Wintertrektocht Zweden in maart


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

In de maand maart zou ik graag een trektocht / survival tocht maken in Zweden.(10d) Weet iemand enkele routes? Heeft er al iemand ervaring in winterhikes in Zweden (lapland?)

Mocht er iemand zin hebben om mee te gaan, altijd welkom. (ikzelf beschik over MSR fury -> expeditie tentje en kan ook wel een thermarest 4seasons lenen)

Deze zomer ben ik 4 weken in Ijsland gaan rondtrekken, en had ook enkele winterse omstandigheden, en ik ber er echt van gaan houden !

Dus bij deze, alle tips, advies, ... over Zweden zijn meer dan welkom !!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi

Er moet genoeg te doen zijn in de Zweedse fjalls. Mooie en bekende tochten zijn de Kungsleden (het Koningspad) en de Padjelantaleden. Ik heb beide in de zomer gelopen, maar deze zijn ook in de winter gemarkeerd. Nadeel is wel dat er dan ook sneeuwscooters op mogen op de meeste stukken, dus dat af en toe (heb geen idee hoe vaak) je rust wreed verstoord wordt. Maar mooi zijn ze zeker. Voordeel is ook dat de meeste hutten in die periode ook open zijn, dus mocht je in de problemen raken, hulp nooit erg ver weg is.

>Deze zomer ben ik 4 weken in Ijsland gaan rondtrekken, en had
>ook enkele winterse omstandigheden, en ik ber er echt van gaan
>houden !

Ik weet niet wat voor winterse omstandigheden je daar hebt mee gemaakt, maar winterse omstandigheden in de zomer op IJsland klinkt mij wel anders in de oren dan echte winter in Zweden. Zeker het noordelijke (en mooiste) deel van de Kungsleden en de Padjelantaleden liggen wel in het koudste deel van Zweden. Temperaturen van -15 overdag en -30 's nachts zijn daar niet ongewoon. Ik weet niet of je daar ook al van bent gaan houden?

In ieder geval succes ermee, zoiets staat bij mij ook nog altijd op het programma.

Arjen
 
Hey,

Alvast bedankt voor de eerste reactie !
Ik ga er zeker info over de fjalls zoeken.

Nu ja moet eerlijk zijn, ijsland in zomer was niet echt winters, desondanks hebben we toch temperaturen van -13 gemeten op de bekende tocht in Landmannalauger, ...

De Fjalls zijn enkel met sneeuschoenen te doen zeker ?
Niemand hier ervaring mee ?

Groetjes,

Thomas
 
Hoi,

Ik vertrek op 28 februari samen met 3 (ex-)collega's naar Zweden om een gedeelte van de Sörmlandsleden (ruime omgeving van Stockholm) te gaan lopen. We vliegen met Ryanair op Nyköping (Stockholm Skavsta)en komen 's avonds aan in het plaatsje Malmköping. Vertrekpunt voor onze wandeltocht naar Järna, 100 km waar we 6 dagen de tijd voor hebben. Het is daar weliswaar niet zo spectaculair als het Noorden van Zweden maar wel voor ons goed te behappen (finacieel, reisduur en zwaarte). Dit gedeelte van de route gaat door een dichtbebost gebied met veel meren. Het stikt er van de elanden, vossen en de wolf en lynx worden er regelmatig gespot. Zoals de huidige weerberichten eruit zien, gaat het in dit gedeelte van Zweden aankomende week stevig sneeuwen en vriezen.
Ik ben er wel achtergekomen dat het moeilijk is om gedetailleerde kaarten te krijgen in Nederland. Uiteindelijk toch geslaagd bij de Wandelwinkel in Deventer. Tip: De vliegtickets van Ryanair zijn op dit moment nog spotgoedkoop. Vliegveld Rheine/Weeze (net over de grens bij Nijmegen)naar Skavsta.Kijk ook even op www.resplus.se (engelstalig)voor je vervolgreis.
Het is maar een idee, misschien heb je er wat aan.
Noot
 
>De Fjalls zijn enkel met sneeuschoenen te doen zeker ?
>Niemand hier ervaring mee ?

Op sneeuwschoenen of op langlaufski's die geschikt zijn voor in de bergen. Op ski's leg je grotere afstanden af op een dag dan dat je lopend doet. Verder zul je de zweden ook alleen maar op ski's aantreffen.

Maart is een goede periode met het over het algemeen wel redelijk weer. Toch denk ik dat je moet rekenen op tot min 20 's nachts als je in de bergen zit. Tot noordelijker je zit, hoe kouder.

Je kunt ook je tocht plannen langs de toeristenhutten. Dan heb je een alternatief voor als het kamperen zwaarder valt dan verwacht.

Groeten,

Linda
 
Hallo Thomas,

Als je wilt weten, hoe het weer zich ontwikkelt in Zweden, dan moet je eens kijken op www.smhi.se.

Er zijn vele gebieden in Zweden, waar je mooie tochten kunt maken. Je bent echter ook afhankelijk van vervoer, je moet er makkelijk kunnen komen met het openbaar verover. Dan zou je kunnen kiezen uit de volgende gebieden of routes:
Abisko Turist - Nikkaluokta
Abisko Turist - Vakkåtavare / Saltoluokta
Saltoluokta - Kvikkjokk
Ritsem - Kvikkjokk (Padjelantaleden)
Kvikkjokk - Ammarnäs
Ammarnäs - Hemavan (Vindelfjällen)
Jämtland / Härjedalen.

Voor vervoer in Zweden kun je eens kijken op www.resplus.se. Daar kun je de gewenste reis van deur tot deur bekijken, met trein en bus. De aansluitingen met vliegtuig zijn moeilijker te realiseren, ik heb er nog nooit één gevonden, waarbij je op één dag vanuit Nederland in bijvoorbeeld Kvikkjokk kunt komen. Ik combineer dus meestal een vlucht vanuit Nederland met de nachttrein en aansluitend de bus in Zweden. Voor vluchten: www.klm.nl en www.ryanair.com.

Wil je informatie over de verschillende gebieden en de hutten, kijk dan eens op www.svenskaturistforeningen.se.

Als je wilt kiezen tussen sneeuwschoenen en (toer-)langlaufski's, dan zou ik je de ski's aanraden. Met ski's kun je beter opschieten. Sneeuwschoenen hebben alleen een voordeel boven ski's als de sneeuw te diep en los is en de ski's vanwege hun lengte hinderlijk kunnen zijn, zoals in een dicht bos. In Zweden heb je meestal genoeg ruimte (in de berggebieden) om met ski's te manoevreren.

Groetjes en veel succes.
 
Hoi Thomas,

Ik heb twee jaar geleden in maart het zuidelijke gedeelte van de Kungsleden afgelegd. Dit gaat van Hemavan naar Ammarnas. Hoewel ik zelf niet in het noorden van de kungsleden ben geweest begreep ik van 'locals' dat het gedeelte bij Abisko een stuk drukker is.

Hemavan is per vliegtuig bereikbaar (er land drie keer per week een vliegtuig op een soort strip). Het heeft een flink hotel met een aantal goedkope huisjes om de eerste nacht van aankomst in te overnachten en er is een ski-helling met onderaan een ski-verhuur station. Ammarnas is een klein dorp, maar er komt een bus waarmee je via een hele grote omweg weer naar Hemavan kan. Houd er rekening mee dat je geen geld kan pinnen in Hemavan en Ammarnas.

Als je nog nooit gelanglaufd hebt, is dit een mooie plek om Scandinavie in de winter te ontdekken. Vanaf Hemavan gaat het even omhoog, maar daarna is het grotendeels vlak (met uiteraard af en toe een bult). Met sneeuwschoenen gaat uiteraard ook prima al loop je dan een meer constant tempo. Ski's kan je ter plekke huren, maar ik zou wel even contact opnemen met de plaatselijke verhuur. Toen ik bezig was met de organsiatie, heb ik via deze verhuur geregeld dat hij de bredere langlaufski's en Alpine schoenen in zijn pakket had. Deze zijn toch wel erg prettig (meer drijf vermogen en warmere voeten) als je van de begaande paden afgaat. Ze hadden ook drie fjellpulka's te huur. Welliswaar de variant bedoeld om kleine kinderen in te vervoeren, maar als je de stoeltjes eruit haalt, kan je er twee rugzakken op kwijt. Sneeuwschoenen kan je beter vanuit Nederland meenemen.

Qua route; Er zijn een aantal cabins/hutten onderweg, maar in de tent overnachten gaat prima. In het weekend kan het drukker zijn met sneeuwscooters (om de twee uur een groepje?), maar je kan natuurlijk ook van de begaande paden afwijken. Het wordt dan een stuk rustiger, een stuk meer survivalen en je hebt veel meer tijd nodig. Ik heb deze route gedaan in 5 dagen. Plus 1 dag sneeuwscooteren in Ammarnas, plus 1 dag heen vanaf Nederland, een dag terug van Ammarnas naar Hemavan en 1 dag terug van Zweden naar Nederland. Uiteraard kan je terplekke een aantal zijtouren maken, een halve dag proberen een iglo te bouwen, etc. waardoor je de 5 dagen uit kan breiden tot zolang je wilt.

Mocht je andere landen/routes overwegen; Ik heb een prachtige route afgelegd in Noorwegen (Finse - Hardangerviddar) en Finland (Ruka - berenronde). Dit jaar ga ik naar Inari in Fins Lapland. Kijken hoe dit bevalt. Als je meer specifieke info wilt hebben over mijn route in Zweden of die in Noorwegen cq Finland, laat dan maar weten.

Succes met je orientatie.


Groetjes, Jaap
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan