wilde dieren...


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik wil graag iets met jullie delen. We zijn net terug van een 3-daagse skitocht in de Femundsmarka in Noorwegen. Onderweg veel rendieren gezien (die waren tam en we zagen ook Samen op sneeuwscooter die ze af en toe kwamen checken). Verder nog "ryper" gezien (soort sneeuwhoen/korhoen), sporen van wat een linx zou kunnen zijn (in de zomer was er een in dat gebied). Maar het meest bijzondere is de beer! Mijn man skiede 15 meter voor mij een heuvel af en ging opeens stil staan. En begon te wijzen en te fluisteren dat er een beer was. Ik zag hem helaas niet. Vervolgens bedachten we dat we maar beter hard konden praten om te laten weten dat we mens waren. Vervolgens maar met een omweg naar beneden geskied. We zagen toen de sporen en het leek op berensporen, zeer grote pootafdrukken. Ca. een halve meter diep en dus niet zo heel makkelijk details te zien. Ik vond dat toch wel heel bijzonder. Volgens het sporenboekje komen beren in het vroege voorjaar uit hun winterslaap en hebben ze vaak het probleem dat er een paar meter sneeuw om het hol ligt. Het zou dus moeten kunnen kloppen dat er eentje wakker was. We gaan het maar niet aan de locals vertellen want ik vermoed dat de rendiereigenaren de beer liever kwijt dan rijk zijn en meteen gaan jagen.

Voor degenen die de tocht door de Oslomarka zwaar vonden... dat was echt peanuts vergeleken bij onze laatste dag. Daar moesten we al toetje nog een berg over van bijna 1000m hoog zonder enig zicht. Puur op kaart en kompas en af en toe met de gps checken of we nog goed zaten. Ging gelukkig goed. Verder is het oversteken van het grote Femundmeer in sneeuwweer ook niet zo leuk als je bang bent voor ijs en net allemaal verhalen hebt gehoord van mogelijke warmtegaten in het ijs die bedekt kunnen zijn met sneeuw. Overigens is het wel leuk om eens te skiën helemaal door het terrein zonder gebaande sporen of markeringen met takken. Overnacht in Langen en in Røvollen.

Groeten,

Linda
 
>veel rendieren gezien
>"ryper" gezien (soort sneeuwhoen/korhoen),
>sporen van wat een linx zou kunnen zijn
>Maar het meest bijzondere is de beer!

Gossamme! Ik kom nooit verder dan het konijn, de haas, de fazant, een patrijs zo nu en dan evenals de ijsvogel, de uil in een aantal soorten en maten, eekhoorns die ik weet te benaderen tot een meter, Bambi, Reintje en de das, wiens sporen, wissels en burcht ik goed weet te volgen/vinden. Stomtoevallig een keer een wezel. En twee keer een glimp van een wild zwijn.

Maar ik zou zo graag eens groot roofwild willen verspieden. Of een marter, wezel of bunzing. Kom daar hier in NL maar eens om. Een béér! Mennn.
 
Leuk geweest dus! Zouden rendieren niet veel te groot zijn voor een beer? Ik heb jaren geleden eens gewandeld in de buurt van Tromso, van jagers die ik tegenkwam hoorde ik dat er een beer gesignaleerd was in de buurt. Maar die heb ik toen niet gezien, ook geen sporen. Wel erg veel rendieren.
 
Wow, een beer. In september ben ik in Kroatië geweest en ben daar wel sporen van een beer tegengekomen: zeer brede wildwissel en berenpoep. Hij was heel dichtbij, want ik rook hem ook (zo'n typische wildgeur, net als wilde zwijnen). We hebben hem niet gezien, maar zijn omgedraaid omdat het pad onbegaanbaar werd. En we wilden natuurlijk geen dieren verstoren.
Een paar dagen later zaten er twee vale gieren op een rotspunt ongeveer 100 meter bij ons vandaan. Ook erg mooi om te zien.

In Nederland heb ik al heel veel dieren in het wild gezien. (Ik ben zowel voor mijn werk als in mijn vrije tijd veel buiten, dus vandaar.) Onder andere reeën, edelherten, heel veel wilde zwijnen, spelende jonge dassen, een ransuil en een steenmarter. En natuurlijk tal van kleinere, vaker voorkomende dieren. Ik hoop nog altijd een keer een boommarter te zien.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan