Wildkamperen in NL

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

kort na 1 januari las ik op het internet dat wildkamperen in NL weer is toegestaan, maar dat gemeentes zich haasten deze wettelijke mogelijkheid te dichten door aanvullende plaatselijke verorderingen. Via google kan ik hier niks over vinden.
Weet iemand de laatste stand en concreter, leuke plekken in Noord-Brabant rondom Deurne om lekker ongestoord te kunnen kamperen over een maand.

gr. en alvast dank
TET
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Je hebt idd een punt te pakken. De wet die kamperen buiten kampeerterreinen met een daaroe verkregen vergunning verbood is komen te vervallen per 1-1-2008. In de lokale APV van gemeentes moet nu het een en ander geregeld worden. De Vereniging Nederlandse Gemeente heeft een standaard APV ontwikkeld waarin het gat al is gedicht. Je zult dus per gemeente moeten bekijken in de APV of het nog mogelijk is. De APV's van gemeenten zijn echter niet zo snel te vinden op de desbetreffende internet sites, ze zijn nogal verstopt. Maar in principe moeten die APV's gewoon openbaar zijn. Anders kan je je zelf er ook niet aan houden hè.... Dus als je iets gaat plannen altijd even de APV opzoeken.

Wellicht een mooi onderwerp voor een permament item op het prikbord:
Een lijst met per gemeente een link naar de APV van desbtetreffende gemeente.
 
>Wellicht een mooi onderwerp voor een permament item op het
>prikbord:
>Een lijst met per gemeente een link naar de APV van
>desbtetreffende gemeente.
>

Hoi Sander,

Misschien wel, maar denk je niet dat binnen enkele weken bij elke gemeente dat 'gat' waarschijnlijk al gedicht is?

Raymond
 
Tja dat blijft gissen, sommige gemeentes hebben geen last van wildkamperen. Sommige gemeentes, vooral toeristische in zeeland, daarentegen weer wel. Ik bedenk me nu ook dat je slapende honden beter niet wakker kunt maken.

Wat wel heel leuk gaat worden is dat er geen wettelijke basis is voor de term 'kampeermiddel' en 'recreeren'... Wordt een leuke discussie met zo'n ambtenaar als je onder je tarpje ligt. De lokale omschrijvingen in de APV's worden daarom des te belangrijker. Ik ben geen opgeleide jurist maar ik hou wel van dit soort geneuzel :+ Lekker procederen tegen de lokale gemeente over de uitleg van de APV (staat het er wel in dat het niet mag in jouw situatie?, is de APV wel bekend c.q. makkelijk om voor jouw in te zien? etc.)

Maar van de andere kant moet je maar zin hebben om te gaan procederen tegen een evt. boete die kunt oplopen wegens wildkamperen, Wandelen is mijn hobby en zo lang de boete laag genoeg blijft ga ik niet piepen want dan kom ik aleen maar aan minder wandelen toe. Bovendien als je zou winnen dan leert de gemeente ook weer, die zullen de APV gaan aanpassen. Maar ja je bent dan wel van je boete af.

Samenvattend: weinig gerucht aangeven en als je onverhoopt betrapt wordt, maak je eigen afweging of je het de moeite waard vind.
 
>Wat wel heel leuk gaat worden is dat er geen wettelijke basis
>is voor de term 'kampeermiddel' en 'recreeren'...

Zo "kamperen" er ook ieder weekend veel vissers(voornl.op karper)aan de waterkant die nooit beboet worden omdat ze aan het vissen zijn terwijl ze slapen....conclusie:Gooi een hengel uit in een nabij liggende sloot en voila je kampeert niet maar vist....mmm hele jaar gratis kamperen voor de prijs van een visvergunning..niet slecht! ;)

Jeroen
 
Goed dat die vissers even genoemd worden. In het natuurgebied naast mijn huis zie ik ze vaak overnachten. Toch mag je in deze gemeente niet zomaar kamperen. Die vissers zijn echter heel slim: ze zitten altijd onder een soort reuzenparaplu met een los grondzeil erbij. (let maar eens op) Dan is het -in wettelijke zin- opeens geen kamperen meer, maar bivakkeren o.i.d. en ook is de reuzenparaplu geen tent of kampeermiddel meer , maar een (nood)bivak ter bescherming tegen de elementen en dat mag/mocht nu net weer wel.
Alleen blijft het wel uitkijken. Zo staan op de toegangswegen naar de Veluwezoom bordjes mer de tekst:" Het is verboden zich in dit gebied op te houden van zonsondergand tot zonsopgang"
Probeer je daar maar eens uit te kletsen, dat lukt zelfs een slimme visser niet!
Hoewel: "ik ben volledig verdwaald!" lukt misschien nog. Wel eerst die GPS diep in je zak stoppen..
Groeten,
Boelo
 
Je hebt een puntje: als er niets geregeld is in een of andere verordening dan moet het geregeld zijn in een bestemmingsplan. Zo kan ik me voorstellen dat in beschermde natuurgebieden het bestemmingsplan zo is opgeschreven dat je er 's nachts niets te zoeken hebt. Bestemmingsplannen moeten ter inzage beschikbaar zijn, dat is al een minder vergaande transpantie-eis dan voor een verordening. Maar nogmaals dergelijke beperkingen in bestmmingsplannen die van belang zijn voor willekeurige voorbijgangers moeten gewoon bekend gemaakt worden, dus bordjes. Staan die er niet dan vette pech, onvoldoende transparantie...

Vissers zatten op een grensgebied. Het was namelijk in NL niet verboden om te overnachten in een bootje die afgemeerd ligt aan een kade/oever waar je gewoon mag afmeren. Tjsa ga je in een tentje ernaast liggen omdat je bootje te klein is dan ging je eigenlijk over de grens heen maar dit werd vaak gedoogd. Vissers hebben dit ontdekt et voila zie de complete tentconstructies die absoluut verder gaan dan een bivakzak of tarpje. Géén haan die ernaar kraaide want ze veroorzaakten toch geen overlast (zolang ze maar en visvergunning hadden) en recreeren deden ze wel maar overnachten deden ze niet (hooguit een uiltje knappen). Was/is gewoon lastig aan te pakken.
 
Hallo,

>kort na 1 januari las ik op het internet dat wildkamperen in
>NL weer is toegestaan, maar dat gemeentes zich haasten deze
>wettelijke mogelijkheid te dichten door aanvullende
>plaatselijke verorderingen.

Voordat nu iedereen helemaal van hoteldebotel wordt, laten we eerst even de zaken recht zetten:

1. De kampeerwet regelde:
- verbieden kamperen/overnachten in de openbare ruimte
- toestaan van kamperen, onder voorwaarden, op prive terrein.
2. Bestemmingsplan speelt geen rol in klein schalig lamperen.
3. Toestemming van de eigenaar wel.
4. Wild kamperen = kamperen zonder toestemming van de grond eigenaar

Dus kampeerwet is niet meer, dat betekent dat het instrument dat gemeentes hebben gebruikt om kamperen en overnachten in de openbare ruimte te regelen wordt vervangen door regeling in APV. Dit gaat dus over de openbare ruimte en dat is niet hetzelfde als overal waar je mag komen.

In vrijwel alle gevallen waar je zou willen kamperen gaat het niet over de openbare ruimte, maar over grond in eigendom. Eigenaren kunnen zijn Waterschappen, prive personen, natuurbeschermingsorganisaties, SBB, lokale overheden, min Def. etc. Geen van hen is ook maar enigszins van plan toestemming te geven voor ongecontroleerd overnachten.

Dus voor jullie weer met zijn allen in het zoveelste prive avontuur of gezamenlijke "Thru hike" naar de Veluwe komen:

*Wild kamperen was verboden en ongewenst en blijft verboden en ongewenst.

MVg

rolf
 
>2. Bestemmingsplan speelt geen rol in klein schalig lamperen.

In sommige bestemmingsplannen is geregeld dat bv bij een agrarisch bedrijf 10 kampeermiddelen zijn toegestaan (zeg maar kamperen bij de boer). Heeft weinig met wildkamperen te maken...


Voorbeeld APV (2005):
Artikel 2.1.6.12 (Nacht)verblijf op de weg, in voertuigen en in kampeermiddelen
1. Het is verboden op de weg, al dan niet in een motorvoertuig, te overnachten, dan wel op of aan de weg een voertuig, woonwagen, tent, caravan of een soortgelijk of ander onderkomen te plaatsen met het kennelijke doel dit als slaapplaats te gebruiken of daarin te overnachten dan wel gelegenheid daartoe te bieden.
2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet, voor zover de Woonwagenwet of de Kampeerwet van toepassing is.


Zodra het model APV is aangepast, zullen gemeenten hun eigen APV ook gaan aanpassen. Hier kan echter best een tijd tussen zitten. Normaal gesproken nemen ze het model gewoon over.
Hoe het in het nieuwe staat, zal ik eens navragen.

grtz
Henk
 
Zodra de overheid de grondeigenaar is het openbare ruimte, tenzij in bestemmingsplan anders is bepaald. Vandaar de relevantie van bestemmingsplannen. Iets wat afgesloten is zonder bestemming, langer dan een jaar is overigens kraakbaar. De APV's zijn dus relevant voor openbare ruimte.

Tja als je op privégrond staat heb je nog steeds 2 situaties:
1. Opengesteld -> geen expliciet toestemming nodig om de grond te betreden , gebruiksregels moeten bekend zijn middels bordjes.
2. Niet opengesteld, zeker toestemming nodig. (overigens privé grond met afrastering of kennisgevingen middels bordjes dat je op privégrond betreedt heb je niets te zoeken zonder toestemming)

Toezicht/handhaving op privégronden:
Geen handhavende bevoegdheden dus kunnen je hooguit verzoeken te vertrekken, wat je uiteraard doet. Immers altijd vriendelijk blijven en je vuilnis, die al netjes in een zakje zat, meenemen.
Wil een privé eigenaar dat er sancties worden uitgedeeld wegens het betreden van privégronden zonder toestemming zal deze aangifte moeten doen. Zo'n aangifte zal uiteraard een grotere kans van slagen hebben als je zo stom bent geweest afrastering en bordjes te negeren.

Toezicht/handhaving in SBB gebieden:
Handhavers van de SBB hebben wel handhavende bevoegdheden. Maar in SBB gebieden, zoals ook gebieden van Natuurmonumenten, mag je je meestal sowieso niet ophouden tussen zonsondergang en -opgang.

Ik heb vaak succes met het vragen van toestemming aan eigenaren van privégrond (vooral in het buitenland). Van te voren vragen voorkom je veel problemen mee
 
>Dus voor jullie weer met zijn allen in het zoveelste prive
>avontuur of gezamenlijke "Thru hike" naar de Veluwe komen:
>
>*Wild kamperen was verboden en ongewenst en blijft verboden en
>ongewenst.
>
>MVg
>
>rolf
>

Dit klinkt alsof je een boswachter of een landeigenaar op de veluwe bent?
 
>Dus voor jullie weer met zijn allen in het zoveelste prive
>avontuur of gezamenlijke "Thru hike" naar de Veluwe komen:
>
>*Wild kamperen was verboden en ongewenst en blijft verboden en
>ongewenst.

Hmmm, ik denk niet dat dit soort regeltjes er zijn om een klein groepje natuurliefhebbende hikertjes te weren die willen genieten van het slapen in dat kleine stukje vrije natuur dat ons kikkerlandje nog rijk is.

Als dat het geval was geweest dan hadden de heren boswachters ons al lang ergens eens een keer op liggen wachten, die gasten weten namelijk donders goed wat er in hun bos gebeurd en als ze iets niet zind dan grijpen ze zonder pardon in (en terecht btw).

Ik ging 20 jaar geleden al wildkamperen op de Veluwe met de Scouting en zal dat nog vele jaren blijven doen...

Deze wetjes zijn er echter wel om te voorkomen dat men masaal de familietenten langs het kanaal of in het bos gaat zetten om er vervolgens 2 weken vakantie vieren omdat men te beroert is om de campingkosten te betalen voor de grote groep inteeltproducten die ze meestal op sleeptouw nemen.

Gr,
JA
- Vraagt zich af of sommige mensen het leven niet iets te serieus nemen -
 
Ik had het al via google gezien. Uit het nieuwe model:

Afdeling 5 Kamperen buiten kampeerterreinen
In verband met de afschaffing van de Wet op de Openluchtrecreatie (WOR) met ingang van 1 januari 2008 wordt geadviseerd in de APV drie artikelen op te nemen. Dit ter voorkoming van ongewenste situaties. In november 2005 hebben wij u reeds op de hoogte gesteld van de intrekking van de WOR en de consequenties hiervan. Dit is gebeurd bij Ledenbrief lbr. 05/128 Kenmerk FEI/U200515836 d.d. 8 december 2005 en door toezending van de VNG-publicatie in de groene reeks nummer 129 “Het kampeerbeleid na de Wet op de Openluchtrecreatie”.

Wijziging Model APV
ons kenmerk BARW/BVI/ECGR/U200701840 Lbr.07/125
Datum 15 november 2007
onderwerp Wijzigingen model-APV datum 15 november 2007 02/03 Handreiking voor bestuurders en ambtenaren. In genoemde publicatie hebben wij een voorstel gedaan. Nu geven wij u definitief in overweging de in de bijlage genoemde artikelen toe te voegen
aan de APV.

Artikel 4.5.1 Begripsomschrijving
In deze afdeling wordt onder kampeermiddel verstaan:
Een onderkomen of voertuig waarvoor geen bouwvergunning in de zin van artikel 40 van de Woningwet is vereist, dat bestemd of opgericht is dan wel gebruikt wordt of kan worden gebruikt voor recreatief nachtverblijf.

Toelichting:
In de begripsomschrijving gaat het in het algemeen over een tent, tentwagen, kampeerwagen en caravan.

Artikel 4.5.2 Recreatief nachtverblijf buiten kampeerterreinen
1. Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein dat als zodanig in het bestemmingsplan is
bestemd of mede bestemd.
2. Het verbod geldt niet voor het plaatsen van kampeermiddelen voor eigen gebruik door de rechthebbende op een terrein.
3. Het college kan ontheffing verlenen van het verbod van het eerste lid.
4. Onverminderd het bepaalde in artikel 1.8. kan de ontheffing worden geweigerd in het belang van:
a. de bescherming van natuur en landschap
b. de bescherming van een stadsgezicht

Artikel 4.5.3 Aanwijzing kampeerplaatsen
1. Het college kan plaatsen aanwijzen waarop het verbod van artikel 4.5.2. eerste lid, niet geldt.
2. Het college kan daarbij nadere regels stellen in het belang van de gronden, genoemd in artikel 4.5.2. vierde lid.

Zo tot zover het model APV. Zolang dit niet is geimplementeerd in een gemeente is er m.i. ruimte in de openbare ruimte. Voor privégronden gold er al lang wat er nu nog steeds geldt.

mvg. Sander
 
Mee eens JA, tevens bedoeld om wildgroei van "vaste" tenten/huttenkampjes tegen te gaan. Arnehm heeft jaren zo iets gehad nabij de John Frostbrug, een aantal dakloze drugsverslaafde hadden op een bouwterrein een semi permanent kampje ingericht, en ik zag laatst een docu over de "Scheveningse bosjes tussen Den Haag en Scheveningen waar ook meerdere daklozen een min of meer permanent bestaan leiden.


Over het wildkamperen op de Veluwe ben ik met JA eens, het is zelfs een stille policy van Staatsbosbeheer of hoe die clubjes allemaal mogen heten een losser beleid te voeren dan vroeger: paalkampeerplekken, (DE boetevoorkomende verklaring van je leven: sorry we hebben ons rotgezocht maar we zijn hopeloos verdwaald tijdens het zoeken naar de paalkampeerplek op ...... Wel je gegevens van te voren checken natuurlijk...:) ) het inrichten van struingebieden....het is allemaal wat losser dan 25 jaar terug geworden.
De keer dat we echt een keer vol betrapt zijn kwamen we er met een waarschuwing van af, hoe je tenten er bij staan telt hierbij natuurlijk wel mee.



Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ja Rob, misschien weet je nog dat een paar jaar terug de vorige editie van café-restaurant "De Posbank" is afgebrand omdat dakloze verslaafden daar 's nachts slordig met vuur bezig waren geweest. In dat licht moet je die betredingsverboden van de Veluwezoom ook zien!
Groeten,
Boelo
 
gewoon je tentje neerprikken, geen beschermde flora pletten, de boel netjes houden en dan maar hopen dat de boa boswachter, de politie of eigenaar of vertegenwoordiger van de eigenaar niet langs komt. Komt deze langs en heb je pech dat je moet opzouten, dan doe je dat netjes en beleefd. Het risico op boetes is in ieder geval voorlopig ontzettend geminimaliseerd.

En ik zal altijd proberen ver uit de buurt van verslaafde daklozen te kamperen, die zullen mijn tentje, kleding en rugzak best wel kek vinden:-(
 
>1. Het is verboden op de weg.....

Maar als je in een bos ligt, lig je over het algemeen ver van een weg. Hoe wordt het kamperen op zo'n plek dan in dat artikel geinterpreteerd?

>1. Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf
>kampeermiddelen te plaatsen....

En als ik nou in het bos "overvallen" wordt door de nacht en ik een plekje moest zoeken om te overnachten? Dan is het niet meer recreatief, of wel?

Eins
 
Ja, Eins dit is nu precies de maas in het systeem die ik bedoelde. Zelfs in een gebied waar je na zonsondergang uit moet zijn, kun je niet precies weten wanneer die zon officieel weg zou zijn en/of ook niet zo snel de weg naar de uitgang terugvinden. Dat is dan wel een geval van slechte voorbereiding, maar dat is op zich niet verboden of strafbaar..
Je moet alleen zorgen dat je geen enorm sterke lamp bij je hebt, want dat doet toch vermoeden dat je wild wilde stropen of iets dergelijks. Het zijn overigens niet alleen boswachters die controleren. Zo heb ik zelf in het verleden wel eens controlerondes gemaakt op terreinen van Defensie en omgeving op de Veluwe. Ik was dan door een particulier beveiligingsbedrijf uitgeleend aan Defensie en slechts bewapend met een mobiele telefoon en een portofoon. Als we alles volgens de voorschriften deden, moest ik wel een bewapende militair meenemen en mocht ik het voertuig niet verlaten. Daarbij ben ik echter nooit een wildkampeerder tegengekomen. Als dat wel zo was geweest, zouden we hem waarschijnlijk officieel nooit gezien hebben om geen lange rapporten hoeven te schrijven! Maar op zoveel "geluk" mag je niet altijd en overal rekenen!
Groeten,
Boelo
 
Tja Eins,

Dat eerste verbod wat je citeerde kwam uit een lokale APV uit 2005 van een of andere gemeente. (verboden op of aan de weg...). Toentertijd gold de wet nog waarin wildkamperen verboden werd. Maar als je in een auto, niet zijnde een kampeermiddel, ligt te pitten ben je toch echt niet aan het recreeren, tenminste dat dacht die gemeente. Want kennelijk zagen ze een gat in die wet en hebben ze dat in de APV wilen dichten. Lig je in het bos ver van de weg dan kunnen ze echt niets met dat APV artikel als dat nog geldt.

Dat tweede verbod dat je citeert is meer naar het model dat in de toekomst meer en meer waarschijnlijk in APV's gaat voorkomen. Je zult dan wel erg aannemelijk moeten maken dat het 'noodweer'was alvorens er geconcludeerd wordt dat je niet aan het recreeren was. Ik denk dat plosteling invallen van het donker onvoldoende zal zijn.... Immers je liep daar met een rugzak vol kampeerspullen. Dan zal de recatie zijn dat je maar in het donker door had moeten lopen. Breek maar eerst een been o.i.d. daar kom je waarschijnlijk in je argumentatie verder mee.:-(
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ja Sander,
Er zit hier wel een verschil tussen theorie en praktijk. De mensen die 's nachts een eenzame hiker zouden moeten opsporen, hebben recht op nachttoeslag en onregelmatigheidstoeslag. Om een lang verhaal kort te maken: dat gaat snel te duur worden en krijgt dus een lage prioriteit. Bovendien gaat het b.v. op de Veluwe niet om gemeenten maar om Stichting Natuurmonumenten, Kroondomeinen enz. Zelfs Defensie, dat wel beschikt over nachtzichtapparatuur, thermische zoekapparatuur en waakhondenteams (in heroprichting) gaat die alleen inzetten voor een paar uiterst gevoelige objecten en verder vooral bij grote problemen in verre buitenlanden.
Het is al eerder gezegd: als je zonodig moet, blijf dan 's nachts vooral uit de buurt van wegen en paden waar nog een 4x4 op kan rijden. Dan hoef je je ook nergens uit te praten!
Groeten,
Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan