zelf een slaapzak maken

Het is al weer een tijdje geleden dat ik zelf aan het knutsellen ben geweest. Maar al wel een tijd op zoek naar een ul deken slaapzak.
Helaas niet te vinden. Kan hem laten maken bij cumulus, maar kan natuurlijk ook uit de minst fijne slaapzak het dons halen en overdoen in de nieuwe.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Hoe kan ik dat doen zonder al te veel rotzooi te maken?
Mijn zoon stelde voor om de stofzuiger te gebruiken, zou dit werken?

Ik kan nautturlijk ook nieuw dons kopen. maar heb een goede winterslaapzak liggen die ik niet gebruik.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het is al weer een tijdje geleden dat ik zelf aan het knutsellen ben geweest. Maar al wel een tijd op zoek naar een ul deken slaapzak.
Helaas niet te vinden. Kan hem laten maken bij cumulus, maar kan natuurlijk ook uit de minst fijne slaapzak het dons halen en overdoen in de nieuwe.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Hoe kan ik dat doen zonder al te veel rotzooi te maken?
Mijn zoon stelde voor om de stofzuiger te gebruiken, zou dit werken?

Ik kan nautturlijk ook nieuw dons kopen. maar heb een goede winterslaapzak liggen die ik niet gebruik.
Je zou kunnen overwegen om de winterzak te verkopen en voor de prijs dons te kopen vermits de winterzak toch vernietigd gaat worden.
Ik had recent een filmpje gemaakt om mijn techniek van donsverwerking te tonen maar nog geen tijd gehad om het te verwerken in mijn blog.
Met een stofzuiger zou kunnen maar ik zou niet beginnen om heel de winterzak leeg te maken maar zou de winterzak bezien als je voorraadzak van dons.
Zoek de plaatsen waarlangs de donszak is gevuld (merendeel van de zakken is dat langs binnen. Met een stitch cutter maak je er een opening in om aan de dons te kunnen maar eerst:
-dek de zuigmond van je stofzuiger af met bv een zakdoek (die je met een elastiekje bevestigt)
-zoek een pvc buis die je over de mond kan schuiven. Dit wordt je opvangreservoir van het dons.
-steek de buis tussen de binnen en buiten tijk en zet dan pas de stofzuiger aan. De stofzuiger zal vrij snel aan kracht verliezen eenmaal je dons begint op te vangen. Je kan met je vingers helpen om het dons in de buis te proppen. Stofzuiger uit zetten en de buis wegen. Het verschil in gewicht van een lege buis is het aantal gram dons dat je in je nieuwe slaapak steekt (gebruik een weegschaal met nauwkeurigheid van 0,5 a 1 gram.
Met een stamper duw je het dons uit de buis in de slaapzak
Een foto kan ik wel laten zien van mijn systeem
1591132871329.png
 
Dat is waarschijnlijk niet voor niets dat dekenmodellen niet UL zijn. Je zit met loze ruimte die je niet gebruikt. Wat is het nadeel aan een mummy?

Mirjam
 
Dat is waarschijnlijk niet voor niets dat dekenmodellen niet UL zijn. Je zit met loze ruimte die je niet gebruikt. Wat is het nadeel aan een mummy?

Mirjam

De capuchon. Heb er altijd ruzie mee. Heb aan het begin van de nacht de slaapzak vaak open over me heen liggen en dan is de capuchon gewoon niet fijn. Ook niet als je midden in de nacht wakker word met dat ding op je gezicht.
Had 2 jaar terug toen ik naar Ierland ging een dekenslaapzakje op aliexpress gekocht. Behalve dat zoals ik verwacht had hij zijn isolatie waarde niet waar maakte vond ik het heerlijk om geen met bloot hoofd te slapen.
Kan ook een quilt maken, maar het idee om vast aan mijn mat te zitten benauwd me. Heb liever een rits.
En ach mijn mummieslaapzakken zijn ook niet de ligste.
De meeste deken slaapzakken zijn gemaakt met een zwaardere tijk en minder cuin dons ( of geen dons ) dan een mummie. dat maakt ze 2 keer zo zwaar


Ivo bedankt voor je tip. Kan natuurlijk de winterslaapzak verkopen en nieuw dons kopen, maar krijg er toch niet veel meer voor en vind het fun om te recycelen.

Lukt het hele project niet heb ik het geld liggen voor en opmaat gemaakte bij cumulus. Maar leg dat liever bij een nieuwe fiets.
 
De materialen zijn besteld, komen in de loop van de week binnen. en als ik en mijn zoon dan toch bezig zijn maken we ook gelijk een lichtgewicht slaapzak voor zijn karperuitrusting. aangezien de auto gekrompen is sinds hij zijn uitrusting aan heeft geschaft past het niet meer.
 
Hey Hesta,

Succes! Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Heb het ook een keer overwogen om een slaapzak van dons te maken, maar door de youtube filmpjes toch maar eerst een van climashield-achtig spul gemaakt. En daarna niet meer aan de donzen versie begonnen.

De truck met de stofzuiger had ik idd ook gezien op internet, maar met een pantykous. Die laat misschien meer lucht door waardoor je langer zuigkracht hebt.

Veel succes iig!! Groetjes Marieke
 
Stond er niet een keer hier iets op de site over dons met een vuilniszak. Volgens mij had diegene zijn slaapzak bijgevuld, maar ik weet het niet zeker.

MIrjam
 
De materialen zijn al even binnen, maar moest van mezelf eerst een ander diy project afmaken.
Vanmorgen begonnen. De eerste helft zit in elkaar. Heb een kopie van de rood/zwarte gemaakt. (Foto1)1 baan langer en geen capuchon.
Stof geknipt en afgetekend(foto2)
Kom er achter dat ik het juiste garen niet heb. Dus op naar Hilversum.
Baffels en voeteneind zitten in de eerste helft( foto3)
 

Bijlagen

 • 20200623_072212.jpg
  20200623_072212.jpg
  2,4 MB · Weergaven: 140
 • 20200623_081457.jpg
  20200623_081457.jpg
  2,6 MB · Weergaven: 125
 • 20200623_162543.jpg
  20200623_162543.jpg
  2,4 MB · Weergaven: 118
Zo de zak of eigenlijk quilt is klaar.
Heb een panty kousje tussen de stofzuiger stang en slang gedaan en gewoon de stang gebruikt om het dons over te hevelen. Als ik langszaam de zuigkracht opvoerde duurde het lang voor het verstopt zat.
Ik heb niets afgewogen omdat ik wat maten en model betrof die van de oude slaapzak heb gebruikt. Alleen de bovenste 2 banen heb ik wat extra dons van de capuchon in gestopt.
Volume is flink kleine en 300gr lichter. Verwacht dat de isolatie waarde ook tot onder nul gaat. Omdat het vul gewicht gelijk is gebleven.

Nu een gelegenheid om het uit te proberen.
Dit was de oude 1115gr nu 865gr

 

Bijlagen

 • 20200630_135916.jpg
  20200630_135916.jpg
  2 MB · Weergaven: 86
 • 20200630_135430.jpg
  20200630_135430.jpg
  1,1 MB · Weergaven: 90
 • 20200712_160818.jpg
  20200712_160818.jpg
  1,3 MB · Weergaven: 89
Laatst bewerkt:
Keurig,
een vraag, was de baffle hoogte net zo groot als bij je "opgeofferde" winterslaapzak of heb je bredere stroken gebruikt?
Naar mijn aanvoelen had je beter een lagere waarde gebruikt om wat meer "donsdruk" te krijgen waardoor de kamers beter gevuld blijven wanneer het dons door vocht wat meer gaan "invallen".
Zelf heb ik 4cm effectieve hoogte (tussen binnen en buitentijk) aangehouden zodat de kamers wat meer "opbollen".
Inmiddels had ik ook een demonstratiefilmpje geplaatst
 
Ivo ik wist niet hoe hoog ik de baffels moest maken en hoe hoog ze waren. Wilde niet de slaapzak slopen voor ik het dons over kon doen. Ben bang dat ze iets te hoog zijn. een cm of 7.
wel lekker fluffy. Maar of het effectief is?
Uiteindelijk bleek dat ze in de oude slaapzak een cm of 5 waren.

Ach en zonder fouten leer je niets. HIj is bruikbaar en ik heb in ieder geval 300 gr minder in mijn rugzak, zelfs als ik mijn zomer slaapzak meeneem die weegt ook ruim 1000gr
 
Wat een vrolijke kleur om bij wakker te worden!
Ben bang dat ze iets te hoog zijn. een cm of 7.
Mocht het toch te fris zijn ... Ik denk dat je dat nog gemakkelijk kunt corrigeren zonder de boel uit elkaar te halen. Je kunt de baffles korter maken door van buiten af de baffles samen met een randje van de banen samen te stikken. Als je dat aan de binnenkant doet is dat ook niet lekijk. Dan worden alleen de banen ook iets minder breed. Kijk maar of je dat kunt missen.

Marla
 
Marla. Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik kan de lengte wel missen. Maar mijn zoon gaat hem ook gebruiken en die is een stuk langer. Dus even meten.
 
Hou hem eens tegen het licht, dan kan je zien of de vulling ok is.(zoals dit voorbeeld). Je zou bij wijze van controle ook eens berekening kunnen maken door het volume te bepalen van de afgewerkte quilt en dit vergelijken met het gewicht en kwaliteit van het gebruikt dons
bv 650 cuin kwaliteit: 1oz dons heeft in dit geval een volume van 650 inch3 (waarbij het raadzaam is een aantal extra dons toe te voegen voor een betere vulling omdat de cuin waarde door gebruik toch gaat zakken)
montbell-down-hugger-2-sleeping-bag-review-rietveld-8.jpg
 
Ik begrijp het toch niet helemaal mensen. Als het vulgewicht van het dons nog steeds het zelfde is, en er geen dons verloren is gegaan, en het volume of lengte x breedte van de slaapzak ongeveer ook (Hesta schrijft dat het volume minder is maar ik neem aan dat ze daarmee het pakvolume bedoelde), maar is de slaapzak niet veel langer geworden of breder dan zou de isolatie toch niet minder hoeven zijn? Banen moeten zorgen dat het dons niet teveel gaat verschuiven, maar of dat nu 5 cm of 7 cm banen zijn, als het dons maar niet verschuift, geen gaten in de dekking vallen, het lijkt me zonde om daarvoor weer aan de slaapzak te gaan sleutelen?

Hoogte van de baffles, het ziet er wat mooier uit als de kamers helemaal gevuld zijn, maar als dat niet zo is, het dons zakt naar onderen en de donskamer zakt wat in
maar ik zie niet zo goed dat dat heel veel uitmaakt in de praktijk. Rond je knieën (rugslaper) zakt er dan misschien wat dons naar de zijkanten, bijvoorbeeld, goed, dat zal het dan wel zijn...

P.S. Ik vind dat citroengeel ook mooi, ik was wel verbaasd, ik dacht dat dat rood met zwart de nieuwe materialen waren en aan waslijn hing opeens een knalgele slaapzak! Ik begreep er weer niets van, zie ik wel. Het leek wel tovenarij!
 
Laatst bewerkt:
Op een vlak oppervlak zal dat inderdaad weinig uit maken maar wanneer die zak in beweging is zullen er gaten vallen door de zwaartekracht en heb je luchtcirculatie die het rendement naar beneden halen.
Het is trouwens altijd een goede reflex om voor het slapen gaan de slaapzak eens goed op te kloppen zodat het dons goed verdeeld is.
Het dons moet wel gevangen blijven binnen de kamers om de lucht tussen de clusters gevangen te houden (stilstaande lucht die uiteindelijk voor isolatie zorgt. Dons is enkel de weg om dat te bekomen)
 
Op dit moment zijn de banen mooi gevuld, maar of dit zo blijft zie ik wel.
En Held op sokken: als ik het netjes doe krijg ik alleen kleine siernaadjes op de stiksels van de banen. En dat is minder erg dan dat op een koude nacht je dons aan 1 kant van de slaapzak zit.

Kan hem helaas pas in september uitproberen.
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Eindelijk heb ik na de pasen de quilt uit kunnen proberen en bij koud weer. Had storm en 3 cm sneeuw op de tent, maar de quilt was warm genoeg. wel ging na de 3e nacht het dons schuiven. Heb dus de Baffels wat kleiner gemaakt door er plooitjes in te maken. Ziet er nu wat raar uit maar het lijkt er op dat het dons beter in de tunnel zit.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan