zelf maken: windscherm


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hikers,

Ik ben voor mijn pocket rocket op zoek naar een windscherm met een minimale hoogte van 25cm. Nu zijn deze gewoon te koop bij de betere buitensportzaak, maar ik vroeg me af of je niet op een eenvoudige manier zelf een windscherm in elkaar kan zetten.

Het gaat er hier met name op welk materiaal je het beste hiervoor kan gebruiken. Dit materiaal moet beschikken over de volgende eigenschappen:
- warmte bestendig
- warmte reflecterend
- opvouwbaar
- lichtgewicht
- verkrijgbaar voor de gewone consument

Hebben jullie ideeen welk materiaal hiervoor in aanmerking komt? OF misschien sites waar het zelf bouwen van een outdoor windschermpje beschreven wordt?

Groet Cobus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Meestal zijn ze van aluminium en dat voldoet in elk geval aan de eerste 4 eisen die jij stelt. Wat je denk ik nodig hebt is ekstra dik aluminiumfolie. Wij hebben zo'n loodzware reddingsdeken van dat spul. Dat lijkt me (met een aantal keer dubbelvouwen) wel tot een windscherm te veranderen. Je zou hem tussendoor evt. kunnen steunen met aluminium tentharingen.
 
Hmm in de handleiding van de PR is juist geschreven om geen windscherm te gebruiken omdat dit de gasfles teveel zou kunnen opwarmen... Beter was de PR ergens in de luwte (uit de wind) neer te zetten.

Nu ben ik ook wel eens eigenwijs en denk ik nu eigenwijs met je mee:

Een windscherm op pootjes(c.q. haringen)maken, zodat de fles vrij blijft? Een halve windscherm zodat de helft van de fles slechts afgeschermd wordt?
 
In de opruiming van Birdland heb ik eens een windscherm gekocht dat bestond uit een stuk katoen met sleuven erin voor een soort uiterst dunne barbecue-pennen. Zoiets is licht, klein oprolbaar en makkelijk zelf te maken. En omdat je geen hitte-reflecterend materiaal gebruikt(zoals alu-folie) is er geen kans op oververhitting van de gastank.

Groeten,
Boelo
 
Hoi,

Ik heb voor mijn Coleman F1 (wel vergelijkbaar met de pocket rocket) een windscherm geknipt uit zo'n aluminium wegwerpschaal die typisch bij barbeque's e.d. gebruikt worden. Die folie is dik genoeg om enkel te gebruiken maar lijkt wat sneller te slijten dan de "officiele" schermpjes. Het is me ook een keer gebeurd dat ik zo'n optimale verwarming voor elkaar kreeg dat het scherm voor een deel weggesmolten is. Niet dramatisch, wel verrassend :)

Ter bescherming tegen het opwarmen van de gasfles heb ik nog zo'n cirkeltje geknipt en de straal ingeknipt zodat je 'm onder de branderkop, boven de gaskraan om de hals v/d brander kunt klemmen. Ik gebruik het trouw maar vraag me eerlijk gezegd af of het van groot belang/nut is.

(Kleine aanvulling) je kunt dat spul gewoon met een (oude) schaar in de gewenste vorm knippen en er met een perforator wat gaatjes in maken voor de luchttoevoer. Het is op zich wel een goed idee de randen even een paar mm om te buigen want die kunnen behoorlijk scherp zijn.


grt,
-- Leon
 
Wauw, dat ziet er erg gaaf uit! Voordelen:
1. je windscherm valt niet meer om
2. hitte wordt weggehouden bij gastank
3. geen last meer van een te kort windscherm bij gebruik van grote tankjes

Maar er zijn zo op het eerste gezicht ook wat nadelen:
1. slecht op te vouwen (maar daar is wat op te verzinnen)
2. problemen bij verschillende pan diameters

Ik ga hier eens wat tijd in steken om uit te werken.

Cobus
 
>Maar er zijn zo op het eerste gezicht ook wat nadelen:
>1. slecht op te vouwen (maar daar is wat op te verzinnen)
>2. problemen bij verschillende pan diameters
>
1. waarom opvouwen als je je gasblikje er in kunt zetten
2. 'm zo op maat knippen dat de bovenrand van het scherm samenvalt met de bodem van de pan.

Zelf gebruik ik trouwens nog gewoon zo'n traditioneel vouw-schermpje, vooral omdat ik geen grammenjager ben en dat ding blijkt voor mij verrekte multifunctioneel te zijn. Daarentegen voorzie ik wel het einde van het scherm want ik overweeg een nieuwe brander, en ga dan waarschijnlijk met halve liter bierblikken in de weer om een iets lichtere mar verder vergelijkbare constructie te creëren.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan