Winterhike/sneeuwhike

Hoi allemaal,

Gisteren terug gekomen van een korte hike in Noorwegen (Dovrefjell; redelijk zacht weer, wel veel wind) en gelijk al mijn volgende tocht aan het plannen.

Het lijkt me al een tijd leuk om een hike in de winter te gaan doen.
Ik denk zelf aan een rustige start in de Ardennen of vergelijkbaar, maar uiteindelijk hoop ik toch weer in de iets ruigere gebieden te komen.

Nu ben ik wat aan het inventariseren wat ik allemaal moet upgraden aan spullen.

Op dit moment heb ik het volgende aan spullen:
Matje: Thermarest neoair xtherm (r5,7)
Slaapzak: Mountain equipment helium 600 (comfort -1oC)
Tent: Hilleberg kaitum 2 en een Snugpack ionosphere
Schoenen: Hangwag bergschoenen
Brander: een Whisperlite international msr & een campingaz gasbrander
Kleding: wollen ondergoed/fjellraven broek/dons bodywarmer/fleece trui/salomon regenjas/phd sokken etc etc.

Ik zal vrijwel zeker de snugpack thuislaten (toptent, maar met wind toch wel wat open, bovendien geen ventilatie boven) en verkies ook de benzinebrander boven gas.

Verder zal ik mijn bovenkleding nog wat moeten upgraden (stilstaan is nu niet meer comfortabel bij 0oC en wind) en helaas ook mijn slaapzak.

Tot slot denk ik dat ik in ieder geval nog sneeuwschoenen en gamaschen nodig hebben.

Eigenlijk is mijn vraag wat ik allemaal nog vergeet (denk aan snowboots, een slee, is het te doen zonder gps etc) en waar ik aan moet denken bij het upgraden en aanschaffen van deze spullen.

ps. Ik ben helaas geen hiker die er plezier in heeft om met de hiking-site winterhike mee te gaan. Verder vermoed ik dat ik solo zal reizen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

hmm, er is hier iets verkeerd gegaan.
Zou iemand deze post kunnen verplaatsen naar materialen?
 
Inhoudelijk zou ik zeggen inderdaad sowieso je slaapzak moet wat aan gedaan worden. Als je rustig begint in Ardennen of Eifel heb je nog geen sneeuwschoenen nodig. De kans dat daar ooit nog eens een dusdanige bak sneeuw gaat liggen dat je sneeuwschoenen moet hebben is nihil (sorry ik ben een beetje pessimistisch tegenwoordig over dit onderwerp)

Als je sneeuwschoenen gaat nemen is het van belang te bedenken hoe je de spullen gaat vervoeren. Op de rug dan moet je ook rekening houden met het gewicht dat je wil gaan dragen en het draagvermogen van de sneeuwschoenen. De meeste standaard sneeuwschoenen zijn niet echt berekend op zware winter bepakking bepakking (uitgaande van een lichaamsgewicht rond de 80 kg en dan ongeveer 15 tot 20 kg bepakking dan zijn de meeste de standaardsneeuwschoenen ontoereikend).

Met een slee heb ik (nog) geen ervaring. Maar er zijn goedkope oplossingen (kom er maar in Hyz)

Of het te doen is zonder GPS? In gecultiveerd terrein zoals Ardennen Eifel e.d. ja eigenlijk best wel makkelijk. In wildere gebieden waar veel minder cultuur is en dus minder markante punten en grotere vlaktes met hogere white out risico's dan is een GPS onontbeerlijk.

Schoeisel is een lastige. In principe wordt alles op een gegeven moment nat. De beste oplossing is een schoen met vilten/wollen binnenschoenen. Zorg voor een extra paar binnenschoenen zodat je de andere kan drogen. Ik ben tegenwoordig wat dat betreft als ik hike op de sneeuwschoenen van de Sorrels.

Een ander belangrijk punt wat je niet aanroert is kleding. Zorg voor warme maar lichte kleding-> een dons overbroek of een overbroek met synthetische isolatie. Een donsjas voor onder de hardshell en een dikke donsjas. Vergeet ook het hoofd niet. Aan de handen een 3-laags systeem aan handschoenen (liner, isolator en als derde laag wind en waterdichte laag).
 
Ha Cees, we hebben dit voorjaar een tocht met sneeuwschoenen gelopen in Noorwegen (Fyresdal) en daar kan ik je wel wat over vertellen:
Het was superkoud: 'sn acht -17 maar wel met veel wind, ook overdag koud met veel wind (5 bft).
Ik had wintersorels gekocht en daardoor geen bevroren tenen, een vriend had dat wel in zijn schoenen. Deze raad ik echt aan. OP marktplaats tweedehands 80 euro.
Ik had overdag drie laagjes aan (merino wol, skipully en een eigen gemaakte Ventile jas). Ik had het net niet koud, maar bij stilstand deed ik mijn eigen gemaakte outdoor jas aan. Wel altijd een muts op en daarover capuchon.
Ik heb de hele week buitengeslapen met een Exped matje R 4.7, warm tot -18, een Lowland slaapzak, comfort -10, met een extra liner, zonder pyjama maar wel alles in een BIVIzak in een sneeuwhol en een quenzee. Ik had het zelfs warm la sik dan ook nog een nalgene fles met warm water erbij deed. daar ben ik mee gestopt.
Gas branders niet meenemen, wel benzine!
Let ook op je eten, als het zo koud is heb je niets aan ingeblikt voedsel, eieren en groeten: alles was bevroren. Dus gevriesdroogd eten meenemen en kant onklare maaltijden.
We hadden een pulka gekocht voor € 50 en dat was gaaf! Geen rugzak sjouwen, maar bergop was het soms wel aanpoten.
Je kan vrij goedkoop (€ 40 een winterslaapzak huren) dan hoef je geen dure investering te doen.
 
Hoi Sander en Mark,

dank voor jullie tips. Inderdaad heel nuttig.
Ik kan me met deze informatie goed in gaan lezen en de nodige spullen te gaan verzamelen, inderdaad ook nog de extra kleding.
Aan het huren van een slaapzak had ik nog helemaal niet gedacht, maar dat is inderdaad een goede optie!

"Als je rustig begint in Ardennen of Eifel heb je nog geen sneeuwschoenen nodig. De kans dat daar ooit nog eens een dusdanige bak sneeuw gaat liggen dat je sneeuwschoenen moet hebben is nihil"

Kijkend naar het klimaat daar ben ik het helemaal met je eens Sander.
Hebben jullie nog andere gebieden in gedachten die iets zekerder van sneeuw zijn?
(Een andere optie is natuurlijk altijd om gewoon te wachten tot een koudere periode en er dan op uit te trekken maar ik vrees dat mijn vrouw en kind daar moeilijker van te overtuigen zijn)
 
Het is erg lastig om sneeuwzeker gebied te vinden dat vrij nabij is. Ik zou zeggen houdt overal rekening mee en plan in die gebieden wat zodat je gewoon zonder zorgen naar een van die plekken kan gaan als daar sneeuw ligt:

1. Ardennen
2. Eifel
3. Winterberg
4. Harz
5 schwarzwald
6 Vogezen

Blijf weg van Alpien terrein want dan komt er nog ook lawine kunde bij kijken.


Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
  • Leuk
Waarderingen: cees
Mijn slee is hier op de site te vinden, vast in de zelfbouwhoek.

Al aan langlaufen gedacht? Je kan evt. in Gouda een cursus volgen. Het is niet lastig en vooral in Scandinavië een erg handig vervoermiddel.

Als je het leuk vind kunnen we best komende winter een weekendje plannen in de ardennen ofzo.
 
Laatst bewerkt:
Hoi Hyz,
ik heb (een deel van) je slee zojuist gevonden hier. Het lijkt er alleen op dat de foto's niet meer te zien zijn.

Ik heb wel aan langlaufen gedacht maar er nog niet helemaal uit of dat de beste keuze is, zeker in gebieden waar je niet 100% zeker van sneeuw bent.
In Scandinavië vermoed ik dat het inderdaad een hele logische keuze is. Dit is iets waar ik sowieso nog verder naar ga kijken.

Dat is een aardig aanbod en zo te zien kan ik veel van je leren. Ik vind het echter fijner om solo te ontdekken.
 
Het album met de foto's van de slee doet het nog wel.

Langlaufen werkt inderdaad het beste als er ruim sneeuw is. Afgelopen winter in Schotland bleken m'n skies niet het juiste vervoersmiddel. Bij onzekere sneeuw zijn sneeuwschoenen te doen (maar ook zwaar op je rug), soms zijn stijgijzers nodig (ijzige sneeuw) en soms gewoon wandelen en stukjes ploeteren. En er zit ook nog een verschil in bomen en hoe steil het kan worden. Het is dus maar net wat je gaat doen.

Zelfs in Noorwegen in de winter heb ik de skies wel eens af moeten doen omdat er te weinig sneeuw lag. Dan wordt het met de slee ook ploeteren o_O

Ervaring doe je maar op één manier op. Gewoon zelf gaan dus!
 

Holgersson

Lid Club Hiking-site.nl
Ik zou zeker ook naar langlaufen kijken is toch wel de nobelere vorm in mijn optiek. Een backcountrycursus kan je bijvoorbeeld bij vasasport doen.

Voor een eerste keer wintertrektocht zou ik wel een gebied uitkiezen waar (bemande) hutten zijn dan heb je iets meer marge en mocht het een dagje tegen zitten dan is z'n hut wel erg fijn.

Succes!

Mvg,

Niels
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan