wie wil.....?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Tja, wat doe je als je (ik) ooit nog eens wil klimmen en een longziekte hebt (sarcoïdose)?
In 1991 (ja, zo lang geleden) verliefd geworden op een berg aan de voet waarvan ik mijn tentje zette: de Olan in de Ecrins. Niet zo hoog, 3500 mtr en volgens de berggids uit de Valgaudemar slechts "peu difficile". Zal best, dacht ik toen al. Maar ik heb weing "adem", hoogtevrees en nu, 52 jr oud, geen beste conditie. Aan dat laatste valt veel te doen. Hoogtevrees minder, en weinig adem ook niet. Maar ik wil - nee, ik móet die berg op, voordat het niet meer kan.
Ik zoek: goeie adviezen, met name voor begeleiding naar de top. Al eerder beloofde iemand mij naar boven te loodsen, maar die liet plots niet meer van zich horen.
Wie heeft "gouden" tips en wil, als dank, een telefoontje van mij als ik bovenop sta (mits er bereik is, natuurlijk...)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Afgelopen zomer zijn Maarten (Stokmans op deze site) en ik samen op pad geweest met een nederlander die in de ecrins woont en het gebied op z'n duimpje kent. Hij heet Gerard den Boer, en op z'n website: www.reallon.nl vindt je wel ergens een info-formulier waarmee je m kunt bereiken. je kunt bij hem van alles doen en leren, zonder meteen aan vast omlijnde cursussen vast te zitten. Erg prettig (vinden wij)
Hij heeft o.a. 2 appartementen die je kunt huren en van waaruit je tochtjes kunt maken. reallon ligt aan de zuidkant van het nationaal park, en vanuit het dorp kun je prachtige tochten maken.

Ik denk niet dat de gemiddelde UIAA berggids die je verhaal hoort je veel kans van slagen zal geven, maar Gerard is echt een heel relaxte kerel, geen gediplomeerd gids, maar gewoon iemand met veel kennis en ervaring, en hij wil er alles aan doen om jou te helpen die droom te bereiken.
Bedenk echter wel dat hij je niet omhoog kan dragen, je zult toch echt enige vorm van training moeten volgen om aan een conditie te komen die, hoewel topfit zijn niet nodig is, goed genoeg is om dat veilig te doen. Voor het technische gedeelte zal hij wel zorgen. Mijn advies is dus om eerst hier met een goede sportarts te gaan kijken naar de mogelijkheden tot conditietraining, om je kansen later te vergroten.

Nog een punt van kritiek: Je vindt dat je bovenop die berg móet staan. Ik proef daar veel gedrevenheid in, en dat is mooi, dat je jezelf zo'n moeilijk bereikbaar doel stelt. Maar het kan ook doorslaan in overfanatieke topkoorts. Jij hebt last van veel beperkingen, en een gids (of iedere willekeurige klimmer die met je op pad gaat) zal zichzelf nooit in gevaar brengen voor jouw droom. Als je echt heel fanatiek bent, en bang dat iemand je niet mee wil nemen als hij weet dat je hoogtevrees hebt, zou je het kunnen verzwijgen... Niet doen, bespreek die beperkingen van te voren, net zoals je in een goede relatie ook geen dingen voor elkaar verzwijgt. Misschien trap ik een open deur in, maar ik zou er op 3500 meter niet achter willen komen van m'n klimmaat... :)

Hoogtevrees is iets wat je zult moeten overwinnen of op z'n minst onder controle moet hebben om in de bergen veilig op pad te kunnen. Het kan heel nuttig zijn om je scherp te houden, en voortdurend oplettend te blijven, maar als je stijf van angst blijft hangen op een hachelijk punt breng je er je klimmaatjes mee in gevaar.

Voor meer info mag je altijd even mailen, zie het mail icoontje bovenaan m'n berichtje.
Oh, bereik heb je daar niet, dus stuur maar een kaartje..

Succes!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Pieter,

Bedankt! Een begin, en hopelijk een goed begin. Over mijn ziekte: die is lastig, want ik heb beperkte zuurstofopname door bindweefsel. Aan de andere kant leerde me dat verbeten vol te houden op weg naar een doel. Bij de longarts trapte ik zo lang en hard op een soort testfietsje dat ie me complimenteerde dat hij dat in 20 jaar nog niet had meegemaakt. Volgens hem moet het kunnen, als het maar langzaam gebeurt
 
Pieter,

Je krijgt een telefoontje van de top. Met Gerard (Reallon) heb ik mijn wens (en problemen) besproken en we gaan eind augustus naar boven! Veel trainen nu....Mail me je tel nr.: op
ejpm.peijnenburg@arag.nl

Ernest
 
Hoi Ernest,

Leuk! Ben blij voor je dat de eerste tip al meteen een bruikbare blijkt te zijn. Veel succes met het trainen, en wie weet komen we ook rond die tijd nog even langs bij Gerard en Corien.

mailtje met telefoonnummer is onderweg.

Succes! :7
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hallo Ernest,

Een berichtje hier zou natuurlijk ook leuk zijn ;-)

Veel plezier en heel veel succes met het bereiken van je doel!

Duncan.
 
Goed idee, doe ik. En, Duncan, het lijkt wel (dat schreef ik ook aan Pieter) alsof ik weer verleifd ben. Wat een ruimte in mijn hoofd opeens. dank voor je positieve reactie!

Ernest
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan