winterkamperen oostenrijk

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi allemaal,

Wij hebben sins kort een vier seizoenen tent en denken er over om hiermee naar oostenrijk te gaan in februari/maart. We zijn nog nooit eerder in de winter met de tent weg geweest.Weet iemand een camping in oostenrijk waar we met de tent in de winter welkom zijn en waar we niet als enige tussen alle caravans staan. Wij hebben op dit moment een slaapzak met comfort temperatuur +1 en extreme -11 is dit wel voldoende of kunnen we beter een slaapzak aanschaffen met een comfort temperatuur onder 0. We willen in oostenrijk gaan wandelen en langlaufen dus alle tips zijn welkom.

Anja
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Anja,

Ik vraag me af of het verstandig is om meteen de eerste keer dat je gaat winterkamperen meteen helemaal naar Oostenrijk te gaan. Misschien valt het wel erg tegen, of kom je tot de ontdekking dat je essentiele dingen bent vergeten die je bij zomerkamperen niet nodig hebt. Dan is het toch veel makkelijker als je bv. in de Ardennen of Eifel staat, dichter bij huis dus. Misschien is het dus raadzaam om vooraf (bv. rond Kerst) een paar dagen te "oefenen" dichterbij?
Een slaapzak met comforttemperatuur van +1 lijkt me te weinig; het kan daar probleemloost 5-10 graden vriezen en dan lig je niet prettig. Maar wat ook heel belangrijk is: heb je een slaapmatje voor de winter? Je kan nog zo'n goeie slaapzak hebben, als je op een zomerslaapmatje ligt (bv. een thermarest ultralight ofzo) dan trekt er zoveel kou op van de bevroren ondergrond dat je het gewoon koud hebt in je slaapzakje.
Ik weet niet wat je verder voor spullen hebt voor winterkamperen; let wel dat alleen een 4-seizoenentent niet genoeg is om te kunnen winterkamperen.

Groetz,
Dennis
 
Je kan ook om te "proberen" met "ons" meegaan (de Weekend Winter Hike), meestal rond Karnaval geloof ik. Peter/Richard kan je er meer over vertellen...

grtz
Henk - winterkamperen rules! :)
 
Hoi Dennis,

Misschien zijn we inderdaad een beetje te enthousiast en kunnen we beter wat dichter bij huis blijven om te proberen. We hebben beide een thermarest matje niet van de light serie weet niet meer precies welke we hebben kan ik op het matje niet terug vinden. Ik heb een matje van 5 cm dik en mijn man een matje van 3 cm dik en beide wegen ongeveer een kilo. Is onze slaapzak voor de eifel en ardennen wel goed of raad je ons aan om voor de winter eigenlijk altijd een slaapzak met een hogere comfort waarde aan te schaffen? Je geeft aan speciale spullen nodig te hebben voor het winter kamperen kun je misschien aangeven waarbij je hier aan denkt want we zijn echt nog groentjes op dit gebied.

Anja
 
Hi Anja.

De tips en tricks moet je al hebben ontvangen.
Meestal wordt de WWH (Weekend Winter Hike) rond de derde weekend van febr. georganiseerd.

Peter.
 
Jemig, moeten we nog zo lang wachten? ;-) ;-)



ps Anja, ook in de Ardennen en of Eiffel kan het kouder worden dan +1 graden in najaar en winter. Gewoon uitproberen is het advies. Probeer het anders eerst eens in het najaar, als de dagen korter zijn en de temperatuur een stuk frisser dan nu. have fun.


Nanda

<blijft in vakantiestemming>
 
Hoi Anja,

Jullie matjes zijn in ieder geval voldoende dik. Dennis gaf aan dat thermarest Ultralight eigenlijk te dun is in de winter: dat ben ik net niet helemaal met hem eens. Ik slaap zelf zomer en winter op een ultralight, en dat gaat goed. 's winters is duidelijk fris, en ik leg dan een oude reddingsdeken (aluminium) onder m'n matje. Er zit wel bijna 15 jaar tussen Dennis en mij :-)
Maak je in ieder geval om kou vanuit de grond niet zoveel zorgen met dergelijke matten. Mocht het tóch te koud zijn, dan doet dat lapje aluminiumfolie onder je matje wonderen.

Die slaapzakken zullen inderdaad al gauw te koud zijn. Als je -11 als extreemtemperatuur erop hebt staan, hebben jullie bij -10 absoluut geen comfortabele nacht meer, maar bevries je nog net niet. Je ligt de hele nacht wakker, dus lekker wandelen doe je dan de dag erop ook niet. Een goede winterslaapzak (voor die gebieden, en dat jaargetijde) heeft een comforttemperatuur van rond de -10.

Een voordeel van de eerste keer op een camping staan is dat je stromend water ter beschikking hebt, en altijd een verwarmd sanitairhok of bar kunt invluchten als het te bar wordt (bar..bar...)
Verder: een sneeuwschep om een vlak plekje voor je tent te kunnen maken en bij storm een sneeuwmuurtje om de tent te bouwen.

Een kaarsje 's avonds in de voortent is gezellig, en geeft warmte. Bedenk dat je heel veel tijd binnen doorbrengt: je gaat 's avonds niet zoals op een normale camping met een wijntje buiten zitten. Dat drink je liggend in je slaapzak op. De stoeltjes kunnen dus wel thuisblijven :)

Qua eten heb je de luxe dat je op een camping gaat staan, dus je kunt de achterbak van de auto volgooien met een keur aan pinda's, chocolade, en andere lekkere calorieën-bommetjes. Die heb je namelijk hard nodig. Dat zijn even wat dingen die me te binnen schieten. Ongetwijfeld is Peters WWH-tips en tricks lijst nog wat uitgebreider. Vragen mag natuurlijk ook altijd.

Succes ermee!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi allemaal,

Bedankt voor de tips. We weten nu alweer iets meer. We moeten in iedergeval nieuwe slaapzakken aanschaffen en hebben besloten om eerst alles maar eens te gaan proberen wat dichter bij huis. Heeft iemand nog tips voor een camping in de eifel of de ardennen. We willen eigenlijk vanuit de camping dagtochten gaan lopen.

Anja
 
Hallo Anja.

Wat door velen hier echt aan te bevelen is, is de camping L'eau Rouge bij Stavelot. Goede winterkamping en Frank en Franka zijn erg aardig.
Dar zijn we al 2x geweets met de WWH.

Greetz.

Peter.
 
Hoi Anja,

Zo te horen zijn jullie matjes inderdaad wel OK ;-) Om nog even aan te haken bij Pieter's opmerking; dat geeft in ieder geval aan dat je met dunne matjes dus afhankelijk bent van je koude-bestendigheid of je nog comfortabel ligt of niet. Mijn ervaring is dat als ik in mijn synthetische slaapzak (comfort temp -10) lig ik bij -10 geen last heb van optrekkende kou vanuit mijn ultralight matje, maar in mijn donzen slaapzak (comforte temp -20) heb ik dit probleem bij -10 al wel. Blijkbaar wordt dons dusdanig platgedrukt door mijn gewicht dat het aan de onderkant nauwelijks meer isoleert en ik de isolatie van mijn matje moet hebben. Daarbij komt dat ik een ongelovelijke koukleum ben (loop bij +20 graden nog gewoon in fleece + goretex en zo)....x(

Overigens, in de Ardennen en Eifel kan het 's winters verrot koud zijn. Het "record" tijdens een WWH ligt op -19 (in Bleialf 2004). Nou is dat behoorlijk extreem, maar als het helder weer is en er ligt sneeuw is -10 een hele normale nachttemperatuur.
Anderzijds was het afgelopen januari (1e week) gewoon +12 overdag en rond de +8 's nachts. Dat kan ook natuurlijk.

Ik denk dat je nu via o.a. Peter al een hele bos tips binnen hebt, dus staat niets je winterkamperen in de weg. Nou ja, behalve dat het nu zomer is natuurlijk ;-)

Groetz,
Dennis
 
Nog een tip, wellicht had je het zelf al bedacht, maar hou er rekening mee dat 's-nachts dus wel nagenoeg alles bevriest, dus ook je etenswaren (eieren bijvoorbeeld!)
Ook schijnen gastankjes moeilijk op gang te komen bij lage temperaturen. En verwacht niet veel van de batterijen in je camera bij -10 graden. :-)
Succes!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan