wie loopt hier grote afstanden?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Joerie,

Het is een leuk idee om in 1 lange tocht alle provincies van Nederland te doorkruisen.

Als ik uitga van 1300 km in 42 dagen kom je uit op een gemiddelde van 31 km/dag, waarbij er natuurlijk ook nog uitschieters naar boven kunnen zitten ivm verkeerd lopen/ligging overnachtingsplaatsen.

Voor een geoefend loper lijkt me dat een gemiddelde van 30 km/dag over een langere periode een haalbare doelstelling is.

Een groot deel hangt natuurlijk af van de wijze waarop je de tocht wilt inrichten.
Wil je geheel zelfvoorzienend lopen (m.a.w. zelf tent en eten meenemen/bereiden?) of laat je je (deels/geheel) bijstaan door een supportteam dat, voor, tijdens en na de dagtocht je natje en droogje regelt, zodat jullie je enkelt op het lopen zelf hoeven te richten?

Wat betreft het eten:
Zelf wordt ik er niet gelukkig van om voor langere tijd instant of opwarm-maaltijden, al dan niet i.c.m. vitamine-pillen. te eten. Ik zou dan zoeken naar mogelijkheden om elke avond vers bereidde maaltijden te krijgen. Maar dat is persoonlijk.

Een wandeltocht door Nederland is in 1823 al door 2 studenten gedaan en opgeschreven gelukkig. (zie link onderaan dit bericht) Het boek zal geen concrete tips e.d. geven maar zal misschien wel kunnen inspireren.

Succes met de voorbereiding en als julie nog vragen hebben kun je met de zoekfunctie een heleboel informatie op deze site vinden. Anders zijn er op deze site altijd wel mensen te vinden die kunnen helpen.

Groeten Gerard

link: http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERS...=666877130&Secondary=description&Section=BOOK
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

quote:... wie loopt hier grote afstanden?...

ome kees is daar hartstikke druk mee sinds half maart(grijns)

een aanloop van doetinchem naar uden, peelandpad, grenslandpad, deltapad zitten er al op. en a.s maandag ga ik verder met het hollands kust pad om vervolgens via het zuiderzeepad - friese kustpad - wad en wierden-pad en het naobuurpad weer naar huis te wandelen. dat zal alles bij elkaar wel zo'n 2000 km zijn denk ik.

nx supportteam.
af en toe moet ik terug naar huis, omdat mijn mem-card van t fototoestel volloopt.

advies:
loop niet als een ijlbode, daar is ons landje te mooi voor.
25 km per dag plannen betekent in de praktijk vaak 27-30 km lopen. en in de peel en de kempen moet je rekenen dat je een keertje 35-40 km moet lopen (steensel-eersel). tenminste als je van B&B naar B&B loopt. met een tent of tarp ben je uiteraard flexibeler.

als alles meezit komen hier elke maand 20 foto's bij van t "blokkie om" (meer kan ik niet gratis uploaden).

http://www.flickr.com/photos/90689146@N00/

http://www.flickr.com/photos/90689146@N00/tags/

vr gr kees mees
 
ik heb vorig jaar bij de Slegte 2 boekjes gekocht getiteld Rondje Nederland, in het ene de noordelijke helft, de andere de zuidelijke helft. helemaal rond langs de grens. Samen circa 2000 km. Waren geloof ik iets van 7 of 8 euro per stuk. misschien een tip voor je?
 
Joerie,

Voor dit soort vragen moet je eigenlijk niet op dit forum zijn. Niet omdat dit forum niet goed zou zijn ofzo, maar over jouw vraagstuk zijn er andere fora en websites die daar veel dieper op ingaan.

Op dit moment zijn er twee amerikanen (de derde is uitgevallen door een enkel blessure) bezig een toch te maken door Arctisch Alaska om met als doel een doorsteek te maken via het meest afgelegen punt in Noord Amerika (120 mijl van de dichtsbijzijnde weg of dorp). 1000 km, geen paden en self-supporting. Deze heren legen in deze week gemiddeld 30 mijl (ca 50 km) per dag af, zonder paden. jullie beoogde 30 km per dag over paden moet dan een peuleschil zijn. Nu wil ik hier niet zeggen dat 30 km/dag niks is, hoor. Ik ben meestal al ruim tevreden als ik op een dag 30 km heb gelopen, maar jullie 30 km/dag over goede paden moet goed haalbaar zijn.

Wat vooral een probleem zou worden van het lopen over paden is een soort RSI in je voeten/enkels/knieen. Het lopen op een vlak pad maakt dat je voeten constant dezelfde beweging tov het lopen over een keien pad waarbij je voet steeds andere kanten op gaat.

Qua eten heb ik het volgende advies gekregen: 53% van mijn dieet moet bestaan uit vet (hoogste calorische waarde per gram), 41% Koolhydraten en 0,06 % proteine zodat ik niet mijn spiermassa ga verteren. Om dit te laten werken moet ik tijdens het lopen mijn hartslag houden op 50% van maximaal en schijn ik na drie uur lopen 75% van de verbranding uit vet te halen. Dit lijkt een vreemd dieet, maar 10 uur per dag lopen (wat ik meestal probeer) is ook niet echt normaal.

Wat verder van groot belang zal zijn is niet zozeer de voedingswaarde van wat je eet, maar wat je na 30 dagen lopen uberhaupt binnen kunt krijgen. Kijk naar een adventure racer, die eet na een dag of wat racen geen bruine boterham met banaan meer, maar wat hij/zij uit ervaring weet datíe binnen kan houden ipv binnen het uur weer uit te kotsen. En dat kan alles zijn: van doritos en big macs tot chocolade, winegums of olijfolie.

een aantal links met veel nuttige info:

www.arctic1000.com

www.backpackinglight.com

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/xdpy/forum_thread/3134/index.html

en met name dit draadje:

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/xdpy/forum_thread/2273/index.html

Suc6 Eins
 
>Voor dit soort vragen moet je eigenlijk niet op dit forum
>zijn. Niet omdat dit forum niet goed zou zijn ofzo, maar over
>jouw vraagstuk zijn er andere fora en websites die daar veel
>dieper op ingaan.

Ik zou niet weten waarom deze site er niet geschikt voor zou zijn.
Ik denk alleen dat als je zo'n grote tocht wilt maken, de keuze voor het buitenland toch aanzienlijk groter zou zijn.
Loop bv de halve GR5 van het meer van Geneve naar Nice.
Maar respect voor ieder zijn keuze.

>Op dit moment zijn er twee amerikanen (de derde is uitgevallen
>door een enkel blessure) bezig een toch te maken door Arctisch
>Alaska om met als doel een doorsteek te maken via het meest
>afgelegen punt in Noord Amerika (120 mijl van de
>dichtsbijzijnde weg of dorp). 1000 km, geen paden en
>self-supporting. Deze heren legen in deze week gemiddeld 30
>mijl (ca 50 km) per dag af, zonder paden. jullie beoogde 30 km
>per dag over paden moet dan een peuleschil zijn. Nu wil ik
>hier niet zeggen dat 30 km/dag niks is, hoor. Ik ben meestal
>al ruim tevreden als ik op een dag 30 km heb gelopen, maar
>jullie 30 km/dag over goede paden moet goed haalbaar zijn.

Eehm, hij wil in Nederland lopen.
Vergelijkbaar met het beklimmen van de Vaalserberg en niet de Mount Everest.

Ik vind 30 km een hoop op 1 dag, zeker als je het zo lang wilt doen maar goed, ieder zijn test-case.

Greetz.

Peter.
 
>Ik zou niet weten waarom deze site er niet geschikt voor zou
>zijn.

Omdat er over voeding niet diepgaand wordt gediscusieerd op dit forum. Ik zou graag willen dat er hier een aantal dieeetisten, sportvoedings deskundigen of voedsel wetenschappers zouden posten, maar termen als metabolic rate multiplier, basal metabolic rate, VO2Max, glycogen zie ik hier helaas nog niet voorbij komen.

Nu kom ik al ruime tijd graag op dit forum, maar waar het hier nog aan ontbreekt is diepgaande discussie over wat we meenemen als eten.

Als ik kijk naar collega's om me heen, klanten en ook hier op dit forum dan is mijn indruk dat wanneer de NLse hiker op pad gaat het volgende gebeurd. De rugzak worrdt beladen met tent, slaapzak, matje, brander, pannetje, platy, EHBO, fleeceje, GTX, en nog wat overige materialen. Vervolgens pakt men de tas op en denkt pffff hij is best wel weer zwaar. Dan moet er nog wat eten bij, maar ja de tas weegt al genoeg. Dus per dag een pakje hartkeks mee (helft als ontbijt andere helft als lunch) zakie droogvoer erbij en klaar. Maar dat zijn lang niet genoeg calorieen om mij op een normale dag van voldoende energie te voorzien.

Laat ik eens dieper ingaan op de hike die Joerie wil gaan doen.

30 km/dag met een rustig tempo van 3,5 km/h houdt in: 8,57 uur lopen/dag. Laat ik dat afronden naar 9 uur.

Volgens de calculator op:
http://www.netonline.be/lifestyle/bmr.asp

Is het basis metabolisme voor een man van 75 kg, 175 cm en 18 jaar BMR = 1850 = 77,1 Cal/h (Gewicht en lengte zijn aannames)

Het terrein type geeft een metabolic rate multiplier van ongeveer 3 [1]. 9 uur lopen/dag * 77,1 Cal/h * 3 MET = 2081 Cal.

Per dag zal er 3931 calorien verbruikt worden.

Het totaal van 42 dagen geeft een totaal van 165.112 Calorien voor de hele tocht. Er van gaande dat deze hiker een lichaamsvet percentage heeft van (gemiddeld voor een man van 18) 15% en dat gedurende de tocht er 5% wordt verbruikt, waarmee op het eind van de tocht er nog 10% lichaamsvet over is, dan is er 0,05 * 75 = 3,75 kg lichaamsvet te verbruiken voor energie. Iedere kilo vet leverd 7700 calorieen aan energie en dus 165.112 - 3,75 * 7700 = 136.237 calorien voor 42 dagen, wat neerkomt op 3244 calorien die per dag gegeten moeten worden.

Zijn jullie er nog??? :+

Als je tijdens het lopen de hatslag houdt op 50% van VO2max dan dient zo'n 6 % ofwel 194,6 calorieen te bestaan uit proteinen om je glycogeen voorraden mee aan te vullen, 41 % ofwel 1330 calorieen uit coolhydraten en de rest 53%, 1719 calorieen uit vet. Na drie uur lopen schijn je dan 75% van de verbranding uit vet te halen.

196,6 / 4 = 49,2 g
1330 / 4 = 332,5 9
1719 / 9 = 191 g [2]

Totaal dient er dus 191 + 332,5 + 49,2 = 572.7 gram per dag aan eten meegenomen te worden. Waarmee je op 160.3 cal/oz uitkomt, wat hoog is, maar dus wel haalbaar.

Nu ben ik zeker geen voedsel wetenschapper, helaas en is het bovenstaande alleen maar gekopieerd van een ander forum en websites waarvan ik geen idee heb of ze uit hun nek ouwehoeren of ze echt verstand van zaken hebben.

Om terug te komen op je vraag, Peter. Ik denk niet dat je met betrekking tot wat ik hierboven geschreven heb, op dit forum veel antwoord zult vinden aangezien ik in de vier (?) jaar dat ik op dit forum actief ben hier niet een dergelijke discussie gelezen heb.

Mensen met meer verstand van voeding dan ondergetekende gaarne uw 2 cents.

Eins


[1] http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/xdpy/forum_thread/2273/index.html
[2] http://www.nutribase.com/c449.shtml
 
Hi Eins, even vlink nagedacht en kom ook op ongeveer dergelijke waardes uit. Zelf bij de scouting waar erg veel gewandelt wordt eens een dergelijke discussie geprobeerd maar meestal kom ik neit verder dan dat men zegt "ja maar we gaan maar 10 dagen lopen dus dan kan het wel" wat betreft ondervoeding. Zelf eens een lijstje van een maat van mij geraadpleegt (defensie lijstje geloof ik) en ik ga ongeveer van die waardes uit en dat lukt redelijk, geen honger en niet extreem afvallen enzo.

Het verhaal van de glycogeen ken ik zo niet maar de verhouding vetten en colydraten wordt ongeveer wel zo gevolgt. Zelf zit ik dan ongeveer op 600 a 700 gram eten per dag.

Ik ga zeker eens naar die gelinkte sites kijken!.

Tnx

Bas
 
>Totaal dient er dus 191 + 332,5 + 49,2 = 572.7 gram per dag
>aan eten meegenomen te worden. Waarmee je op 160.3 cal/oz
>uitkomt, wat hoog is, maar dus wel haalbaar.
>

Hoi Eins,

Interessant stukje theorie, maar ik mis dan toch net het volgende stapje: de praktische toepassing. Want er zit toch een groot verschil tussen 572.7 gram aan energie-repen meenemen of evenveel gram aan bijvoorbeeld vers fruit of droog brood meenemen?

Kortom (om een antwoord te vinden op de originele vraag): wat zou jij in dat geval meenemen? Ik zelf denk dan toch aan wat vers fruit, een zakje noten, een energie-reep of twee en bijvoorbeeld wat droge worst ofzo om te knabbelen. Plus een zak water in de rugzak uiteraard :)

Iemand anders suggesties? Daarbij uiteraard in het achterhoofd houdend dat voor genoemde tocht rond Nederland het nooit moeilijk kan zijn om bij een supermarkt naar binnen te wandelen en daar even opnieuw iets n te slaan voor de komende dagen...

Raymond
 
Ik sluit me bij Raymond aan Eins, deze mensen willen lekker lopen, en daarbij waarschijnlijk ook gewoon lekker eten....
Verwijzen naar mensen die echt self supporting op weg moeten is weinig nuttig....en peperduur als je allemaal kant en klare hoge energie maaltijden wilt meesjouwen.
Ik ben eerder geneigd een link te plaatsen met alle mogelijke AH's langs de beoogde route.
Je bent in NL nooit verder dan 10 km van de bewoonde wereld af, en zonder jezelf enorm op kosten te jagen kan je prima eten...

Voorbeeldje van iets van mezelf gisteren genuttigd:
1 pan, 1 brander, 1 bordje:
Nodig: half pakje voorgesneden spekjes, 1 pk spagheretti en een zakje voorgesneden wok goenten:

Spekjes bakken, groenten erbij en wanneer gaar even apart zetten op het bord.
Spageretti koken volgens recept en als het bijna klaar is de groente er weer bij gooien

Eet smakelijk!

Dit is wat ik bedoel met onderweg shoppen en dan lekker eten.
Ook een pak viscuisine kan heel goed van pas komen: 's middags gekocht, savonds ontdooit en opwarmen maar...Neem er een biertje/gas wijn bij en je hebt goed en gezond gegeten, voldoende energie binnen gekregen en het kost je geen bal extra tov thuis blijven.
Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hmm, als jij je eigen postings op enige vorm van waarde schat dan is Joerie toch geholpen of in ieder geval in de juiste richting gestuurd via dit forum:p :7 :eek:
 
Hmm, als jij je eigen postings op enige vorm van waarde schat dan is Joerie toch geholpen of in ieder geval in de juiste richting gestuurd via dit forum:p :7 :eek:
 
Zoals verderop ook gezegd wordt interessant stukje theorie, maar hoe zit het in de praktijk. Moeten 'hikers' in normale nederlandse omstandigheden echt zoveel calorieen tot zich nemen. Lijkt mij van niet.
Als deze theorie waar zou zijn dan zou ik van al het wandelen dat ik in het kader van trainen voor de vierdaagse doe en de vierdaagse zelf ervoor gezorgd hebben dat ik inmiddels een rammelend skeletje ben. Helaas is dat zeker niet het geval, dus als ik loop dan gaat mijn voorkeur uit naar normale gehalte calorische maaltijd en niet eentje
waar je volgens het voedingscentrum wel drie dagen van kunt leven.
Simplistisch gedacht, vast wel, maar ik denk dat vocht het belangrijkste is, daarbij rekening houdend met je mineralen en verder af en toe een tersje of even shoppen bij Appie of C1000

Loop ze
Ali
 
Zoals verderop ook gezegd wordt interessant stukje theorie, maar hoe zit het in de praktijk. Moeten 'hikers' in normale nederlandse omstandigheden echt zoveel calorieen tot zich nemen. Lijkt mij van niet.
Als deze theorie waar zou zijn dan zou ik van al het wandelen dat ik in het kader van trainen voor de vierdaagse doe en de vierdaagse zelf ervoor gezorgd hebben dat ik inmiddels een rammelend skeletje ben. Helaas is dat zeker niet het geval, dus als ik loop dan gaat mijn voorkeur uit naar normale gehalte calorische maaltijd en niet eentje
waar je volgens het voedingscentrum wel drie dagen van kunt leven.
Simplistisch gedacht, vast wel, maar ik denk dat vocht het belangrijkste is, daarbij rekening houdend met je mineralen en verder af en toe een tersje of even shoppen bij Appie of C1000

Loop ze
Ali
 
Met die laatste opmerking ben ik het helemaal eens! Net terug uit Lapland, van de Fjallraven Classic (110 terrein in 3 dagen) kan ik zeggen dat niet eten, maar water het grootste probleem vormt!
Wanneer je behoorlijk doorloopt- en dat moet wel bij grote afstanden- dan draai je er behoorlijk wat water doorheen.Elk extra meegenomen litertje weegt weer een kilo en wordt nog lauw ook bij goed weer. Het lastige is dat je niet precies van tevoren weet waar de volgende mogelijkheid om water te tanken zal zijn. Als dit van tevoren bekend zou zijn, zou dat veel uitmaken!
Overigens is het handig om een paar extra flesjes water meen te nemen,
b.v. met elastiek aan de rugzak of schouderbanden bevestigd. Hiervoor
neem je dan geen peperdure Nalgene flessen, maar die "buikige" flesjes van Extran/Aquarius. Dat is werkt ook makkelijker dan een waterzak steeds uit een volle rugzak te moeten prutsen...
Vamos!
Boelo
 
2 weken geleden kwamen mijn vriend en ik allebij 18 jaar
opeens op het idee om volgend jaar zomer een trektrocht rond
heel Nederland te gaan doen en ons daarvoor te laten
sponsoren voor een goed doel. Wij wandelen regelmatig grote
tochten zoals de omloop van tholen( 50 km), de omloop van
goeree-overflakee( 110 km) en de Nijgmwegse vierdaagse.
Maar nu wilde we het wat groter aanpakken met een kilometer
aantal van 1300 in 42 dagen tijd maximaal te lopen met in
elke provincie een rustdag. Wij vroegen ons af of dit
lichamelijk mogelijk is? en of het al eerder gedaan is? zover
jullie bekend. Ook als jullie dit weten of goeie boeken voor
ons hebben, welke vitamine en voedingsmiddelen het beste
genuttigd kunnen worden tijdens zo,n wandeltocht?

je mag je reactie hier geven maar liever zien we het op onze email. jschippers18@gmail.com

bedankt,
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan