Welke regenbescherming


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Welke bescherming gebruiken jullie tegen de regen tijdens het wandelen. Een regenpak vind ik onhandig (voor dat je die aan heb is de bui alweer voorbij of je bent al doornat)en neem denk ik veel ruimte in. Een pongo lijkt me wel wat maar dan kan je je voeten weer niet goed zien. Andere suggesties?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Sneldrogende kleding.... Vaak is alleen een jas en capuchon of losse hoed voldoende. Jas heb je zo aan. Met sneldrogende kleding is de broek zo droog. Blijft het echt hard door regenen dan loont het altijd om toch die ademende regenbroek aan te trekken. Je broek daaronder droogt toch wel weer daaronder
 
Ha,

Ik heb meestal een waterafstotende softshell bij me. Daarnaast een waterdichte hardshell met een waterdichte regenbroek beide ademend.

De reden voor deze combinatie is dat ik in eerste lekker lang kan doorlopen met de softshell zonder mij direct te moeten omkleden. Wanneer het echt door begint te regenen trek ik mijn jas aan en eventueel de broek.

Wanneer je ergens loopt en het begint echt door te regenen, dan ben je blij met het extra gewicht en ruimte.

Oh ja, ik heb ook nog een broek, die je kan waxen en daarmee kan je ook nog langer doorlopen zonder direct de regenbroek aan te trekken.

In de zomer heb ik meestal snel drogende kleding aan en in de winter trek ik eerder waterafstotende kleren aan. Al kan sneldrogende kleding heel het jaar geen kwaad.

Succes met je keuze!

Roel

---
http://www.wandelenisleuk.nl
 
Afhankelijk waar ik heen ga.
In veel gevallen neem ik gewoon de poncho mee.
In de bergen en in de winter meestal de GTX regenpak.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Voor een weekendje zonder al te veel neerslagverwachting een paraplu of als ik weet, dat ik veel in het bos/hoog gras ga lopen een plu en gamaschen.

Voor bovenstaand weekendje waarin wel veel neerslag is aangekondigd een poncho, heel lichtgewicht regenpijpjes en gamaschen.

Voor langere tijd van huis neem ik de poncho, de gamaschen en de stevige regenpijpen mee. En ook een featherlite regenjasje voor wanneer ik kamp (heb ge-)maak(t).

Die featherlite neem ik overigens ook mee als ik tijdens weekendjes weet, dat ik niet op een camping overnacht; voor tijdens het kamp dus, want volgens mij is het dingetje na een kilometer onder een rugzak al door.

Bovenstaand is overigens allemaal bij temperaturen vanaf ongeveer 5 graden of hoger overdag, waarbij ik het dus voor mijn maatstaven comfy genoeg vond. Niet gescrambeld of ontzettend steile stukken geploeterd.

Ik heb wel in een volledige regenbroek gelopen, maar dan bijft het niet bij klam, dan wordt het echt klef en irritant ipv alleen maar een beetje klam. Het enige voordeel is, dat je gewoon ergens op iets kliedernats kunt gaan zitten. Ik heb ook met een goretex regenjas gelopen en als het dan even níét regent, blijft het klef in de jas daar waar een poncho weer opdroogt. Ik bleef maar switchen van jas-aan naar jas-uit, naar jas-aan, naar... enfin je snapt het wel. En de schouder-, maar vooral heupbanden werden nat, wat ik niet heb onder een poncho.
 
Ik heb eigenlijk altijd gore-tex aan als ik wandel. Alleen voor een dagwandeling in Nederland in fris weer als er geen of weinig regen voorspeld is, heb ik wel eens een softshell aan. Niet vanwege de waterafstotende capaciteiten, maar vanwege de winddichtheid en isolatie. Het enige wat ik wel eens met poncho's gedaan heb is er twee aan elkaar gemaakt (van die legerdingen) en onder geslapen.

Ik ben iemand die, denk ik, wat meer dan gemiddeld zweet, maar met mijn paclite-regenbroek heb ik nog nooit echt natte benen gehad. Hoogstens onder de gamashen die ik aanheb in Schotland of andere drassige of witte gebieden.

Maargoed, als het echt lang regent en ik heb mijn drielaags aan, dan is alles niet meer echt droog binnen die jas. Sinds kort heb ik een eVent-jas. Ben erg benieuwd hoe die het gaat doen, maar ik neem aan dat ik nog steeds een natte rug zal hebben na een dag met de grote rugzak. Maar misschien blijft de rest van mijn lijf wat droger.

Ik heb overigens sinds een paar jaar zo'n heel dun windvangertje. Daar ben ik erg over te spreken. Het ding is zo dun dat het eigenlijk niet isoleert, maar wel veel wind tegenhoudt. Ik loop er op trektochten in Schotland eigenlijk altijd in, tenzij het mooi weer is. Het gevalletje houdt een klein buitje ook nog wel tegen en bij meer dan een buitje heb ik dus nu een eVentjas die me droog gaat houden.

Harold
 
Ik ben verknocht aan mijn 3 laags gore tex jas van HH, zeker met kouder weer.
Voordelen van Gore tex tov. nylon kleding: bij goed koud weer op hoogte werken ze het beste, dan blijf je zelfs bij behoorlijke inspanning redelijk droog. Onder je rugzak krijg je uiteraard wel sneller een natte plek.
Ooit adverteerde de Op Pad met de introductie van het toen nieuwe fenomeen "ademende kleding" met schreeuwende koppen als: NOOIT MEER NAT!!!
Maar dat is een fabeltje. Als de omstandigheden en inspanning er naar zijn wordt je ook onder een Goretexje nat tot kleddernat.
De winst zit hem er echter in dat je wanneer je je minder gaat inspannen je ook langzaam maar zeker weer opdroogt. Onder een Nylon jack blijft de condens echter hangen en blijf je nat.
Dus hou je na de wandeling en het opzetten van je kamp je jas aan dan zit je redelijk comfortabel winddicht, en droog je in een uur of zo weer op. Dit werkt het beste met de juiste laagjes eronder. Het concept is thermische onderlaag, warme laag en waterdichte laag. En aan/uit trekken van kleding hoort bij dit concept en daar moet je even mee om leren gaan. De eerste 2 dagen van de WHW vorig jaar was ik bijv veel te warm aangekleed, uiteindelijk bleken een thermoshirt en regenjack meer dan afdoende voor het Schotse Mei weer. De fleece kon in de rugzak blijven en werd alleen met rust te voorschijn gehaald.

Morgen ga ik trouwens een nieuwe Berghaus regenbroek halen, niet de Pack lite, die is me toch te zwak gebleken voor mijn ietwat ondoordachte wandelstijl. ;)
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ik loop dus zelf ook altijd in 3-laags Goretex. Dat zijn gewoon stevige jassen die wat kunnen hebben. Ook ik krijg natte plakken op mijn rug van de rugzak. verder optrekkend vocht bij de polsen. Maar zoals Rob schreef bij rust binnen een uurtje droog. Met mijn benen broek eigenlijk nooit vocht problemen. Ik zweet daar minder denk ik. En idd het 3-lagen principe is onontbeerlijk met GTX.
 
Ik loop als het regent vaak in mijn 3 laags GTX jas, met daaronder een sneldrogende broek. Als het koud en regenachtig is, heb ik nog wel eens een niet ademende regenbroek in de rugzak zitten. Die heb ik echter weinig aan, vandaar dat ik niet geïnvesteerd heb in een ademende regenbroek. Mijn regenjack heeft hele lange okselritsen voor ventilatie, en die staan ook vrij snel open. Paraplu's vind ik in het dagelijkse leven al vreselijke ondingen, dus zeker met wandelen.
 
Zelf draag ik altijd een Goretex paclite met 3-laags Goretex. Sneldrogende kleding draag ik eigenlijk ook altijd als ik aan het hiken ben.

Een poncho gebruik ik ook wel, maar niet zo veel.
De poncho die ik gebruik als ik aan het hiken ben, beschermt ook mn rugzak. Bij deze poncho is aan de onderkant een drukknoopje bevestigd zodat ik de onderkant van de voor- en achterkant aan elkaar kan vastmaken. Hierdoor kun je je voeten en benen wel blijven zien. Tevens heeft de wind hierdoor niet meer vrij spel op je poncho, en voorkom je enigzins 'Marlyn Monroe taferelen' met een opwaaiende poncho.;)

Maar over het algemeen draag ik dus geen poncho, maar sneldrogende kleding en mn 3-laags GTX paclite.
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Over een paar maandjes vertrek ik richting IJsland. Ik zal voornamelijk dagtochten gaan maken, echter wel met relatief zware rugzak(fotospulletjes).

Aangezien het weer erg onvoorspelbaar is (koud/warm/nat/droog en dat binnen 5 minuten heb ik me laten vertellen) ben ik op zoek naar een goede jas.

Zat zelf te de denken aan een slijtvaste Goretex XCR (ook vanwege de bepakking die regelmatig op en af gaat), maar als je die prijzen ziet wordt ik niet echt vrolijk, hoewel ik weet dat als je het over de jaren heen uitsmeert dit wel meevalt... het liefst heb ik een 'all season' jas, met een uitneembare binnenjas.

Iemand tips? Help?
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Je kunt ook een paclite overwegen, die is soms een stuk goedkoper. Maar gaat niet zo lang mee als een 3-laags jas.

Ik koop mijn GTX-jassen altijd in de uitverkoop voor de helft van de prijs. Dan zijn ze hun geld wel waard. Je doet er inderdaad erg lang mee.

Sommige GTX-jassen hebben een extra rits met de mogelijkheid om er een vest in te ritsen, waardoor het een jas wordt die je het hele jaar kunt dragen.

Sorry, geen concrete tips, anders dan wachten op de uitverkoop en dan niet kritisch zijn op kleuren. Misschien loont het om het prikbord met buitensportmarkt in de gaten te houden.
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Ik ben zelf nogal sceptisch over die peperdure 3 laags XCR weetikallemaal Goretex.

Toen ik begon met bergsport had ik geen geld en heb ik jarenlang met een simpel regenjasje gelopen waarin ik ook mee naar school fietste. Dit werkte ook prima. Ik heb er diverse 4000-duizenders mee beklommen.

Tegenwoordig koop ik goedkope goretexjes bij de ANWB of van Wildebeast, en altijd als ze in de aanbieding zijn. Het belangrijkste is toch gewoon dat ze de wind en regen tegenhouden. De meerwaarde van zo'n superduur jack heeft zich voor mij nog nooit bewezen. Ik heb ooit een duur Tenson jack gekocht maar dat was net zo snel versleten als mijn Wildebeastje.

Maar dit is mijn persoonlijke standpunt. Anderen zullen hier ongetwijfeld anders over denken :)
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Ik zou in IJsland trouwens ook een regenbroek meenemen. Het kan daar ook 14 dagen aan 1 stuk door regenen.
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Merk maakt idd niet zoveel uit het gaat om het toegepaste materiaal. 3-laags GTX is zo goed als onverwoestbaar. Dus als een wildebeast van 3 laags GTX is gemaakt dan is dat ook prima!

Ook ik ben begonnen in een oliepak... dat werd al snel een 'ademende' jas van Agu. Het ademende vermogen viel vies tegen en de niet gevoerde regenbroek die ik toen had daarvan was de PU laag binnen een week weggesleten. Dus in principe denk ik niet veel anders ;)

Daarna over gestapt op 3-laags GTX (aanbiedingen), ik heb met mijn eerste GTX jas zeker 10 jaar gedaan en ik gebruik 'm nog voor woon en werk verkeer. Mijn eerste GTX broek gebruik ik nu nog steeds, dat zal nu een jaartje of 14 zijn *(hoewel ik nu wel loop te spieken bij aanbiedingen om 'm te vervangen)....

Mijn tweede jas is een 3-laags XCR jas en deze lijkt ook bijhoorlijk bombproof, hoewel ik twijfels heb over de zg. rekbare delen die er op gestikt zitten. Deze stof die piled een beetje. Deze jas heb ik nu al 4 jaar en dat gaat nog steeds (naar verwachting) goed.

Verder heb je nog op Event gebasseerde jassen, ik ben daar niet zo in thuis dus ik kan niets zinnigs zeggen over de stevigheid van die jassen, wellicht iemand anders?
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Wow mensen, bedankt voor als die snelle reacties!

Tot nu toe heb ik me weten te bedruipen met budget spullen. Meestal ging ik op pad met een oud G-star jasje die verbazingwekkend waterdicht en compact op te vouwen/proppen was. Helaas niet ademend. Toen overgestapt op een lichtgewicht regenpak van de Aldi. Leuk voor een enkele bui, maar totaal ongeschikt voor uren regen. In de winter loop ik nu in een 7 of 8 jaar oude Columbia "no-tec" jas. Warm, niet waterdicht en je wordt er zweterig van. Niet te doen met bepakking. Ziet er nog uit als nieuw overigens. Gelukkig na een Sonja B dieet 3 maten te groot dus tijd voor een nieuwe ;)

Waarom die Gore Tex XCR? Ik had gelezen dat bv de Hyvent van TNF relatief snel gaat slijten. Normale Gore Tex ben ik niet zo kapot van, ik heb wandelschoenen met deze normale en is lekker in de winter maar in de zomer wil je niet in de buurt zijn als ik die uit doe. Wat dat betreft doet bv de ClimaActive van Lafuma het wat beter, maar is ook op papier een stuk minder waterdicht.

Wat betreft fashion - tja, het oog wil ook wel wat en het jasje gaat ook aan wanneer ik 'casual' gekleed ga (zo kan ik de prijs nog meer verantwoorden). Wanneer ik on the move ben, maakt het mij eerlijk gezegd niet uit. Als je iemand ziet lopen in een knal oranje shirt, een terra achtige wandelbroek en onbestemdkleurige schoenen met vuurrode accenten, dan ben ik dat. Ik zou het dan niet slecht doen in een 'mode-politie-achtig' programma. Dat is wel een idee, ik geef me op en dan mag Mike de Boer mij hullen in een nieuw Mammut pakje.

Regen... Oei ik hoop toch geen 14 dagen regen te krijgen.. hmm dan kan ik het beste mijn motorfiets regenoveral meenemen van volwaardig geel PVC! Helaas weegt het aanzienlijk wat en kan een 20L daypack vullen.

De uitverkopen zijn nu zo'n beetje afgelopen vrees ik :( Ik kan nog wel richting zo'n Outlet complex. En een lokale zaak heeft nog een 'outlet' zolder, misschien dat ze daar wat hebben. Ik loop zo in de pauze nog richting de ANWB, ik ben benieuwd. Ik heb wel een voorkeur voor de gevestigde merken, simpelweg omdat ik m.b.t. jassen daar betere ervaringen mee heb qua afwerking, duurzaamheid en pasvorm. Mits ze niet al te veel duurder zijn dan b.v. de Wildebeast of Human Nature's. Feit is wel dat ze gewoon goed moeten zitten.

En mocht ik niks van mijn gading/budget vinden, dan smeek ik tot de weergoden om mij genadig te zijn en hoop dat mijn budget regenpak de beproevingen zal doorstaan. Of misschien ter plekke nog een 66North jasje kopen als souvenir... Keuzes keuzes... Ik word er gek van...
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Net bij de ANWB geweest, die hebben een mega opruiming. Heb een aardig jack gezien (natuurlijk) in een niet aansprekende kleur en design. Van 150 (199 niet leden) nu voor de helft - geen Gore Tex maar wel 5000mm waterbestendig en ademend 5000mg. Wat ik me hier nu exact van moet voorstellen is mij even onduidelijk. Ritsen zijn helaas geen YKK Vislons, eigenlijk het enige wat ik er op aan te merken heb.
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Ik zie dat je in Heerlen woont, dan is even rond kijken bij de Decathlon in Kerkrade een goede tip. Grote sportwinkel die een eigen outdoor merk heeft: Quecha. In landen als Spanje zie je daar hele hordes mee lopen en is van goede kwaliteit.

Ik loop al 4 jaar in een Quecha Forclaz900 jas van 100 euro (niet afgeprijsd 150) van eigen merk GoreTex en bevalt perfect. Helemaal voor mijn slanke lichaam maar dat is een ander verhaal. Nu na 4 jaar zitten er wat slijtage/ruwe plekken op, maarja dan heeft de jas ook wat meegemaakt en is nog steeds water dicht. Kortom ben het met Joost eens, mocht deze aan vervaning toe zijn koop ik waarschijnlijk weer een jas bij de Decathlon.
 
RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Hoi,

Als je in Heerlen woont kan het naast de Decathlon ook nog de moeite zijn om naar Roermond te reizen waar een factory outlet is met winkels van The North Face, Helly Hansen, Lafuma (met een Millet hoek), Fjallraven (met een Tierra hoek) en Nomad. Zeker 3 laags (XCR) goretex jassen zijn hier normaal gesproken wel te vinden (paclite wordt wat minder aangeboden) voor goede aanbiedingsprijzen. In het weekend is het meestal vreselijk druk en is de voertaal Duits. Mss te overvloede: verwacht hier niet eenzelfde soort advies als je in een goede buitensportzaak zou krijgen. Alhoewel er best wel eens verkopers met voldoende materiaalkennis rondlopen is de onderlinge variatie en het verloop groot.


grt,
-- Leon
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Welke regenbescherming - Kan ook wat hulp gebruiken...

Ik heb over de jaren heen nogal wat 3-lagen jassen gehad van verschillende merken.
Mijn algemene indruk: ze gaan niet langer dan een jaar of 5 mee.
Daarna gaan ze bij altijd lekken. Ben dus opgehouden met dure jassen.
Heb onlangs na 4 jaar trouwe dienst mijn Marmot Precip-je moeten vervangen (die ging dus net zolang mee). Ademt niet super, maar gaat onder de oksels helemaal open.
De Marmot was overigens "op" op de te voorspellen plaatsen (schouders, heupriemgebied)

Mijn rugzak weegt overigens nooit meer dan 17 kg.

Mijn regenbroek is een niet-ademende versie met ritsen over de hele lengte. Kun je makkelijk in en uit.

Leo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan