(Wild) kamperen tijdens Corona

Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dit is niet het forum of het draadje om je ongenoegen over de aanpak van de crisis te uiten. Het gaat alleen maar discussies op de spits drijven. Ik zit daar niet op te wachten

Dit is hiking site. Laten we het on topic en gezellig houden.
 
Overigens is het 'denk er even aan als iedereen het zou doen'-argument van jou @DaanHike een drogredenering ;) we moeten immers nu ook even niet met z'n allen naar de supermarkt in deze situatie ;) iets wat je normaal misschien wel zou doen... Heel veel dingen zijn niet ok als je ze met 17 miljoen mensen doet.
Het gaat hier om individuele verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn virussen geen magie: als ik op de fiets stap, bij niemand in de buurt rij en vervolgens alleen ga wandelen is er geen besmettingskans.

Maar dit allemaal terzijde: iedereen mag in deze zelf bepalen wat hier correct is gezien met in acht neming van zijn/haar omstandigheden.

Ik respecteer dat je een eigen keus maakt. Mijn punt is dat je nu juist niet vanuit je eigen belang moet denken (vanuit je eigen omstandigheden); je moet denken vanuit het landsbelang. Met 17 miljoen mensen, als iedereen die wilt gaan fietsen denkt ´ik ga vandaag fietsen en kom bij niemand in de buurt´, dan zal statistisch gezien het ergens fout gaan. Je hebt niet altijd de controle over de situatie. Ook al heeft iedereen goede bedoelingen. Statistisch gezien (dus niet vanuit je eigen omstandigheden gezien) krijgen oudere mensen het lastig als iedereen die nu wilt gaan kamperen, ook gaat kamperen. Maar goed, nogmaals, ik kan het fout hebben. Het is jou eigen keus :).
 
Wat betreft het kamperen is het natuurlijk lastig nu campings en paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer gesloten zijn. Maar er zijn opties. Enerzijds wat Joop zegt 'illegaal en gewoon doen'. Ikzelf ben geen voorstander en zal je dit ook zeker niet adviseren, maar het is een optie. Een andere optie: ik liep verleden najaar het Twentepad. Deze paalkampeerplaatsen zijn niet van Staatbosbeheer maar de lokale wandelvereniging. Bij mij weten zijn deze niet gesloten. Uiteraard gelden de standaard regels van maximale verblijfduur en max. 3 trekkerstentjes. Maar wellicht is dit een optie voor je? Het Twentepad is ook nog eens een prachtig pad, zeker in de ontwakende natuur.
Ikeen niet hoe druk het op het moment is op het pad / bij de palen. Doordeweeks zou natuurlijk meer succeskans geven, maar ik weet niet of dat een optie is.

Ter info: ik schreef laatst een blog met alle paalkampeerplaatsen langs het Twentepad incl. foto en locatie.

De veiligheidsregio Twente heeft in een verordening verblijf op paalkampeerplekken verboden: Ik citeer:
1587115026020.png
 
De veiligheidsregio Twente heeft in een verordening verblijf op paalkampeerplekken verboden: Ik citeer: Bekijk bijlage 20683
Goed dat je dit aangeeft! Ik had helemaal niet gekeken naar verordeningen, maar het gewoon veronderstelt.. slordig (en dat voor iemand met een juridische achtergrond).

De vraag is natuurlijk of een nacht op een paalkampeerplaats onder verblijf valt. Ook vanwege het tweede deel waarin een soort vangnet wordt geformuleerd, maar die wel in verband met de campings en camperplaatsen lijkt te staan. Dat zijn wel echt 'kampeer' locaties met een permanente inrichting en dus ook de mogelijkheden van contact (toilet, receptie etc). Ik moet ook gelijk denken aan het onderscheid in andere landen (en jurisdicties) tussen bivak en kamperen én de altijd al geldende verblijfsbeperking tot 24 of 72h op de paalkampeerplaatsen. Als je lid 1 dan in verband leest met het 2e lid waarin nadrukkelijk de mogelijke sluiting van natuurgebieden of locaties wordt geregeld. Daarmee wordt impliciet verondersteld dat er ook 'verblijf' locaties kunnen bestaan die buiten lid 1 vallen. Ik zou zelf beargumenteren dat paalkamperen (ondanks kamperen als morfeem) wellicht niet onder het kamperen van lid 1 valt. Maar ik weet het zo niet. Ik zie misschien graag de mogelijkheden ;)

Maar dat is natuurlijk een vrij juridische benadering die je dan zou moeten verdedigen voor de kantonrechter. Reken er maar op dat een boa niet meegaat in dat pleidooi en gelijk een bon schrijft ;)

Kortom, als je je aan de regels wilt houden zoals in openingspost aangegeven, dan is dit wel grijs gebied natuurlijk. Bij dezen mijn tip dus ingetrokken, haha.
 
Klopt, ik werk ook ook in een juridische omgeving en meer specifiek als toezichthouder. Ik leg lid 1 uit zoals een BOA dat zou doen ;) lid 2 is gewoonweg de toegang/verblijf tot het complete bos waar zo'n plek in zou kunnen liggen dichtgooien, tenminste zo lees ik dat inderdaad.

Overigens had ik het uitgezocht omdat ik precies hetzelfde idee had om gewoon in Twente te gaan paalkamperen en het Twentepad verder uit te lopen.
 
Laatst bewerkt:
Nog wat aanvullende juridische gein:

Marrekritte ( https://www.marrekrite.frl/2020/03/27/gebruik-ligplaatsen-tijdens-corona-maatregelen/) heeft ook aanlegplaatsen waarbij je meestal een tent mag neerzetten (niet alle). Sommige zijn van land af te bereiken en sommige niet. Dus met een kano ben je spekkoper.

De tereinnen zijn nog open met inachtnemeing van de algemeen geldende regels. Echter op grond van artikel 2.5 lid 3 van de Friesche noodverordening zijn sanitaire voorzieningen afgesloten. Ergo je moet wel je eigen portapotti meesjouwen. Want als iedereen gaat lozen op het oppervlak of gaten gaat graven krijg je waarschijnlijk te maken met een milieu delict.

Nog een die hard in NL is natuurkampeerterrein Quadenoord. Open vermits je daar ook je eigen sanitaire voorzieing meeneemt. Graven mag niet, BOA's komen dagelijks langs voor controle. Lozen van chemisch toilet zal je elders moeten doen. Geen idee waar (misschien tankstop voor truckers). Drinkwater zelf meenemen of water uit de pomp koken of filteren.
 
Er is helemaal niets grijs aan die verordening van Twente. Wel slim verwoord ook. Waarschijnlijk hebben de meeste veiligheidsregios vergelijkbare verordeningen.

Veiligheidsregio Rotterdam heeft het iets anders verwoord. Een paalkampeerterrein mag dus niet gebruikt worden, een ligplaats voor een boot wel, voor zolang deze niet in een jachthaven of aan het strand ligt, of in een andere verboden plaats. In theorie zijn er dus nog een paar mogelijkheden, in de praktijk is het gewoon de bedoeling dat je niet recreatief bezig bent.

ScreenHunter 222.jpg
 
E in de praktijk is het gewoon de bedoeling dat je niet recreatief bezig bent

En dat is juist de hele onzin aan dat verbod .

Ik kan lekker elke dag, de hele dag gaan fun recreatief bezig zijn shoppen in een niet al te grote winkel, waar ze 65 mensen tegelijk binnenlaten.

Maar 3 tentjes of een afgezonderde plek in het bos is verboden?

Het zelfde met de stranden en bossen. Veel winkels zijn drukker. En op het strand en in bossen is er tenminste nog luchtverversing en zijn er weinig dingen die door dezelfde mensen aangepakt worden.
 
Je kan overal wel inlezen wat je wilt lezen. Als laatste toevoeging misschien toch het advies om niet te gaan. Ik las dat (een deel van) de paalkampeerplaatsen in Brabant permanent gesloten worden vanwege vandalisme maar ook uitdrukkelijk genoemd: het niet naleven van de covid noodverordening. Het zou natuurlijk zonde zijn als dat elders ook gebeurt ;)
 
Laatst bewerkt:
En dat is juist de hele onzin aan dat verbod .

Ik kan lekker elke dag, de hele dag gaan fun recreatief bezig zijn shoppen in een niet al te grote winkel, waar ze 65 mensen tegelijk binnenlaten.

Maar 3 tentjes of een afgezonderde plek in het bos is verboden?

Het zelfde met de stranden en bossen. Veel winkels zijn drukker. En op het strand en in bossen is er tenminste nog luchtverversing en zijn er weinig dingen die door dezelfde mensen aangepakt worden.
Je raakt de juiste snaar Patrick , het verbod mist realiteitszin , ik verbaas mij dat wij dit allemaal pikken .
 
Het is geen onzin. Het probleem is de mogelijkheid tot handhaving.

2 tentjes op een afgelegen paalkampeerplaats is geen probleem. Een hele groep jongeren die er besluit te gaan feestvieren wel.
 
Joost , bij het leven hoort de dood , maar dood zijn tijdens het leven is een hele vreemde keuze .
Een ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid , en die geef ik niet af aan een regering met een dubbele agenda .
Sorry ik raak weer een stukje politiek , dit is omdat de politiek ons leven afneemt.

Kampeer en doe wat je wil , vele zijn enthousiast over Scandinavische landen , Zweden doet het goed .
 
Als je het hebt over alleen je eigen dood en leven ben ik het volledig met je eens. Helaas is dat nu niet het geval.

We zitten nu eenmaal met zijn allen in deze shitzooi. Het is niet anders.
 
Helaas praten we over de dood van ons allemaal.

Toch is het geen probleem Joost, denk dat wij leeftijdsovereenkomsten hebben, samen leven is een geluk , wij als oudere hebben een mooi leven gehad , hier door weet ik ook dat veel mensen rusten na een leven, zij leven door ! , Afscheid nemen betekend niet uit je hart, heb genoten van verhalen , voorbeeld jouw fotosessies en verhalen, het doem scenario is dat wij dat in de toekomst niet meer hebben, waarom?
Vul mij maar aan ..............................
Zet je tent op en vertel later dat je maling had aan dit verbod , geeft alleen een glimlach, thuis zitten draagt niets bij .
 
[...]
Kampeer en doe wat je wil , vele zijn enthousiast over Scandinavische landen , Zweden doet het goed .
Dat is alsof je zegt dat links rijden als de weg toch leeg is moet kunnen, omdat ze in Engeland ook links rijden zonder problemen.
Of de aanpak in Zweden goed is, zullen de Zweden zelf (achteraf) moeten beslissen. Of die aanpak in een land als Nederland goed zou uitwerken, is de vraag waarop waarschijnlijk alleen een subjectief antwoord mogelijk is.

Wildkamperen in Nederland is verboden omdat het toestaan daarvan tot grote problemen leidt in een land als Nederland. Als je dus wilt wildkamperen in Nederland, moet je er zeker niet publiekelijk over schrijven waardoor je mensen op het verkeerde idee brengt, want dat maakt de mogelijkheid om het te doen alleen maar nog problematischer dan het al is: als kanokampeerder bijvoorbeeld ben je namelijk wel eens door de omstandigheden gedwongen om een nachtje wild te staan...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan