Welke slaapzak voor winter in de Himalaya ?

Hi allen,

Wij gaan in november de MountEverest Basecamp en Gokyo trail doen. Twijfel over type slaapzak. Het kan lekker koud worden daar s'-nachts. Ik heb oog op de Birdland Glacier XTR met comfort temp. van -20. Mijn vraag is of deze dan weer niet veel te warm is als het gewoon een beetje vriest ? Of is een lichtere slaapzak handiger met een fleeceliner (die naar zeggen 8graden verschil maakt).
Bij voorbaat dank voor deskundige reacties !
 
Op de eerste pagina van dit draadje staat een tabel die een gem nacht temp vermeld van tussen de -10 en -15 in november. maar dat is niet het enige probleem. je moet ook zo enorm goed opletten voor windchill als je niet uit de wind kan slapen dan mag die temp wel tweemaal lager maken....

Kortom je moet een zak hebben die gewoonweg nog ronduit comfortabel is bij die temp. Ik twijfel over de glacier zal wellicht op het randje zitten. maar valt de temp mee en kan je echt windvrij slapen dan redt je het nog wel prima.

Belangrijker is wellicht het matje waar je op gaat slapen. Bij die temp is een exped down 7 toch wel minimaal wel heel erg fijn.
 
dank

Dank voor je bericht. We slapen in de theehutjes dus de chill factor zal wel meevallen. zo te horen is een te warme slaapzak dus geen probleem als het minder warm is ? Kwestie van de ritsen open houden, denk ik dan maar.
 
We slapen in de theehutjes dus de chill factor zal wel meevallen. zo te horen is een te warme slaapzak dus geen probleem als het minder warm is ?

Een temperatuur van -20 C in een teahouse zie ik niet zo gauw gebeuren. Overigens brandt daar doorgaans ook nog wel een vuurtje. En het enige probleem van een te warme slapzak zal in dit geval het extra gewicht zijn. Of heb je dragers bij je? Mijn ervaring is dat die niet schrikken van een paar honderd gram extra.

Gerard
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan