Welke quilt?

Hallo!
Omdat er een nieuwe trip aan zit te komen, ben ik op zoek naar nieuw (en beter) materiaal. Ik ben dan wel geen hiker maar een fietser, maar lees al geruime tijd mee op dit forum en hoop dat jullie me kunnen helpen.

Voor corona heb ik een fietstocht gemaakt naar China/Singapore/Australie en toen heb ik na lang wikken en wegen gekozen voor de mysterious traveller 700 van Cumulus (standaard uitvoering). De conclusie van deze slaapzak is dat hij zo'n 98 procent van de tijd veel te warm was, en voor 2 procent niet warm genoeg. Daarnaast zat de rits van de slaapzak nogal vaak vast, en werd de buitentijk ook heel snel vochtig. Het opbergvolume was ook erg groot, waardoor hij veel plaats innam in mijn tas. Ik was dus niet mega enthousiast over deze slaapzak.

Ik ben erachter gekomen dat ik het blijkbaar best snel warm heb en wil graag op alle fronten minimaliseren. Lichter in gewicht, iets minder warm, kleiner pakvolume. Een quilt klinkt als iets om uit te proberen.
Ik ben een vrouw, 172cm, normaal postuur en een zijslaper. Ik weet nog niet helemaal waar mijn reis naartoe zal gaan, maar zoek een 3 seizoenen quilt. Iets minder warm dan de mysterious traveller, maar nog steeds wel redelijk warm. Voor die paar procenten dat de quilt te koud gaat zijn voeg ik dan nog wel extra lagen toe om toch warm genoeg te blijven.

En nu. Nu zie ik door de bomen het bos niet meer... Mogelijke kanshebbers zijn de Cumulus quilt 350, maar dan met hydrophobic dons. Daarnaast spreekt me de Katabatic Flex 30 ook wel aan. Mijn ouders gaan morgen naar Amerika en kunnen eventueel iets voor me meenemen, dat maakt kopen in de US relatief aantrekkelijk. Hoewel de dollar wel vrij hoog staat...
Wie heeft tips of andere aanbevelingen?

Bedankt!

Groetjes, Jonne
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Maar als hij 98% van de tijd te warm was hoezo liep de rits dan vaak vast? Ik neem aan dat je dan je slaapzak min of meer permanent volledig opengeritst had en als quilt gebruikte?
Dat is tenminste wat ik doe met mijn slaapzak in de zomer...

Groetzels,
Dennis
 
De eenvoudigste oplossing zou idd zijn om je slaapzak als quilt te gebruiken door hem open te ritsen en over je heen te leggen, zoals hierboven al aangegeven werd. Als dat te fris wordt gebruik je hem terug als slaapzak..

Anderzijds levert investeren in een quilt wel een mooie gewicht & volume besparing op t.o.v. je huidige slaapzak.
Als je over het water gaat kijken, kom je veel mooi, vaak duur spul tegen. Erg goed als je weet wat je wilt, en een fervent gebruiker bent.
In het geval dat je geen maximaliseerder bent, zou je eens kunnen kijken naar Hammock Gear. Zij geven enorm veel waar voor je geld als ik de ervaringen van andere gebruikers hoor, misschien nog wel meer dan het populaire Cumulus. Daarbovenop zag ik dat ze een 15% kortingsactie hebben lopen tot 28 juni, wat de deal alleen maar zoeter maakt.
Dat gezegd zijnde, ben ik erg blij met mijn producten van Cumulus, waaronder mijn (extra brede) Taiga quilt.
 
Ik heb verschillende slaapzakken in huis.
ieder met zijn eigen inzetbaarheid.
Ja, ik heb ook een quilt maar ik betwijfel of je die in moet zetten als zijligger bij temperaturen tegen het vriespunt.
Hoger: dan zou ik er wel voor gaan
Iedereen heeft het over het lagere gewicht van een quilt tov een slaapzak.
Ik betwijfel die stelling. Accoord, een quilt heeft geen kap maar qua breedte zal die amper verschillen met een slaapzak.
is dat wel zo dan ben je constant in de weer om tocht te vermijden bij het draaien en keren.
Vochtige buitentijk is soms niet te vermijden (meestal meer aan het voeteinde) Heeft veelal te maken met het lichaamsdamp die condenseert in zijn weg naar buiten
Vastlopende ritsen is soms het gevolg om alles zo licht mogelijk te willen maken en verstevigingen thv de rits worden vermeden.
Een slaapzak van bv 350 gr met een cuin van 800 zal al een ander pakvolume hebben
 
Ja, ik heb ook een quilt maar ik betwijfel of je die in moet zetten als zijligger bij temperaturen tegen het vriespunt.
Hoger: dan zou ik er wel voor gaan
Iedereen heeft het over het lagere gewicht van een quilt tov een slaapzak.
Ik betwijfel die stelling. Accoord, een quilt heeft geen kap maar qua breedte zal die amper verschillen met een slaapzak.
is dat wel zo dan ben je constant in de weer om tocht te vermijden bij het draaien en keren.
Helemaal met je eens, de gewichtsbesparing quilt t.o.v. slaapzak is niet bijzonder noemenswaardig.
Ook moet je idd kijken dat de quilt breed genoeg is om tocht te vermijden, de standaard breedte Cumulus quilts van een paar jaar terug voldeden hier niet aan (eigen ervaring) waardoor sommigen begonnen met allerlei bevestigingssystemen, wat m.i. niet optimaal is.
De grootste troef is voor mij het gebruiksgemak van een quilt, gemakkelijk erin en eruit kruipen, alsook voetjes buiten als het te warm is. Nooit meer als een worm in een slaapzak kruipen 😄

@Jonne Welk temperatuurbereik plan je in te zitten? Welke temperaturen kwam je tegen dat je de MT 700 te koud vond?

Zelf ook begonnen met een panyam 600 (+- equivalent aan jouw slaapzak) om te gebruiken als een alleskunner. Na 2 jaar toch maar een quilt erbij gehaald, en sindsdien de panyam 600 nog maar enkele keren gebruikt voor winterse trips.
 
Bedankt voor alle reacties!
Ik heb ook gekeken naar Enlightend Equipment gekeken, maar naar wat reviews gekeken te hebben lijkt de Katabatic wat geavanceerder te zijn.
Mijn slaapzak gebruikte ik inderdaad het grootste gedeelte van de tijd opengeritst, alleen loopt de rits maar tot het voeteneinde, waardoor je hem niet helemaal plat kunt leggen en mijn voeten of in de slaapzak moeten, of uit. Dat spreekt mij dan wel weer aan aan een quilt, die kun je helemaal als deken gebruiken (als de voetbox niet dichtgenaaid is). Overigens is een quilt geen must, ik wil voornamelijk lichter en kleiner pakvolume.
Mijn vorige trip was de zijderoute naar China/Azie/Australie. Ik ben toen half februari vertrokken in Nederland, het eerste stuk vroor het nog best wel. Toen had ik het vrij koud in de slaapzak (en zat de rits vaak vast). In de Pamir was ik vrij laat in het seizoen en vroor het sommige nachten zo hard dat alles bevroren was, de binnenkant van mijn tent en de buitenkant van mijn slaapzak. Daar was het dus niet heel vreemd dat ik het koud had. Maar alles bij elkaar heb ik zo'n 10 nachten meegemaakt waarbij de slaapzak de goede warmte had, daarbuiten te koud of te warm. Ik denk dat ik dus liever voor wat minder warm ga en gewoon wat meer kleren aantrek wanneer het koud is.
Waar mijn volgende trip heen gaat staat nog ter discussie. Of van Canada naar Argentinie, of naar het Midden-Oosten/Oost-Afrika, of Australie/Nieuw Zeeland. Kortom, de keuze is reuze! ;)
Conclusie is dat ik een doe het alles slaapzak/quilt zoek. Want ik denk niet dat ik veel zin heb om spullen vooruit te sturen enz.

Wat me aansprak van de Cumulus quilt is dat het pakvolume 4,5 liter is (of dat geven ze aan op de site). Aangezien de prijzen best behoorlijk omhoog gegaan zijn, maakt dat Cumulus of Katabatic niet zo veel verschillen van prijs. Maar minder is altijd beter natuurlijk, dus ik sta open voor suggesties!
 
Laatst bewerkt:
Ik ben nog even op het internet aan het speuren, en kom een 4th of July aanbieding tegen bij REI: Magma Trail Quilt 30.
Tikt niet alle vinkjes af, maar is met 165 dollar wel een hele goede aanbieding, en wellicht de moeite waard om te proberen? Wat denken jullie?
 
In het vroege voorjaar op pad geweest met comforter 400 van cumulus.
Een comforter kun je als quilt gebruiken of als deken.
Toen het echt koud werd was mijn ‘redding’ om mijn donsjasje snachts aan te houden.

Mieke
 
Bedankt voor de tips! Ik heb uiteindelijk de Magma Trail quilt 30 van REI besteld! Voor dat geld vond ik het wel de moeite waard om dat eens te proberen! :)
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan