Winterweer Spaanse Pyreneeën, refugio Respomuso (tijdelijk) gesloten


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Woensdagochtend 4 februari rond 11.00 uur is Refugio Respomuso getroffen door een lawine. De hut ligt op 2200 meter hoogte centraal in de Spaanse Pyreneeën en aan de GR11.
De UTM coördinaten van de hut zijn X721848 Y4744268.
Ten tijde van het ongeluk waren er door de al een paar dagen durende bizarre winterse omstandigheden geen gasten in de hut, slechts de huttenwaard was aanwezig. Deze bleef ongedeerd en is inmiddels geëvacueerd. De hut heeft zowel van binnen als van buiten, alsmede structureel, ernstige schade opgelopen. Het is nog onduidelijk hoe lang de hut gesloten blijft.
Mensen die de komende weken (misschien wel maanden) deze hut in de planning hebben opgenomen als slaapplaats tijdens hun tochten, dienen dus vooraf even te informeren of de hut wel open is.
Wandelaars die dit voorjaar naar de Spaanse Pyreneeën willen komen dienen rekening te houden met serieuze sneeuwhoogtes en zeer zware trajecten als gevolg van de overvloedige sneeuwval van de afgelopen dagen. Op de hoogst gelegen routes en aan de noordkant van bergketens kan deze situatie tot achter in juni duren. Check de actuele sneeuwhoogtes en de doorgang van cruciale passages alvorens op weg te gaan!
Hartelijke groeten vanuit de Pyreneeën, Gerrit (Casa Álamos B&B)

Artikel van de FAM over het ongeluk:
http://www.fam.es/noticias/469-se-c...-caida-de-un-alud-que-ha-afectado-al-edificio

Voor info en reserveringen:
http://www.alberguesyrefugiosdearagon.com/refugio.php?id=9
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wow. Het moet trouwens een stevige lawine zijn geweest want het is geen kleine hut. Aan de noordkant ligt idd een stevige helling vanwaar een GR hpad loopt, maar dan moet het behoorlijk gesneeuwd hebben.
 
Dat is goed om te weten, bedankt voor de waarschuwing Gerrit! Na enkele jaren in september de Pyreneeën bezocht te hebben, zijn wij juist van plan dit jaar vroeg in het seizoen naar dat gebied te gaan (het idee was eind juni/begin juli). Hoe kan je het beste aan informatie komen over actuele sneeuwcondities op de hoge passen? Is dat toch nog een kwestie van huttenwaarden bellen (zo heb ik het in het verleden wel gedaan), of is er een website of ander telefoonnumer waar je terecht kan voor dat soort actuele info?
 
Hallo allen!
Een berichtgeving van de FAM (Bergsport Federatie Aragon) vermeld dat het de verwachting is dat de hut zeker tot laat in het voorjaar dicht zou kunnen zijn. Hoewel een juist geplaatste lawinebreker veel van de klap heeft opgevangen, is de schade toch aanzienlijk, ook aan het interieur. Bovendien moet onderzoek gedaan worden of de structuur van de hut geen schade heeft opgelopen. De FAM roept daarom dan ook iedereen die activiteiten in de regio wil gaan ondernemen op, om informatie in te winnen en contact op te nemen of de hut bruikbaar is of niet, daarmee elke verrassing te voorkomen.
Het item wat Iris3 memoreert bevat inderdaad een aantal bruikbare links (onder andere van mijn hand, meer gefocust op Spanje....). Bij twijfel even bellen is zeker het beste. Mijn inschatting is dat er tot zeer laat in het voorjaar, zelfs wellicht tot ruim in de zomer, zeer zware trajecten zullen zijn als gevolg van de extreme sneeuwval. Met name in PN Ordesa en Monte Perdido en iets west daarvan is veel gevallen. Ik zal de voortgang rond de hut in de gaten houden en via dit medium de nieuwtjes melden. Groeten, Gerrit. Casa Alamos B&B, Visalibons.
 
Hallo allemaal!

Goed nieuws voor de mensen die plannen hebben om naar de centrale Pyreneeën te komen en gebruik willen maken van Refugio Respomuso. Deze hut is vanaf 15 april weer open!

Op 4 februari werd de hut zwaar getroffen door een lawine, waardoor herstelwerkzaamheden noodzakelijk waren.


Een link om te reserveren en voor meer informatie: http://www.alberguesyrefugiosdearagon.com/refugio.php?id=9

Gr. Gerrit / Casa Alamos B&B, Visalibons
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan