Welke winterslaapzak?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Voor december heb ik een wintertocht gepland in Lapland, het zal mijn eerste tentenwintertocht daar worden dus ik heb nog een slaapzak nodig... Wat raden jullie aan?
Prijs is voor mij belangrijker dan gewicht, maw dons komt niet in aanmerking.

Probleem is een beetje de wisselende temperaturen... Vorige winter waren temperaturen lager dan -10 eerder zeldzaam, maar het kan natuurlijk ook onder -30 gaan, velig spelen is dus de boodschap...

Twee zakken waar ik aan gedacht heb waren de Haglöfs Znooz 35x en TNF Tundra (-29°C) of zelfs Dark Star (-40°C).

Voordeel van Haglöfs is de prijs (€170), dat het Zweeds is, en dat de Haglöfs slaapzakken volgens de materiaal-ervaring afdeling van deze site wel toppie zijn. Op hun website geven ze als richtlijn -12°, in hun catalogus -25 tot -35...

Wat die TNF betreft, als het enigszins kan koop ik liever geen amerikaanse producten (ik wil hier geen politieke discussie beginnen), de prijs ligt vooral ook een pak hoger (resp €300 en €400 tenzij ik ze stiekem uit amerika laat komen) en volgens de materiaal-ervaringen overschat TNF steeds het temperatuurbereik...

Zijn hier mensen met ervaring met deze slaapzakken en kunnen jullie mij iets aanraden?

tx
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Leuk een wintertocht in Lapland.

Zo'n 2 jaar geleden heb ik een soort gelijke tocht gemaakt en hoop u een beetje advies te kunnen geven.

In Lapland zijn tempraturen van -10 in December inderdaad zeldzaam. Mijn ervaring is dat de tempraturen s'nachts zakken tot onder de - 30.

Ik kan u inderdaad de Haglöfs aanbevelen maar bij de eerder genoemde extreme lage tempraturen is het aan te raden om naast uw slaapzak een lakenzak te gebruiken. Dit kan uwslaapzak met 8 graden verhogen en uw slaapzak blijft schoon.

De Coleman Peak XTR25 kan ik u ook aanbevelen, de prijs hiervan is € 149 en is zeker geschikt voor deze tocht.

De Coleman Oak vario is misschien ook geschikt omdat u deze in 2 delen kan splitsen waardoor u de slaapzak ook kan gebruiken met andere tochten of vakanties. De prijs hiervan is € 64.95 maar bij deze versie zou ik zeker aanbevelen de eerder genoemde lakenzak te gebruiken.

Zelf heb ik een Ajungilak Tyin Arctic van € 269.95, deze heb ik gebruikt bij mijn Lapland tocht. Ik heb hem gebruikt met en zonder lakenzak en ik moet je zeggen dat ik uiterst tevreden ben. Nooit koud gehad en zeker niet te zwaar als je hem moet dragen.

Mocht u een goede site zoeken waar je deze slaapzakken e.a. kunt vinden en kopen, dan wil ik je deze graag geven. Dit zet ik er nu niet bij omdat ik niet zeker weet of dit mag.
 
>Mocht u een goede site zoeken waar je deze slaapzakken e.a.
>kunt vinden en kopen, dan wil ik je deze graag geven. Dit zet
>ik er nu niet bij omdat ik niet zeker weet of dit mag.

Kan je die er toch even opzwieren? Ik zou hem zeker kunnen gebruiken, en het zou me sterk verwonderen moest de webmaster dit een probleem vinden, tenzij het natuurlijk www.hiking-site.BE zou zijn ;-)

Ik zal de Colemansite nog eens bestuderen, maar een kijkje op http://www.hiking-site.nl/materialen_ervaringen_slaapzakken.php doet wel het ergste vermoeden!

Met lakenzak bedoel je toch zo'n 'inlegslaapzak' van fleece (of zijde)? Is het dan niet handiger gewoon een modelletje warmer aan te schaffen, temeer daar er naar men zegt ook nog een vapour barrier liner in zou moeten (heb jij er een gebruikt?)?

Die Ajungilak Tyin Arctic lijkt het overwegen ook wel waard.
 
Zou een oak vario niet adviseren. Wij hebben zelf deze slaapzak en voldoet prima bij temperaturen tot om het vriespunt maar bij lagere temperaturen krijg je het echt koud in deze slaapzak.

Anja
 
Ik heb zelf ook de Tyin Arctic, ben er erg tevreden over hoewel ik hem maar tot -20 gebruikt heb. Mischien nog een voordeel: hij is Noors, hoewel Ajungilak sinds kort in de Zwitserse handen van Mammut is, maar toch...

daan
 
Op http://www.moreoutdoor.com. kun je de Ajungilak Tyin Arctic vinden en ook de lakenzak. Deze site heeft nog meer uitstekend produckten die je kan gebruiken voor deze tocht. De lakenzak is inderdaad ééntje van fleece of van kantoen.

Ik heb beide types omdat het mijn slaapzak vrij houdt van zand of andere dingen. Een bijkomend voordeel vindt ik de extra warmte. Er zijn weinig slaapzakken die warm genoeg zijn voor tempraturen onder de - 30 en lager. De moddelen die dit wel hebben zijn zo duur dat het goedkoper is om een lakenzak aan te schaffen naast een goede slaapzak.

HEt klopt inderdaad dat de coleman slaapzakken niet erg hoog staan aangeschreven maar ik heb nooit echt slechte ervaringen gehad met deze slaapzaken.

Heb je liever geen online shop en liever persoonlijk advies kom dan naar de Zwerfkei in Woerden of ga naar Kathmandu in Utrecht. Zij kunnen je een heel goed advies geven over je uiteindelijke keuze.

De Ajungilak Tyin Arctic kan ik je warm aanbevelen! Mocht je budget toch hoger liggen dan heb ik nog wel een duurder model dat echt de moeite waard is.

Veel succes!
 
Maak je maar geen zorgen hoor. Mammut is een top merk naar mijn idee. Ik heb er alleen maar zeer goed ervaringen mee :7
 
Erg bedankt voor jullie reacties!

Ik denk dat ik best maar eens voor die Tyin Arctic zal gaan, die lijkt me de 'beste uit de test' voor iemand met studentenbudget.
Nog nooit gehoord van die onlineshop Moreoutdoor, maar op www.rangertravel.de hebben ze hem liefst 45 euro goedkoper!

Weet iemand een winkel waar ze een vbl verkopen voor minder dan € 50?

Update: bij http://www.peak-berlin.com/index/art/i14078.html heb ik er een gevonden voor 45 euro. De zoektocht gaat verder :)
 
Dag Tx,

Zelf heb ik geen ervaring met de Haglofs slaapzakken maar wat ik heb begrepen van mensen die ze wel hebben dat de temparatuurwaardering iets aan de hoge kant is, maar daarintegen de prijs/kwaliteitsverhouding wel prima is. Je kunt wat dat betreft ook een slaapzak kopen die de middenweg vormt tussen -10 en -30 en daarbij een Vapour barrier liner meenemen voor het moment dat de temperatuur dieper gaat dan de bedoeling is. Voor het geval dan je het begrip VBL niet kent. In principe betreft het hier een oversized vuilniszak, dus geheel waterdicht en absoluut niet ademend. Klinkt niet lekker en is het eigenlijk ook niet maar deze zak die je in je slaapzak schuift zorgt er wel voor dat warmte niet kan ontsnappen (en zweet ook niet) en daardoor gemiddeld 6-8 graden toevoegt aan je slaapzak. Het zweet valt op zich met een setje thermisch ondergoed nog best goed op te vangen. Een VBL is dan ook alleen als nood bedoeld en eigenlijk pas vanaf zo'n -15 graden.
Tip: Bij B&B Outdoor en Travel in Doetinchem zijn de TNF slaazpakken met 20% korting te krijgen (www.bboutdoor.nl) en ze voeren ook de TNF Tundra , bij deze

Prettige Tocht

Rene
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan