Winterkamperen met zomeruitrusting??

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

Status
Niet open voor verdere reacties.
Binnenkort wil ik gaan winterkamperen. Het lijkt mij heel leuk en heb er dan ook zin in. Een nadeel is dat ik alleen een uitrusting heb die ik gekocht heb voor de zomer. Waaronder een zomertent en gasbranders. Voordat ik weet of ik het echt leuk vind wil ik geen nieuwe dingen kopen. Is het een probleem wanneer ik met deze zomeruitrusting ga winterkamperen. En zo ja wat zijn deze problemen??
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dat hangt er volgens mij vanaf wat je gaat doen en waar je naartoe gaat.

Als je bij deze temperaturen in Nederland gaat kamperen zul je niet zo heel veel problemen tegenkomen, denk ik. Als je meteen naar de sneeuw en koude temperaturen toegaat, zullen de problemen veel groter zijn.

Je zomerslaapzak zal dan te koud zijn, je gasbrander zal (als het echt koud is) het niet meer doen en je moet ook kijken of je tent goed genoeg staat.

Waarschijnlijk is het dus een goed idee om eerst eens bij wat minder extreme omstandigheden het te gaan proberen, dan zal het waarschijnlijk wel lukkem.
Maar misschien dat anderen daar anders over denken.

Groeten, Arjen
 
Bedankt voor je reactie!

Ik ben van plan in eerste instantie in Nederland te gaan lopen. Dus dat is mooi mee genomen. Wanneer ik enthousiast ben dan wil ik mij verder gaan orienteren.

Wanneer andere een andere visie hebben dan hoor ik die ook graag.

Roel
 
Hoi Roel,

Het zal sterk afhankelijk zijn van de daadwerkelijke weersomstandigheden, maar in veel gevallen zal de 'zomer-uitrusting' ook prima voldoen in de winter. Waar je echter op moet letten zijn die zaken waar de verschillen zitten:
- een winterslaapzak is warmer, zorg dus voor een extra liner of lang ondergoed
- een wintertent is vaak veel beter bestand tegen rukwinden en een berg sneeuw op het dak, hou hier dus rekening mee als je een plek zoekt om je zomertent op te zetten
- een gastankje kun je mee naar bed (in de slaapzak) nemen om zo tot vaak zelfs -5 graden zonder problemen te kunnen gebruiken.
- zomerkleding is vaak gemaakt om UV-straling buiten te houden en vocht snel af te voeren, terwijl winterkleding primair bedoeld is om warm te blijven (vocht-afvoer plus isolatie).

Richt je dus op die verschillen en je zult zien dat veel zaken ook prima in de winter te zijn gebruike, TENZIJ de weersomstandigheden écht vragen om zwaarder (winter)materiaal. Maar helaas is niets zo veranderlijk als het weer en dus zul je je zeker in het begin moeten richten op korte tochten waarbij het weer redelijk voorspelbaar is.

Have fun!

Raymond
 
Ben het met de anderen eens...
Heb ook alleen maar een zomeruitrusting en dat gaat 's winters in Nederland prima...maar inmiddels wel in het bezig van een iets dikkere slaapzak voor koudere omstandigheden (comfortable tot -4)
Alleen sneeuw op de tent is iets minder, vooral als het van die natte zware sneeuw is. Maar ja, er even afschuiven en het is weer voor mekaar...
Succes met je kamperen van de winter
Petra
 
>Voordat ik weet of ik het echt leuk
>vind wil ik geen nieuwe dingen kopen.

Natuurlijk wordt winterkamperen wel aanmerkelijk leuker met een winteruitrusting; juist in koude/natte omstandigheden heb je profijt van goed materiaal. Wat dat betreft is winterkamperen met een zomeruitrusting misschien niet de beste manier om er achter te komen of je het leuk vindt, en zou je beter voor een eerste keer wat spullen kunnen lenen.
 
Bedankt voor jullie reacties!

Ik denk dat schoenen, regenkleding en een goede slaapzak onontbeerlijk zijn. Maar het is in ieder geval mogelijk dus dat is mooi!

Roel
 
OP marktplaats kun je soms geluk hebben, zo had ik een winterslaapzak tot comfort -20 voor 150 euro (nieuw prijs 399 euro) en 1 keer gebruikt. Gewoon een beetje marktplaats in de gaten houden en je weet maar nooit.
 
Afgelopen winter heb ik toch zeker twee keer minimaal -8 (aan de grond) gemeten, dus het kan zo af en toe ook in Nederland aardig fris zijn.

Met een zomeruitrusting zul je dus in ieder geval slechter slapen.
Met een paar van zulke nachtjes ben je dan wel een ervaring rijker om beter naar het juiste wintermateriaal te zoeken.
M.a.w. aldoende leert men....je hoeft in mijn ogen niet direct naar de outdoorwinkel te hollen als je nog niet weet wat je exact van plan bent met winterkamperen.

Welterusten.....

Ruud
 
Misschien is het een goed idee om een extra schuimrubber matje te kopen. Dat hoeft geen geavanceerd en duur matje te zijn als je hem samen met je zomermatje gebruikt. Ik heb een keer een nacht op ijs gekampeerd met een gewone zomerterm-a-rest en dat was bij lange na niet warm genoeg. Het isoleren vanaf de onderkant is net zo belangrijk als een goede slaapzak.

Een muts op doen 's nachts helpt ook goed voor de warmte. En dikke sokken aan natuurlijk.

Linda
 
Wat betreft het voorstel van Linda,
Ik neem in de kou altijd een extra matje mee met een aluminium-onderzijde en een superlicht schuimlaagje er op. Die matjes wegen amper 100 gram, je kunt ze dubbelgevouwen oprollen en kosten iets van 7 euro. Daarop dan de thermarest. Die matjes zijn ook iets breder (ruim 60 cm) zodat je ook geen koude armen krijgt als ze naast je romp liggen--Ik ben een buikslaper -- en dan is dat belangrijk. Als je helemaal low-budget wil is wat verpakkingsmateriaal van apparatuur met zo'n schuimlaagje ook geschikt als extra onderlaag. Ik neem er ook altijd iets van mee voor naast het matje, voor mijn armen. Vroeger gebruikten we wel de weekendkrant, maaar die wordt nat en is zwaar. En alu reddingsdekentje onder je grondzeil helpt ook enorm
Groeten
Jannie
 
Ik was een keer aan het winterkamperen met twee vrienden. Ik heb een twee persoons zomer tent, maar door de binnentent thuis te laten konden we er prima met zijn drieen in. Het was 's nachts -8 en er was geen sneeuw. Een vriend had een zomerslaapzak tot +10. Hij heeft al zijn kleding aangetrokken, had een bivakmuts en gewone muts op en handschoenen aan, twee paar sokken, een extra lakenzak en hij sliep in het midden om te proviteren van lichaamswarmte van twee kanten, tevens hebben we lekker veel gegeten voor het slapen gaan omdat je het daardoor ook veel warmer van hebt.

Hij had het 's nachts bloedheet. Dus ja winterkamperen met zomeruitrusting is prima te doen als je je aanpast.

Eins
 
Je kan ook mee komend voorjaar met de WWH. Dit weekend was altijd bedoeld voor mensen om een eerste ervaring met winterkamperen te krijgen... :)

gtz
Henk
 
>En alu reddingsdekentje onder je grondzeil helpt ook enorm

Ja, ben ik het helemaal mee eens, maar ik gebruik het niet meer bij wildkamperen waar dat niet mag. Sta ik ergens op een camping of bij een boer op t land (met toestemming), dan slaap ik gerust en gebruik mn reddingsdeken idd, maar sta ik echt wild dan slaap ik veel lichter en word ook steeds van het geritsel van die reddingsdeken wakker.

Overigens leg ik em niet onder mn grondzeil, maar tussen matje en tentbodem. Blijft ie droog. Ik leg smiddags al binnen- en buitentent, handdoekje en donzen slaapzak uit in de zon tijdens een pauze.

Wat wel een absolute aanrader is, is een satijnen lakenzak. De stof pakt heel snel je lichaamswarmte op, dus je bent minder lang chilly en je hebt een extra laagje. Scheelt een boel. Ik word ook knetter van een mummiezak, maar met een mutsje en de lakenzak die om mijn schouders valt, gaat het heel goed met een gewoon dekenmodel.

Anna.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Al heel veel reacties hier, maar misschien heb je nog wat aan mijn ervaringen:

Ben een aantal jaren eind februari op stap gegaan in Nederland.
Mijn zomertent heeft een buitentent tot op de grond. Hierdoor hebt je bijna geen hinderlijke koude luchtstroom/ tocht, alleen de broodnodige ventilatie. Kijk dus even of je zomertent niet te open is en probeer tocht te voorkomen door bijvoorbeeld maar aan 1 kant ventilatie openingen te gebruiken.
Een regenjas, of een lekkere wind/waterdicht outdoor jack kan in de winter ook mee. Combineer dit gewoon met een wollentrui of fleece.
Ben je aan t wandelen dan is een dikke trui vaak genoeg. Stop je, dan koelt vooral de wind je erg af, dus meteen een winddichte laag er over.
Een muts is hier ook al genoemd: er gaat heel wat warmte verloren bij je hoofd. Heb je koude voeten, dan kan een muts helpen.
Ik heb met een standaard thermarest matje, een slaapzak comfort -2 en een zomertent in Zwartsluis gestaan bij -8. Was geen probleem.
Laatste tip. Wacht niet tot je het koud krijgt, maar kruip in je slaapzak of doe een dikke jas als de nacht valt en je stil gaat zitten. Een warm avondmaal en daarna nog een korte wandeling zijn erg goed voor een goede nachtrust.

veel plezier,

MacRob

Keep your head up when it rains, so you can see when it stops
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan