XCR of toch maar niet?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

jansmets

Guest
Hallo iedereen,

Met het oog op een actieve vakantie (kano en trekking) in het noorden van canada wil ik graag een nieuwe gore-tex jas aanschaffen die wel tegen een stootje moet kunnen. Op de site www.outdoorsmagic.co.uk las ik dat XCR goretex inderdaad beter ademt maar zeker niet sterker is dan de klassieke goretex. Zij raden dan ook aan van een goed uitgeruste (met bv okselritsen e.d.) klassieke goretexjas te kopen wegens goedkoper. Zelf heb ik ook wat rondgekeken en overal wordt XCR de lucht ingeprezen. Terecht? Ik stelde ook vast dat bv. de Sprayway Ascent (3L goretex) pakweg evenveel kost dan de Berghaus Pinnacle 2 (3L XCR). Dus ben ik geneigd om toch deze laatste aan te schaffen.
Nog een misschien lullig vraagje: eens ik mijn nieuwe jas heb, zou ik er erg zuinig mee zijn, hem dus niet in het dagdagelijkse leven dragen. Dit betekent dat de jas dus lang niet elke dag zal gebruikt worden. Heeft dit invloed op de levensduur van de jas?
Ik ben erg benieuwd wat jullie hierover denken. Alvast hartelijk dank voor jullie reactie.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hola..

Alles wat nieuw is is mooi en wil natuurlijk erg graag verkocht worden.. Er is inmiddels een aardige keuze in de diverse soorten gore-tex en da’s prettig, hoewel je als rechtgeaarde gearfreak dan wel altijd de verkeerde jas hebt...

Keuzes..keuzes…

Wil je het sterkst kies je voor klassiek 3-laags
wil je ietsje minder sterk maar beter ademend (25% zeggen ze) kies je 3-laags XCR
wil je goedkoper en minder ademend kies je klassiek 2-laags
wil je iets duurder en iets meer ademend kies je voor 2-laags XCR
wil je lichtgewicht, super-ademend(!?) maar minder sterk kies je Pac-Lite
wil je überhaupt persé gore-tex?

(duur) Advies: Investeer ook in een goede windstopper en gebruik je GTX alleen als het ècht regent. Pac-Lite functioneert dan prima en is bij normaal gebruik (zoals zware alpine mixed touren..jaja) sterk zat. Je hebt bij veruit de meeste trekkings je regenkleding waarschijnlijk in je rugzak zitten en dan schelen die onsjes behoorlijk. Ik heb zelf een ouwe 2-laags die nog lang niet op is maar kameraden van me klimmen en trekken beide in Pac-Lite zonder problemen.. Hun rugzakken zijn groot en zwaar.. Meestal volstaat de windstopper.
Gebruik je je jas af en toe dan doe je er veel langer mee. Hij kreukt niet, beweegt niet.. en dat vind het membraampje wel fijn… Het zal dus langer duren voor hij uiteindelijk gaat lekken.

Succes met je investering
:7
martin
 
Welke van de twee zit lekkerder? In mijn ervaring hebben Sprayway en Berghaus zeker een verschillende pasvorm, dus ik zou draagcomfort de doorslag laten geven. Passen dus!

Zou overigens de sterkte van XCR niet vooral bepaald worden door de buitenstof? Ik weet dat XCR anders gelamineerd is maar 'klassiek' Gore-tex de-lamineert ook vaak genoeg dus daar kan het niet aan liggen. Dus gelijke buitenstof, gelijke sterkte lijkt me.

Om je laatste vraag te beantwoorden: hoe minder je je jas gebruik, hoe langer ie meegaat.

J.
 
Yeah..

Draagcomfort oké.. Maar wel eerst naar de functionaliteit gekeken hè.. Eerst je materiaal bepalen en dan de beste pasvorm.. In die volgorde. Als draagcomfort doorslaggevend zou zijn loop je altijd in je joggingpak.. niet dan??

:7
heehaww
 
Oei, lezen moeilijk...

In de originele post geeft Jan aan tussen twee (blijkbaar al uitgezochte) jassen te willen kiezen.

Dan is het toch niet zo'n rare suggestie om ze eens aan te doen en te kijken welke past lijkt me? De materiaal keuze is blijkbaar al gedaan.

En om 'materialen' altijd boven passvorm te zetten lijkt me niet altijd verstandig. Koop jij je schoenen ook zo? Veel plezier dan.

J.
 
Kleine verduidelijking van eigen post:

Natuurlijk moet je je druk maken over wat je waarvoor gebruikt. Maar gezien de originele posting "ik wil een 3 laags jack zoals bijv. Berghaus Pinnacle" is daar duidelijk al over nagedacht. En is er een bepaald type jack gekozen.

Om je dan druk te gaan maken over de (theoretische) verschillen tussen gewoon Gore-Tex of XCR lijkt me een beetje vespilling van tijd die je beter kan gebruiken voor het passen van een jas of een kopje koffie drinken ofzo.

In mijn geval kan bijv. een Mammut jas nog zo mooi zijn en enorm geile stofjes gebruiken, ik pas er niet in (te wijd) en zal er nooit een kopen. Patagonia, Mtn. Hardwear en TNF liggen voor mij dichter bij elkaar en dan kijk ik zeker naar features en materialen. En zelfs de kleur. Want het oog wil ook wat.

J.
 
Yo..

2 en half uur later toch nog een tweede posting.. Het heeft je dus bezig gehouden en dat vind ik erg grappig. Zo krijgt Jan (&ik) ook te maken met ideeën en inzichten van anderen en dat maakt dit prikbord zo leuk..

;)
martin
-een beetje kietelen mag best..
 
[laatste wijziging op 29-11-01 om 02:48]J..

Zeker bij mijn schoenen kijk ik eerst naar functionaliteit... Die spaanse sloffen zitten zo verdomd lekker... Daarna natuurlijk wel het comfortabelste paar uitgezocht..

Overigens is de XCR dunner dan de standaard gore-tex en daardoor an sich minder sterk.. Met dezelfde buitenstof voelt het soepeler aan, maar is iets minder sterk..

Maar om even terug te komen op mijn (niet persé retorische) vraag:
"Als draagcomfort doorslaggevend zou zijn loop je altijd in je joggingpak.. niet dan??"....

waar of niet waar..

Ik ben met je eens dat het verschil tussen xcr en standaard 3-laags recht evenredig verdwijnt naarmate de pasvorm verschilt..
Echter, de hamvraag.. Ik vraag me dus af waarom iemand persé zo'n 'sterke' jas wilt hebben.. Deze kleding die gebruikt gaat worden tijdens een trekking en een kano-tocht is feitelijk bedoeld voor vrij zware, langdurige heftige klimtoestanden. Vandaar mijn suggestie 'why not Pac(k)-Lite?'

:7
martin
-comfort is relatief.. zoals alles trouwens..
 
[laatste wijziging op 29-11-01 om 15:53]Tsja, eerste antwoord was wat kortaf misschien, vandaar maar een tweede er achteraan gezet die hopelijk wat duidelijker was.

Ik maakte uit de originele posting op dat de keuze voor 3-laags al gevallen was, en heb me daar dus niet mee bezig gehouden maar me op de vraag "XCR of niet" gericht. Vandaar dat ik met pasvorm aankwam omdat de fysieke verschillen tussen XCR en niet-XCR me marginaal lijken.

Overigens draag ik geen joggingpak (niet meteen gaan schelden he? :) ). Draagcomfort is voor mij meer dan de soepelheid van de stof maar ook snit, maat, hoe zijn de mouwen gesneden, zit de capuchon lekker, sluit het aan (maar niet teveel) etc.. Een boel dingen waar je alleen achterkomt door een jas aan te doen.

Vraag aan Jan: ben je er al een beetje uit? Of maken we ons druk om niets? Of kan je je keuze wat toelichten?

J.

(die net erg nat geregend is maar erg genoot van zijn drielaags 'klimjas' die langs de grachten ook prima presteert)

[edit: spelvout]
 
Dank je wel allebei voor de reacties.

Ik ben inderdaad van plan om eerder een 3-laags jas te kopen, omdat ik op verschillende plaatsen gelezen heb dat dit materiaal duurzamer is en eerder aan te raden is dan 2-laags Gore-tex voor rugzaktrekkings en dergelijke.
Wanneer ik zo wat rond kijk in buitensportzaken, dan valt mij op dat de 3-laags XCR jassen van Berghaus (Big Wall en Pinnacle 2) heel wat goedkoper zijn dan de 2-laags alternatieven van bijvoorbeeld The North Face (een merk dat blijkbaar ook wat ter discussie staat), en ook nog goede recensies krijgen. Hetzelfde geldt voor de Sprayway jassen, maar ook die lijken mij wat aan de duurdere kant. Ik heb mij tot deze merken beperkt omdat ik deze met 10% korting kan krijgen in mijn favoriete buitensportzaak.
Ik wou dus eigenlijk via deze posting 2 dingen te weten komen:
* XCR is zeker nog duurder dan klassieke gore-tex. Vermits ik de jas niet dadelijk nodig heb maar pas in zomer om naar canada te gaan (maar het aanbod aan jassen in de zomer lager is), kan ik rustig wachten tot de koopjes daar zijn en dan eens rondkijken naar een goed uitgerust jack in klassieke gore-tex. Vandaar is XCR de meerprijs een beetje waard?
* iemand reeds ervaring met de berghaus pinnacle 1 en/of 2, berghaus big wall en sprayway TL3 ascent
 
Hoi.

Ik weet niet wanneer je gaat, maar als je nog niet weg bent kan ik nog wat zeggen.
Ik begrijp dus dat je in Canada, waar het ook wel koud is en het kan regen (alhoewel ik niet precies weet hoe die seizoenen daar zijn, maar ik neem aan...). Je gaat er actief doen en daarbij beweeg je veel. Je wilt ook een sterk (en licht)jack hebben, die niet al te duur moet zijn.

Wat mij dan erg geschikt lijkt voor jou is een jas van Low Alpine met Triplepoint Ceramic. Dit zijn jacks met een coating, nu denk je vast dat ze minder sterk zijn dan een Goretexjack, als je wilt kan ik je dat uitgebreid uitleggen. Goed, deze Triplepoint Ceramic jacks zijn in de omstandigheden die jij beschrijft beter ademend dan een gelamineerd jack. Dat heeft allemaal met de productie en materialen te maken. Ook zijn deze jacks relatief goedkoper. Als je wacht tot de nieuwe collectie van Low alpine komt, kunt je een jack kopen met een heel gaaf kleurtje. Verder zijn ze ook verbeterd ten opzichte van de oude jacks.

Mocht je nog meer willen weten over Triplepoint Ceramic kun je mij dat vragen, of dat misschien andere mensen daar iets over willen weten. Ik ben namelijk overtuigd dat het ademend vermogen van deze coating in koude en natte omstandigheden beter is dan die van GTX.

Wanneer je, zoals Martin zegt, een Windstopper koopt in combinatie met een licht GTX jack, ben je duurder uit dan wanneer je een sterk, ademende, waterdicht en licht jack koopt. Desalniettemin is een Windstopper wel een geweldige uitvinding die je haast meer gebruikt dan je jack.

Het zal leuk zijn als je nog even laat horen wat je gekocht hebt.

Groeten van Ruben.:)
 
'lo Jan,


als ik het goed heb ga je (indien nog nt aangeschaft) je jas kopen in de Kariboe. En ik denk dat die mensen je wel van een zo goed en objectief mogelijke info over jassen zullen voorzien. Da's mijn ervaring toch (en heb al redelijk wat daar gekocht). Dus moest je het na al deze posts nog niet goed weten denk ik dat je daar wel zowiezo iets passend op de kop kan tikken.
En zoals Martin al zei, waarom moet het absoluut 3lagig GTX zijn?? Das natuurlijk sterker, maar vermits je jas toch niet iedere dag draagt is volgens mij een 2L GTX met verstevigingen al meer dan voldoende. (of paclite) Er hangt er nu trouwens eentje in de etalage, een knalrooie 2L GTX XCR van sprayway, met korting (10%) 11600bfr = 290eur. Misschien is dat wel een voordelig alternatief??

bert


If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Ruben,

Ik moet je wel gelijk geven met betrekking geven tot Triplepoint Ceramic. Ik draag op dit moment zo'n splinternieuw jack van Lowe Alpine en moet zeggen dat ik bere-tevreden ben.

Zoals de fabrikant het zelf noemt: 'High-performance, direct-lined TRiplepoint Ceramic fabric with AIMMS moisture management and Dry Yarn Technology - lightweight, waterproof, enhanced breathability'

Klinkt allemaal vrij moeilijk, maar in april lees je er meer over in 'In de kijker' :p

Raymond
(voor het eerst een jas waarin hij zich niet te pletter zweet!)
 
AHOLA

Het is wel zo dat ik nu een 3 laags GTX anorak heb, maar als ik dit nu eerder had geweten dan had ik (gezien mijn sport) een Triple Point Ceramic anorak gekocht.

Leuk dat het in de Kijker komt, maar reeds ben ik bij Lowe Alpine importeur in Leusden geweest, waar ik een boekje heb gekregen waarin de materialen uitgelegd worden. Errug handig.

Onder bepaalde omstandigheden is dit echt een TOP materiaal!!

Ruben
- die er een beetje spijt van heeft.
 
Persoonlijk denk ik dat elk materiaal 'onder bepaalde omstandigheden' wel TOP is. Handig wordt het pas als materiaal onder VEEL omstandigheden TOP zijn ;)

Raymond
(die hetzelfde boekje heeft en er inderdaad 's wat vaker in moet lezen)
 
Dag allemaal,

Bedankt voor de vele reacties. Ik heb nog even gewacht met het kopen van mijn jas tot aan de koopjes. En ja bij Bever in Antwerpen hadden ze een 3L goretex XCR jack van Haglöfs (model Solid) van 450 euro voor 317,50 euro. Eens gaan kijken en het was echt wel een erg mooi afgewerkt jasje voorzien van de nodige details (okselritsen, goede kap...)en ook redelijk licht. Misschien heeft er zich nog iemand hier laten verleiden...

Alleszins toch heel wat goedkoper dan vb de Berghaus pinnacle.

Greetz

jan
 
Ow doe mij ook zo'n boekje .... Ik lees tegenwoordig meer in de diverse catalogie dan dat ik nog buiten kom ;-)
Welk type jas is het geworden Raymond?
Nu heb ik een TNF GTX, maar dat hoef ik niet meer. Ik heb laatst in een paar folders van LA zitten snuffelen en mijn keus is op de Patrol Jacket gevallen. Uiteraard weer twijfelen omdat de Paclite nu ook weer positief genoemd wordt. Is deze echt rugzakproof? Ik heb ook een windstopperfleece van Mammut, maar zonder verstevigingen.
Zijn verstevigingen echt nodig of vinden jullie van niet?

Tot horens,

een beetje twijfelende Rutger
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan