Winterslaapzak voor wereldreis


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
De genoemde temperaturen zijn waarschijnlijk de 2 comforttemperaturen van de slaapzak volgens de EN-norm. De laagste temperatuur is dan de "mannen"temperatuur. Let wel: de EN-norm is erg zuinig met de temperatuur. Van oudsher worden (door gebruikers als eerlijk ervaren) lagere conforttemperaturen aangegeven.

Verder is het dons in de Warmth Unlimited slaapzak dus beter dan dat van die Amerikaanse merken. Dat verschil zit 'm in de verschillende testmethoden (US en EU).

Ook is het de lichtste slaapzak. Vroeger of later ga je ook dat waarderen.

En waarom vind je verder geen gebruikerservaringen? Simpel: het merk is pas dit voorjaar geïntroduceerd...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi robert jan,

Kom ik je naast de wereldfietser ook hier tegen :D

Ik las ergens dat warmth unlimited/yety vroeger alleen voor andere merken proceerden en nu ook met hun eigen slaapzakken op de markt komen.
Weet jij of iemand anders hier welke merken dat zijn?

Dat geringe gewicht bij een warme slaapzak is natuurlijk ideaal. Ik ben alleen een beetje voorzichtig met aankopen bij de onbekendere merken.
Maar ik ben ook heel erg tevereden met mijn (nog) redelijk onbekende Exped down matras en Exped tent dus als de slaapzak echt zo licht en warm is koop ik hem zeker. Voor 300E is dat dan echt een koopje :)

whisky
 
Hoi Marc,

Geen idee voor welke merken ze geproduceerd hebben.
Wél weet ik dat mijn Marmot Lithium (900 FP dons Amerikaans...) ca. 1100 gram weegt, tot ong. -20 gaat, en veel te duur (>400 euro) was zonder DL-buitentijk...
Ik zou het nu wel weten....
 
Dag Marc,

Wat wel belangrijk is om te weten is dat de Fillpowers bij amerikaanse merken altijd zo'n 15%hoger liggen dan de europese merken door verschillende meetmethoden. Geen enkel europees merk heeft "vulkrachten" van 750 of hoger.
De warmte die bij het model van U.W. wordt aangegeven lijkt mij vrij hoog. Gemiddeld gezien heb je voor -15 comforttemperatuur zo'n 750/800 gram hoge kwaliteit dons nodig. Doe je er een condensdichte tijk omheen (AquaPro, Gore Dry Loft, DryLite etc.) dan valt er nog wat te winnen. Met 600 gram dons , hoe goed de kwaliteit ook, kun je geen -15 halen. Ik weet niet of ze bij U.W. de nieuwe Europese norm handhaven. Het testen van een slaapzakcollectie is zeer duur en niet alle merken hebben hier aan meegedaan. The North Face heeft bv. lang niet alle slaapzakken aan deze test onderworpen.
Inderdaad zijn momenteel de temperaturen wat lager dan in het verleden alhoewel bij de betere merken dit verschil binnen de perken is gebleven.
Zelf heb ik goede ervaringen met Yeti Powerizer Aquapro/-10 (Dit betreft dan het Duitse Merk Yeti, niet de amerikaanse) en de Marmot Aguille dryloft /-25 (dit model zit niet meer in de collectie). De condensdichte buitentijken doen hun werk zeer goed. Wil je dus een donzen slaapzak die ook goed te kunnen gebruiken onder vochtige omstandigheden dan is een dergelijke buitenstof zeker aan te raden.

Normaliter heb je 4 temperatuurbereiken bij een slaazpak volgens de EU Norm, waarbij de middelste 2 het belangrijkst zijn. De 1e is dan een "damestemperatuur"waarbij een dame zonder extra kleding languit comfortabel in een slaapzak de nacht kan doorbrengen, de 2e temperatuur is dan de "herentemperatuur" waarbij de persoon (met ervaring) in een opgekrulde houding met bv. thermisch ondergoed de nacht goed kan doorkomen. Deze temperatuurbereiken zijn met poppen getest waarbij de individuele verschillen tussen mensen niet zijn meegenomen, wat uiteraard ook niet kan. Voor jezelf moet je dan bepalen of je een zeer warm persoon bent of niet, dus.

Succes met je zoektocht

Rene
 
Mijn Marmot heeft 800 gram dons van (Amerikaans) 900 FP. Hij haalt wel degelijk de -20. Met 600 gram van het beste dons (met beste bedoel ik dus ook beste) lukt dat dus wel degelijk.

TNF is niet de enige die slechts een paar modellen heeft laten testen. Alle merken hebben dit zo aangepakt.

De rest van je tekst is wel volledig.

En Marc, kom je ook naar de lezing van Frank van Rijn bij de VAUDE Store in Breda op vrijdagavond om 20.00 uur?
 
Hoi,

Ik zou graag willen maar ik woon in Zuid Duitsland (Bayreyth, voorbij Nurnberg, bijna in Tsjechie). Maar wat in het vat zit verzuurt niet (behalve sauerkraut dan) :-)

Ik las op http://www.backpackgeartest.org gebruikerservaringen en de mannen hadden het in de Entelope bij -15 nog lekker warm. Hangt denk ik heel erg af van de hoeveelheid loft (volume?) dat het dons heeft.
Kan het zijn dat je met minder dons dezelfde comforttemperatuur kan bereiken als de loft groter is?

Bij de yeti site staat bij de GT 750 Dry GOLD -9/-18 als temperatuuropgave. http://www.yeti.com.pl/shop/index.php?g_cat=1&g_id=5?=en&akt=shop

Is de eerste dan dus de damescomfort en de tweede de herencomfort temperatuur?
Echt jammer dat ik niet meer info kan vinden over de Warmth unlimited/Yeti (pools).

Marc
 
Hoe hoger de loft is hoe hoger het getal van de vulkracht/fill power/FP. Dus dat klopt als een bus!

Verder is voor slaapzakfabrikanten de maximumcomforttemperatuur nooit interessant. Dus je kunt er gewoon gerust vanuit gaan dat de eerste de "vrouwen"- en de tweede de "mannen"-temperatuur is.
 
Ik heb zelf een Western M. Antelope. Niet de dryloft uitvoering, maar de gewone microfiber tijk. Als je een slaapzak met doorlopende rits wilt voor ventilatie zit je met de antelope niet goed: de rits loopt slechts tot aan je knie.

Het hogere gewicht van de antelope komt natuurlijk door de waterdichte tijk: gore dryloft, waar de yeti een microvezeltijk heeft. Als je de antelope zou uitzoeken in de uivoering die ik heb, met de microfiber tijk, dan zijn de yeti en de western even zwaar. Een dryloft tijk maakt de slaapzak wel warmer, scheelt enkele graden.
Ik ben zelf erg tevreden over de kwaliteit van WM! het is inderdaad een "Rolls" :)
Qua temperatuursopgave, mijn gevoel is dat WM aan de bescheiden kant is met hun temperatuursopgaven. Mijn zakje zou een comforttemperatuur van -15 hebben, maar ook bij -19 slaap ik er nog prima in.

Succes met kiezen...
Groeten,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi,

Dus het is echt zo dat de Entelope een zee aan reserve heeft :D
Dan wordt die nu wel heeel erg aantrekkelijk (behalve de prijs dan).

Eindelijk heb ik wat algemene (gebruikers)info over de yeti zakken gevonden (duits):
http://forum.outdoorseiten.net/viewtopic.php?p=195088
http://www.parkasite.de/deutsch/daunenschlafsaecke/komfort_9/gt_750/gt_750.htm

De temperatuuropgave -9/-18 betekend als ik het daar lees -9 comfort en -18 extreem.
Dan is de Antelope met -20 als onderste comfortgrens en -31 als extreem toch beter?

Maar ik kan me niet voorstellen dat bij de Yeti GT -18 de extreem temperatuur is want hij heeft dezelfde tijk en vulkracht als de mountainhardwear. Kan het soms zijn dat -18 toch de comfortgrens is en de extreemgrens ergens rond de -30 ligt?

Groeten,
Marc
 
Temperatuurbeleving is heel persoonlijk, en het is voor fabrikanten heel moeilijk om iets op de zak te zetten... Ik geloof dat die -9/-18 indicaties wel aardig de bovenste en onderste comforttemperatuur aangeven ja. Dat wordt volgens mij (maar ik durf het niet met zekerheid te stellen) vertaald als: bij de bovenste comforttemperatuur heeft iedereen het warm. Bij de onderste comforttemperatuur heeft een ervaren kampeerder het nog warm. De extreemtemperatuur betekent dat je net niet onderkoeld raakt, en dus een zeer ongelukkige nacht hebt.

In de catalogus van bever stond de antelope altijd aangegeven als 5 sterren slaapzak, in hun systeem is elke ster een seizoen. (dat is dus vrij vertaald: alle 4 de seizoenen, plus nog een beetje extra kou) . De meeste slaapzakken bij bever in die categorie zaten altijd rond de -20 comfort. In de catalogus van globetrotter staat de antelope sinds de invoering van de nieuwe normen voor temperatuursindicaties te boek als -10/-12 comfort. Dat scheelt nogal...

Mocht je door de bomen het bos niet meer zien met de warmte indicaties: een eenvoudige stelregel is dat je als basis 250 gram dons neemt, voor elke nacht dat je erin slaapt 50 gram toevoegt, en voor elke 1000 hoogtemeters 100 gram. Dat gaat natuurlijk niet letterlijk op voor een wereldreis, want dan zou ie heel zwaar worden als je er een jaar in slaapt. Maar je lucht&droogt m ook af en toe, en het aantal bruikbare dagen is daar waarschijnlijk op afgestemd.
Voor mijn antelope, met 790 gram dons erin, zou dat betekenen dat ik er rustig een week (7 x 50 = 350 gram) mee op bijna 2000 meter(2 x 100 gram) kan liggen zonder m eens te luchten. 350+200+250=800. En dat klopt aardig, ook bij langere winterkampeertochten waarbij het dons door condens isolatiewaarde verliest slaap ik best! :)
Dit sommetje zou je misschien goed kunnen gebruiken als je wilt gaan uitrekenen wat je aan warmteisolatie nodig hebt.

Gr,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Marc,

Misschien zag je het over het hoofd, maar de cijfers van Warmth Unlimited op de Parkasite waar je naar verwijst gaan uit van een vulkracht vaan 700 cuin en een normale tijk. De cijfers zullen uiteraard verbeteren als je gaat voor de optionele Endurance tijk een dons met een cuin van 860.

groet,
Richard

- waardeert zijn slaapzak op met een set downbooties van Exped;-)
 
Hoi,

Ik heb die yeti's nog eens vergeleken en ben een beetje aan het rekenen gegaan....

GT 750 Dry: 700 quin (europees?), 750 gram dons per 1330 gram (56%), Pertex Microlight tijk. Temperatuur -9/-18. Pakmaat 17 x 28 cm (=476). Prijs: 212E
GT 750 Dry Gold: 860 quin (erupees?), 600 gram dons per 1180 gram (50.1%), Pertex Endurance shell. Temperatuur -9/-18. Pakmaat 17 x 28 cm (=476) Prijs: 299E

Dus volgens Yeti is er geen verbetering in temperatuur, alleen in gewicht en waterafstotendheid door minder dons met meer volume en een betere tijk. Maar als de tijk inderdaad een temperatuurverbetering geeft dan is de -18 graden schatting conservatief en zou je er bij -20 ook nog lekker in moeten kunnen slapen.

Nog even als vergelijking de Entelope DL:
850 quin (amerikaans?) en 735 gram dons per 1355 gram = 54.2% dons. Gore Dryloft tijk. Temperatuur -10/-17. Pakmaat 20 x 43 cm (=860). Prijs: 430E
Ook bij -20 nog lekker in te slapen.

Dus als ik het zo zie heeft de GT 750 Dry Gold hetzelfde comfort-temperatuurbereik als de Entelope met iets minder dons met meer volume en een waterafstotendere tijk. Daarbij is hij ook nog eens 175 gram lichter en is haast de helft kleiner in pakmaat (45%) en 30% goedkoper.

Dan is de GT 750 Dry Gold de beste slaapzak die er is toch?? Of zit er een addertje onder het gras? Ik kan het namelijk niet geloven voor die prijs :o

Msrc (die blij is met zijn exped matras en exped tent)
 
Tsja,

Zo kunnen we nog wel een paar weken doorgaan. Hoe dieper je er op in gaat, des te meer vragen komen er. Of je een goede keus maakt weet je pas indien de slaapzak meerdere malen serieus is gebruikt en dan tijdens een tocht op zijn max wordt getest.

Daarnaast is een slaapzak meer dan een opsomming van getallen (hoewel dat wel als leidraad kan dienen natuurlijk). Waar laat je je door leiden. Je hart of je portomenee? Met de Antelope heb je een bewezen slaapzak die veel biedt voor veel geld. De Pools/Amerikaanse Yeti (is dat zo?) is nieuw en je hebt daar dus geen referentie. Nieuw is elke slaapzak mooi en doet'ie het. Ga er eens in liggen en kijk naar de details. Loopt de rits wel lekker, hoe zit het stiksel, hoe is de opbouw van de slaapzak wat kamers betreft, kan je het dons makkelijk verschuiven of heeft het juist te weinig ruimte, zit de zak niet wat te krap om je schouders, past de kleur wel bij mijn teint, zal ik nog even doorgaan:P Kortom, voelen is weten, tenzij je nu al weet dat het pijn gaat doen in je portomenee.

groet,
Richard

- vind een Valandre ook erg mooi
 
Hoi,

Naar ik gelezen heb is Yeti een Engels poolse firma die in een poolse fabriek voor andere firma's slaapzakken maakten (maken?). Welke merken weet ik niet. En nu zijn ze dus voor zichzelf begonnen.
http://www.hiking.be/nl/gear/freak/...Unlimited&Product=GT+750&Category=Slaapzakken

Ik laat me leiden door kwaliteit en ik zou dus eigenlijk de GT moeten kopen :) Beter dan de Antilope (op papier dan) en voor een (relatief) prikkie.
Probleem is dat ik het niet zo vertrouw omdat het te mooi klinkt om waar te zijn en het jonge merk nog onbekend is.
En als een 'arme' student kan ik me geen miskoop veroorloven, geld speelt helaas ook een rol.

Ik kan ze hier niet bekijken (woon in Bayreuth, Duitsland, klein stadje) maar ik probeer ze beide tegelijkertijd in huis te hebben om ze te vergelijken. Qua design (breedte, lengte rits, tochtslurf etc) zouden ze hetzelfde moeten zijn.

Groeten,
Marc (die het allemaal niet zo vertrouwt)
 
Hoi Marc.

Bij een wereldreis, denk ik niet gelijk aan extrame omstandigheden als een winterslaapzak. De wereld is zo groot dat je die op de meeste plekker ter wereld minder gauw nodig hebt.
Allereerst nog wat vraagjes.
Je wilt een wereldreis op de fiets maken naar Nepal maar van waar en wat ben je in Nepal precies van plan????
Voor het overgrote deel van de reis, begonnen in west europa heb je diek slaapzak niet echt nodig geloof ik. Dus heb je overkill en zweet je de slaapzak uit. Daarnaast, als je er 4 maanden over doet om in Nepal te komen, is die slaapzak al zoveel gebruikt dat hij al aan een flinke wasbeurt toe is omdat hij veel isowaarde heeft verloren door het lichamelijke vuil.

Dus vertel me eerst eens iets over preciese plannen zodat wij een wat completer beeld krijgen.
Daarnaast zit er in München, vlakbij Mariënplatz, Sport Schuster. Dit is een winkel waar veel expertise is opgebouwd met expedities. Misschien kunnen die je helpen. Oke, ook nog niet al te dicht bij Bayreuth, waar jij zit maar dichterbij dan NL. Heb zelf 5 jaar in München gewoond en ben erg te spreken over die zaak, vandaar.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Hoi,

Ik vertek in April met de fiets vanuit Nederland of Duitsland en hoop dan rond october of november in Nepal aan te komen. Route: Nederland, Duitsland, Tsjechie, Slowakije, Ukraine (misschien stukje Roemenie) Rusland, Kazachstan, (misshien Uzbekistan, is noet echt veilig), Kyrchystan, China (Taklimakan), Hymalya, Tibet, Nepal (ook hier hangt het af van de politieke situatie). En als ik nog tijd over heb (denk het niet) door naar Dehli.
In het begin zijn de nachten nog wat fris en heb ik nog een slaapzak nodig (niet persee tot -18)en daarna wordt het al snel warmer. Ik verwacht vooral in Kazachstan (Juli-Augustus) veel hitte en droogte op de steppes te hebben. Daar heb ik mijn slaapzak dan niet nodig. Pas in Kyrchystan en vooral in de Hymalaya heb ik mijn slaapzak echt weer nodig. Ik rij daar haast een week over een winderige hoogvlakte (4000-5000m) en daar kan het in October al flink koud zijn. Verder doorkruis ik onderweg meerdere gebergtes en daar kan het ook flink afkoelen.

Ook wil ik mijn slaapzak voor winterkamperen gebruiken hier in Duitsland (super wildkampeerplekken hier :-)) en in de winter gaat het kwik hier in "Syberiendeutschland" flink onder nul (-15).

Ik weet dat hij warm is maar je kan deze twee kandidaat mummies openritsen en dus ook als deken gebruiken. Verder slaap ik altijd in een zijden lakenzak dus bij warme temperaturen (zoals in Kazachstan) slaap ik daar dan in. En het houdt tegelijkertijd mijn slaapzak een schoon. Ik denk niet dat ik mijn slaapzak in Kyrchystan chemisch kan laten reinigen :-) Nou ja, misschien in Bishkek...

Bedankt voor het adres. Hier in Bayreuth zit slechts 1 buitensportzaak (wel een goede) maar diens selectie is klein. Ik ben dus vooral van internetwinkels zoals globetrotter afhankelijk en moet me altijd heel erg goed inlezen en op goed geluk kopen.

Munchen is hier zo'n 3 uur met de trein vandaan dus ik kan wel een kijkje nemen in die winkel. Maar ik heb het merendeel van mijn uitrusting al kompleet door eerdere rugzak wandel- (o.a Schotland, Ierland, Pyreneen) gletcher- (Otztaler alpen, Grand Paradiso) en fietstochten (Tsjechie, Jordanie, Egypte). In Jordanie had ik in februari op 1200m sneeuw en het vroor flink. En in Wadi Rum en de Sanai was het 'snachts ook onder 0.

Het enige dat nu dus nog ontbreekt is een slaapzak, goed thermisch ondergoed (ik wil een Icebraker techtop en leggings), een simpel stoeltje (koop binnekort de Stele) en fietshandschoenen voor warm en fris weer (zijn in Jordanie gejat).

Wandel en fietsgroeten,
Marc (die nu gaat dromen van een warme slaapzak)
 
Hoi,

Ik vertek in April met de fiets vanuit Nederland of Duitsland en hoop
dan rond october of november in Nepal aan te komen. Route: Nederland,
Duitsland, Tsjechie, Slowakije, Ukraine (misschien stukje Roemenie)
Rusland, Kazachstan, (misshien Uzbekistan, is noet echt veilig),
Kyrchystan, China (Taklimakan), Hymalya, Tibet, Nepal (ook hier hangt
het af van de politieke situatie). En als ik nog tijd over heb (denk
het niet) door naar Dehli.
In het begin zijn de nachten nog wat fris en heb ik nog een slaapzak
nodig (niet persee tot -18)en daarna wordt het al snel warmer. Ik
verwacht vooral in Kazachstan (Juli-Augustus) veel hitte en droogte op
de steppes te hebben. Daar heb ik mijn slaapzak dan niet nodig. Pas in
Kyrchystan en vooral in de Hymalaya heb ik mijn slaapzak echt weer
nodig. Ik rij daar haast een week over een winderige hoogvlakte
(4000-5000m) en daar kan het in October al flink koud zijn. Verder
doorkruis ik onderweg meerdere gebergtes en daar kan het ook flink
afkoelen.

Ook wil ik de slapzak gebruiken voor wineterkamperen hier in Duitsland
(super mooi wildkamperen). Hier in "Siberiendeutschland is het al snel
-15.

Ik weet dat hij warm is maar mijn tewee kandidaatmummies kan je ook
als slaapzak gebruken. Ik slaap altijd in een zijden lakenzak dus die
gebruik ik altijd bij warm weer. En hij houdt de slaapzak schoon. Ik
denk niet dat ik in Kyrchystan mijn slaapzak geen kan laten reinigen
:-) Misschien in Bishkek...

Bedankt voor het adres. Het is 3 uur met de trein dus best te doen.
Hier in Bayreuth is er maar een outdoorwinkel (wel een goede) dus ik
ben van internetwinkels en ebay afhankelijk en moet me altijd goed
inlezen en op goed geluk kopen.

Ik heb het merendeel van mijn uitrusting door diverse trektochten
(Ierland, Schortland, Otztaler Alpen, Grand Paradiso) en fietstoeren
(Tsjechie, Jordanie, Egypte) al kompleet.
Ik had sneeuw in Noord Jordanie op 1200m en het vroor in de Wadi Rum
en de Sinai en dat vond mijn slaapzak niet zo fijn.
Het enige dat ik nu nog nodig heb is een mummieslaapzak, een stoeltje
(bestel de Stele), goed thermisch ondergoed (wil de Icebreaker Techtop
en leggings) en windstopper handschoenen (zomer en winterhandschoenen
heb ik al).

Fiets en wandel de wereld,
Marc (die nu gaat dromen over een lekkere slaapzak)
 
Ik weet dat Tatteljee ooit eens een combi slaapzak heeft gemaakt en dat is op persoonlijke bestelling.
2 slaapzakken die je in elkaar kunt schuifen.
Een slaapzak ging tot -20 en gezamelijk gingen ze tot -40.
Dan denk ik dat het ook mogelijk moet zijn om er 2 te laten maken die tot -5 gaan en gezamelijk tot -20.

Je zou ze een mailtje kunnen sturen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik weet dat Tatteljee ooit eens een combi slaapzak heeft gemaakt en dat is op persoonlijke bestelling.
2 slaapzakken die je in elkaar kunt schuifen.
Een slaapzak ging tot -20 en gezamelijk gingen ze tot -40.
Dan denk ik dat het ook mogelijk moet zijn om er 2 te laten maken die tot -5 gaan en gezamelijk tot -20.

Je zou ze een mailtje kunnen sturen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan