Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten.
Nieuw op deze site? Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: This feature may not be available in some browsers.
Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:
Wel als je ze goed plakt. Het materiaal zelf is waterdicht. Daar worden immers tenten van gemaakt.Dat ziet er leuk uit. Zijn de zakjes waterdicht?
Wat lief!Ik werd erop geattendeerd dat de link niet meer werkt. Hier een nieuwe: https://www.dropbox.com/s/8h1ook9v5gb6ld1/UL stuffzakjes van DCF - met bodem.pdf
De drager van de rugzak kan daar ook vaak niet goed tegenWat lief!
Nog een praktijkervaring die ik wilde delen. De tape is het uitgelezen constructiemiddel voor DCF (cuben fiber), maar ik heb gemerkt dat de lijm er (ook) niet goed tegen kan als je langdurig met je rugzak en spullen in 30-40 graden gaat lopen.
Marla
DCF is nog lichter van gewicht, ergo het gaat om grammenwerk. Tyvek kan ook niet goed tegen schuren maar zal wellicht nog sbneller slijten dan DCF maar aan de andere kant Tyvek kost bijna niets vergeleken met DCFIk ben aan het dubben of ik de zakjes van DCF zou willen maken of van Tyvek. Wat zouden de voor- en nadelen zijn van beide stoffen? Het voordeel van Tyvek is in ieder geval de prijs. Ik begrijp dat het ook waterdicht is en het is licht. Dus dat pleit voor Tyvek. Wat zijn de nadelen van Tyvek (behalve de kleur)? En wat laat DCF zo doorslaan dat het het prijsverschil waard is? Even benieuw.
Mijn ervaring met Tyvek is juist dat het erg schuurvast is. Je ziet wel schuurschade, maar die doen geen afbreuk aan de kwaliteit van de eigenschappen (lees: jarenlang gebruikt grondzeil met ogenschijnlijke beschadigingen is ook op die beschadigingen nog altijd waterdicht en beschermt nog altijd tegen puncturen)DCF is nog lichter van gewicht, ergo het gaat om grammenwerk. Tyvek kan ook niet goed tegen schuren maar zal wellicht nog sbneller slijten dan DCF maar aan de andere kant Tyvek kost bijna niets vergeleken met DCF
Nog sneller...?... zal wellicht nog sbneller slijten dan DCF
Ik denk vooral dat dat afgezet is tegen de andere bekende alternatieven, en niet omdat je er al te gemakkelijk een gat in lacht. In zowel klim- als zeilwereld is de "abrasionresistance" van touwen(!) herhaaldelijk getest waarbij resultaten niet in het voordeel van non-mengweefsel dyneema zijn. Touwen dus, iets anders dan non-woven tentdoek. Ook blijkt uit testen dat schuren in lengterichting andere resultaten oplevert dan heen-en-weer schuren. In het laatste geval bijvoorbeeld is de touwslagdichtheid van groter belang dan het materiaal en presteert polyester zelfs beter dan dyneema.Nog sneller...?
Ik snap maar niet waarom mensen denken dat DCF kwetsbaar is.
Is dat eigen ervaring?
Het wordt ook vaak genoemd bij tenten. Ik heb tenten en zakjes van DCF en ik herken dat niet. Mijn meest gebruikte tent gaat al dik tien jaar mee.
Marla
O, dit is ook interessant! Dank! Hoe verbind je 10D silnylon? Met tape of naai je het vast? En indien tape, wat voor tape?De ene tyvek is de andere niet (voor grondzeil en tasjes gebruik ik met name de 1142R ), die is lekker licht (44gr p/m2) en soepel. Maar met name zijdelingse trek sterkte vind ik wat minder (dus als je een stuffzak maakt, dan wil deze nog wel eens inscheuren bij te hart aansnoeren. De tyvek hard structure vind ik niet echt geschikt (tenzij je het paar keer wast) voor maken van tasjes, behalve een envelopje voor je windscherm of zo. Mijn tyvek grondzeil *1142R gaat ook al 4 jaar mee en is inmiddels wel heel soepel en flink groezelig, maar werkt nog geheel naar behoren. (Mijn Tyvek komt van https://www.bikepackingshop.nl/shop/myog/tyvek-soft-structure-1442r/ )
Met Dyneema heb ik zeker niet het gevoel dat dit snel slijt of erg kwetsbaar is. Ik vind het wel ontzettend duur. Dus ik gebruik ook vaak gewoon 10D silnylon of andere lichte stof (haal dit vaak bij https://www.adventurexpert.com/) . Heb net paar dingen van Ultra200 gemaakt en dat is ook wel erg fijn en licht.
Hi Lucy,O, dit is ook interessant! Dank! Hoe verbind je 10D silnylon? Met tape of naai je het vast? En indien tape, wat voor tape?