Wennen aan nieuwe schoenen, eerst niet maar nu wel


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Na anderhalf jaar was mijn eerste paar wandelschoenen aan vervanging toe. Aangezien ik het serieus wilde aanpakken ben ik naar The Globe (Bever) in Den Haag gegaan. Aldaar deskundig geadviseerd door een medewerker, we kwamen uit bij een paar Lowa Trekkers. Volgens de richtlijnen gepast, en in de winkel een half uurtje gelopen en getest. Ze zaten goed en pasten prima! Thuis heb ik er een goede wandeling mee gemaakt (ongeveer 3 uur) en vanaf dat moment begonnen de problemen.

De neus van de schoen is door het 'inlopen' een beetje soepel geworden, waardoor bij elke stap het gedeelte van de wreef van de schoen op de neus indrukt. Hierdoor drukt er in de schoen precies een stuk op m'n grote teen (het stukje tussen nagel en voet). Dat is meteen bij het begin van het lopen erg pijnlijk. Ik heb dat de eerste uren met deze schoen niet gevoeld, omdat de neus nog stug was en niet bewoog. Na een tijdje doorlopen verdwijnt de pijn, ik denk doordat de voet gevoelloos wordt. Ik heb al verschillende uren geprobeerd om de schoenen verder in te lopen, maar het blijft pijnlijk. Een korte wandeltocht van anderhalf uur zorgde er vandaag voor dat m'n grote tenen een stukje ontvelt waren. Is er nog hoop voor deze schoenen of heb ik gewoon pech gehad? Zelf heb ik het vermoeden dat ik niet echt meer aan de schoen ga wennen, zijn jullie het daarmee eens?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zo te lezen heeft u inderdaad pech. Uw vermoeden is juist Een schoen hoort niet na een korte tijd zodanig soepel te worden dat je schoen gaat drukken op bepaalde punt zoals de wreef.

Mijn advies is om nieuwe wandelschoenen te kopen. Inderdaad een hele investering, maar dan heb je ook wat. Een winkel die ik kan aanbevelen is Kathmandu. Hier werken podologen die kijken naar de schoen die jij nodig hebt.

Er wordt een afdruk gemaakt van je voet om te zien waar jij ondersteuning nodig hebt en waar juist de ruimte. Aan de hand van deze analyse zoeken ze een schoen uit die bij je voet past en bij de activiteit die je gaat doen. Neem ook je oude schoenen mee, als je deze nog hebt. Aan de hand hiervan kunnen ze zien hoe je loopt en waar je extra ondersteuning nodig hebt.


Voor een korte wandeltocht over vlak terrein heb je ander type schoen en zool nodig dan wanneer je in de bergen gaat hiken. Laat je adviseren door deskundigen. Een goede schoen kan ander leed voorkomen, zoals hoofdpijn, rugklachten, ontstekingen enz.

Een schoen hoort vanaf de eerste minuut goed zitten. Inlopen hoort niet!! Het is een mythe dat je schoenen moet inlopen als ze niet helemaal zo lekker zitten. Een schoen kan goed zitten in de winkel maar bij langere wandelingen kan dit veranderen in een crime. Ren, spring en loop door de winkel met de schoenen. Als er een trap is, look dan enkele malen de trap op en af. Dan weet je of de schoen goed zit.

Een merk waar ik zeer goede ervaringen mee heb is Raichle onderdeel van Mammut. Dit merk is ijzersterk en zit als een huis. (En ik heb niet bepaald de makkelijkste voeten)

Een laatste tip! Die waarschijnlijk vaak genoemd is. Ga naar de winkel als je al een flink stuk hebt gelopen. Je voeten zijn dan gevoeliger en vaak een maatje groter dan normaal. Pas de schoen met verschillende soorten sokken als je met je wandeltochten andere sokken gebruikt dan je 'gewone'sokken. Trek de schoen aan met dikke en dunne sokken met beide moet de schoen zitten als een huis!

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn advies. Ik beantwoord graag je vragen.

Groeten Maegan.
 
Beste Maegan,

Bedankt voor de reactie! Ik had al het vermoeden dat het niet in de haak zat met deze schoenen. De schoenen bij Kathmandu zijn nog niet eens echt duur zag ik, in vergelijking met wat ik voor dit paar Lowa's heb betaald in ieder geval. Ik weet niet of daar het podologische advies bij zit, maar dat zal wel loslopen denk ik.

Mijn schoonvader heeft een nare ervaring opgedaan met podologen, waardoor ik altijd even de kriebels krijg als ik het woord hoor vallen. Hij heeft ook eens een paar schoenen door een gespecialiseerd bedrijf (met podologen in dienst) laten vervaardigen. Er werd toen een mal gemaakt van z'n voeten in gips of iets dergelijks en hij kreeg een exact passend paar aangemeten. De kosten bedroegen om en nabij de 800 euro, en hij heeft nog nooit schoenen gehad die zo slecht zaten (hij heeft ze ook niet afgedragen dus). Waarschijnlijk was de pasvorm gemaakt om de houding van zijn voeten een beetje te corrigeren, zoiets vermoeden wij althans.

Fysieke klachten heb ik nog niet van mijn slecht passende schoenen, maar wel merk ik dat ik minder vaak ga lopen. Dat komt waarschijnlijk alleen door het vooruitzicht die rotschoenen weer aan te moeten trekken. Ik zit er dan ook aan te denken om gewoon een paar lage schoenen uit de A-categorie aan te schaffen (Asola oid), zodat ik van al het gezeur af ben met die hoge B-categorie modellen.

Het nare was dus dat de schoenen de eerste kilometers wel perfect zaten. In de winkel heb ik er ook parcourtjes mee gelopen, met hoogteverschillen enzo. Ze zaten prima, maar door het steeds flexibeler worden van de neus zijn ze eigenlijk steeds slechter gaan zitten. Het is dus ook een soort vorm van inlopen, hoewel dat met de moderne wandelschoen niet van toepassing zou zijn. Mijn vorige paar heb ik ook in moeten lopen, in de zin dat mijn voeten moesten wennen aan het dragen van zulke schoenen, hoe gek dat ook klinkt. Na een paar keer wat last te hebben gehad, verschaften deze schoenen mij anderhalf jaar wandelplezier zonder problemen. Bedankt voor het advies, ik zal verder shoppen naar een nieuw paar schoenen. Deze maand heb ik ook al een astronomisch hoog bedrag uitgegeven aan een paar nette schoenen, dus we kunnen in één moeite door.
 
Hoi Cannondale,

Het probleem dat je beschrijft is typisch voor Lowa Trekkers. Ik heb nu mijn derde paar van dit type schoenen en ze hebben allemaal hetzelfde. Op termijn gaat de schoen ook lekken op deze "vouw" die in de schoen ontstaat omdat het stiksel aan weerszijden van de neus loslaat.
Ik heb niet het probleem dat de vouw op mijn voeten drukt, er blijft ruimte over, dus het probleem is niet zo groot voor mij. Bovendien, het gewoon mijn dagelijkse schoenen naar het werk...

M.a.w. laat je niet afschrikken door hoge schoenen, maar probeer een ander merk...

Groetz,
Dennis
 
Bij het maken van die Lowa Trekker heeft men zich vooral gericht op pasvorm. Door met verschillende stukken leer te werken kunnen ze de pasvorm 'verbeteren' dan wanneer de schoen uit een stuk leer zou bestaan. Nadeel is dat de schoen en erg soepels van word in het bovenwerk. Na een tijdje lopen word'ie snel soepeler.

Misschien werkt het op je teen af te tapen?

En ja jammer dat de schoen nu dus niet past.

Suc6 Eins
 
Ik zou nog even wachten met het direct kopen van nieuwe schoenen.
Zoals ik het bekijk zijn je schoenen iets te ruim waardoor het leer de kans heeft gezien naar binnen te "vouwen".
Het is zaak dat ook de tong van deze schoenen mee geveterd wordt op een zodanige wijze dat ook deze niet onderuit zakt en daardoor bijdraagt aan het indeuken van het leer.
Je kunt eenvoudig uitproberen of deze schoenen inderdaad te ruim zijn door bij wijze van proef de binnenzolen er uit te halen, deze over tekenen op een stuk karton van ongeveer 1 mm dikte.
Dan uitknippen en de kartonnen zolen eerst in je schoenen leggen. Daarne je binnenzolen er weer in doen. Op deze wijze vul je de schoen ietsje op.
Als je voet weer helemaal is genezen en niet meer zeer doet op deze plek dan kun je deze schoenen gaan uitproberen. (Oh ja, doe ook even wat extra "vet" op het leer wat naar binnen is gekomen dan wordt het daar wat zachter)
Nu weer een kwestie van lopen en kijken of dit helpt.
Gaat het goed dan even bij je schoenmaker een paar leren zooltjes laten maken. Die gaan langer mee dan die tijdelijke uitprobeer zooltjes van karton.

Veel succes ermee!
 
Bedankt voor de tip. De schoenen zijn inderdaad iets aan de ruime kant, ruimer dan m'n vorige paar in ieder geval. Het veteren doe ik steeds heel consequent, en de tong pak ik ook mee.

Ik zal een setje zooltjes maken en deze erbij doen, om te kijken of het uitmaakt. Het is wel zo dat ik steeds bij de start van elke wandeltocht het meeste last heb van het indeuken. Na een paar kilometer voel ik het niet meer zo, wellicht dus door het soepeler worden van het leer.

Opgeven doe ik sowieso niet, ik loop elke dag een bescheiden stuk van uurtje. Dat is een mooie gelegenheid om een beetje aan de schoenen te wennen, en wellicht helpt de tip met de extra zooltjes. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan