Winterkamperen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Peter Mulder
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Peter Mulder

Guest
Dit jaar ben ik opnieuw van plan om in Noorwegen wat te gaan winterkamperen. Aangezien het nogal fris was (-15 tot -25) tijdens mijn vorige tocht werden de voetjes nogal snel koud. Ik had Meindl schoenen met een gore-tex voering aan. Tijdens lopen wel ok maar bij stilstaan snel koud. Wie kan adviseren of heeft tips over schoeisel danwel aanpassingen (Overschoenen?)voor deze omstandigheden.

Ook de slaapzak deed ietwat moeilijk. (veel vocht dat op de buitenkant bevriest). Ik heb gehoord dat een waterdiche binnenzak hier tegen zou kunnen helpen. Iemand hier ervaring mee?

grt. Peter Mulder
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

[laatste wijziging op 13-11-01 om 15:12]Kijk hier eens naar? Nog een MET jas van TNF erbij en je bent helemaal elektriek!

http://www.globetrotter.de/de/htm_shop/detail.php3?artnr=iz-49-001

Beetje overdreven, denk ik, maar een goede inlegzool helpt wel iets tegen de kou. Ik ben ooit eens een gel-gevulde inlegzool tegengekomen, die neemt de warmte van je voet op tijdens het lopen en geeft bij stilstaan die warmte dan weer af, zelf nooit uitgeprobeerd maar het zou goed kunnen werken denk ik.

Hm, even doorgekeken en ziedaar:

http://www.globetrotter.de/de/htm_shop/detail.php3?artnr=np-01-011

VWB het vochtprobleem: een "waterdichte" slaapzak wordt na één of twee nachtjes behoorlijk vochtig aan de binnenkant, 't is maar wat je liever hebt, vocht van binnen of vocht van buiten. Helemaal voorkomen kan je het denk ik nooit.

Groets, Rob.
 
Voordeel van een 'vapour-barrier liner' (zo heten die dingen) is dat slechts je slaapkleding nat (vochtig..klammig) wordt. Je slaapzak blijft droog, en dus 100% isoleren. Het is ook wel een stuk warmer maar een echte fan ben ik er nooit van geworden. Vanaf -15 wordt het de moeite waard eens met zo'n ding te experimenteren.

:7
 
Ik heb zelf een slaapzak van TNF (de Cats Meow 3D) die is waterafstotend aan de bovenkant. Ik heb nog nooit bij die temperaturen buiten gelegen (brrrr), maar wel bij -8... Op mijn oude slaapzak ontstond weleens een laagje ijs (condensvocht van mijn zelfgeknutselde bivak-zak/tent van landbouwplastic) en dat kon weleens voor een vochtige slaapzak zorgen. Nu heb ik daar geen last meer van. De Cats Meow heeft een comfortwaarde van -9, maar andere modellen uit de 'Alpenglow' serie van TNF kunnen meer hebben...

Veel succes!

Joris
- die ook weleens koude voetjes heeft...
 
Zelf gebruik ik al jaren een gore-tex buitenhoes [zo een van defensie]. Het houd het vocht van buiten weg en het vocht dat je uitzweet verdampt toch enigzinds naar buiten.
Zo blijft m'n slaapzak optimaal isoleren.
Ook te gebruiken als zitlap en grondzeil.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan