Winter-trektocht omgeving Jämtland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hey beste mensen,

Allereerst is dit mijn eerst berichtje hier (ik lees al geruime tijd mee, en de adviezen zijn soms goud waard!)

Ik ben Michaël, 22j jong en woonachtig in België.

Even de situatie schetsen:

Ik heb altijd al genot gevonden in wandelen/hiken, in mijn vroegere jaren. Deze tochten waren veelal heel goed te doen (scouts), waar we met kaart en kompas de weg naar ons overnachtingspunt moesten vinden, en de dag erop terug (dit was met rugzak)

Nu waren ik en een vriend van me tijdje geleden aan het brainstormen over een actie-gerichte vakantie. Hierbij kwamen we op hiking uit, het liefst voor een paar dagen (3 dagen dachten we, niet te overmoedig beginnen ;)), en dit alles in een sneeuwlandschap in Zweden.

We zullen met 2 of 3 gaan (allen twintigers), de reis zal dorgaan tijdes de krokusvakantie 2009 (28januari-4februari)

Nu had ik een paar vraagjes (ik kan veel mbt uitrusting op het forum terugvinden, maar sugesties zijn welkom):

*welk gebied is te doen als 'groentje' in winterhiking? Ik heb in mijn leven al wel wat afgestapt, maar deze trip wordt tochwel de grootste tot hiertoe, kamperen ken ik wel wat basics van bij de scouts

Zelf dacht ik te denken vanaf Jämtland (of hoger? of is dit meer voor gevorderden). Het liefst heb ik afwisselend openvlakten en bos.

*wild. We kijken natuurlijk uit naar ontmoetingen met het prachtig wild in de zweedse natuur, afhankelijk van de voorgestelde omgeving, welke dingen moeten we in acht nemen? Ik neem aan dat vuurwapens vermeden kunnen worden?

*voeding. Welke voeding is raadzaam om mee te nemen? Conserven zijn langs de ene kant aantrekkelijk, kan wat verdragen, maar dan heb je natuurlijk de vriestemperaturen, het gewicht en volume dat hier een stokje voor steken.

*We willen liefst beginnen vanaf een dorpje en van daaruit verder weggaan van bewoonde wereld. Hoe is de ontvangst van GSM? of is andere aparatuur gewenst? (voor 3 dagen lijkt het me wel wat te gek, maar ik vraag maar :)

*noorderlicht. vanaf welk gebiede kan je snachts het noorderlicht aanschouwen? We weten dat we dan wel een flinke portie geluk zullen moeten hebben, maar is dit in Jämtland uberhaupt op te merken?

*verder had ik het idee om zoveel mogelijk al te leren over 'survival' via internet en ik heb laatst ook al een kopie gekocht van 'SAS Survival Guide'. Verder gaan we in 2008 flink aan onze conditie werken.

Is er nog iets dat ik over het hoofd heb gezien?

Mvg,
Michael
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Mikael,

Ik zal een paar van je vragen proberen te beantwoorden.

>We zullen met 2 of 3 gaan (allen twintigers), de reis zal
>dorgaan tijdes de krokusvakantie 2009 (28januari-4februari)

Dit is nog niet de lekkerste periode om in Zweden rond te trekken in de bergen. Eén tot twee maanden later is de temperatuur aangenamer.

>*wild. We kijken natuurlijk uit naar ontmoetingen met het
>prachtig wild in de zweedse natuur, afhankelijk van de
>voorgestelde omgeving, welke dingen moeten we in acht nemen?
>Ik neem aan dat vuurwapens vermeden kunnen worden?

Er is hier al eerder over geschreven. Je hoeft je niet druk te maken en geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen. Als je een dier ziet, zorg dan wel dat je het niet provoceert: blijf op afstand en trek je rustig terug.

>*voeding. Welke voeding is raadzaam om mee te nemen? Conserven
>zijn langs de ene kant aantrekkelijk, kan wat verdragen, maar
>dan heb je natuurlijk de vriestemperaturen, het gewicht en
>volume dat hier een stokje voor steken.

Zakjes met droogvoer. Te koop in de buitensportwinkel of gewoon in de supermarkt. De supermarktzakjes moeten vaak nog een poosje worden doorgekookt. Blikvoer neem je niet mee. Dat is te zwaar en het geeft teveel afval dat je weer terug moet slepen. Lege droogvoerzakjes wegen niets in je rugzak.

>*noorderlicht. vanaf welk gebiede kan je snachts het
>noorderlicht aanschouwen? We weten dat we dan wel een flinke
>portie geluk zullen moeten hebben, maar is dit in Jämtland
>uberhaupt op te merken?

Hoe noordelijker, hoe meer kans. Tijd van het jaar is wel goed. Natuurlijk is er af en toe noorderlicht in het zuiden van Zweden, want soms is het zelfs in Nederland te zien. Maar ik denk dat die kans klein is.

>*verder had ik het idee om zoveel mogelijk al te leren over
>'survival' via internet en ik heb laatst ook al een kopie
>gekocht van 'SAS Survival Guide'. Verder gaan we in 2008 flink
>aan onze conditie werken.

Oh, ik zie nu pas dat je pas in 2009 wilt gaan. Dan ben je in elk geval ruim op tijd met het verzamelen van info. Je hebt ook nog de tijd om een paar weekendjes winterkamperen te proberen in de Ardennen.

Heb je al bedacht hoe je je wilt verplaatsen in de sneeuw? Sneeuwschoenen, toerski's? Vergeet maar dat je je te voet kunt verplaatsen 's winters.

Groeten,

Linda
 
Hoi Michael,

Wees welkom op het prikbord :)

Ik reageer met betrekking tot het onderstaande:
>*voeding. Welke voeding is raadzaam om mee te nemen? Conserven
>zijn langs de ene kant aantrekkelijk, kan wat verdragen, maar
>dan heb je natuurlijk de vriestemperaturen, het gewicht en
>volume dat hier een stokje voor steken.

Met winterkamperen kies ik altijd voor maaltijden waar water aan toegevoegd moet worden. Daar heb je namelijk in de winter zelden gebrek aan. Dus gevriesdroogde maaltijden uit de buitensportwinkel of zakjes van bijvoorbeeld Knorr uit de supermarkt.

Verder kies ik voor tijdens het lopen 'makkelijke' snacks, dus bijvoorbeeld repen die ik gemakkelijk in mijn zak kan doen of papieren zakjes met studentenhaver of noten. Liefst dus zaken die ook met handschoenen aan zijn te openen en die me net even wat meer energie geven.

Een thermosfles mag uiteraard ook niet ontbreken: in de ochtend maak je alvast heet water voor onderweg en vóór het slapen gaan maak je heet water voor de volgende ochtend.

Have fun!

Raymond
 
Hey Linda en Raymond!

@Linda: Je hebt misschien wel gelijk met de periode, maar daar we allemaal studeren, en enkel de krokusvakantie echt als vakantie gezien word, zijn de opties niet zo rijk in aantal ;)

Dus misschien is het wel raadzaam om midden-Zweden aan te houden (Jämtland). Verder hadden we niet echt de bedoeling om de bergen in te trekken, endat was precies een goeie keuze.

Verder hadden we gedacht om ons te verplaatsen mbv sneeuwschoenen, lijkt ons de gemakkelijkste manier.

@beide: Zakjes droge voeding met toevoeging van water dus! Aansneeuw idd geen gebrek, even smelten en dan toevoegen (ijs heeft minder warmte nodig om te smelten heb ik gelezen?)

Waarop moet je opletten als je je 'kamp' verlaat om verder te trekken? Ik neem aan dat biologisch afbreekbaar toiletpapier ed. een must zijn.
Verder kampvuur doven en bedekken met sneeuw zeker?

Voor orientatie, is een kompas betrouwbaar in die gebieden? of is een GPS betrouwbaarder?

Verder is een paar dagen 'winter'-kamperen in de ardennen misschien geen slecht idee, maar dan ben je al snel gebonden aan campings denk ik?

Bedankt voor jullie reactie,
Michael

edit: Ik ben (helaas) een roker, waardoor de bloedsomloop toch niet optimaal verloopt.. is het aan te raden om niet meer te roken om vries-aandoeningen te vermijden? (stoppen is altijd positief, maar in dit specifieke geval dan)
 
>Waarop moet je opletten als je je 'kamp' verlaat om verder te
>trekken? Ik neem aan dat biologisch afbreekbaar toiletpapier
>ed. een must zijn.
>Verder kampvuur doven en bedekken met sneeuw zeker?

Een vuur kun je inderdaad doven met sneeuw. Verder maak je natuurlijk geen groter vuur dan je nodig hebt. En alleen met dood hout. Afbreekbar toiletpapier is handig, als je het kunt vinden. Het netste is om het te begraven of op te stoken. De minder nette manier is een steen erop leggen. Stenen vind je waarschijnlijk niet met veel sneeuw.

>Voor orientatie, is een kompas betrouwbaar in die gebieden? of
>is een GPS betrouwbaarder?

Een kompas werkt prima. GPS is ook leuk en handig, dus ik zou zeggen allebei. Ik ben dus geen UL hiker :). Nooit alleen een GPS meenemen, want dan ben je afhankelijk van dat de batterijen en de electronica blijven werken.

Linda
 
>Een kompas werkt prima. GPS is ook leuk en handig, dus ik zou
>zeggen allebei. Ik ben dus geen UL hiker :). Nooit alleen een
>GPS meenemen, want dan ben je afhankelijk van dat de
>batterijen en de electronica blijven werken.
>
>Linda

Inderdaad, ik kan geloven dat GPS-apparaatjes wel gebouwd zijn om tegen en stootje te kunnen, maar dan nog, beter op meerdere paarden wedden lijkt me.

Alleen moet ik dan nog eens opzoeken hoe ik onze positie kan bepalen in een gebied met weinig referentiepunten :)

Michaël
 
Hoi

Ik zal ook een deel van je vragen proberen te beantwoorden.

>We zullen met 2 of 3 gaan (allen twintigers), de reis zal
>dorgaan tijdes de krokusvakantie 2009 (28januari-4februari)

Ook mij lijkt dit niet echt een prettige periode. Het is dan koud en nog erg lang donker. Je hebt dan maar korte dagen en zit een behoorlijk deel in de tent. Heb je rond de pasen niet ook nog wat vrij? Dat lijkt me een betere tijd.
>
>Zelf dacht ik te denken vanaf Jämtland (of hoger? of is dit
>meer voor gevorderden). Het liefst heb ik afwisselend
>openvlakten en bos.

Jamtland is een mooi gebied, met inderdaad een leuke afwisseling aan open vlaktes en bos. Dus wat dat betreft voldoet het aan je verwachtingen. Ik ben er alleen in de herfst geweest, weet dus niet hoe het er in de winter uitziet.
>
>*wild. We kijken natuurlijk uit naar ontmoetingen met het
>prachtig wild in de zweedse natuur, afhankelijk van de
>voorgestelde omgeving, welke dingen moeten we in acht nemen?
>Ik neem aan dat vuurwapens vermeden kunnen worden?
>
De kans dat je in Scandinavie iets anders tegenkomt dan Rendieren of Elanden is zeer klein. Zou me hier dus niet te druk over maken, doen de anderen ook niet.

>*voeding. Welke voeding is raadzaam om mee te nemen? Conserven
>zijn langs de ene kant aantrekkelijk, kan wat verdragen, maar
>dan heb je natuurlijk de vriestemperaturen, het gewicht en
>volume dat hier een stokje voor steken.

Conserven, bedoel je daar voedsel in blik mee? Lijkt me niet handig, is erg zwaar en ik verwacht dat met zo'n wintertocht je rugzak al wel zwaar genoeg zou zijn. Instant maaltijden waar je alleen nog water bij moet doen lijkt me inderdaad handiger.
>
>*We willen liefst beginnen vanaf een dorpje en van daaruit
>verder weggaan van bewoonde wereld. Hoe is de ontvangst van
>GSM? of is andere aparatuur gewenst? (voor 3 dagen lijkt het
>me wel wat te gek, maar ik vraag maar :)

Zo uit m'n hoofd (maar daar heb ik me eerder op verkeken) hadden we redelijk bereik daar met onze GPS. Verder zijn er ook de nodige hutten met noodtelefoons, maar die zijn uiteraard alleen voor echte noodsituaties.
>
>*noorderlicht. vanaf welk gebiede kan je snachts het
>noorderlicht aanschouwen? We weten dat we dan wel een flinke
>portie geluk zullen moeten hebben, maar is dit in Jämtland
>uberhaupt op te merken?

Toen wij er in oktober waren hebben we het wel gezien. Niet echt super mooi, maar wel duidelijk zichtbaar. Uiteraard is de kans noordelijker wel groter.
>

Succes met je voorbereidingen.

Groetjes, Arjen
 
Hoi Michael,

Wat ik verder geloof ik niemand zie vermelden, maar wat misschien wel interessant is: eind januari is de gemiddelde maximum temperatuur daar -5 graden, de gemiddelde minimum temperatuur -13 graden.
Je hebt niet heel veel wind nodig om dat onaangenaam koud te vinden. Zorg dus voor goede kleren en een goede slaapzak!

Groetz,
Dennis
 
Hallo Michael,

Je schrijft in je bericht, dat je een week vakantie hebt. Dat is niet veel en Jämtland is wel een eindje weg. Hoe leg je de reis af? En welke plaats had je in gedachten als begin- en eindpunt?

Het gebied tussen Vålådalen, Storulvån en Sylarna is goed bereikbaar met een combinatie van vliegtuig en trein, zeker als je maar een week gaat. Ik heb die reis verschillende keren gemaakt. Dat gebied heeft dan verder nog als voordeel, dat er hutten staan, waar je in geval van nood op terug kunt vallen. Er is een kiosk in elke hut en er is een hulptelefoon in elke hut.

Je hebt in ieder geval goede kaarten nodig, ook als je een gps gebruikt. Want zonder kaarten heb je ook weinig aan een plaatsbepaling met gps. Er zijn verschillende kaarten, met verschillende maatstaven. De beste heeft een maatstaf van 1:50.000. In 2008 geeft Lantmateriet nieuwe kaarten uit met een nieuw referentiekader. De oude was RT90, de nieuwe iets met SWEREF. Op de nieuwe kaarten worden beide referentiesystemen aangegeven. Voor informatie kun je kijken op:
http://www.lantmateriet.se/
Als je dergelijke kaarten niet in de buurt van je woonplaats kunt vinden, kun je ze ook bij Lantmateriet via internet kopen. Ze zijn ook in geplastificeerde vorm verkrijgbaar, dan kosten ze 208 kronen. En anders kosten ze 90 of 99 kronen.

Wat tenten betreft, zou ik je willen aanraden om ruime tenten te gebruiken. Dus een 3-persoons voor 2 personen e.d.. Dit in verband met condens- en ijsvorming in de tent.

Veel succes,
Henk
 
>Hallo Michael,
>
>Je schrijft in je bericht, dat je een week vakantie hebt. Dat
>is niet veel en Jämtland is wel een eindje weg. Hoe leg je de
>reis af? En welke plaats had je in gedachten als begin- en
>eindpunt?
>
>Het gebied tussen Vålådalen, Storulvån en Sylarna is goed
>bereikbaar met een combinatie van vliegtuig en trein, zeker
>als je maar een week gaat. Ik heb die reis verschillende keren
>gemaakt. Dat gebied heeft dan verder nog als voordeel, dat er
>hutten staan, waar je in geval van nood op terug kunt vallen.
>Er is een kiosk in elke hut en er is een hulptelefoon in elke
>hut.
>
>Je hebt in ieder geval goede kaarten nodig, ook als je een gps
>gebruikt. Want zonder kaarten heb je ook weinig aan een
>plaatsbepaling met gps. Er zijn verschillende kaarten, met
>verschillende maatstaven. De beste heeft een maatstaf van
>1:50.000. In 2008 geeft Lantmateriet nieuwe kaarten uit met
>een nieuw referentiekader. De oude was RT90, de nieuwe iets
>met SWEREF. Op de nieuwe kaarten worden beide
>referentiesystemen aangegeven. Voor informatie kun je kijken
>op:
>http://www.lantmateriet.se/
>Als je dergelijke kaarten niet in de buurt van je woonplaats
>kunt vinden, kun je ze ook bij Lantmateriet via internet
>kopen. Ze zijn ook in geplastificeerde vorm verkrijgbaar, dan
>kosten ze 208 kronen. En anders kosten ze 90 of 99 kronen.
>
>Wat tenten betreft, zou ik je willen aanraden om ruime tenten
>te gebruiken. Dus een 3-persoons voor 2 personen e.d.. Dit in
>verband met condens- en ijsvorming in de tent.
>
>Veel succes,
>Henk


dank je Henk :)
Ik zal zeker de gebieden die je aanhaalt eens bekijken!
We dachten om met een gids te gaan (we zijn ondertussen met 3 à 4 personen), maarja ik weet niet of het zonder gids haalbaar is met die hutten in geval van nood? Verder trainen we onze kaart/kompas skills, en nemen we zeker een GPS mee als backup!

mvg :)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan