winterwandelen of -hiken in Oostenrijk/ Switzerland/ D...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi!

Ik zal me even voorstellen: ik ben Yvette. In de zomer van 2004 heb ik samen met mijn vriend de WHW in Schotland gelopen (echt een aanrader!) Toen hebben we ook tips vanaf dit prikbord gehaald. Dus ik hoop dat iemand mij nu ook kan helpen!

Mijn vraag:

Deze winter wil ik samen met mijn vriend gaan interrailen met de NS. We gaan 24 december weg en gaan dan de kerstdagen in Kandersteg Switzerland doorbrengen (internationaal scouting centrum). Daarna willen we dus gaan interrailen door Switzerland, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken.

We willen heel graag ook gaan winterwandelen/ winterhiken in een van deze landen, maar hebben geen idee waar we dit het beste kunnen doen en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. We hebben wel wandelervaring, maar dus niet in de sneeuw! Heeft iemand een idee of tips voor ons?

Groetjes Yvette
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: winterwandelen of -hiken in Oostenrijk/ Switzerlan...

Hoi Yvette,

Winterwandelen is mooi! Een paar zaken zijn echter wel handig om er een geslaagde tocht van te maken.
Kies geen al te ruig gebied uit. Ik weet niet of jullie op sneeuwschoenen gaan lopen (al snel nodig met het extra gewicht van een grote rugzak) maar aan die dingen moet je zeker wennen in het begin. In Duitsland kun je in het Sauerland en de voor-alpen heel mooi wandelen in de sneeuw. Gaan jullie er ook bij kamperen, houd dan rekening met de temperaturen die je tegen kunt komen (-15 op een heldere nacht is niet vreemd) en pas daar je slaapzak op aan. Niet slapen door de kou is erg vervelend, slecht voor je prestaties en je humeur, en ook niet gezond :)

Neem voldoende eten mee, veel caloriebommen: nootjes, zoutjes, kaas, chocolade.. En dat zijn de extraatjes, dus bovenop je normale maaltijden.
Goede kleding, muts sokken, etc lijkt me allemaal duidelijk. Als je met de tent gaat: een koepeltentje is beter geschikt voor het dragen van een lading sneeuw, als die 's nachts valt. Bij een tunnel zakken de wanden wat in, of zul je bij veel sneeuw af en toe eens de zaak van binnenuit eraf moeten kloppen.
Een sneeuwschep heb je nodig om het plekje voor je tent vlak te scheppen.
Waterzakken, en speciaal de slangetjes daarvan bevriezen 's winters. Je thermoskan is je beste vriend overdag. Watervoorraden meesjouwen hoeft niet, want je kunt sneeuw smelten.

Peter Meier (D'oude vos) heeft een lijst met winterkampeer tips en tricks, die speciaal voor de WeekendWinterHike is gemaakt. Als ie dit berichtje ziet zal hij je die lijst vast wel willen toesturen.

Verdere vragen?
Groeten,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
RE: winterwandelen of -hiken in Oostenrijk/ Switzerlan...

Hoi,

Ik ben de vriend van Yvette. Ik zal ff reageren.

Het is zoiezo de bedoeling om de tent thuis te laten, dus als we een meerdaagse tocht gaan lopen zal dat met hotels, hostels, hutten etc. zijn. Ik weet verder alleen niet hoe dat zit met hutten (in die regio) zijn ze open in de winter, is er de mogelijkheid om te koken...

Wat we globaal willen gaan doen, we willen dus eerst 4 nachten in kandersteg (http://www.kisc.ch) blijven, daarna willen we rondreizen met de trein. Af toe dagtochten maken, met dus lichte bepakking. En misschien één of meerdere keren met alleen het noodzakelijke deel van onze bagage een meer daagse tocht maken.

Als jullie nog route tips hebben, of plaatsen die (heel) mooi zijn voor dagtochten dan horen we dat graag.

Groet,
Martin
 
RE: winterwandelen of -hiken in Oostenrijk/ Switzerlan...

>Peter Meier (D'oude vos) heeft een lijst met winterkampeer
>tips en tricks, die speciaal voor de WeekendWinterHike is
>gemaakt. Als ie dit berichtje ziet zal hij je die lijst vast
>wel willen toesturen.

Is het niet handig wanneer dit bestand vanaf de site te downloaden is. Ik heb er ook wel oren naar. Dus Peter, als je dit leest mag je het wel sturen naar Remon(apenstaartje)lufjoe(depunt)nl
 
RE: winterwandelen of -hiken in Oostenrijk/ Switzerlan...

Hoi Yvette,

Waarom ga niet eens proberen te langlaufen. Dat is ook een soort wandelen, maar naar mijn mening meer geschikt om 's winters te doen dan wandelen en je kan langere afstanden afleggen. Toch ga je langzaam genoeg om van het uitzicht te kunnen genieten. Zeker als je dit als dagtochten doet, is het niet moeilijk omdat je alleen een klein dagrugzakje hebt. Vroeger dacht ik dat langlaufen alleen iets was voor oudere mensen die niet wilden alpineskiën, maar heb inmiddels uitgevonden dat dat echt niet zo is.
Toen ik dit voor het eerst zonder ervaring deed vond ik het erg leuk. En zolang je een redelijk vlakke route uitzoekt is het niet moeilijk. De techniek leer je terwijl je het probeert. Probeer wel uit te vinden of je ski's hebt die gewaxed moeten worden, want verhuurders vergeten dat er vaak (ik denk bewust) bij te vertellen. Laat je in dat geval adviseren over wat je erop moet smeren die dag en hoe ver.

Groeten,

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan