Wildkamperen Hoge Tatra


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In september ga ik met een groepje vrienden een dag of tien een trektocht door de Hoge Tatra maken en zou het liefste in het wild, of in de buurt van een berghut, kamperen.
Ik las een posting van 3 jaar geleden waarin iemand informatie vroeg over de (on)mogelijkheid van wildkamperen in de Hoge Tatra. Op dat moment kon niemand daar echt uitsluitsel over geven dus zou hij het zelf gaan ervaren.
Ik wil graag weten wat zijn ervaring is. Of misschien weten anderen of dat mogelijk is. In principe is kamperen strikt verboden in het hele gebied maar wellicht is het wel toegestaan bij een berghut?

walter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

van de site van het nationaal parc Hoge Tatra:
(http://www.tanap.org/en/informations-for-visitors.php)

"It is not permitted to camp or bivouac anywhere in the National Park. It is prohibited to light fires anywhere in the National Park other than in designated sites in tourists villages"

Er zijn over het algemeen vrij strenge regels voor wandelen/klimmen in de Tatras en deze regels worden ook nog eens streng nageleefd. Dit is gewoon noodzaak. De Tatras zijn een vrij klein compact gebergte maar wel de belangrijkste bergketen voor miljoenen Polen, Slowaken en Tsjechen. Het is er over het algemeen (zeker in het hoogseizoen) gewoon DRUK. September is overigens ook gewoon hoogseizoen. Ik was er begin September en de hutten zaten vol.
 
helemaal waar, de Hoge Tatra is te kwetsbaar en dus zijn deze strenge regels nodig.
Ik was er vorig jaar in juli en ook toen was het druk. Niet als je erg vroeg opstaat en dan je dagtocht maakt. Bijkomend voordeel is dan dat je in de middag lekker bij de hut kunt zitten met een bord erg goed eten en een koud glas bier!

groeten,

Twan
russian_nomad
 
He Walter,

Die posting van drie jaar terug was van mij. Inmiddels zijn we geweest en het is erg goed bevallen. Wij zijn toen eind mei, begin juni geweest en toen was er nog niemand te bekennen. De toppen van de tatra waren toen ook niet bereikbaar ivm heel veel sneeuw dat jaar. We liepen dus over de wat lager gelegen paden en waren vaak de eerste in de verse sneeuw. We sliepen in hutten wat wel relaxed was (we waren de enige, en buiten sneeuwde het). Sommige hutten waren nog dicht maar in het dal hadden mensen voor ons gebeld welke open waren (dit is op internet nergens te vinden en ook de plaatselijke vvv en de locals wisten het niet altijd).
Voor tien dagen kan de hoge tatra trouwens wat klein aanvoelen. Wij hebben een treintje gepakt en zijn naar de slowaikski ray (of zoiets, ook wel slowaaks paradijs genoemd) gegaan (uurtje) en daar is een hele mooie tocht door een rivierbedding. Aansluitend zijn we over de lage tatra verder gegaan (hier lag veel minder sneeuw). In deze gebieden is het ook wat makkelijker om (wild) te kamperen. Er zijn ook campings. Wel hebben we begrepen dat het ook hier (vooral in het paradijs) met wat mooier weer heel druk kan zijn.

Veel succes, edzer.
 
Edzer, bedankt voor de info! Leuk dat het je zo goed bevallen was. Die uitstap naar het plaatselijke paradijs hou ik zeker in gedachten!

bedankt,
walter
 
Het Slowaaks paradijs is zeker een aanrader, al is het voor mij al bijna 15 jaar geleden dat ik er geweest ben. Ik was toen een puber en met mijn ouders op vakantie en vond het daar zo mooi dat ik het jaar daarna alleen met ze mee op vakantie wilde als we daar weer naartoe zouden gaan om te wandelen. We hebben er vooral dagtochten gemaakt vanaf de camping. Mooi, maar soms wel druk, al hing dat af van hoe ver je van de bewoonde wereld af was. Ik weet niet hoe geschikt het gebied is voor meerdaagse tochten.
 
Graag gedaan,

ik heb er zelf ook erg veel plezier van gehad toen ik naar de Tatra ging.
By the way, als je eenmaal daar bent zijn kaarten van het gebied stik goedkoop.

Twan
russian_nomad

...die altijd op zoek is naar kaarten..
 
Hi Walter,

Ik ben in deze gebieden wel wezen wild kamperen. Dit was wel in februari twee jaar terug en toen lag er veel sneeuw. Her en der staan ook schuilhutjes, maar meestal zijn die te open in te kunnen blijven slapen. Wij hebben toen de tent vaak naast dit soort hutjes gezet. Wel hangt bv in de schuilhutten een tekst dat kamperen verboden is. Het mag dus niet. September lijkt me ook een moeilijkere periode als mid winter. Overigens was het gebied ook in de winter nog redelijk bezocht, maar we hebben geen last gehad van boswachters of andere officiele pipo's.

Ik heb nog wel een paar kaarten liggen die je mag hebben. Als je ze wilt, stuur dan maar een mailtje met je adres gegevens.

groeten, Jaap
 
Hi Jaap,

ben der ook geweest, alweer wat jaren geleden maar is idd erg mooi daar.

Maar, een kennis van het werk is een local (Tjech) en die meld dat er een probleem is met wild, zeker in het koude seizoen, dan leven in de dorpen ook daadwerkelijk op de eerste verdiep omdat de wilde dieren aldaar met enige regelmaat rotzooi schoppen in de omliggende dorpjes. Had dit al eens gehoord van scouts aldaar maar nu een bewoner van die streek het zo letterlijk vertelde (is zelf een dorpsgenoot verloren aan wilde dieren) lijkt het wild kamperen niet zo een heel denderend idee.

Mocht je dit wel gaan doen, regel jezelf dan eventjes een scouting uniform, heeft daar nogal wat uitstraling en we hebben ons zo uit een probleempje met de grenswachten weten te kletsen.

De hutten wisselen nogal is mijn ervaring, de een is wat luxer en een ander was echt nog iets uit de jaren 50 tig...

Succes der mee.

vaandrig Bas
 
In de zomer van 2007 waren mijn vriend en ik van plan de hoge Tatra door te steken vanuit Slowakije naar Polen. Helaas zijn we daar niet zo blij van geworden. Ik weet niet of je bij een hut mag staan, maar wildkamperen aan de Slowaakse kant was in ieder geval niet mogelijk. Deels omdat er weinig plekken zijn waar het 'geografisch kan'. Op een plek waar het wel kon stonden borden met alle verboden. Zelfs picknicken mocht er niet. Bovendien liepen er (ook rond schemertijd) parkwachten met honden... Deels dus ook omdat het gewoon te intensief bezocht wordt. Langs de veel gelopen routes lag op elke afgeschermd plekje tov het pad bv wc-papier... En omdat je -ook na uren lopen- langs plekken komt waar vlakbij parkeerplaatsen zijn, liepen we zelfs een keer tussen de bejaarden met wandelstokken en stond er opeens een rolstoeler voor onze neus! -haha
Wij zijn na 4 dagen uitgeweken naar de lage tatra. Wat erg gaaf was! Misschien had kamperen bij hutten wel gekund, maar wij vonden het te druk kwa mensen. Wellicht dat dat in september minder is dan in augustus.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan