West Highland Way van noord naar zuid


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben van plan ergens in april/mei de West Highland Way en de Great Glen Way te gaan hiken. Omdat ik op veel plaatsen heb gelezen dat de GGW enigzins tegenvalt na de WHW, lijkt het me beter om in Inverness te starten en dan via Fort William naar Glasgow te lopen.

Voor de GGW zal dat geen probleem zijn, da's toch voornamelijk (zeer) goed begaanbaar en redelijk vlak. Voor de WHW twijfel ik nog. De enige reden die ik nu kan bedenken om hem van zuid naar noord te lopen is dat je dan de zon in de rug hebt. Maar met een zonnebril is dat probleem snel opgelost.

Zijn er nog andere redenen waarom iedereen hem van zuid naar noord loopt? Of dat dat -net zoals bij het Pieterpad- voornamelijk historisch zo gegroeid?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De belangrijkste reden is het weer en de zon. De wind waait vaak vanuit het zuid-westen en de zon staat in het zuiden het meest in je gezicht. Vandaar dat het handiger is van zuid naar noord te lopen.
 
andere argumenten;

* loop je z->n begin je makkelijk terrein en wordt het steeds lastiger (ipv meteen al relatief zwaarder te beginnen)
* eindigen bij de ben nevis leek mij leuker dan eindigen in een saai dorpje bij glasgow
* het georganiseerde bagagevervoer (als je dat wilt gebruiken) is (vooral) z->n
 
Heb die routes (nog) niet gelopen, maar ik kan me voorstellen dat als je tegen de stroom inloopt, je heel veel mensen tegenkomt. Dit kan wel eens erg irritant worden op smalle paadjes. Maar ik weet niet hoe druk het is, en of je dit zelf vervelend vind.

grtz
Henk
 
Behalve het bovengenoemde weer, en de stroom mensen die je anders volgt ipv allemaal tegenkomt, is het inderdaad zo dat het landschap als je van z -> n loopt steeds mooier wordt. Het landschap rond Glasgow is wel aardig, maar zal zeker tegenvallen als je het schitterende ruige landschap in het noorden al gehad hebt.

Alleen daarom zou ik al de "normale" manier van z -> n nemen...

Maar in ieder geval succes ermee, hij blijft mooi.
 
Er zijn eigenlijk alleen smalle paadjes langs Loch Lomond. Dat vond ik nog het zwaarste gedeelte omdat het flink geregend had en dus erg modderig was. De rest van de tocht bestaat voor het merendeel uit brede paden waarje makkelijk wandelaars kunt passeren. Zoals de anderen ook zeggen wordt het landschap indrukwekkender naarmate je verder noorderlijker komt.

Linda
 
Iedereen bedankt voor de tips.

Na nog een paar wandelverslagen over de GGW te hebben gelezen, denk ik dat de route me zeker niet zal tegenvallen. Als je komt voor de highlands, kan ik me voorstellen dat de overgang van de WHW naar de eentonige bospaden langs het canal nogal abrupt is. Maar als je je een beetje inleest, weet je precies wat je kunt verwachten. Dat sommige mensen de GGW afkraken lijkt me dan ook eerder liggen aan een slechte voorbereiding dan aan de route.

Kortom, ik ga de gok gewoon wagen en beide routes netjes volgens het boekje achter elkaar van zuid naar noord lopen. Mocht het toch tegenvallen, dan open ik wel een klaagtopic :)
 
Hoi,

Als aanvulling op eerder gegeven tips: Toen ik een aantal jaren geleden de West Highland Way liep was ik niet echt onder de indruk van het stuk Milngavie (dorp bij Glasgow) tot Loch Lomond. Als ik het nog eens zou lopen (wat wel op de planning staat) begin ik dus Loch Lomond en bedenk ter plaatse wat interessantere varianten. Inlopen gaat ook wel langs de oevers van Loch Lomond. In omgekeerde richting zou ik ook na Loch Lomond stoppen.

Een interessante variant is bijvoorbeeld een stuk verder de Glencoe vallei in te lopen (scheer je anders alleen aan oostkant langs). Deze vallei is erg mooi, vooral rond de Three Sisters, en aan de westkant ligt een van de beroemdste (of beruchtste?) pubs van Schotland, de Claichaig Inn. Mensen zonder hoogtevrees en met goed gevoel voor balans zouden de ridge trail kunnen overwegen aan de noordzijde van de Glencoe vallei. Dit is echter een serieuze bergwandeling en in april/mei waarschijnlijk ook nog eens met sneeuw en ijs (meer info op bijv. http://www.scottishsport.co.uk/walking/eagach.htm).


grt,
-- Leon
 
ik sluit me aan bij de rest,
heb de WHW in 2002 gelopen en in 2003 de GGW gelopen.
na de WHW valt de GGW tegen, beiden hebben we in
de richting van de Ben Nevis gelopen.

De GGW was veel meer asfalt dan we dachten en met name
een dag lang langs een kanaal lopen (35km) had meer weg
van een duurtest dan een mooie wandeling.

de WHW was geweldig, misschien omdat het mijn 1e wandelervaring
is geweest, maar WHW in de richting van de Ben Nevis lopen was
idd wel het mooiste, het landschap verandert en wordt steeds
ruiger en desolater.

hoop dat je er wat meekan, hoe dan ook een hele mooie route!
 
Hallo

Alles is eigenlijk al gezegd

- WHW wordt mooier als je naar het noorden loopt
- Moeilijkste stuk van WHW is langs Loch Lomond en zeker niet de Devils Staircase (de enige klim)
- GGW volgt veel fietspaden en dus veel asfalt.
- Stuk van Milngavie tot Drymen is niet in de Highlands maar in de Lowlands en niet bijzonder.
- met de stroom mee kom je minder mensen tegen
- De Ben Nevis is de finish van de WHW
- als je een bergwandelaar ben is de WHW/GGW misschien een beetje saai

Maar
- In april/mei is het nog niet zo druk (half mei wel).
- overweeg de WHW te combineren met de Rob Roy Way. Begin in Pitlochry
en loop naar Drymen en loop van Drymen over de WHW naar de Ben Nevis; Zie http://www.buitensport-schotland.nl/law/law_rrw.php
- kijk ook naar het bergwandelalternatief van de WHW: De Highland High Way: http://www.buitensport-schotland.nl/law/highlandhighway.php


Verder info (maar die heb je waarschijnlijk al geraadpleegd): http://www.buitensport-schotland.nl/law/law_ggw.php en
http://www.buitensport-schotland.nl/law/law_whw.php

groet Ron
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan