winter laarzen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Elk jaar ga ik winterkamperen in Scandinavie. Een aantal keren ben ik met sneeuwschoenen met daarbij mijn eigen Lowa goretex bergschoenen gegaan. Een aantal keren ben ik ook wezen langlaufen en heb ter plekke ski's en Alpine schoenen gehuurd.
In de Alpines heb ik nooit koude voeten gehad. Ook s'ochtends bij het aantrekken waren de schoenen zeer snel opgewarmd. Zelfs bij -30graden. De Lowa's houden de voeten tijdens het lopen ook redelijk warm, maar s'avonds en s'ochtends moet je toch aardig ijsberen om de het beetje aangenaam te houden. Wat precies het verschil is tussen de beide schoenen weet ik niet, maar het zal wel met isolatie te maken hebben.

Ik heb in Scandinavie ook veel mensen gezien met laarzen. Aangezien deze niet eens zo duur zijn, overweeg ik een paar aan te schaffen. Zijn er mensen die ervaringen hebben met laarzen (uiteraard niet de plastic regenlaarzen van de boerenbond); Loopcomfort, warmte, Tentkamperen, etc.


groetjes, Jaap
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Jaap,

Hoewel ze de echte kou nog niet hebben meegemaakt dit jaar kan ik je zowel de (op deze site besproken) Salomon Scramblers als ook de Keen Winterports aanbevelen. Om ze uit te proberen heb ik er een volle dag mee in de bergen (Pyreneeën) gelopen en dat was bijzonder comfortabel.

In het begin vond ik het even wennen, juist ook omdat ze net een tikje groter/breder zijn dan mijn normale loopschoenen. Grip is prima en ze kunnen in ieder geval goed tegen water (en dus ook tegen sneeuw), want ik heb er bewust flink mee door het water gesjokt.

Qua warmte hoef je zeker niet druk te maken. Zowel tijdens lopen als stilstaan hou je warme voeten. Zoals gezegd hebben die van mij de echte kou nog niet meegemaakt, maar uitgaande van de huidige ervaringen ben ik daar ook absoluut niet bang voor.

Overigens zijn er ook mensen die een truukje toepassen om hun gewone schoenen wat op te waarderen voor wat betreft isolatie in de winter: een extra inlegzool. Dit kunnen speciale winter-zolen zijn, maar ook een goedkope die je zelf 'opwaardeert' door een oud reddingsdeken aan stukken te knippen en er onder legt

Raymond
 
>Overigens zijn er ook mensen die een truukje toepassen om hun
>gewone schoenen wat op te waarderen voor wat betreft isolatie
>in de winter: een extra inlegzool. Dit kunnen speciale
>winter-zolen zijn, maar ook een goedkope die je zelf
>'opwaardeert' door een oud reddingsdeken aan stukken te
>knippen en er onder legt


Raymond, wat doet dit dan? Waarom werkt dit?
 
Hoi Ellen,

Veel kou komt vanaf de grond in je schoenen, dus door juist dat deel (een groot oppervlak van je voet raakt de grond immers) extra te isoleren hou je het langer warm.

Bijkomend voordeel van een stukje reddingsdeken is dat het de kou van de grond en de warmte van je voet reflecteert (en dus dubbel zo goed werkt).

Raymond
 
Raymond,

Het is natuurlijk een beetje mierenneukerij, maar ik wil toch even een paar klein kanttekeningen plaatsen bij je opmerking.

>Veel kou komt vanaf de grond in je schoenen,

Nou nee, de tweede hoofdwet van de thermodynamica leert dat warmte altijd stroomt VAN warm NAAR koud en nooit omgekeerd. (Het is nog nooit waargenomen dat een glas water spontaan opwarmt bv.) Een koude ondergrond ONTTREKT warmte van je voeten. Door daar een barriere tussen te doen verminder je inderdaad de warmte stroom naar de grond toe en houd je dus warme(re) voeten

>Bijkomend voordeel van een stukje reddingsdeken is dat het de
>kou van de grond en de warmte van je voet reflecteert (en dus
>dubbel zo goed werkt).

Euhm bijna. De warmte die van je voet naar de aarde stroomt wordt inderdaad gereflecteerd, maar aangezien er geen koude stroomt van de aarde naar je voet, dit is nu eenmaal physisch onmogelijk (weer die 2e hoofdwet) kan die ook niet gereflecteerd worden.

Waar je waarschijnlijk op doelt is een reddingsdeken met een zilverkleurige laag en een goudkleurige laag. Als je onderkoelt raakt en je doet de reflecterende kant naar binnen dan zal de warmte binnengehouden worden. Als je daarintegen in een heel warm gebied bent dan is het mogelijk om de zilveren kant naar buiten te doen zodat warmte (van de zon) weer naar buiten word gereflecteerd en je het binnen in dus koel houdt. Het is niet zo dat die gouden zijde aan de binnenkant koelte terug reflecteerd, want dat kan nu eenmaal niet.

Eins (sorry)
 
Eins,

Als we dan toch gaan mierendingesen, dan doe ik mee.

>De warmte die van je voet naar de aarde stroomt
>wordt inderdaad gereflecteerd,

Reflecteren betekent "terugkaatsen, weerspiegelen" en dat verschijnsel is slechts voorbehouden aan straling. Een warm lichaam (in dit geval de voet) straalt warmte uit, en deze warmte straling wordt gereflecteerd door een glimmend stukje reddingsdeken onder je voet.
Stromingswarmte (dmv diffusie of convectie), waar we het hier over hebben, zal als de isolatie voldoende is gewoon niet op gang komen. Dat heeft niks met reflectie te maken.

Groetz,
Dennis
 
>Als we dan toch gaan mierendingesen, dan doe ik mee.

:D Hee Denis. Ik had al verwacht dat je met wat aanvullende info zou komen.

Eins
 
Sja,

Jullie mierendingesen maar een eind aan, volgens die mensen werkt het dus wel. Misschien puur tussen de oren, ik weet het niet. Zelf heb ik altijd meer dan voldoende aan warme schoenen en sokken en ben dus geen koukleum. Heb het dus ook nooit zelf nooit gehad (lees: geprobeerd).

Misschien deze winter toch maar eens doen om te zien of theorie en praktijk met elkaar overeenstemmen :7

Raymond
- heeft voor de deelnemers van de sneeuwschoenwandeltocht hier in ieder geval foot-warmers van Rubytec beschikbaar :p
 
Beste Jaap,

Ik heb zelf goede ervaring met de 'winter'laarzen van Havep (bedrijfskleding). Die zijn bij de boerenbond wel te verkrijgen, daar heb ik ze nl. ook van. Bij de grotere winkels hebben ze vast de winterversie wel. Naam weet ik zo snel niet.
Op de boerderij volstaan ze prima in winterse omstandigheden ook als je er dagen op loopt.

Een aanvulling tegen de kou (het warmteverlies) zijn zogenaamde bahma sokken. [of bama]. DIe verkopen ze bij de BB ook wel. Zijn eigelijk een soort lage (dikke)wintersokken voor over je gewone sokken.

Groet,

Twan.
 
Eh, ja, laten we het daar over eens zijn: het werkt.

Eins en ik leiden gewoon beiden aan een zekere mate van technisch-wetenschappelijke puriteinsheid :)

Ik had vroeger trouwens zo'n heel goedkoop schuimmatje van 1-2 mm dik met aan één kant een reflecterende laag. Ooit sliep ik daar op als enige bed (nog geen thermarests, laat staan een exped down).
Daar heb ik later ook heel wat fijne inlegzooltjes uit geknipt :)

Groetzels,
Dennis
 
>Eh, ja, laten we het daar over eens zijn: het werkt.
>
>Eins en ik leiden gewoon beiden aan een zekere mate van
>technisch-wetenschappelijke puriteinsheid :)

Inderdaad, for-the-record het werkt wel degelijk om stralingwarmte te reflecteren met een isozooltje. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar dergelijke zooltjes zorgen wel degelijk voor warme(re) voeten. Het gaat hier alleen om wetenschappelijke correctheid. Voor wie meer wil weten:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdwetten_van_de_thermodynamica

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_wet_van_de_thermodynamica

Eins
 
Hoi,

Dank zover voor alle reakties. Ook de miere... reakties.
Ik heb diverse laarzen gezien oa van Sorel. Dat ze warm zijn, geloof ik door alle verhalen wel (voornamelijk door isolatie en niet reflectie als ik de verhalen mag geloven).
Zijn er ook nog mensen die ervaring hebben met het hiken van een week op zulke laarzen, waarbij ik s'nachts in mijn tent slaap? Ik ben vooral bang dat alle genoemde laarzen s'nachts normaliter in een warme cottage staan uit te dampen en dat werkt in een tent bij -20 nu eenmaal anders.

groetjes, Jaap
 
Ik heb zelf sorels met losse binnenvoering. Ideaal vind ik. De buitenkant is van vrij dun leer en vriest niet zo keihard als een plank in de voortent. De binnenvoering gaat zo de slaapzak mee in en de volgende ochtend stap je heerlijk warm je schoenen in. Ik heb er nog geen hele lange sneeuwschoentochten mee gedaan, maar ze hebben mijn voeten wel heerlijk warm gehouden bij -25 overdag en stukkie kouder s nachts. Ga nu met mijn tourlanglauf schoenen ook op dit systeem over. Met vilten binnenschoen.

Sanne
 
Sorels

Hoi Sanne,

DIt klinkt veelbelovend. Welk type Sorel heb je en zijn er alleen maar voordelen of weet je nog minpuntjes op te noemen?
Ik ga overigens altijd met vliegtuig en rugzak. Ik wil ze dus al in Nederland aandoen en een week later pas uit. Is dit aan te raden?

groetjes, Jaap
 
Ervaring met Sorels

Hi luitjes,

Ben al weer een maand terug uit lapland, maar wilde toch even mijn ervaringen delen.

Ik had dus een paar Sorels Caribou gekocht. Lang gezocht en uiteindelijk bleken ze gewoon bij de Bever verkrijgbaar te zijn (stond niet op hun website en ook de leverancier had bever niet in zijn lijstje staan). De prijs was 129Euro nieuw en ik kreeg 10 euro korting met mijn klantenkaart. Ze hadden de lichtbruine (McCloud teddy kleur) en de donkerbruine uitvoering. Ik heb de laatste gekozen.

ervaring:
* Zeer warme laars. Zeker als je hem al op het vliegveld aandoet, omdat de laarzen te lomp zijn om als extra mee te nemen als je met rugzak en vliegtuig reist.
* In lapland was het dit jaar slechts -12graden. Ik had heerlijk warme voeten, maar bij deze temperatuur had ik ook met mijn gewone Lowa's uit de voeten gekund. Dit was natuurlijk niet te voorzien (we gingen voor -30).
* De laars (mt44) past net op mijn sneeuwschoenen TSL227. Eigenlijk is hij net te groot en je moet erg wringen om hem op de binding te krijgen. Ik heb de TSL's met de snelsluiting. Dit werkte wel goed.
* Op de korte stukjes van het vliegveld naar de taxi en rondom het punt van vertrek was er geen vuiltje aan de lucht. Echter de dag dat we gingen hiken (met sneeuwschoenen en pulka, dus geen rugzak). begon ik na een halve dag zere voeten te krijgen en aan het einde van dag 1 had ik blaren op beide voeten, op de bal van de voet. Gedurende de week is dit ondanks tapen en het dragen van twee paar sokken (om de speling zo klein mogelijk te krijgen) alleen maar erger geworden. Let wel; ik loop normaal gesproken nooit blaren!!!
* De laarzen bleven warm, ik had geen gamaschen nodig, want mijn broek sloot redelijk goed aan bij de hoge schacht van de laars.
* De laars heeft een losse binnenlaars. de binnenlaars uit de buitenlaars halen gaat vrij simpel. Hem weer monteren gaat wat lastiger en werkt het best als je voet in de binnenlaars doet en hem dan in de buitenlaars propt. Helaas gaat dit met blaren niet geheel pijnloos. De binnenlaars heb ik sávonds geregeld uit de buitenlaars gehaald, omdat hij toch wel wat vochtig werd. Dit zal ongetwijfeld mee gespeeld hebben in de blaarvorming, hoewel mijn goretex Lowa's en Meindels ook geen 100% garantie zijn voor droge sokken.

kortom:
Een zeer fijne laars als je op wintersport gaat en warme voeten wilt hebben als je van je huisje naar de kroeg loopt. Ook perfect als je alleen op een sneeuwscooter zit.
Ik zou hem NIET adviseren als je hem wilt gebruiken voor hikes. Sorel (en ook andere leveranciers) hebben wintervaste schoenen die hier m.i. beter geschikt voor zijn.


Groetjes, Jaap
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan