Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevraagd!


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedemiddag collega hikers,

Na een middagje rondklikken op het net is me de wanhoop nabij.
Ik kan gewoonweg niet vinden wat ik zoek, of beter gezegd, ik kan niet kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar wat is de mooiste en beste voor ons hieronder beschreven plan:

Begin juli wil ik samen met een vriend naar Noorwegen of Zweden gaan voor 5-8 dagen. Ons reisprogramma ziet er als volgt uit:

Dag 1: de reis naar onze bestemming (vliegen, trein, bus, liften)
Camping of hostel voor we aan onze echte hike beginnen.
Dag 2: Hiken naar de locatie waar we ons basiskamp hebben gepland en
kamp opbouwen.
Dag 3,4,5,6: Korte hikes in de omgeving, wat vissen en genieten van de ongetwijfeld prachtige natuur. Dit kan dus 2 dagen of 4 dagen duren. Met op de laatste dag de reis terug naar het hostel of camping om op te frissen en een goede warme maaltijd te scoren.
Daarna weer terug naar Nederland.

Wij zijn op zoek naar een bosrijk!! en heuvelachtig gebied met meertjes en riviertjes(drinkwater, vissen). Dus geen berglandschap. Er moeten mooie plekken zijn om een basiskamp op te zetten. Daarnaast moet het gebied interessant en groot genoeg zijn om uitstapjes te maken en bijvoorbeeld wild te observeren. We willen geen mensen tegen komen voor het echte 'in the middle of nowhere' gevoel.
Welke plek in Noorwegen of Zweden zouden jullie aanbevelen?
Het moet wel ergens in het zuiden liggen, gezien de temperaturen begin Juli en het moet bereisbaar zijn binnen 1 dag vanuit Nederland.
Verder zijn alle tips meer dan welkom!
Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp.:D
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tja, dit is niet zo makkelijk qua eisen. Ik kan best wat gebieden in het zuiden van Noorwegen verzinnen die met OV redelijk te bereizen zijn vanaf het vleigveld, maar dat zijn weer geen gebieden waarin je geen mens tegenkomt. Dan moet je eigenlijk ver naar het noorden. Maar dan nog is juli een populaire maand en moet je verwachten dat er meer mensen zijn, eigenlijk overal wel. De "wildernis" intrekken en vissen is momenteel erg populair.

Als je bereid bent om consessies te doen wat betreft andere mensen, zou ik Femund aanraden. Dat is bebost gebied dat wildernisachtig overkomt met veel meertjes om in te vissen en mogelijkheden voor een kampvuurtje. Wild zit er ook, afgelopen pasen kwamen we een beer tegen! Er zitten ook lynxen en veel elanden. En tamme rendieren. Ik zou in dat gebied niet aan de rivier Røa gaan staan. Dat is te populair en te druk. Verder wel mooi.
Je kunt er komen met een bus vanaf het vliegveld naar Trysil en dan verder met een lokale bus naar Femundenden. En dan met de veerboot het meer op en onderweg ergens uitstappen.

Linda
 
Hoi Linda,

Bedankt voor je reactie. Ik heb even naar Femund gekeken, maar dat ligt toch nogal noordelijk voor begin juli of niet? Het lijkt me dan nogal koud daar. Maar misschien is dat niet het geval?

Welke gebieden in Zuid Noorwegen, waar je over spreekt, zou je aanraden als we het 'mensen-aspect' weglaten en puur kijken naar mooi uitgestrekt wild bosgebied?

Erik
 
Hoi Erik,

Femund ligt helemaal niet noordelijk en is prima begaanbaar in juli. Het ligt ook niet zo hoog, ca. 650m. Dus er zal in juli vrijwel geen sneeuw meer liggen. Dit was het uitgestrekte, wilde (bos)gebied waar ik aan zat te denken.

Waar ook andere mensen enthousiast over zijn, maar wat ik zelf nog niet ken, is Forollhogna. Je zou eens deze site kunnen bestuderen: http://www.forollhogna.org/
Ik weet niet hoe bossig het daar is. Maar het schijnt er redelijk rustig te zijn.

Andere interessante visgebieden in het zuiden van Noorwegen die met OV te bereiken zijn, zijn Hardangervidda en Dovrefjell. Die liggen wel hoog en daar ligt in juli ook nog veel sneeuw. Het kan zijn dat de vissen dan ook nog wat suf zijn van het koude water. Het is ook boven de boomgrens.

Dus ik wil nog steeds Femund aanraden en je een kijkje laten nemen bij Forollhogna. Bereikbaar met de trein richting Røros. En misschien een taxi het laatste stukje.

Verder ligt er zowel rond Oslo, als verder omhoog overal bos. In de Oslomarka wordt veel vis uitgezet. maar daar is het vissen het beste in mei en juni. En het is absoluut niet wild. Ik vermoed dat dat zo is met de meeste echte bosgebieden.

Femund is juist een beetje anders. Dat is meer berggebied, met wat dunne bebossing op veel steden. Dus geen dicht bos, maar genoeg bomen om wat dood hout te vinden voor je vuurtje.

Maar misschien zijn er wel plekken in Zweden die meer aan je eisen voldoen. Daar is tenslotte veel meer bos. Maar dat laat ik aan anderen over.

Linda
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

http://www.panparks.org/Network/OurParks/Fulufjallet

In zweden zou je eens kunnen denken aan dit gebied, de meest zuidelijke wildernis. Het volgende gebied waar je niet in de file loopt is Rogen (ter hoogte van Femund, maar dan aan de zweedse kant), of de Jamtlandsfjallen, net boven Funasdalen. Of je dat in 1 dag kunt aanreizen betwijfel ik...

Wild en ongerept is het in Fulufjallet zeker, mooie hikes, maar je zult er best eens iemand tegenkomen. En misschien vind je dat er teveel is geregeld: paden, hutten etc.

En een garantie op "mooi" weer zullen ze niet geven, dus het motto luidt: "slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren..."; je kunt (ook begin juli) alles treffen tussen de 5 en de 25 Celsius.

(over de wilde dieren: de muggen zijn dan uit hun winterslaap.. :+ )

Dit is de site waar je alle OV-verbindingen kunt uitzoeken, ook in t engels.

http://www.samtrafiken.se/Resplus/

succes met je voorbereidingen!
Rinze
 
Hoi Linda,

Ik heb de site van Forollhogna bekeken en dat ziet er wel interessant uit! Er is aardig wat kaal landschap, maar ook vind ik plaatjes van dichte bossen. Dus hier ga ik eens verder op studeren.
Femunden is ook een interessant gebied, alleen wat te bergachtig. Dus die valt denk ik af. In ieder geval bedankt voor je goede tips! We zijn nu al een stuk verder!

Groetjes
Erik
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

Hoi Rinze,

Bedankt voor je tips. Fulufjallet klinkt interessant, en op zich is een hut links en rechts geen probleem (misschien zelfs wel veilig om een noodschuilplek te hebben)De vraag is natuurlijk in welke mate die dingen er staan, en hoeveel paden er zijn. Je kunt altijd buiten de paden gaan lopen, maar als je elke kilometer weer een pad kruist is het natuurlijk minder leuk. We gaan dit gebied eens serieus bestuderen. Het wordt dan dus of de tip van Linda in Noowwegen (Forollhogna) of Fulufjallet. Tenzij er een nog betere, iets zuidelijker gelegen tip binnen komt natuurlijk.

En die muggen, ach, hoe erg kan het zijn :D Het ziet er vast niet zwart van in de lucht. Of wel?

Groetjes
Erik
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

>En die muggen, ach, hoe erg kan het zijn :D Het ziet er vast
>niet zwart van in de lucht. Of wel?
>

Be very carefull what you wish for... .}(
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

Erik,

Wat is er voor probleem met de kou?
Daar kun je je op kleden. Voor de nacht kun je je slaapzak opwaarderen met een (fleece) lakenzak, en het scheelt o zo veel als je een muts opzet als je in je slaapzak ligt.
Oude scoutingtruc: bind je jas om je voeten in je slaapzak...

groetjes, Mirjam
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

>>En die muggen, ach, hoe erg kan het zijn :D Het ziet er
>vast
>>niet zwart van in de lucht. Of wel?
>>
>
>Be very carefull what you wish for... .}(

Inderdaad, het kan heel erg zijn en in het ergste geval kan de lucht zwart zien (meestal is het niet zo erg). Neem in elk geval voor iedereen een muggennet mee en een flesje Deet.

Linda
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

Ach, als we het over gezellige binnententen hebben gaat er niets boven café Hilleberg! :7

grtz
Henk
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

Hoi Mirjam,

Tuurlijk kun je je erop kleden... Maar als je 5 dagen lang in de vrieskou zit, is het toch minder leuk. Zeker als je juist je reis plant naar een gebied met een graad of 10-15. Natuurlijk neem je kleding mee die ook lagere temperaturen aankan, maar dat is niet de hoofdbagage. Daarbij slapen we al niet in een tent, maar gewoon buiten in de open lucht, en willen we zo min mogelijk bagage meesjouwen.
De muts heb ik sowieso altijd op, zomer en winter, want dat scheelt inderdaad een berg als je slaapt!

Groetjes
Erik
 
RE: Wildkamperen in Zweden/Noorwegen: gebied tips gevra...

Da's een serieuze berg muggen :)
Is dat in noorwegen??? En wie was zo slim de tent open te laten staan met het licht aan? :)

Erik
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan