zit comfort


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi iedereen,
Ik ben nieuw in het rugzak gebeuren. Ik wil binnen een paar maanden met mijn twee zonen een kleine trektocht houden in het GH Luxemburg.
Ik heb wel ervaring met kamperen en dan heb ik altijd een tafeltje met gemakkelijke stoeltjes bij. Ik zag dan ook vaak trekkers op de camping aankomen die allerlei zaken gebruikten om gemakkelijk te kunnen 'zitten' voor de tent.
Hoe doen jullie dit? Hoe maken jullie het zich gemakkelijk om voor de tent te zitten om te eten,te rusten, een babbel met een drankje een spelletje.....
Graag verhalen uit jullie rijke ervaring.
Thanks
Marc
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoe langer ik onderweg ben, hoe makkelijker ik over comfort ga denken. s Avonds bij de tent/tarp specifiek? Als ik op een camping sta, kan het me niet bommen waar ik ga zitten. Als het droog is, zit ik gewoon op een plasticje of zitlap, maar bijna altijd is er wel een bank of muurtje ergens op het terrein. Wel of niet bij de tent maakt me dan niet uit. Dat is er een beetje afgegaan naar mate ik vaker kampeerde. Mensen blijven vaak bij "eigen terrein" om de één of andere reden, dus rondom de tent.

Sta ik niet op een camping, dan is er altijd wel een bobbel in het gras, een boomstronk in de buurt of een hoger gelegen wortel. Regent het, dan lig ik in mijn tentje.

Het enige waar ik wat last van krijg, is wanneer ik met meerderen wegben en we zitten gezamenlijk ergens in het bos om een fikkie ofzo. Op den duur ga ik wat last krijgen van mijn rug, omdat ik me alsmaar overeind moet houden. Nu heb ik dan toch maar besloten een stoelhoes voor mijn slaapmatje te kopen. Eens zien of me dat blijer maakt.

Enige nadeel van het veel (op de buik) in de tent liggen, is dat mijn Poezelige Elleboogjes zeer gaan doen.
 
Op de camping probeer ik altijd de tent op te zitten in de buurt van een picknicktafel als die er is. Als we met de auto gaan nemen we stoelen en een tafeltje mee. Desnoods kleine 3-pootkrukjes.

Als we gaan wandelen gaan er alleen zitlappen mee en zitten we daarop of op een steen of een pol.

Linda
 
>Als we gaan wandelen gaan er alleen zitlappen mee en zitten we
>daarop of op een steen of een pol.
>
>LindaBedankt voor jullie reactie tot nu!
Linda wat versta je onder 'zitlap'?
Groetjes
Marc
 
Marc, allereerst welkom.

Allertweetst, men neme een boom van precies de juist maat (ff naar uw buitensport speciaal zaak en verschillende bomen passen), met wortels die net ietsje meer dan heup breedte uit elkaar staan. Men neme de slaapmat en positioneert deze half plat liggende tussen eerder genoemde wortels op de grond en de andere helft rechtop tegen eerder genoemde boom. Men neme plaats en geniet.

Eins
 
Er zijn verschillende methodieken:

1. Gewoon een zitlap, kan je ook hoog op een richel o.i.d zitten. Nadeel je krijgt een rug die moe wordt. Ik zou sowieso altijd een zitlapje meenemen omdat het handig is voor pauzes

2. Een zitlap en met je rug ergens tegen aanzitten bijvoorbeeld een boom met lege rugzak er tegen aan. geen boom dan kan je gweoon tegn je volle rugzak op z'n zij aan leunen. Nadeel daar weer van is dat er niet altijd iets in de buurt is om tegen aan te leunen of je moet je tent wat later opzetten.

3. Een stoelhoesje waar je je thermarest of Exped in schuift. Iedere mat-verkoper verkoopt ook bijpassende hoezen. Ik heb ooit zelfs wel eens iemand een Exped zien proppen in een thermarest hoes (gewoon de exped zacht oppompen)

4 Een los stoeltje meenemen zoals bijvoorbeeld de Tatteljee Het Sitje of De Stele

5. Een stoel lenen bij andere luxe kampeerders
 
Defintie van een zitlap: Van alles waar je op kan zitten van plasticzak tot een stuk EVA mat. Nadeel van een plastic zak is dat je een koude kont krijgt want het isoleert niet. Een stuk EVA mat isoleert wel goed. De grootte van de mat, groot genoeg voor je achterwerk...

Je kan ook zitten op een onbeschermde slaapmat maar dat heeft een paar vervelende nadelen. Zonder hoes wordt hij vies en dus ook je tent en/of slaapzak als je 'm wat later gebruikt als slaapmat. en zonder hoes is hij ook sneller lek. Dus als je dan een hos gaat gebruiken kan je net zo goed gelijk een hoes nemen waar je een stoel van kan maken.
 
zoiets:

http://www.gelert.com/dbimgs/regular/kmt-029.jpg

een stukje eva foam welke je kunt oprollen of vouwen, kosten niet zo heel veel. Zelf maak ik voor groepen altijd zit matjes van een grotere eva mat die ik dan op maat knip.

Zelf neem ik een thermarest opblaasbare zitmat mee voor langere tochten, en op de fiets een driepootje van Haglofs en een kleine resortchair (voor de vriendin). Maar op kortere tochten ga ik op een opgevouwen overbroek zitten.

Bas
 
Ik heb 2 lappen uit een goedkoop strandmatje geknipt. Die zijn een stuk ruimer dan zo'n opvouwbare zitlap en dat is een voordeel als het gras om je heen erg nat is. Voor dagtochten neem ik vaak wel zo'n opvouwbare mee, omdat die in een klein dagrugzakje past. Of ik neem niets mee en zit gewoon op een steen zonder lap. Bij slecht weer houd ik meestal toch geen pauzes buiten.
 
Wij hebben meestal gewoon zitmatjes mee (dunne schuimmat die in stukken is gesneden). Als we langer dan een weekend weg gaan, dan hebben we Tatteljee-stoeltjes (stele) mee, waarbij je wel op de grond zit, maar ook een rugsteuntje hebt.
Afhankelijk van hoeveel comfort we wensen en wat onze rugzak weegt nemen we geen, 1 of 2 stoeltjes mee. Wanneer we maar 1 stoeltje mee hebben, wisselen we af en toe van plaats. Dat heeft trouwens een extra voordeel, want zitten zonder rugsteun kan op den duur vervelend worden, maar langdurig op zo'n laag stoeltje zitten ook. Daar gaat je onderrug van slapen.

Saskia
 
Niet veel toevoeging ten opzichte van de andere, maar ik laat de keus voornamelijk afhangen van de soort trip:
- kamperen met de auto: vouwstoel mee
- backpacking: therm-a-rest stoeltje (met slaapmat)
- hiking: zitlap

grtz
Henk
 
ik heb altijd een behoorlijk mes bij,ik zoek wat dikkere takken in de omgeving,hak er een punt aan en sla deze in de grond met een steen of mijn ijsbijl.
voor het comfort kun je eventueel eerst je rugzak hier tegenaan zetten,als zitlap een plastic zak,dit alles is voor mij comfortabel genoeg.

grtz,jurgen.
 
Ik neem nooit iets van een stoeltje of iets dergelijksmee, alleen een zitlap zodat je niet op de koude grond zit. Meestal wel ergens een boom, rots of wat waar je tegenaan kunt zitten. En vergeet ook je rugzak niet kun je ook altijd fijn tegen aan hangen.
 
Euhm??? Een stok die uit de grond omhoog steekt lijkt me niet echt comfortabel..... Kun je me dat eens uitleggen hoe je dat doet? En ik hoop toch niet dat je die takken van levende bomen afhakt, he? Ik neem aan dat je daar gewoon dode takken voor gebruikt?

Eins
 
Ja uiteraard maar toch wel nieuwsgierig hoe hij dat doet. Immers een dunnen tak buigt zo door dus dat werkt niet. Je moet een behoorlijke 'paal' hebben. Vervolgens moet je daar dus een punt aan maken. Daar heb je dan wel een bijl voor nodig me dunkt. Tenslotte moet dat ding nog een eind de grond in anders duw je om zo om en daar heb je een heiblokje voor nodig:+

Ergo ik ben idd wel nieuwsgierig hoe dat gefixed wordt (zit te denken aan een constructie met vier flinke stokken van doodhout. Met drie stokken een A-frame knopen voor ondersteuning van de vierde die als rugleuning fungeert onder een schuine hoek)
 
>Ja uiteraard maar toch wel nieuwsgierig hoe hij dat doet.

Heej een mooie voor het nieuwe subforum in Materiaal :)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


ja,de wat dikkere tak wordt als rugleuning gebruikt,eventueel daartegen de rugzak tegen laten leunen en met je rug tegen de rugzak leunen,tak (inderdaad dood hout) met doorsnede 5 tot 7 cm is sterk genoeg,je slaat hem met een ijsbijl of flinke steen de grond in,soms ook met een andere tak.ik gebruik geen bijl,te zwaar,een mes is goed genoeg om er een punt aan te hakken,eventueel gebruik een baton (dikke tak) om op bovenzijde van het mes te slaan,leuk om zo een zitplek te creeren,na gebruik uit grond trekken zodat niemand anders zijn nek breekt.

grtz,jurgen.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan