Winterkampeer ervaringen/welke gebieden?

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Omdat we inmiddels alweer een jaar of 6 elke winter in Schotland getrokken hebben, ben ik benieuwd naar winterkampeertocht ervaringen van mensen in andere Europese landen. Ik ben vooral geinteresseerd in 4 tot 5 daagse trektochten bijvoorbeeld op langlaufski's of sneeuwschoenen, waarbij in het wild wordt gekampeerd. Vooralsnog is Schotland hiervoor mijn ideale bestemming, maar ik kijk ook voorzichtig naar Zweden en Noorwegen. Reisperiode: februari/maart.

We hebben ook al eens een 4-daagse sneeuwtocht in de Hautes Fagnes (Ardennen) gemaakt, maar wildkamperen is hier eigenlijk verboden en je bent altijd erg dicht bij de bewoonde wereld.

Bedankt,
Remco
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

In Scandinavie is de beste periode maart-april. Dan is het lang licht en vaak lekker weer overdag (tijdens de afgelopen pasen overigens niet). In Zuid-Noorwegen zijn vanaf rond pasen de bekendste routes gemarkeerd met stokken. Lekker makkelijk met navigeren. Ook is dan de sneeuw goed aangestampt wat een stuk aangenamer skiën is. Langlaufski's zijn aan te raden. Daarop leg je makkelijk 20-30 km op een dag af als je geen blaren krijgt... Op sneeuwschoenen word je door de lokale bevolking een beetje vreemd aangekeken.
Qua gebieden in Noorwegen zijn Hardangervidda, het zuiden van Rondane, Femund en Sylene ter hoogte van Trondheim lekker vlak voor een beginnend langlaufer. Maar misschien ben je geen beginner?

Groeten,

Linda
(geen ervaring met kamperen op ski's, maar wel met meerdaagse langlauftochten)
 
Hoi,

In maart 2005 een weekje gewandeld met sneeuwschoenen in Espedalen (Strand Fjellstue). Mooi gebied, we waren de enige met sneeuwschoenen, 'de locals' waren allen aan het langlaufen. We hebben niet gekampeerd. Het is ook vrij makkelijk te bereiken met openbaar vervoer.

gr. Marike
 
Als aanvulling op Noorwegen:

Vorig jaar heb ik me georienteerd op winterwandelen in de Vercors. De vakantie is uiteindelijk afgelast, maar ik heb wel wat info gevonden. De Vercors is een hoogvlakte van 1500 tot 2000 meter, waarop je relatief eenvoudig in de sneeuw kunt spelen met sneeuwschoenen of langlaufski's. Er zijn geen bemande hutten, maar wel onbemande, zoiets als de Schotse bothies. Voordeel ten opzichte van Schotland is dat het wat eenvoudiger is en dat je wat meer kans hebt op mooi weer. Je hebt er ook meer kans op sneeuw, alhoewel er ook jaren zijn dat het pet is.

Ook de Vogezen zijn leuk, maar wel wat dichter bij de bewoonde wereld. Het is er wat bobbeliger dan de Vercors, maar vermoedelijk wat eenvoudiger dan Schotland. Net als aan de overkant van de plas kan het weer er ook goed spoken, met veel mist en sneeuw (afgelopen winter bijvoorbeeld -15 en bijna drie meter sneeuw), maar doordat het maar net hoger is dan Schotland is het ook hier wat minder sneeuwzeker dan de Alpen en Noorwegen.

Wat zijn trouwens jouw ervaringen in Schotland? Wat voor soort omstandigheden kom je tegen? Naar welk gebied (of gebieden) ga je vaak? Je leest vaak vrij extreme verhalen over de Cairngorms. Ben je hier geweest en heb je er ervaring mee?

Ik ben erg weg van Schotland, maar ben er pas een keer in de winter geweest. Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten. Je leest veel over stormen, maar ook over erg milde winters, soms zelfs met nauwelijks sneeuw.

Ik ben benieuwd
Groet
Harold
 
Bedankt voor jullie reakties tot nog toe. Ik hoop nog meer ideeen en vooral ervaringen te horen.

En juist omdat informatie over dit onderwerp op enkele uitzonderingen na best lastig te vinden is ben ik zelf een website begonnen om in elk geval mijn ervaringen en wat praktische tips te delen. Zie www.winterhiking.nl (vanaf later deze week in de lucht).

Schotland is voor mij een goede winterbestemming vanwege een aantal redenen: Het weer is er altijd extreem en zeer gevarieerd. Tot nu toe hebben we in al onze 6 tochten sneeuw gehad, maar ook altijd wat regen (in de dalen) en ook altijd wel zon, ook al is het maar een half uurtje. Vaak ook een straffe wind. Temperaturen in februari en maart zitten tussen de -15 's nachts en +10 overdag. Elke dag is anders. Je moet er van houden, maar je hebt altijd het idee dat je met een extreme sport bezig bent.

Daarnaast is het een uitgestrekt en ruig landschap, waarbij je 10 minuten van de grote weg helemaal alleen bent. Er zijn echter veel goede paden en bijna alle bergen zijn zonder al te ingewikkeld kletterwerk te beklimmen (ook al moet je dit niet onderschatten, er zijn ook zeer steile rotswanden). Verder is vrij kamperen op veel plekken toegestaan en is er meer dan voldoende water.

Kijk ook eens op www.buitensport-schotland.nl, dit is verreweg de meest uitgebreide Nederlandse site over hiking in (winters) Schotland.

Groet,
Remco
 
Hoi Remco,

Zelf heb ik wintertochten gemaakt in Noorwegen (Dovrefjell) en IJsland (omgeving Myvatn en Hekla). Vooral IJsland is erg extreem en zeer gevarieerd, dus dat zal je zeker aanspreken. Voor (langlauf)ski's is het er niet echt geschikt. Sommige dagen hadden we zelfs onze sneeuwschoenen niet echt nodig. Het weer kan er echt alle kanten op wisselt vrij vaak (het lijkt wat dat betreft wel op schotland). Wat het natuurlijk echt speciaal maakt zijn de vulkanisch aktieve gebieden.

Groeten, Jasper.
 
Hoi Remco.

Afgelopen 5 jaren steeds weer een tocht door de Vogezen gemaakt.
Het plan was altijd reizen naar Munster en dan 1 nachtje op een wintercamping die open is.
Volgende dag met een taxi naar Col de Calvaire om vanaf daar eigenlijk de GR 5 te volgen naar het zuiden. Via Col de la Schlucht kom je bij Col de Hahnenbrunnen uit. Vanaf hier ga je oostwaards en je kunt voor jezelf beslissen waar je weer afzakt naar Munster, of Metzeral, alwaar je de trein pakt naar Munster.
Het mooie aan deze tocht is, dat je op hoogte blijft. Bij goed weer heb je schitterende uitzichten maar als het stormt, ben je er leuk aan overgeleverd. In die 5 jaar, heb ik er alles al zo'n beetje meegemaakt. Grote voordeel van deze tocht is, dat je goede escape routes hebt naar beneden richting Metzeral.

Wat ooit nog eens in de bedoeling lag was om door te lopen naar de Grand Ballon, maar das helaas nog niet gelukt.

Foto's van afgelopen jaar kun je hier zien: http://www.pbase.com/hyz/vogezen Foto's van Hyz.
Foto's van de tocht van het jaar ervoor staan hier:
http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showgallery.php?cat=3167
Dat geeft je enige impressie, hoe het daar is.

Greetz.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan