Zachte contactlenzen bij extreme kou


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Begin januari willen we een tocht gaan maken in Noorwegen:D. Nu draag ik zachte maand contactlenzen en is mijn vraag of iemand met zachte lenzen ervaring heeft met temperaturen tussen de -10 en -30 graden celsius. En dan niet alleen het dragen van lenzen maar ook het in en uit doen en het meenemen van vloeistoffen voor de lenzen. (we gaan namelijk kamperen ;))

Ik hoop dat iemand zijn ervaringen kan delen met mij.

Sander
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Sander,

Voor wat betreft het dragen zou ik toch een ski- of goed afsluitende zonnebril op doen( of zulke die wedstrijdschaatsers gebruiken) want lenzen of geen lenzen, je ogen gaan dergelijke temperaturen niet leuk vinden. Ik ben zelf met een huskysledetocht in Finland geweest bij dergelijke temperaturen, maar heb overnacht in hutten. Alleen met activiteiten waarbij we kort buiten waren zoals: naar het toiletgaan, honden voeren en dergelijke had ik geen skibril op. Maar op de slede wel. Ik denk echter, als je voor langere tijd buiten loopt dat een bovengenoemde bril wel fijn is. Ik heb op die reis maar één persoon gezien zonder bril, dat was (vreemd genoeg) de bestuurder van de sneeuwscooter. Hij was geboren en getogen in Lapland, en was dus wel wat gewend. Had dus ook geen bivakmuts, alleen een gewone muts, terwijl wij nog een bivakmuts in bruikleen kregen over onze gewone muts. Toen het een keer maar -6 was, ipv min 30 liepen wij zelfs bij de hut zonder muts rond. De vloeistof stopte ik zo diep mogelijk in de bagage.
Dat is altijd goed gegaan..
Groetjes,
Mirjam
 
Nog even ter aanvulling( ik moest net weg)

Bij redelijk primitieve omstandigheden heb ik ook altijd een bril bij me. Zoals toen ik in Botswana gekampeerd heb, of op de (open!) Amazoneboot, waar je moeilijk een windvrije en enigzins schone plek kon vinden om je lenzen in of uit te doen. Mss is een bril voor jou ook een optie.
Handig voor als je geen water in de buurt hebt, van Care+plus hebben ze nu desinfectiegel in hele kleine miniflesjes (waarschijnlijk bedacht ivm verscherpte veiligheidsmaatregelen op luchthavens)
Wel even je handen laten wapperen om het spul te laten vervliegen,
anders prikt het ontzettend in je ogen...

groetjes,
Mirjam
 
Hier ook een zachte lenzendrager.

Wat Reisdiertje al zegt: een zonnebril kan prettig zijn. Je loopt, dus veel rijwind zal je niet in je ogen krijgen, maar bij kou is de lucht natuurlijk vrij droog. Afhankelijk van hoe goed je ogen normaal presteren bij droogte, kun je overwegen wel of niet een zonnebril dragen. Ik draag er toch altijd al 1 in de sneeuw, het is tenslotte vrij fel in de zon :)

Vloeistof: Je zult niet de hele dag met de fles vloeistof in je kleding willen lopen, overdag zit ie in je rugzak. Dara gaat het flesje ongetwijfeld een keer bevriezen, dus neem een kleintje of meerdere kleintjes mee, geen grote fles van een halve liter. Hoe kleiner het blokje ijs, hoe makkelijker het ontdooit. Als je het meteen bij het in de tent kruipen in je slaapzak meeneemt en het op je lichaam ontdooit, kun je er tegen bedtijd je lenzen wel weer mee uitdoen. Lenzendooske en vloeistof bewaar je 's nachts in je slaapzak, het doosje is zo klein dat dit zeker bevriest als je het erbuiten legt.

Tot slot zou je kunnen overwegen om je de rompslomp te besparen en voor die vakantie daglenzen mee te nemen? t is voor mij nog nooit een optie geweest, ik bedenk nu pas dat ik het gewoon eens zou moeten uitproberen...

Succes ermee,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hallo,

Als je ook de zoek fucntie gebruikt, merk je dat een vergelijkbare discussie al eens eerder aan de orde is geweest. Misschien haal je daar ook nog wat zinnige info uit.

Ali, die altijd een bril zal dragen en dus baalt dat er geen mooie passende zonnebrillen zijn
 
The Miniman

Uiteraard ervaring! Harde wind en temperatuur van -18 is geen enkel probleem. Veel kouder heb ik geen ervaring mee. Wat ik je kan adviseren zijn daglenzen. Geen geklooi met vloeistof en iedere dag nieuwe lenzen. Ikzelf heb ze van Baush&lomb. Ze zitten in strips verpakt en die neem ik gewoon mijn slaapzak mee in. Indien ze per ongeluk bevriezen (kans is klein omdat ze in een zoutoplossing zitten) kun je ze gewoon laten ontdooien (in je donsjas, slaapzak, handen) en indoen. Geen probleem! Uiteraard zou ik zowiezo een bril dragen, zeker als het hard waait en/of kouder wordt als 10-15 graden onder nul. Je ogen gaan tranen en dat is met die kou niet echt lekker.

Don't worry dus! Ennu, als backup MOET je zowiezo een bril meenemen. Stel dat je ogen ontstoken/geiriteerd raken (kans is aanwezig met die kou). En vergeet je gezicht niet met factortje 40-50 in te smeren tegen de schrale kou en de zon. Smelten je tranen ook niet vast.

suc-6-
 
Ben met zachte contactlenzen op Khan Tengri geweest (7010m) in de Tien Shan. Geen noemenswaardige last gehad van kou (weet niet hóe koud maar érg koud.....)en ook niet van de hoogte. Hou je lenzen en vloeistof wel altijd in je slaapzak (deze ook overdag erin laten!!), net als je pisfles (lekker warm!!). Altijd een gletsjerbril, gewone bril als reserve en een skibril voor spindrift of bij het gebruik van een gewone bril bij me gehad.

Buiten de slaapzak was mijn lenzenvloeistof (en lenzen) wél bevroren maar even wrijven of blazen en het probleem was opgelost.
 
hoi,

heb altijd zachte dag lenzen gekocht van bausch en lomb als ik ging kamperen. maar nu heb ik iets wat ideaal is, maand lenzen die je een maand lang in kunt houden dag en nacht. heb ze nu bijna een jaar en het werkt fantastisch. je hebt geen lenzenvloeistof meer nodig en je merkt niet eens meer dat je lenzen draagt. heb wel altijd een reserve paar en een bril als backup bij me maar heb ze nog nooit nodig gehad. en ze kosten nagenoeg hetzelfde als normale maandlenzen.

groetjes,
rens janssen
 
Neen, zachte maandlenzen laten veel meer zuurstof door dan gebruikelijke zachte lenzen, vandaar dat je ze maar een maand kunt gebruiken, daarna "slibben" ze dicht en moet je nieuwe indoen.
 
Neen, zachte maandlenzen laten veel meer zuurstof door dan gebruikelijke zachte lenzen, vandaar dat je ze maar een maand kunt gebruiken, daarna "slibben" ze dicht en moet je nieuwe indoen.
 
Ja, dat is het. Weliswaar laten ze meer zuurstof door, maar ze zijn erg gevoelig voor ontstekingen omdat er vuil onder kan komen. Als je je lenzen 's nachts uit doet kan het traanvocht het vuil afvoeren, met lenzen in lukt dat niet. Ken één iemand die zo 's morgens wakker werd met een helemaal opgezwollen oog, heeft 2-3 weken geduurd voordat het weer over was. Beter niet aan beginnen dus...

Groetz,
Dennis
 
Dennis heeft gelijk, als het mis gaat heb je hetzelfde effect als zogen. "lasogen" of sneeuwblindheid, je kan geen daglicht meer verdragen, vreselijk brandende pijn en tranende ogen.
Op een mountainbiketocht van Lhasa naar Kathmandu heb ik ook last van heel fijn stof gehad. Dan maken dag-, maand, enz.lenzen geen verschil: elke dag schoonmaken of het brilletje op!!

Maar goed, we wijken af van extreme kou: Da's dus géén probleem!!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan