Welke (thermische) onderkleding en waar te koop op int...


Status
Niet open voor verdere reacties.
As september ga ik voor het eerst naar Noorwegen, drie weken 'hiken' langs berghutten en pensions. Nu kan het zomaar erg koud zijn in die periode en daarom lijkt het mij niet onverstandig om een laagje goede onderkleding aan te schaffen. Maar welke type/merk en waar ??

Is er iemand die ervaring heeft met het kopen van (thermische) onderkleding op internet ?? Hoef je onderkleding niet te passen ??
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: Welke (thermische) onderkleding en waar te koop op...

Hallo,

Zelf heb ik thermisch ondergoed van Falke, zit op zich heel erg lekker, behalve het hemdje zonder mouwen (zit op de achterkant niet zo lekker) verder heb ik het hemdje met korte mouwen van Falke en dat zit weer wel lekker, op zich in het begin strak en als je eenmaal aan het lopen bent voelt het lekker aan,verder heb ik ook nog het shirt met lange mouwen, dat zit ook erg lekker, ook vrij strak aan de armen in het begin.
Ook blijft het in model zitten zelfs na een aantal keren wassen, het rekt flink mee, het enigste 2 nadelen vind ik er aan dat het omrolt aan de onderkant als je het in je broek stopt en dat het op een gegeven moment wel wat gaat ruiken bij inspanning, maar ik draag er meestal nog een ander shirtje over.
Verder heb ik zelf geen ervaring met het kopen via internet.

vele groetjes,
Debbie
 
Ik heb zelf eerst thermisch ondergoed gehad van Odlo. Dit is erg dun, maar toch wel warm. Nadeel is dat ik het echt niet lekker aan vind voelen, en dat het snel gaat stinken. Voordeel (van al het synthetisch ondergoed) is dat het wel erg snel droog is.

Toen ik op zoek was naar iets nieuws kwam ik uit bij Icebreaker. Dit thermisch ondergoed is gemaakt van merino wol. Voordeel hiervan is dat het een stuk prettiger aanvoelt (het prikkelt nauwelijks) en gaat zelfs na 3 weken dragen nog niet stinken (zelf getest). Nadeel is dat het erg traag droogt, maar aangezien het toch nauwelijks gaat stinken, hoef je het ook niet vaak te wassen. Bovendien blijft het warm, ook als het nat is. Nadeel is wel dat het een stuk prijziger is als synthetisch. En dat als je het eenmaal geprobeert hebt, je waarschijnlijk niet meer zonder wil.

Ik zou niet zo snel ondergoed via internet bestellen. Het moet goed aan je lichaam aansluiten, maar niet knellen of je in je beweging beperken. Dat lijkt me erg lastig om op internet te bekijken.

Succes met je keuze.
 
RE: Welke (thermische) onderkleding en waar te koop op...

Hoi,

Zelf heb ik geen ervaringen met het kopen op internet. Ik zou het nu wel doen als 'herhaalrecept' van wat ik al heb.

Ik heb voornamelijk Odlo ondergoed en dat bevalt goed. Waar je (als vrouw) wel op moet letten is dat de light serie dun is en dus doorschijnt... stel dat je alleen deze laag aan hebt en een (windstopper-)fleece. Nou maakt dat in Noorwegen op de vidda niet zoveel uit, maar houd er rekening mee.
Wat ik zelf prettig vind is dat de truitjes lang zijn, dit om te voorkomen dat je een koude/blote rug hebt bij het wandelen dan wel klauteren.
Overigens heeft mijn vriend thermisch ondergoed van de ANWB dit bevalt hem goed, maar 'pullt' iets meer.

gr. Marike
 
Hoi Jessica,

Volgens mij maakt het niet zoveel uit welk merk je koopt. Ik heb verschillende merken en ze zijn redelijk gelijkwaardig. Truitjes met lange rug zijn handig en 1 truitje met een col is ook aan te raden. Ik heb er zelf altijd moeite mee om de juiste maat broek te vinden. Dus ik denk dat je toch beter even kunt passen i.p.v. via internet kopen. Je kunt het kopen ook uitstellen tot je in Noorwegen bent. Elke sportwinkel verkoopt warm ondergoed. Prijs ca. NOK 100-200 voor een truitje.

Er is wel verschil tussen wol en syntetisch. Wol houd je warm ook als het behoorlijk nat is van het zweet. Groot nadeel van wol is dat het krimpt in de wasmachine en droger. Zelfs al staat erop dat het er wel tegen kan, krimpt het toch. Wol schijnt minder snel te gaan stinken dan syntetisch. 's Winters is wol "verplicht" in Noorwegen, maar de rest van het jaar red je het prima met syntetisch ondergoed.

Groeten,

Linda
 
Onderkleding moet je juist wel passen, want de verschillende merken zitten wel/niet lekker.
Persoonlijk vind ik Craft spul net iets te strak zitten. Van Icebreaker krijg ik jeuk aan alle kanten, bovendien zijn voor mij de Icebreaker shirts gewoon te kort, of als ik een grotere maat neem die lang genoeg is is het te slobberig. Heb ook nog een paar Patagonia capilene shirts; een silkweight die eigenlijk wat te krap rond de schouders is en een lightweight die perfect zit...hoewel het allebei maarje large is. M.a.w. zelfs binnen 1 merk is de ene large de andere niet.
Als je niet te duur uit wilt zijn, probeer eens een Craft shirtje. Anders zou ik voor de Patagonia's gaan....

Groetz,
Dennis
 
ik vraag me af is het eigenlijk de bedoeling dat ondergoed moet aanspannen of niet? En stel dat het nu heel warm is kunnen die shirtjes dan een rugzak aan? Want bv icebreaker ziet me er toch heel fragiel stofje uit...
 
>ik vraag me af is het eigenlijk de bedoeling dat ondergoed
>moet aanspannen of niet? En stel dat het nu heel warm is
>kunnen die shirtjes dan een rugzak aan? Want bv icebreaker
>ziet me er toch heel fragiel stofje uit...

Een van de doelen van termisch ondergoed in volgens mij dat het een ekstra luchtlaagje rond je lichaam vasthoudt. Het hoeft daarom niet strak te zitten. Ik loop vaak in ondershirt met zware rugzak.

Linda
 
Er is tot nu toe, maar een merk ondergoed dat voor mij goed werkt:

Icebreaker.

Een synthetisch shirt isoleert namelijk niet als het nat is en als ik met een rugzak loop dan word mijn rug altijd nat, zowel bij synthetische als bij wollen shirts.

Als ik na een klim boven even stil wil staan om wat te eten of een foto te nemen, heb ik het direct koud in een synthetisch shirt (cold flash) in een wollen icebreaker shirt heb ik het niet koud, maar heerlijk comfortabel. En ja het IB shirt droogt minder snel dan een synthetisch shirt, maar ik heb het leiver warm dan dat mijn shirt lekker snel aan het drogen is (want dat is zo fijn?), maar daarvoor dus wel warmte onttrekt aan mijn lichaam.

En Icebreaker kriebelt helemaal niet (bij mij). Een vriend van mij heeft een behoorlijke wol allergie en hij heeft inmiddels voor een schaap of drie aan icebreakers thuis liggen (en ja hij draagt ze geregeld) en heeft helemaal nergens last van. Ik heb de indruk dat de jeuk die mensen ervaren in IB eerder een paniek reactie is (o jee ik heb wel aan dus het kriebelt) dan dat het echt van een wol overgevoeligheid komt, maar dat zullen de mensen die deze jeuk ervaren nu vast stellig gaan ontkennen.

Voor mij is er maar een merk dus.

Oh en over de prijs: Een Odlo shirtje kost € 30 een IB € 50. Van die Odlo heb je er minimaal twee nodig omdat je die moet wassen doordat het shirt na een dag echt heel erg stinkt. Een IB kan je gerust 14 dagen dragen zonder te wassen (heb ik al eens gedaan in Schotland in Oktober) en daar heb je dus maar een van nodig. Een IB is goedkoper dan twee Odlo's en bespaard je ook nog eens het gewicht van een extra shirt in je tas.

Eins

PS, nee ik werk niet voor IB en verkoop het ook niet meer, maar ben er buitengewoon tevreden over.
 
RE: Welke (thermische) onderkleding en waar te koop op...

lange onderbroek craft gekocht bij de pedaleur
merino wollen hemd smartwool gekocht bij B&B outdoor

in kombinatie met een dunne fleece haglofs, windstopper haglofs (met capuchon) en een dunne broek van fjall raven

afgelopen voorjaar met een gevoelstemperatuur van -12°C probleemloos
 
Zoals ik in een andere topic al zei: ik ben ook fan van IB!

Wel vraag ik me af wat de ervaringen zijn qua boxers, zo las ik elders dat Smartwool hier veel beter geschikt voor is. iemand?
 
RE: Welke (thermische) onderkleding en waar te koop op...

The Miniman

Draag ook niks anders meer dan wol, icebreaker ondergoed en smartwool sokken. Ook de boxers van IB heb ik. Bij een M zit de broek goed echter is dan de elastic aan de strakke kant. Bij een L zit de elastic goed maar is de broek te groot. Nu draag ik M. Meestal na een dag of 3 ben ik toch wat kilootjes kwijt en zit ie goed. Ook hier was het stink-verhaal bepalend!!

Merinowol rules!!:D
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan