Winter

Dag allen,

Ik ben op zoek naar ervaringsdeskundigen. Ja, ik heb de zoekfunctie versleten maar nog niet gevonden wat ik zocht. Mocht ik met mijn neus gekeken hebben: shame on me!

Ik wil graag mijn bestaande wintertent inruilen. Het is een FR Abisko Shape 2. En met zijn tweeen wel heel erg smal. En met zijn tweeen maar ook in je eentje veel te laag! Ik heb een beetje een haat/liefde verhouding met deze tent. Maar mijn echte liefde is er nu helemaal klaar mee. Die wil ruimer EN lichter 🤪. Hoe dan? Uiteindelijk ben ik via omzwervingen langs Hilleberg uitgekomen bij Nigor. En dan met name de Wickiup. Genoeg ervaringen zijn hier te lezen. Maar over hoe deze tent in de (Scandinavische) winter presteert zie ik geen berichten. Ja, natuurlijk: de Hardangervidda (moet ik nu eindelijk eens doen!) in Januari met een ferme bries is anders dan de Zweedse Hoge Kust in februari wanneer er een zacht, romantisch sneeuwbuitje naar beneden dwarrelt. In die context: wat dat betreft vond ik mijn MSR Pappa Hubba zelfs in de zomer al bij tijd en wijle ontoereikend! Met name in Noorwegen en in Noord (noord) Zweden. Graag lees ik dus praktijkervaringen met lichtgewicht tipi’s in de winter. Dank jullie wel!
 
Geen ervaring met de wickiup maar wel enige ervaring in de scandinavische winter. Ik weet niet welke wickiup je in je gedachte hebt. Aan een tipi zonder een of andere voortent heb je niets wanneer het slecht weer is en je sneeuw moet smelten. Een wickiup zal veel last hebben van sneeuwdrift door de open onderkant. daarnaast zou ik nooit naar de scandinavische winter gaan met een D20 stof. Lichtgewicht materiaal is goed voor mild klimaat. Voor de winter moet je voor zwaarder materiaal kiezen. Een pulka kan het draagbaarder maken. Tipi's zijn goede wintertenten, stormvast wanneer goed en op veel punten afgespannen. De sami's wisten het al maar dan niet gemaakt van wickiup materiaal.Dat je er geen info over vindt in winterse omstandigheden is voor mij een indicatie dat het geen standaard combinatie is itt bv tentipi
Uw echte liefde zal haar verwachtingen bij moeten stellen.
Tot zover een persoonlijke gedachte over dit onderwerp
 
Als je het over gebieden als de Hardangervidda hebt, adviseer ik geen wintertent maar een expeditietent. Dat is zeg maar het vijfde seizoen.

Ik heb zelf een Helsport Svalbard. Die kan zeer strak opgespannen worden. Een geweldige tent, maar hij zou wat hoger mogen zijn (heb de normale). Ik zou hem nu makkelijk weer kopen, in de hoge uitvoering.

Ik heb foto's gezien van collega's hier van de hiking-site die met een tentipi de sneeuw ingingen. De hele tent was vol gewaaid met stuifsneeuw :ROFLMAO:
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan