west higland way 2/5/14---14/5/14

met deze het zoveelste topic over de West higland way ...

waarschijnlijk tot vervelens toe bij vele sorry daarvoor :p

zoals eerder vermeld heb ik al enkele tochten gedaan met de rugzak maar dit was telkens in groep.

nu ben ik van plan om van 2/05/14 tot 14/05/14 de whw te lopen en voor de allereerste keer zowel solo als in het buiteland te gaan stappen.

ik heb het forum als eens doorspit en ben daar al een pak wijzer uit geworden maar zou toch graag eens wat persoonlijkere meningen horen.
o.a. over mijn paklijst en de planning om er zeker van te zijn dat ik geen essentieele zaken vergeet of over het hoofd zie.

ik zoek denkik vooral nog aanvullingen op die kleine details die ik waarschijnlijk over het hoofd zie.
ik heb ook nog geen ul. materiaal omdat ik voorlopig zowel op vlak van materiaal en kleding decathlon nog effe als place to be hou.
heb er tot nu toe ook enkel goede ervaringen mee gehad maar ik ben mischien niet veel gewoon :) (en mijn portomonee is daar ook mee akkoord)

hierbij al eens mijn volledige paklijst.

Tent
Slaapmatje (therm a rest all seasons)
Slaapzak
Slaapzakliner
Vuurtje + brandstof
kookset 1p.
Firesteel
Spork
Aansteker
Camelbag
drinkfles
Waterdichte zakken
Hoofdnetje (midges)
Zonnehoedje
Handschoenen
Buff
Reserve veters
regenjas
4 X Kousen
3 X Boxershorts
2 X trekkingbroek
regenbroek
t-shirt korte mouwen
2 X t-shirt lange mouwen
1 X Fleece
Wc-papier
Boek kaarten
Notitieboek + bic
Zakmes
West higland way boekje
Kaarten WHW
Kompas
Gsm+lader
Hooflamp + 2 X reservebatterijen
Led zaklamp
Zeep
Tandenborstel + pasta
Fototoestel + lader+reservekaart+batterij
EHBO-set


graag zou ik ook wat advies hebben over mijn tent.
130050v13_01_Viper2_Rob13.tif_61.jpg

ik heb namelijk een robens viper 2 waar ik al heel wat plezier aan heb gehad maar ik twijfel of ik het wel zou wagen om met deze tent naar schotland te trekken.
het is namelijk een tent waar de stokken in het binnezeil zitten en achteraf gooi je er het buitenzeil over. en aangezien schotland bekend staat om een zeer droog klimaat
heb ik hier zo toch wel men twijfels over.al op voorhand bedankt voor de hulp.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Kwinten,

Het goede nieuws is dat je aardig wat overbodige spullen hebt, dus het kan alleen maar minder worden :)

Slaapzakliner neem ik zelf nooit mee, maar sommige mensen wel: persoonlijke keuze.
Firesteel is niet nodig, vier paar sokken ook niet (1x aan, 1 of 2 droog in de rugzak).
Eén wandelbroek is meer dan genoeg. Overweeg anders ook een lange thermische onderbroek, voor op kamp/in de slaapzak, of tijdens het wandelen i.c.m. regenbroek.
In plaats van 1x T-shirt en 2x shirt met lange mouwen zou ik een thermisch (icebreaker-)shirtje meenemen en een licht, technisch, winddicht dingetje. Evt. nog een schoon shirtje mee voor in de pub.
De WHH is erg goed gemarkeerd, dus én kaarten én gids én gps is echt overkill.
Die zaklamp kun je ook achterlaten, want je hebt al een hoofdlamp mee. En misschien kun je een iets grotere drinkfles meenemen in plaats van drinkfles + camelbag. Of alleen een camelbag.

Dan nog je tent, ik begrijp dat hij 2,9 kg is: erg zwaar om in je eentje mee te zeulen... Kun je anders ergens een 1-persoonstentje lenen/regelen? Dat je die binnentent eerst moet opzetten, zou ik me niet al te druk om maken.

EDIT: Zie dit gewoon als suggesties. Het is niet erg als je iets verkeerds of overbodigs meeneemt. Het mooie van wandelen is dat je al doende wijzer wordt. De eerste keer in Ierland zat de helft van mijn rugzak vol met overbodige en verkeerde spullen, maar het werd een fantastische wandeltocht… Het luistert allemaal niet zo nauw, zeker niet als je nog jong bent :)
 
Laatst bewerkt:
Ik zou erg critisch kijken naar hoe veel kleding je mee neemt. Over het algemeen hou ik aan dat ik in het koudste geval alle kleren aan heb die ik bij me heb (op extra sokken na).

Heb je een lader nodig voor de foto als je al een extra accu hebt?

Verder heb je gewoon de basis kampeeruitrusting + wat extra.

Ik weet niet of de WHW zo is, maar in ierland had ik drassige stukken waar ik heel blij was dat ik Gamaschen meegenomen had.

Tja en over het totaalgewicht: Lichter loopt fijner, maar genoeg mensen lopen met gemak met 25kg. Als je rugzak maar gemakkelijk zit en jij er fijn mee kan lopen is het prima.
 
Laatst bewerkt:
Navigatiemateriaal niet nodig, is goed bewegwijzerd.

Van elk kledingstuk 1 is voldoende + extra droge sokken en (lang) ondergoed. (zorg dan zeker dat je slaapzak warm genoeg is, bij mij was het nipt en had ik mijn donsjasje snachts enkele keren nodig.)

Muts niet vergeten voor snachts.

Heb vorig jaar in mei geen midge gezien dus normaal geen netje nodig.

Koop een sawyer mini en neem een platypus 1l mee en aquamira druppels voor de zekerheid. Laat al de rest thuis.

Onderweg is er genoeg water te vinden, als je kan zuiveren, heeft het geen nut om 2 kg extra mee te zeulen. Je kan beter filteren en onmiddelijk drinken, en daarna wat extra filteren en zo snel mogelijk leegdrinken. Dan draag je max 1kg water mee, de rest heb je binnen, waar je het nodig hebt. Onderweg kan je vaak eten kopen of warm eten krijgen, let alleen op voor het stuk van drymen naar kinlochleven, geen winkels, alleen hotels ed waar je kan ontbijten.

Heb vorig jaar vaak ongezuiverd gedronken, mits voorzichtigheid waar, geen probleem.

Zeep van Sea to summit weegt 14g (van die blaadjes)

Vuur kan je toch moeilijk maken, dus firesteel thuis want alles is nat.

Korte mouwen heb je niet nodig, ik had er bij en niet gebruikt. Fleece kan je opstropen als de zon schijnt, evenals de onderlaag.

Zonnebril kan handig zijn.

Waarom zoveel boeken/kaarten?

Een beetje zuinig zijn en al die batterijen/laders thuis laten.
In kinlochleven op de campimg (Macdonald denk ik) kan je via usb wat opladen aan de pc (telefoon, lampje, camera?) dan laat je de adapter thuis en enkel kleine usb kabel mee.

En 3kg tent voor 1p is erg veel...

Een doek om tent te drogen en jezelf, een zeemvel is perfect! Uitwringen en droog!
 
Laatst bewerkt:
Met goeie regenbroek geen gamashen nodig.

Oja, een paracord armband ter vervanging van veters is multifunctioneler, een langer touw dan een veter kan ook wel een keer van pas komen en ook dienen als scheerlijn,... Je kan er ook een stuk veter afsnijden indien nodig.

Oordopjes voor harde regen snachts.

Tent is geen probleem, normaal is er altijd wel even een goes moment om op te zetten, en oefen al wat om snel te zijn...
 
Laatst bewerkt:
Heb vorig jaar in mei geen midge gezien dus normaal geen netje nodig.

Ik was daar ook vorig jaar en inderdaad, heerlijk zonder midges! Maar vorig jaar hadden ze ook in Schotland een vrij koude en lang uitlopende winter, dus waren de midges laat. Ik heb eerdere jaren vanaf half mei al echt met een hoofdnetje op zitten eten 's avonds, steeds even de lepel er onder door schuiven :) Kortom, ik zou 'm meenemen, dat hoofdnetje, maar dan wel een echt kleine / lichte.
 
Ik weet niet of de WHW zo is, maar in ierland had ik drassige stukken waar ik heel blij was dat ik Gamaschen meegenomen had.

Ja! De Ierse 'boggy sections' , springen van pol naar pol met al dat zwarte zachte prut daartussen, en soms lukt dat springen natuurlijk niet, leuk om weer eens aan te denken, bedankt Patrick :) Maar op de WHW zijn eigenlijk wel goede paden, qua ondergrond zijn gamaschen echt niet nodig. Hoogop als je echt veel regen krijgt, dan zijn ze natuurlijk ook fijn. Maar Schotland KAN ook droog zijn hoor, zoals ik vorig jaar had gemerkt, ook al was dat de eerste keer van de 4x Schotland. Positief denken :)
 
wow tof dat er toch al wat mensen reageerden hier ga ik dan :p

@Lurhstaap: inderdaad over die kleren twijfel ik nog ik dacht nochtans dat ik al heel wat had geschrapt maar je hebt waarschijnlijk wel gelijk als jezegt korte mouwen zijn niet nodig. ik heb wel een vraagje over die kousen want 2 paar kousen meenemen voor 12 dagen lijkt mij toch wat krap of denk ik dat dan echt zo verkeerd ?
en dan die tent idd is die wat aan de zware kant en veel te groot. ik zit nog in de twijfelfase om eventueel nog een 1p lichtgewicht tent te kopen van 1.8 kg.


ik heb geen gps mee hoor enkel het whw boekje en wat kaarten van het gebied omdat ik de whw wil lopen in combinatie met de higland high way (de route parralel aan de whw maar dan over de toppen) had ik miss beter in het begin vermeld sorry daarvoor. zijn er mensen die ervaring hebben met die route ? is die ook zo goed aangeduid als de whw of heb ik voor die toch men kaart en kompas nodig ?


@Adventurer: idd die kleding moet ik dan nog maar eens herbekijken en ik heb gamashen en neem ze miss wel mee aangezien ik die 2 routes combineer.


@Roeboe:idd mijn muts moet er nog bij eveneens een zonnebril.
ik heb nog totaal geen ervaring met waterfilters of zuiveringstabletten en vindt dit een nog wat enge gedachte wat onzekerheid waarschijnelijk. miss probeer ik het wel eens. en die doek ... dom van me dat ik dat over het hoofd heb gezien ...
paracord armband of gewoon een bolletje ? kan je van zo een armband een stuk halen en hem dan nog steeds voor bv de helft fatsoenlijk laten of niet ?


@iris ik heb zo een ultra klein netje van care plus dat over een pet/hoed gaat en tot ruim op men schouders dus dan enkel onderaan dichtmaken en zit wel goed denk ik :) je weet nooit met die schijnbaar rotbeesten.

en dan nog een vraagje voor mensen die er recent zijn geweest. ik las hier ergens iets van smidge creme tegen midges. is dat daar goed te verkrijgen ? zoja waar ? in de grote outdoorwinkel in glasgow of ergens bij een apotheek fzo ?

super bedankt voor de vele reacties alvast :)
 
wow tof dat er toch al wat mensen reageerden hier ga ik dan :p

@Lurhstaap: inderdaad over die kleren twijfel ik nog ik dacht nochtans dat ik al heel wat had geschrapt maar je hebt waarschijnlijk wel gelijk als jezegt korte mouwen zijn niet nodig. ik heb wel een vraagje over die kousen want 2 paar kousen meenemen voor 12 dagen lijkt mij toch wat krap of denk ik dat dan echt zo verkeerd ?
en dan die tent idd is die wat aan de zware kant en veel te groot. ik zit nog in de twijfelfase om eventueel nog een 1p lichtgewicht tent te kopen van 1.8 kg.

Twee paar is in principe genoeg, je kunt dan één paar "wassen" en dan, mits het weer het toe laat, drogen aan je tas en het droge paar aan doen.
Deze vlieger gaat ook op voor je andere kleren trouwens. Afhankelijk van het weer kun je het zelfs met 1 shirtje redden.

Heb je meer ambities om solo te lopen?
Is het alleen om te kijken of solo lopen wat is dan is misschien de Gelert solo wat? 1.5Kg, +/-€50.
Heb je meer solo ambities dan kun je overwegen om wat meer uit te geven, dan kom je makkelijker richting de 1Kg.

Dit topic is misschien wel interesant mbt tot waterfilters;
http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=10613
 
Laatst bewerkt:
@MetalBas: ik denk dan voor de zekerheid 3 paar mee te nemen. dan laat ik toch al 1 paar thuis en heb ik toch nog net dat beetje meer zekerheid. en ja het is wat als test maar ik denk toch regelmatig alleen te lopen omdat ik redelijk wat verlof heb in vergelijking met vrienden enzo en dus tijd genoeg heb om er op men eentje op uit te trekken. maar ik bekijk die gelert solo zeker eens :)
 
In Glasgow zijn veel buitensportzaken. In het centrum zit dichtbij het station een Tiso, 129 Buchanan Street, daar verkopen ze Smidge. Er zit ook nog een Blacks in Sauchiehall Str en aan de noordkant van de stad zit een heel grote buitensportwinkel, leuk maar wat verder weg.

Ik neem naar een regenbestemming ook altijd 3 paar sokken mee :) En als je het kan betalen, zou ik ook zeker naar een lichtere en kleinere tent kijken. Hou ook marktplaats in de gaten soms heb je geluk met een goede tweedehands.
 
Laatst bewerkt:
heb net eens gekeken naar die gelert solo en die lijkt me wat krap ze spreken er in reviews over dat je snel met je voeten tegen het binnendoek ligt en zelfs zo ver dat het tot tegen het buitendoek komt dus met mijn 1.87 is dit wel een risico toch maar verder kijken dus
en ja daarom dat ik het vroeg ik denk wel nog een 1p tent te kopen. ben nog helemaal niet toe aan een tarp :p daar ben ik nog te groen voor achter mijn oren ;-)
 
Ik zie veel adviezen voorbij komen. Ik krijg erg de indruk dat de reageerders zelf erg licht op vakantie gaan. Prima natuurlijk, maar dit is niet de norm. Maak voor jezelf de afweging hoeveel comfort je wil inleveren. Tijdens de WHW kan je nog alles aanpassen, je kan spullen kopen, weggooien, en zelfs je bagage laten transporteren. Uitstekend om erachter te komen wat jij wilt. Ik ga verder niet discussieren hoeveel sokken enzo je mee moet nemen, dit merk je vanzelf wel vanuit je eigen ervaring.
 
nouja ik reken op zo een 15 kilo. heb men rugzak met tent, matje, slaapzak, ehbo tas, drinkbus, en kookmateriaal gewogen en ik kom op 11 kg en dat is met de zware tent dus dat vindt ik op zich nog heel goed meevallen aangezien het een zeer comfortabele rugzak is waar ik makkelijk 20 kg in kan steken en stappen zonder dat ik echt heel veel last krijg.
 
nouja ik reken op zo een 15 kilo. heb men rugzak met tent, matje, slaapzak, ehbo tas, drinkbus, en kookmateriaal gewogen en ik kom op 11 kg en dat is met de zware tent dus dat vindt ik op zich nog heel goed meevallen aangezien het een zeer comfortabele rugzak is waar ik makkelijk 20 kg in kan steken en stappen zonder dat ik echt heel veel last krijg.


Dan is het toch ook prima. Na de tocht heb je er (meer) ervaring mee en kan je altijd nog besluiten dingen te vervangen.

Ik zou wel een keer met de complete uitrusting in heuvelgebied gaan lopen (als je dat nog niet gedaan hebt) om te kijken of dat ook zonder problemen gaat.
 
ben onlangs 2 dagen gaan lopen maar nog niet met volledige uitrusting omdat ik nog niet alles had ik denk om in april eens een 3daagse tocht te doen met volledige uitrusting :)
 
Ik ga wel meedoen met de sokken discussie:D Ik zeg 3 paar. Een paar aan de voeten, een gewassen paar aan de rugzak om te drogen en een back-up paar voor natte voeten (pas bij de tent wisselen anders heb je drie paar natte sokken...). Uit mijn eigen ervaring met mijn Falke sokken weet ik dat een gewassen paar niet altijd binnen 1 dag droog is, zeker als het weer tegenzit kan het wel een tijdje duren...
 
Zonnebrand! Je verwacht het misschien niet in Schotland, maar je kan net zo goed 2 weken stralend weer hebben! (zoals wij in 2010, en roodverbrand terugkwamen, haha)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan