Wildkamperen


Status
Niet open voor verdere reacties.
G

Gurb

Guest
Hallo mensen!

Ik ga dit weekeind mijn nieuwe tentje testen met een 2 daagse wandeling. Halverwege ga ik wildkamperen, in Nederland dus. Nog nooit in Nederland gedaan, dus heb ik maar even een strategie bedacht:

- 's Middags warm eten, zodat ik 's avonds bij de tent niets meer hoef te verwarmen/verbranden.
- Alleen tent, matje en slaapzak buiten mijn rugzak zodat ik binnen 10 min. weg kan als ik weggestuurd word.
- Tentje opzetten als het schemerig/donker is, enkele tientallen meters naast een klein zijpad.
- Zorgen dat er nergens afval of etensresten van mij liggen. A) Ivm beesten die daar op af komen, B) omdat het bruut asosiaal is en ranzig/slecht voor het bos.

En natuurlijk een wekkertje zetten zodat ik niet tot 12.00 uur lig te snurken. Uberhaupt niet snurken lijkt me een goed plan, maar dat kan ik niet helpen... :+


Ok, dat is dus mijn plan, maar ik vroeg me af

1: of er die hard "wildkamperen in Nederland" mensen zijn die me wat do's en don'ts kunnen vertellen.

2: wat voor gruwelijke (lijf)straffen er staan in Nederland op wildkamperen en of je die daadwerkelijk krijgt als je betrapt word.

3: of iemand (een) goeie plek(ken) voor wildkamperen kent langs het Drenthepad (nee, dat ga ik niet in 1 weekeinde lopen)...


Ok, ik kijk uit naar de reacties (die ongetwijfeld binnen zullen stromen ;)).

Groeten!
Gerben
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Gerben,

Mocht je gesnapt worden, en je krijgt inderdaad een poffer, dan kost je dat E 95,-.
En of je dan in 10 minuten weg bent of je doet er een half uur over dat maakt dan niet uit. De (Bijzonder) Opsoringsambtenaar zal vermoedelijk toch wel blijven wachten tot je weg bent om zeker te zijn van de zaak... Dat hij je daarbij maant om op te schieten, tsja, werk gewoon zo snel mogelijk. Check nog even de omgeving of je niets achter laat en ga weer op weg.

En voor de rest: troep achterlaten, daar hoeven wij het geeneens over te hebben. Koken 's middags in plaats van 's avonds is denk ik niet echt nodig: het is behoorlijk lang licht dus een potje op een brander valt op zich niet op, als je jezelf en je tent (die een donkere kleur heeft?) een beetje verdekt opstelt komt het vast wel goed.

Succes en veel plezier,
Duncan.
 
He Duncan,

Bedankt voor je reactie! Mijn tentje is precies 1 meter hoog en donkergroen... Gisteren heb ik hem in de tuin opgezet en ik kon hem zelf nauwelijks zien. Dat zit dus op wel goed.

Mmmm, best jammer dat het je 95 euro kan kosten als je gaat wildkamperen omdat je geen geld hebt... Dat ik binnen 10 minuten weg wil kunnen zijn is omdat ik hoop dat dat een soort van goodwill zou kunnen kweken bij degene die me gesnapt heeft... Om doomscenario's als dat van een boete van 95 euro te voorkomen.

Heeft iemand ervaring met gesnapt worden en er mee wegkomen?

Gerben
 
Het reageren gaat zo snel, het is net chatten! ;)

Ik wou net mijn vorige post nog even gaan wijzigen om te vragen of er hier van die opsporingsambtenaren zijn die er iets over kunnen zeggen. Uiteraard kunnen ze het niet maken om even uit te leggen hoe je het beste aan ze kan ontkomen (stuur maar een persoonlijk berichtje :+ ), maar je weet het niet, misschien kunnen ze uitleggen waarom dat wildkamperen nou zo enorm verboden is...

Duncan, nogmaals bedankt! Ik ga dat stuk meteen lezen.

Later!
Gerben
 
Ik heb vroeger en soms nu nog, veel (wild)gekampeert tijdens nachtvissen en ik heb nog nooit controlle hierop gehad.
Ik heb wel altijd erop gelet dat ik niet in het zicht stond en uiteraard zorgte ik dat ik geen afval achter bleef (wat elke natuur liefhebber zou moeten doen)
Koken deed ik met een brander welke ik plaatste op een plek waar de boel niet in de fik kon vliegen.

Ik zou als ik jou was je tent laat in de avond vlak voor dat het donker word opzetten en vroeg weer opbreken en dan pas ontbijten.
Zorg ervoor dat je niet de tent opzet op plaatsen waar veel jeugt rond hangt en andere vage gasten en niet regelrecht in beschermde natuurgebieden ga staan.

Over de boets heb ik alleen gehoord dat ze vrij hoog zijn.

Suc6 met je avontuur :)

Jeroen
 
Gewildkampeerd

Nou, het is voor elkaar hoor, ik heb tijgerend mijn tentje opgezet, mijn adem ingehouden tijdens het slapen en ben zo vroeg opgestaan dat mijn ogen nog verzadigd waren van de slaap en ik op de tast weer het wild in moest.

Maar dat alles was nodig voor de eerste keer wildkamperen en het moet gezegd: het is echt leuk om te doen. Je word wel helemaal para voor ieder krakje en zuchtje omdat je denkt dat de plaatselijke boswachter met een enorme wolfshond achter je staat, maar ik heb verder prima geslapen en ben niet een keer gestoord door andere mensen of die boswachter. Oftewel: geslaagd experiment.

Nou moet ik nog zo'n 15 keer wildkamperen om de kosten van mijn tent en die boete die ik tegen die tijd vast wel heb er uit te halen...

Groeten!
Gerben
 
RE: Gewildkampeerd

#Nou moet ik nog zo'n 15 keer wildkamperen om de kosten van mijn tent en die boete die ik tegen die tijd vast wel heb er uit te halen...#

lol :)


Ik zou me niet zo zorgen maken hoor een beetje natuurgebied is toch vrij groot en zoveel boswachters zijn er nu ook weer niet en die gaan zeker niet voor hun lol sávonds laat en s'nachts de bossen in...
Stom toeval of wat aannemelijker is dat je bent verlinkt als je word gepakt!
Goed opletten dat niemand je de bossen inzie gaan als je van het pad ga.
Gaaf he s'nachts in het bos, al die vage geluiden.
Nu nog een keer wildkamperen in een tropisch regenwoud wanr dat is pas echt indrukwekken.... (waarschijnlijk slaap je niet dan)

Groetjes

Jeroen
 
RE: Gewildkampeerd

He Jeroen,

Daar heb ik ook op gelet. Er was een stelletje dat de hele tijd een paar honderd meter achter me liep, dus ik een beetje draalen en doen om ze voorbij te laten gaan. Uiteindelijk moest ik een stuk terug om een goeie plek te vinden en toen kwam ik ze weer tegen, maar verder niets aan de hand.

Aan die geluiden was ik al een beetje gewend, ik heb in Zweden al heel wat in de bossen geslapen, maar nog nooit zo sneeky moeten doen om niet opgemerkt te worden, dat is toch wel anders.

Ok, ik moet aan het werk. Later!

Gerben
 
Oorzaak en gevolg

Gerben,
Vast overbodig, maar enigzins aansluitend.
Hieronder nog een antitip voor de volgende 14 keren dat je gaat wildkamperen: Hoe het niet moet.....en het gevolg daarvan.

Bericht geplukt van www.nu.nl

Groeten
Ruud

--------------------------------------------


Politie pakt illegaal kamperende vissers aan

Uitgegeven: 24 mei 2004 11:07

NIJMEGEN/ARNHEM - De politie gaat illegaal kamperende vissers in het stroomgebied van de grote rivieren de komende maanden streng aanpakken. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er steeds meer sportvissers uit binnen- en buitenland, die denken dat ze zonder toestemming in weilanden en uiterwaarden mogen overnachten.

De politie krijgt steeds meer klachten over vissers, die 's avonds een tentje opzetten bij het viswater, zodat ze 's morgens heel vroeg hun hengel kunnen uitwerpen. Deze illegale kampeerders veroorzaken overlast, brengen schade toe aan het gebied waar ze overnachten en gebruiken de struiken als toilet. De politie gaat vanaf deze week bekeuringen uitdelen aan overtreders, aldus de woordvoerder.

De politieregio's Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden gaan de controles gezamenlijk aanpakken. Zij richten zich vooral op het gebied van de Waalsprong, de Lingewaard en de Overbetuwe. Door dat gebied stromen de Rijn, de Waal en de Linge met alle nevengeulen, wielen en plassen. Behalve de grote rivieren is het meeste viswater in het gebied particulier eigendom, waarvoor een vergunning nodig is. Ook de omliggende grond is niet vrij toegankelijk.


De politie gaat tot ongeveer half augustus gericht surveilleren langs viswater. De zegsman sluit niet uit dat er in de weekeinden ook een aantal malen gerichte acties zullen plaatshebben.
 
RE: Oorzaak en gevolg

Tja, een goeie reden om wildkamperen niet toe te staan is natuurlijk het feit dat mensen de neiging hebben om niet al te zinnig met de natuur waarin ze staan om te gaan. Ik vind het eigenlijk een goeie zaak dat dus voor iedereen verboden is. Maar ja, ik voel me natuurlijk veel beter dan de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-kampeerder en gewapend met deze dosis arrogantie gok ik er op dat ik wel wat goodwill bij de boswachter kan kweken als hij/zij me betrapt.

Daarom zal ik niet langs waterkanten gaan staan, geen vuur maken, geen afval laten staan, eten in blikken of plastic dozen bewaren zodat dieren er niet bij kunnen en geurtjes beperkt blijven, niet in gevoelige natuurgebieden gaan staan (afgelopen weekeind door het Dwingelderveld gelopen, maar daar niet overnacht, wel in het bos van staatsbosbeheer, ook niet netjes, maar ja...) etc.

Als je inhoudelijk een discussie gaat beginnen over de vraag of het goed/slim van me is om te gaan wildkamperen, dan ben ik bang dat ik heel snel moet toegeven dat het niet zo handig is, maar... En daar gaan we weer.
Het is leuk/spannend/mooi (damn, wat is het mooi!) en bijzonder goedkoop (zolang je geen boete krijgt) en dat is ook een belangrijke factor voor mij...

Lastig, lastig, lastig...

Gerben
 
RE: Oorzaak en gevolg

Er is natuurlijk wel een verschil tussen wildkamperen(Bivak)van 1 nacht op dezelfde plek en meerdere dagen wildkamperen(camping idee).
Als je langer op een plek verblijf verstoring in de natuur groter als je 1 kort nachtje ergens verblijf.

Iedereen is zelf veantwoordelijk voor de natuur maar dat snapt niet iedereen, als dit wel zo zou wezen dan was het wildkamperen helemaal niet zo'n probleem geweest

Soms word ik echt moe van al die regeltjes in Nederland en het zijn alijd weer de goede die onder de slechte(kl*tzakken) lijden.
 
RE: Oorzaak en gevolg

Er is natuurlijk wel een verschil tussen wildkamperen(Bivak)van 1 nacht op dezelfde plek en meerdere dagen wildkamperen(camping idee).
Als je langer op een plek verblijf verstoring in de natuur groter als je 1 kort nachtje ergens verblijf.

Iedereen is zelf veantwoordelijk voor de natuur maar dat snapt niet iedereen, als dit wel zo zou wezen dan was het wildkamperen helemaal niet zo'n probleem geweest

Soms word ik echt moe van al die regeltjes in Nederland en het zijn alijd weer de goede die onder de slechte(kl*tzakken) lijden.
 
RE: Oorzaak en gevolg

Als het mooi moet zijn, en goedkoop, en je wilt vooral geen boete betalen:
Paalkampeerplaatsen!

Mooi voorbeeldje van Nederlands gedogen, maar t werkt goed

Rob


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: Oorzaak en gevolg

Als het mooi moet zijn, en goedkoop, en je wilt vooral geen boete betalen:
Paalkampeerplaatsen!

Mooi voorbeeldje van Nederlands gedogen, maar t werkt goed

Rob


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: Oorzaak en gevolg

Ja, maar dan moet je wel weten waar die zijn... En voor zover ik weet zijn die in heel Drenthe niet te vinden. Helaas, anders zou ik daar absoluut gaan staan. Paalkampeerplaatsen zijn idd een briljant idee en ze zouden wat mij betreft op meer plaatsen van die dingen mogen neerzetten. Om de, laten we zeggen, 25 a 30 km langs law routes bijvoorbeeld... :)

Mocht iemand in Drenthe paalkampeerplaatsen weten, dan hoor ik het graag, ik wil van de zomer het Drenthepad gaan lopen.

Laterrrrr!
Gerben
 
RE: Oorzaak en gevolg

op de site van staatsbosbeheer kan je een overzicht vinden met deze campings..heb er gekeken maar staan er geen in drenthe.als je zelf wilt kijken:
www.staatsbosbeheer.nl -> doen! -> vakatie -> kamperen -> paalkampeerplaatsen

succes verder met je wildkampeeravonturen en scan je boete ff in als je m krijgt :D ;-) :+

grtz. marleen
 
RE: Oorzaak en gevolg

Als je nou je eigen paal mee neemt...;-)

Ik ben nog nooit gepakt en ik ben eigenlijk vrijwel altijd aan het wild kamperen. Meestal in het buitebnland, dat wel maar ook in Nederland. Je moet gewoon ergens gaan staan waar niemand komt en niemand je ziet. Een flink stuk van het pad, uit het zicht en dan geen vuur, komt het wel goed.
 
RE: Oorzaak en gevolg

Paalkampeerplaatsen komen daar geen vage types op af? ik wil niet verkracht worden door een groep zwaarbehaarde mannen ofiets.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: Oorzaak en gevolg

Ik denk dat je je niet echt zorgen hoeft te maken.
Het zal echt niet gevaarlijker zijn dan gewoon los in het bos je tentje opzetten.
En drukte is geen garantie voor veiligheid, kijk maar naar de camping bij Werchter dit jaar, of Pinkpop waar jaarlijks tientallen diefstallen gepleegd worden.

Zolang je je tent niet opzet op een van de ontmoetingsplaatsen waar mannen op zoek naar een verzetje elkaar treffen loop je echt niet meer risico op pijnlijk zitten dan tijdens een gewone late boswandeling oid.
Verder zijn er een aantal films die je beter niet bekijkt voor je de bossen in duikt zoals Deliverance, the Blair Which Project en ook heel eng: Paulus de Boskabouter.
En anders neem je toch een maatje mee? Met zijn tweeen is gezelliger en ook minder "eng"
succes
Rob

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan