Voordat je 300,- of meer uitgeeft voor een dehydrateer-apparaat, kan je het ook eerst in je eigen oven uitproberen. Dit heb ik ook een beetje gedaan en ik vind dat het best aardig is gelukt, alleen zal een speciaal daarvoor bedoeld apparaat waarschijnlijk wel beter zijn.
In maart/april had ik ookal iets hierover geschreven, maar blijkbaar is dat verhaaltje weggevallen om de een of andere reden.
In ieder geval, wat ik doe is simpelweg het eten in de gewone oven drogen. Wel op een zeer laag temperatuur, 30 - 60 graden, en het duurt soms een nacht, soms een etmaal voordat het goed gedroogd is. Het is wel belangrijk dat de deur van de oven op een kiertje staat, zodat het vocht kan ontsnappen uit de oven. Je moet ook weinig vet gebruiken als je het van te voren bakt.
Het is gewoon een kwestie van uitproberen. Zelf heb ik op deze manier vlees gedroogd en ook hele gerechten. Ik bak het dan eerst bijna gaar in zeer weinig vet en leg het daarna als het kan op een rooster of anders in een ovenschaal vrij hoog in de oven, vlak onder de warmtepanelen die in mijn oven alleen aan de bovenkant zitten. De deur op een kiertje zetten en dan maar afwachten.
Sommige gerechten wil je gewoon niet helemaal drogen omdat het dan moeilijk weer vocht opneemt als je het laat weken. Vlees bijv. is niet lekker als je het helemaal droogt, maar groente dat kan je drogen zoveel als je maar wilt. Probeer het uit bij verschillende temperaturen en droogtijden, want het varieert natuurlijk ook van oven tot oven.
Zoals Rik ook al schrijft; het duurt een tijd om het allemaal te doen. Maar als je de maaltijden van Adventure Food zat bent, is dit een goede manier om eens wat variatie te krijgen.
Sander Alten