Windzak?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi

Vannacht heb ik ergens langs de waal geslapen.
De temperatuur was rond het 0-punt en het waaide redelijk.

Mijn tent 1 persoonstent (http://www.eurekaeurope.com/nl/tents.php?group=2&product=45)is niet echt een wintertent en tocht aardig door.

Dit maakt dat ik het best koud heb gehad terwijl het dus niet echt koud is. Deze kou werd veroorzaakt door de wind.

Nu vroeg ik mij af of er winddichte(vocht doorlatende)zakken voor om je slaapzak bestaan. Bijvoorbeeld van het zelfde materiaal als windjacks. Dit is namelijk super compact en licht, btje zelfde idee als een lakenzak maar dan aan de buitenkant.

Ik heb een kleine poging gedaan om ze te zoeken maar kon niks vinden.
Weten jullie misschien of zoiets bestaat en waar je dit kan kopen?

Groeten van Harmen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Gewoon zelf maken van een lap Pertex of Pertex Endurance. Dat blokt de wind al een beetje. Maar van wat voor soort materiaal is jouw buitentijk van de slaapzak? Is dat gewoon standaard nylon? De meeste moderne buitentijkjes houden op zich aardig wind tegen.
 
Hoi Harmen,

Ik heb een windzak gekocht om pauze in te kunnen houden voor als ik 's winters in de bergen op stap ben met harde wind. Die windzak is een 2 personen brede zak die de wind goed tegen houdt. Hij kan ook gebruikt worden om je slaapzak in te leggen als je eens buiten zou willen overnachten. Ik heb een Ajungilak, maar daar kan ik geen link van vinden. Hier een ander voorbeeld van Helsport:

http://tinyurl.com/5uerfx

Ik denk dat er ook wel zakken bestaan die specifiek voor slaapzakken zijn en dus smaller zijn.

Groeten,

Linda
 
hoi Harmen,
Het komt er dus op neer dat je door de grote gaasvlakken op de tocht ligt.
Misschien kan je het volgende proberen: Neem de maat van de gaasvlakken. Teken ze op papier. Zoek dan een geschikte dunne stof en speld het patroon er op. Knip met naadtoeslag voor het klittenband. Werk de randen af met de zigzag of andere geschikte steek van de naaimachine. Bevestig minimaal een 3 tal klittenbandstukjes per flapje en op de tent het corresponderende stukje klittenband. Het vastmaken van de stukjes klittenband op de tent gaat het makkelijkst als je de binnentent hebt opgezet. Je doet de klittenbandstukjes op de corresponderend klittenbandstukjes die je op het textielflapje hebt genaaid.De achterkant smeer je in met tentnadenplakmiddel wat voor reparaties gebruikt wordt. Dan goed vast drukken en evt met tape op zijn plaats houden. Na 8 uur is het vastgeplakt. Je kan het natuurlijk ook vastnaaien. Je kunt het ook zo doen dat het bijv half afgesloten wordt.Je hebt dan wat meer stukjes klittenband nodig. Misschien kun je iemand vragen dit voor je te doen als je zelf niet zo handig bent met textiel.
Groeten
Jannie
 
Cool!

erg creatieve mensen hier:)
Het klopt idd dat het door het gaas komt maar dit helemaal verbouwen vind ik te veel moeite. Hij wordt zwaarder en het opzetten gaat meer tijd kosten.

Mijn slaapzak is een donsslaapzak (Bever BEVIJSLAND I 90% E/PER PE)gekocht op 09-07-2005. Ik weet niet zo goed waar de buitenkant van gemaakt is maar iig niet iets moderns.

Zelf een windzak maken vind ik een tof idee.
Waar zou ik dat (of ander soort winddicht ademend) stof kunnen kopen?

Harmen
 
PER PE, dat zou best wel eens Pertex Endurance kunnen zijn. Even navragen bij Bever zelf. Ik weet dat Bever ook in zijn eigen zakken wel eens Pertex Endurance verwerkte. Als dat het geval is dan heb je een ander probleem namelijk gewoonweg een te koude slaapzak voor deze temperaturen.

Je kan dan wel een winddichte tijk hebben maar de wind die er langstroomt is toch koud en er zal altijd straling blijven waardoor een koudere slaapzak sneller afkoelt. Je moet het zo zien. Door de wind zal de delta-T altijd maximaal blijven waardoor de snelheid waarmee warmte verloren gaat door straling hoger ligt. Daar helpt geen winddichte tijk tegen. Dan kan je beter je tent winddicht maken of een dikkere slaapzak nemen.
 
Hallo,

Een andere optie is kijken in een dump om daar op zoek te gaan naar de buitenhoes van een "oude" defensieslaapzak, de M90.
Dit is een ... - tex hoes (Geen Gore-tex maar een andere -tex. Net even gekeken maar ik zie geen labeltje).

Anyway, ik heb er door mij mama een rits in laten zetten en voila...

Duncan.
 
Hey Harmen,
Neem liever geen ouwe meuk van Defensie. Dan beter kun je de Hunka bivakzak( 400gr) bestellen bij www.alpkit.com
Die kost 42,75 euro franco thuis (=30 pond + verz. kosten). Deze zomer heb ik er iemand eentje cadeau gedaan en die is goed bevallen!

Groetjes,
Boelo
 
Toevallig net een bivakzak besteld bij Alpkit, lig wel helemaal dubbel van de omschrijvingen bij de producten.
 
Hoi Harmen,
Ik kan me voorstellen dat je die zelfmaaksessie met de flapjes niet zit zitten. Maar het valt echt wel mee. En je tent wordt niet zwaarder ( op de kleine klittenband stukjes na dan). De flapjes neem je alleen mee met slecht weer. De flapjes zijn denk ik hooguit 1 vierkante meter samen. Een hoes voor je slaapzak neemt ruim 3 maal meer stof en is dus beduidend zwaarder. Als je dat van die klittenbandjes te ingewikkeld lijkt kan je ook met lusjes of iets dergelijks werken. Bijv draadjes op een paar plaatsjes aan het gaasvlak knopen en het textielflapje op een paar plaatsen van gaatjes of lusjes voorzien. Je knoopt het dan simpel vast als het nodig is
Groeten
Jannie
 
Nee, de IJsland I heeft zeker geen pertex endurance, maar een niet winddichte tijk van dat merk. Het is ook een slaapzak die ze zelf twee sterren gaven, dus een beetje frisse zomernacht ofzo. Ik kan me vrij goed voorstellen dat je het koud had bij nul graden. Ik denk dat de comforttemperatuur ergens tussen de 5 en 10 graden boven nul ligt. Of meer, als je een 'koude slaper' bent. De wind-chill factor heb ik dan nog niet meegerekend.

Maar het tentje wat je hebt heeft en een gaas-binnentent, en hij sluit niet echt aan op de grond. Ik denk dat het uiteindelijk dus niet helemaal zal werken om alleen een paar vakken in je binnentent te beschermen tegen wind. Een soort lichte ademende bivakzak lijkt me een betere oplossing en daar weten anderen duidelijk meer van dan ik. Ohja, en een warmere slaapzak kan dus ook geen kwaad voor dat soort tempreaturen. Of misschien een 'omzak' zoals die in deze draad genoemd wordt http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=133&topic_id=15903&mode=full.

Harold
 
Of je koopt voor drie tientjes bij de Bevert een Blackbear bivakzak. Of je geniet gewoon van de frisse wind in je tent die ervoor zorgt dat je geen condens in je tent hebt. Je kunt ook een winddichtere tent kopen en dan over een paar maanden hier een topic plaatsen dat je de condens in de tent zo vervelend vind. Nu doe ik er een beetje laconiek over, maar iedere tent is een compromis. Je hebt nu een goed ventilerende tent, compromis minder warm; een winddichtere tent lost dit op, compromis condens; een wintertent kan een hoop natuurgeweld hebben, compromis hoog gewicht. Ik zou zeggen: kom volgend voorjaar bij mij op de tentenshows een mooie tent kopen die meer wintergeschikt is zodat je de keuze hebt om materiaal mee te nemen die geschikt is voor de condities die je verwacht te krijgen. Tja, of je koopt toch voor drie teintjes....

Eins
 
Hoi, bedankt voor alle reacties:)
Ik heb maar weer opnieuw besloten dat ik onhandig ben en dat zelf iets maken meer kwade dan goede gevolgen zal hebben.

Me slaapzak is idd niet voor heel koud weer, hierom heb ik toen ooit een binnenfleecezak van Blackbear gekocht. Deze had ik afgelopen zaterdag wel bij me maar niet gebruikt omdat toen ik vertrok het nog iets boven nul was. Tegen de tijd dat ik het koud kreeg was ik te lui om er helemaal uit te gaan en die zak te pakken. Met slaapzak en binnenzak heb ik wel meerdere keren in de sneeuw met -5 geslapen. Het was dan wel altijd droog en redelijk uit de wind en goed te doen.

het tentje heb ik gekocht met in mijn hoofd idd de nadelen tegen de voordelen afgewogen. Een van de redenen dat ik dit tentje en geen hillberg heb gekocht is dat ik student ben en weinig centjes overheb om het beste van het beste te kopen. Daarnaast vind ik zinloos kilo's verplaatsten ook niet echt rlxt

Het idee van een lichtere bivakzak klinkt interesant. Als ik het goed heb gelezen zijn er nu vier opties aangedragen:

- buitenhoes van een "oude" defensieslaapzak, de M90.
? gram
rond de 30 euro?
?? ??
- Hunka bivakzak
400gram
42,75 euro
Wind en waterdicht
schijnt goed ademend te zijn (iemand ervaring?)
- Bever Black Bear (nood)bivak zak
350 Gram
24,90 Euro
wind en water dicht maar veel condens zooi
- Omsak van de buitensportzaak Tatteljee
560 gram
€ 112,00
Niet wind en water dicht wel ademend

De laatste twee optie vallen, de omsak door haar prijs en gewicht, de blackbear omdat hij echt slecht ademend schijnt te zijn.

Op dit moment ben ik wel enthausiast voor de Hunka bivakzak. Als hij goed werkt kan ik mijn tentje mischien wel thuislaten:). Over de leger buiten zak weet ik niet zo goed wat ik moet denken...?

Nogmaals bedankt voor de imput en ik laat wel weten als ik mijn besluit heb genomen.

Harmen
 
> Tja, of je koopt toch voor drie
>teintjes....
>
>Eins


Bedoelde je nu "voor drie tientjes" ..... of stiekem toch "drie tentjes...."

René
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan