Western Mountaineering Ultralite Super


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

het is alweer een tijd geleden dat ik heb gepost hier. Maar heb het afgelopen weekend met m'n broer gehad over onze eerste tocht (WHW in juni 2007). Het begon me alweer te kriebelen!

Maar ja. Dat terzijde.

Ik heb een nieuwe slaapzak nodig. Qua verhouding zo licht/warm als mogelijk.

Nu ben ik al lange tijd gecharmeerd van Western Mountaineering. Mooie zakken, laag gewicht, goed temperatuur bereik.

Vooral de, in de titel al aangegeven, Ultralite Super.

765gram; €299,-, 200x75x50cm.

Alleen mijn vragen:

Heeft iemand ervaring met de kwaliteit van de tijken van de WM Ultralite Super?
Het is een dunne ExtremeLite Nylon buitentijk en een Tafetta Nylon binnentijk.

Op de WM-site wordt een temperatuur van 20graden fahrenheit (-6,667) aangegeven. Is dit extreem, extreme-comfort?

Weet iemand een alternatief voor deze zak? Millet heeft ook zo'n lichte maar die gaat volgens mij maar tot +3 (comfort?).

Welke lengte is voor mij ideaal? ben maar 1,69m er hoeven nooit schoenen of zo in de zak.

Een hele waslijst... Maar met enkel 1 antwoord op een van de vragen ben ik al blij!

Vriendelijke groet!

Maarten

Misschien goed om erbij te vertellen dat ik deze zak wil aanschaffen met m'n (nog in planning staande) hike in noorwegen in mei/juni 2008.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Maarten! Je vindt wel meer details over deze slaapzak op www.sackundpack.de Daar maak ik al uit op dat de kortste maat van de 3 al voldoende is voor jou. Toen ik een Golite rugzak kocht bij Sackundpack in Krefeld, viel het me op dat ze erg enthousiast waren over Western Mountaineering. Je kan ze trouwens altijd telefonisch of per mail om advies vragen, de know-how is daar zeker aanwezig!
Groeten,
Boelo
 
Hoi Maarten,

Ik heb de WM Ultralite Super sinds maart van dit jaar. De aangegeven temperatuur is de comforttemperatuur. Ik heb zelf ook bij die temperatuur geslapen en vond dat wel kloppen (wel in een dubbeldaks tentje en met lange Millet-onderbroek en merinowollenshirt aan).

Ik heb deze slaapzak gekozen omdat het volgens mij de lichtste is bij het gegeven temperatuurbereik. Een goed alternatief vind ik de Minim 400 van PHDesigns, maar dan zit je net ietsjes duurder.

Over de tijk kan ik nog weinig zeggen gezien de korte duur van gebruik. Natuurlijk kun je deze fijne stof beter niet over struiken laten luchten, want dan krijgt de stof eerder beschadigingen. Gewoon voorzichtig zijn dus.

Bij jouw lengte zou je kunnen overwegen een maatje kleiner te nemen (5,5 ft dus 185 cm). Die heb ik ook met mijn 1,65 m. Moet wel extra besteld worden, maar is weer bijna 40 gram lichter ;-).

Ik heb er zelf een sport van gemaakt om er een zo klein mogelijk stuffzakje bij te zoeken. De slaapzak past makkelijk in een 6 x 11 inch stuffzakje.

Marla
 
dank jullie voor de reacties!

dat van de struiken is idd wel een logische don't.

En ja het is voor zover ik weet ook de lichtste met die temp. Het is echt ongelooflijk! 765gram! large! goed he.

Maar is het niet zweterig? die tijkjes voelen zo ontzettend plakkerig als je ze beet hebt.

Stufzakje 12,5*27,5 is wel een klein pakketje! dunne sealline waterdichte foedraal(tje) erom en het is voor 850 gram een slaapzak met waterdichte hoes.
 
Zweterig?
Nou, ik vergat het er misschien bij te zeggen, maar dat is meer omdat ik dat zo logisch als wat vind: ik doe er uiteraard wel een lakenzak in. Een slaapzak kun je namelijk niet elke week wassen en ook met een katoenen tijk zou ik het een vies idee vinden om de slaapzak lang te gebruiken zonder lakenzak.

Waarom een waterdichte foedraal? Ga je kanoën?
Mijn Equinox stuffzak is waterafstotend (al heb ik nooit geprobeerd hem met slaapzak en al onder water te houden). Voor in mijn ook al tamelijk waterdichte rugzak (Macpac) vind ik dat zat!

Marla
 
kanoën staat nog niet in de planning... maar ik kan me m'n tocht in schotland herinneren dat er na een dag stortregen zo'n 10cm water in m'n regenhoes stond. gelukkig m'n slaapzak in een vuilnszak gedaan. En een redelijk waterafstotende tas (Bach).

Dus vandaar m'n keuze voor een waterdicht foedraaltje. Met rolsluiting. Dan kun je hem lekker klein comprimeren. En die van sealline zijn erg dun en licht.

Lakenzak... uiteraard... zijden zak erin en je hebt een slaapzak tot -7 voor (750+100gram(lakenzak?)) + foedraal 150gram... = 1 kilo!
Heeft de zak bevestiginspunten (lees: goede bevestiginspunten) voor de lakenzak? of moet je hem er gewoon los in schuiven?

Misschien merk je het al... grammenfreak... ach ja tenminste, als ik iets nieuws koop wil ik het zo licht mogelijk mits de prijs/kwaliteit/gewicht in verhouding staat.

De volgende aanschaf is een nieuwe tent... nallo2/nallo 2gt, daar ben ik nog niet helemaal uit... de rest is al afgevallen ivm de extreme degelijkheid van hilleberg... of begin ik nu weer een nieuw draadje :)...
 
Voor de echte grammenjager... Eins haalt al aan dat als je verder kijkt er nog veelbelovendere dingen te vinden zijn, maar soms moet je er dingen voor inleveren. Maar vergeet ook niet dat veel fabricanten hun opgegeven gewichten vaak (opzettelijk) onderschatten. WM is daar heel goed in. Om maar te zeggen dat mijn 2m-versie van de Ultralite super op de gram juist 872g weegt en geen 737g zoals opgegeven door WM. Voor de rest ben ik zeer tevreden over de slaapzak, het opgegeven temperatuurbereik klopt. Enig minpuntje vormen aanspankoordjes die bij een woelig iemand gemakkelijk weer ontspannen. Je kan ook eens naar de Valandré Mirage kijken, tenminste als je niet walgt van de prijs. Valandré is nogal eerlijk met hun opgegeven gewichten en temperatuurbereik.
 
Bij mij scheelde het opgegeven en werkelijke gewicht niet zoveel. Weet het niet uit mijn hoofd, maar zeker geen 100 gram.

Maarten,
als je wilt kan ik het echte gewicht voor je wegen.

Marla
 
even snel een post... ik reageer later even op jullie berichten (dan zal ik ze ook wat beter doorlezen)

Ben net even bij de "beffer" (mag dit...?) in breda geweest. Ze hadden hem niet hangen de ultralite super. Maar de verkoper verzekerde me dat die zak niet tot -6 ging.
Ondanks de 3 sterren die hij in hun catalogus krijgt...

M.a.w. de verkoper probeerde me een WM Tukei "aan te smeren" (hij was wel behulpzaam en vriendelijk, dus waarschijnlijk is het aan smeren wat kort door de bocht).
540 vulgewicht t.o.v. 425... deze zou -6 wel moeten halen volgens hem...
Nu zitten hier mensen die meer van slaapzakken afweten en die imho meer zullen weten dan deze verkoper...
Hij stelde het zelfs zo : "ik zou met de ultralite super niet kouder dan 0 graden durven gaan omdat hij doorgestikte banen heeft"

Nou ja... jullie begrijpen mijn verwarring... Hopelijk heb ik hier weer een nieuw discussiepunt opgeworpen.

Voor de rest nogmaals hartelijk dank voor de posts. Ik zal later vanavond of morgen de rest even doornemen, bij gebrek aan tijd nu.
 
Ik heb bij Bever mijn WM laten bestellen en dat hebben ze heel keurig gedaan.
Overigens was er toen net een grote bestelling uit de USA in aantocht en daar hebben ze mijn maatje kleiner toen bij laten aanschuiven. Maar als jij geen haast hebt kan dat bij jou evengoed.

Temperatuur is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik vind zelf dat de Ultralite Super het wel waarmaakt.

Ik heb nooit haakjes o.i.d. ontdekt voor een lakenzak. Maar je kunt zelf uiteraard makkelijk iets maken als je dat prettiger vindt.

Het gewicht is 802 gram voor de 6 ft versie, dus 67 gram meer dan de opgave van WM.

Marla
 
>Om maar
>te zeggen dat mijn 2m-versie van de Ultralite super op de gram
>juist 872g weegt en geen 737g zoals opgegeven door WM.

Tja als ze bij WM meer dons in je slaapzak gedaan hebben (gratis en voor nix) dan zou ik die extra grammen niet zo erg vinden.

>Ben net even bij de "beffer" (mag dit...?) in breda geweest.
>Ze hadden hem niet hangen de ultralite super. Maar de verkoper
>verzekerde me dat die zak niet tot -6 ging.
>Ondanks de 3 sterren die hij in hun catalogus krijgt...
>M.a.w. de verkoper probeerde me een WM Tukei "aan te smeren"
>540 vulgewicht t.o.v. 425... deze zou -6 wel moeten halen
>volgens hem...
>Nu zitten hier mensen die meer van slaapzakken afweten en die
>imho meer zullen weten dan deze verkoper...
>Hij stelde het zelfs zo : "ik zou met de ultralite super niet
>kouder dan 0 graden durven gaan omdat hij doorgestikte banen
>heeft"

De truc is om lekker je kleren aan te houden in je slaapzak. Ik vind het een beetje vreemd om de isolatie (kleren) die je overdag aan hebt uit te trekken en dan in je slaapzak te gaan liggen. Dan heb je te veel isolatie bij je. Als ik mijn kleren 's nachts aanhoudt dan kan mijn slaapzak dunner en dus lichter zijn. Ik denk dat met kleren aan je prima -6 haalt in die WM.

De verkoper heeft wel een puntje over die doorgestikte naden. Daar is de slaapzak dikte nul en dus de isolatie ook. Warmte haal je uit de hoeveelheid cm isolatie. Persoonlijk zou ik daarom dus niet de WM kopen. Er zijn lichtere slaapzakken dan die WM MET schotjes , zoals bv die Millet.

Suc6 Eins
 
Maarten,

Ik heb dit jaar ook deze slaapzak gekocht, en dus nog maar 1 keer serieus gebruikt. Meer dan (heel) lichte nachtvorst heb ik niet gehad, maar dat sliep prima. De rits moet dan wel helemaal dicht.

Ik gebruik geen lakenzak of thermoondergoed, maar van zweterigheid of plakken heb ik geen last gehad. Wel doe ik de rits pas dicht als ik er al een poosje in lig, voor mijn gevoel ben ik dan "uitgedampt".

Gewicht: 850 gr, dus inderdaad een ietsje meer.

Met een zijden lakenzak (pakweg 150gr) en thermo ondergoed denk ik dat je er prima -6 mee haalt. Plus natuurlijk een goed isolerend matje, dat is zeker zo belangrijk. Eventueel een reddingsdeken eronder (50gr).

gr. Joop
 
Hoi Maarten,

Met de WM Ultralite Super heb je een slaapzak die naar alle waarschijnlijkheid goed zal voldoen aan je wensen. Hoewel WM niet cernieuwend is geweest de laatste paar jaren, heb je nog steeds een kwaliteits product. Ik heb hemzelf ook en hoewel ik nog niet onder de nul ben geweest (wel kort eraan), heb ik het geen moment koud gehad.

Ja er zijn lichtere zakken te vinden, maar je moet goed kijken hoeveel je daadwerkelijk aan gewicht bespaart en waar ze de besparing vandaan halen. Sommige fabrikanten laten domweg de tochtslurf langs de hals weg en deze is eigenlijk essentieel als het op koud kamperen aankomt. De WM Ultralite heeft overigens bij mij weten geen doorgestikte naden, maar aangezien ik op mijn werk zitx( kan ik dit niet controleren.

Wat Eins beweert over 'met al zijn kleren aan de slaapzak ingaan' verhaal, kan ik me niet in vinden. Daar is op deze site al het een en ander over geschreven, dus gebruik de zoekfunctie maar. Het is onzin wat hij zegt en daarnaast loop je het grote risico dat als jij wil uitrusten dat niet doet in een vochtige en klam gelopen, wellicht natgeregende jas en broek in je slaapzak.groet,
Richard
- kijkt naar buiten en wil eigenlijk wel weer eens in zijn WM liggen......


:p
 
Ook ik ben de trotse en uiterst tevreden bezitter van een WM Ultralight. Ik kan Richard bevestigen dat de Ultralight inderdaad geen doorgestikte naden heeft. Ik heb er tot zo rond het vriespunt in geslapen en het toen erg comfortabel gehad. Geen extra kleren aangehad, alleen m'n onderbroek. Ik zou er geen probleem mee hebben hem te gebruiken tot een graad of vijf onder het vriespunt.

Het grappige van de Ultralight is overigens dat de banen helemaal doorlopen. Als je dus de maximale isolatie wilt bereiken moet je zorgen dat je het grootste deel van de vulling naar de bovenkant schudt. Als je nou dezelfde slaapzak wilt gebruiken als je naar de Pyreneeën gaat waar het dan toevallig 15 graden is doe je andersom: je schudt dan gewoon het dons meer naar onderen. (Het lijkt overigens of dat ook kan met die slaapzak van Arc.)

Ook ik ben overigens geen fan van het slapen met je kleren in de slaapzak. Ik heb nooit reservekleren bij me, dus de kleren die ik aanheb zullen in veel gevallen minstens wat vochtig zijn, of in ieder geval niet helemaal schoon. Nu is het niet per se mijn streven om mijn slaapzak zo schoon mogelijk te houden, maar ik wil hem ook liever niet te snel vies hebben. Ik slaap daarom altijd met een zijden lakenzak (die overigens al snel 150 gram weegt) in mijn slaapzak. Je vroeg of de tijk wel prettig aanvoelt. Meestal heb ik mijn lakenzak halverwege de nacht half naar beneden getrapt. Dan word ik dus wakker met mijn huid direct tegen de tijk. Ik vind dit zelf niet erg onprettig voelen. Dus als je zonder lakenzak slaapt is het denk ik nog steeds wel comfortabel.

Je vroeg ook over de stevigheid van de tijk. Ik heb Gary van WM wel eens een stuk van een stuk tijk zien afsnijden om aan iemand te geven die zijn slaapzak wilde repareren (nadat die naast het kampvuur gelegen had). Dat afsnijden kostte hem moeite. Hij scheurde het zeker niet even rats van het stuk stof af. Ik heb dus wel vertrouwen in de duurzaamheid van de tijk, maar het is logisch dat je hem niet over een struik te drogen hangt.

Dan nog even over het gewicht. De mijne weegt 800 gram. Ik denk dat het surplus aan gewicht inderdaad dons is. De tijk zal bij alle slaapzakken hetzelfde zijn, maar ze zullen denk ik niet precies afwegen wat ze in iedere slaapzak doen. Verder is het gewicht van de Arc mede lager, doordat er minder dons in zit. Zo ongeveer 80 gram minder. Het lijkt me dus stug dat die zak net zo warm is als de Ultralight, tenzij die veel nauwer is gesneden. Maar als dat zo is zou ik hem minder snel kopen, want de Ultralight is al niet megabreed. Sowieso lijkt het me link om een slaapzak van internet te kopen zonder erin te hebben gelegen.

Ik denk dat je met die Ultralight een prima slaapzak koopt. Ik geloof dat er op dit forum ook alleen maar positieve gebruikers zijn, dus wat dat betreft is het ook een vrij veilige aankoop. Je weet wat je krijgt.

Nou, sorry voor deze onwijs lange posting, maar hopelijk heb je er wat aan. Succes in ieder geval met je afwegingen maken.

Groet
Harold
 
allereerst hartelijk dank voor jullie uitgebreide posts.

Ik zal proberen een beetje algemeen op de tips te reageren (vergeef me als ik iets of iemand oversla :))

Om te beginnen Eins. De Arc ziet er leuk uit maar absoluut niets voor mij. Ik ben een "woelige" slaper, buik, rug, zelfs zij (op een prolite4) die open rug (je kunt hem wel dichttrekken) is voor mij dan geen optie.
Wat betreft die Millet. Het is een leuke zak, de xp500 maar met 250 gram vulgewicht haalt hij het bij lange na niet. Denk ik.

Marla, geluk voor jou dat je hem hebt kunnen bestellen. Toen ik dat gisteren vroeg ivm met mijn lengte kreeg ik een nogal moeilijk/moeizaam verhaal. Dat er alleen rest naar europa kwam en dat ze niets op aanvraag maakten bij WM. Maar goed, ik heb de tijd. Hoewel heb nog een bon van 15% korting die geldig is tot maart. Zou hem wel willen gebruiken.

Richard en Harold, bedankt voor jullie uitgebreide en informatieversterekkende posts. M'n keuze wordt hierdoor wel makkelijker. Alleen maar positief, dan kan ik bijna niet de mist in gaan.

Ik zal wel eens gaan rondbellen welke bever hem wel heeft hangen, misschien geven ze me daar weer andere info (hoogst waarschijnlijk denk ik).

Als jullie, of iemand anders, nog weten waarom ik wel, niet of een andere zak zou moeten kopen, keep it coming!
 
>Om te beginnen Eins. De Arc ziet er leuk uit maar absoluut
>niets voor mij. Ik ben een "woelige" slaper, buik, rug, zelfs
>zij (op een prolite4) die open rug (je kunt hem wel
>dichttrekken) is voor mij dan geen optie.

Okeej, dan ben ik blonT zeker. Ik dacht ergens gelezen te hebben, dat je dat ding onder je matje vastmaakt, maar misschien moet ik t maar gewoon bij NL houden en heb ik die engelse tekst misundergestood. Vroeg me al af hoe makkelijk je erin of -uit kwam...
 
>Wat Eins beweert over 'met al zijn kleren aan de slaapzak
>ingaan' verhaal, kan ik me niet in vinden. Daar is op deze
>site al het een en ander over geschreven, dus gebruik de
>zoekfunctie maar. Het is onzin wat hij zegt en daarnaast loop
>je het grote risico dat als jij wil uitrusten dat niet doet in
>een vochtige en klam gelopen, wellicht natgeregende jas en
>broek in je slaapzak.

Ik vind het toch wel een stuk warmer als ik een ondershirtje aanhoud in de slaapzak. Dan hoef je niet zo nauwkeurig te zijn met de tochtkraag.

Overigens ken ik mensen die 's nachts in hun slaapzak hun kleren droogstoken door als onderste laag iets droogs aan te trekken en er dan hun vochtige shirt en trui en brok overheen te trekken. Lijkt mij niet aangenaam slapen, maar als je op winterhike bent en je hebt natte kleren die je de volgende dag weer aan moet als het buiten hard vriest, is het misschien een optie.

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


of je blonT bent weet ik niet maar je hebt gelijk. Met die straps maak je hem vast aan/onder je matje. Vandaar dat het voor mij niks is. Hoewel... nu ik dit schrijf bedenk ik me dat je natuurlijk gewoon eronder kunt bewegen...

Maar uh... met een minder sarcastische ondertoon kun je ook een boel bereiken :)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan