glad zijn aan de onderkant waardoor ze bij te veel gewicht of een te kleine pit er af vallen. Maar voor de rest erg tevreden, geldt ook voor de grote pannenset trouwens die een stuk zwaarder is.
 
Alleen gebruik ik meestal een stokoud rvs met verkoperde bodem setje van Coleman. Kreeg ik geloof ik ooit eens kado bij een abonnement van Op Pad. Dit zal een jaar of 18 oud zijn en voor alleen voldoet het prima.

Als ik echt aan een meerdaagse tocht bezig ben heb ik eigenlijk meestal alleen een 41 (!) jaar oud 1,4 alu pannetje + deksel bij waarmee ik alles doe: sneeuwscheppen, water koken en eten maken.
Ik pas natuurlijk wel het menu aan aan de hardware mogelijkheden.

En ik heb een opmerking over de anti aanbaklaag die los kan komen:
Deze laag is absoluut inert!
Het opeten van tefalresten heeft geen gevolgen voor je gezondheid!
Tefal (Ook een PTFE variant, net als Gore Tex) wordt nl pas gevaarlijk bij oververhitting en de boel ontbindt Er komen dan nl giftige dampen vrij. Dit is overigens pas bij zo'n 400 graden dacht ik, ruim onder de normale waarden tijdens het koken. .
Operators bij Dupont in Dordrecht kenden allemaal vroeger de "tefalshock" als ze een sigaretje rookten en er sporen teflonpoeder mee opbrandde...
Teflon staat er overigens om bekend dat het zo chemisch resistent is dus een beetje maagzuur doet het echt geen kwaad.

Ik heb trouwens een heel simpel bewijs dat Tefal bij opeten onschadelijk is: anders mocht het in dit overgereguleerde landje gewoonweg niet gebruikt worden!!

Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Jeroen, wellicht hier gelezen: http://www.hiking-site.nl/materialen_flessenbekerspannen_pannen.php

Verder gebruik ik of mijn Li-Tech steelpannetje van Primus of mijn Terra set van Optimus (als het errug koud is). Voor in de zomer op een camping heb ik ook kleine wok, maar da's niet om zo maar mee te nemen. Tikkeltje te zwaar daarvoor.

Af en toe neem ik ook alleen de Jetboil mee, met ingebouwde/opgebouwde pan. Is ideaal voor het snel opwarmen van water voor een kop koffie of soep.

Raymond
 
Hi,

Ik heb de pannenset van mijn ouders geerfd, waar ze mee kampeerden toen ze ergens in de 20 waren ofzo ;): zo'n oude aluminium. En dat ding doet het nu na 40 jaar nogsteeds! Hij is inmiddels door ons zo misbruikt dat hij erg gedeukt is :( .

Bij een abonnementje op de Op Pad kregen we een Tefal pannensetje cadeau. Ook altijd naar volle tevredenheid gebruikt. Na 2 jaar was de anti-aanbaklaag er toch wel vanaf en door de deuken past alles niet zo goed meer (deksel enzo).

Bij een bestelling bij Moosejaw in de VS een MSR Blacklite pannensetje gehad. Dit is onze winterset. De grote pan gaat dan in zn eentje mee. Wat daarvan handig is, is dattie zwart is: we scheppen er wat sneeuw in en als er een zonnetje is zetten we um in de zon en voila! Na een poos heb je water ipv sneeuw in je pannetje!
Verder is het een niet echt opvallend pannetje, redelijk zwaar, niet degelijk en de anti-aanbaklaag laat nu binnen een half jaar al los....

Ik sta vaak al wel kwijlend bij de titaniumpannetjes, maar manlief wil er nog niet aan omdat de MSR nog ok is.... :(

Cheers
Petra
 
Ik gebruik ook al enige tijd de tefalpannenset maar absoluut geen last van dat de anti aanbak laag er van af valt. Neem dan ook wel altijd een plastic lepel mee om in de pan te roeren waar ik ook gewoon mee kan eten. Komt uit een of ander speelservies voor kinderen dat nog op zolder stond bij mijn vriendin uit haar kindertijd.

Als reisbegeleider krijg ik van de organisatie altijd een grote aluminium pannenset mee. Die sla ik zelf meestal weer recht als ze wat ouder zijn en dan gaat het altijd eigenlijk weer prima. Hoewel koken voor 10-12 pers. altijd lastig blijft op een benzine brander en relatief kleine pannen.
 
Ongeveer 14 jaar geleden begonnen met een Coleman Peak One, eenpersoons pannensetje. Nog altijd in dienst alleen is bij het grote pannetje de hengsel er de laatste keer afgevallen. Ooit iets vann 50 gulden voor betaald.
Verder gebruik ik een simpel alu setje zoals velen die hebben.
Ooit gekocht in een 2e hands zaakje voor 1,50 gulden.
Doet uitstekend dienst. 1 van de 4 pannetjes is zwaar gedeukt en zwart geblakerd door de kampvuren waar hij in gestaan heeft.
Klinkt dat bekend JAO?

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>kwam er vorige week zelf achter dat een simpele aluminiun set
>niet ideaal is.

Waarom niet?

Gebruik zelf meestal één oude aluminium pan met deksel, en een waterketeltje. Het keteltje is handig schenken en water maken als je de afwas nog niet hebt gedaan. Het pannetje heeft geen teflon oid, maar dat maakt niet uit. Het is oud, dus schoonschuren, en in vuur zetten is allemaal geen probleem...

grtz
Henk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan