Zoektocht naar een nieuwe rugzak


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Heeft iemand ervaring met het volgende?

Ik ben in het bezit van een 70 liter rugzak die prima voldoet voor trektochten.
Nu ben ik op zoek naar een nieuwe (tweede) rugzak. Deze wil ik het liefst voor verschillende doeleinden gaan gebruiken. Bijvoorbeeld een gletsjer-cursus (min. 40 liter nodig), 2-3 daagse trekking op skies (met tent), klim-cursus en wat verder nog op mijn pad komt. Ik heb al gezien dat er zakken zijn voor zowel zomer- als wintergebruik, maar hoe 'allround' zijn deze? En welke inhoud moet de zak hebben? En welke toeters en bellen zijn een must en waar kan ik zonder?
Na twee avonden surfen langs alle merken zit ik met meer vragen dan daarvoor. Ik kan dus best wat hulp gebruiken bij mijn zoektocht.

Groetjes,

Dooz
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Mijn ervaring is dat een zoektocht langs websites niet helpt. Je kunt nooit echt goed zien hoe de rugzak eruit ziet, je kunt 'm niet passen, etc.

Wat het beste werkt is toch langsgaan in een paar winkels. Dan weet je in ieder geval hoe de verschillende merken zich verhouden en wat je handig/praktisch vindt. Daarna zou je altijd nog van dezelfde merken andere typen rugzakken kunnen bekijken op de verschillende websites, en gebruikerservaringen kunnen opzoeken van de betreffende rugzakken.

Succes met het maken van je keuze.

Groeten,
Joris
 
Hoi Dooz,

Je moet voor jezelf goed bedenken hoe je hem wilt gebruiken en wat je dan mee wilt nemen. Dat kan niemand anders je vertellen. Wil je bijv. 's winters op pad met een sneeuwschep die buiten aan je rugzak vast zit, dan zul je daar een bevestigingspunt voor moeten hebben. Wil je bijv. uit een platypus drinken, moet je zorgen dat je daar een systeem voor hebt. Vind je veel vakjes aan de buitenkant handig of juist niet?

Als je ermee wilt gaan klimmen, zou ik in elk geval kiezen voor een rugzak met een dunne heupband en een smal model, zodat je je ellebogen vrij naar achteren kan bewegen. Een dikke heupband beperkt de beweging van je heupen.

Ik heb voorlopig alleen nog maar ervaring met skitochten waar ik in hutten overnacht. Dan heb ik aan ca. 50 liter genoeg voor een dag of 4. Maar dan heb ik dus ook niet voor elke dag avondeten bij me. Ik zou er geen tent meer bij kunnen krijgen. Je moet dit toch eerst eens passen met je huidige rugzak. Als je naast je kampeerspullen ook nog je winterspullen mee moet nemen (schep, skiwax/vellen, extra warme kleren, dikker matje, thermoskan?) en voor 2-3 dagen eten, zit dan niet al je 70 liter rugzak vol? Ik zou er dan denk ik voor kiezen om voor de skitocht je huidige rugzak voor te gebruiken en die nieuwe zo klein mogelijk te kopen i.p.v. een nieuwe van 60 liter te kopen. Met skiën kun je ook een pulk (bagageslee) meenemen als het terrein redelijk vlak is. Wij gaan van het voorjaar een zelfgebouwde pulk testen.

Linda
 
Ik sluit me volledig aan bij de opmerkingen hierboven... ik denk dat het vooral lastig wordt een rugzak te vinden die geschikt is voor zowel klimmen als langere trektochten te voet. Zie alleen al de opmerkingen van Linda over de heupriem: bij een grote "trek-rugzak" wil je juist wél een brede en stijve heupriem (ik wel). Verder is mijn ervaring dat afgezien van de "praktische" kenmerken van een rugzak het vooral belangrijk is dat een zak goed past en lekker zit, vooral bij grotere rugzakken. Dit kan je alleen maar in de winkel proberen, bij voorkeur met advies van een deskundige verkoper. Een rugzak op internet uitzoeken heeft dus naar mijn mening weinig zin.
 
De belangrijkste dingen zijn al gezegd.
Voor de trektocht op ski's zou ik je trekkingzak nemen (zie opm van linda).

Voor klim-gletsjer-skitoer met hut, zou je met 1 extra rugzak afkunnen.
Hierbij wat ik belangrijk vind/vond bij mijn rugzak.

Toerski (en eventueel gletsjer&klimmen) (meerdaagse huttentrektocht (max 7 dgn), alpien terrein):
eis:
ca 45l, schep en sonde moeten direct toegangkelijk zijn (in een apart voorvak oid), geschikt voor een drinksyteem, minimaal een van buiten toegankelijk (top)vak voor wat kleinere spullen (eten, lippenspul, fototoestel?), mogelijkheid om ski's op de rugzak te binden, compressiebandjes, niet te brede zak en niet te star om tijdens skien en klimmen voldoende bewegingsvrijheid te hebben. bevestigingsmogelijkheid voor pickel, stijgijzers
wens:
bevestigingsmogelijkheid voor helm en klimtouw, klein afsluitbaar vakje aan binnenzijde voor geld, sleutels, telefoon etc. licht uitgevoerde of wegneembare heupgordel (moet samen kunnen met dragen van klimgordel), mogelijkheid om vellen voor het grijpen op te bergen, zo laag mogelijk gewicht.

Ik heb nu een black diamond revelation, Deze zak is ook geschikt als klimrugzak.
Het volume van deze zak is net voldoende voor mij om mee te nemen;
- 1 volledige kledingset voor 'alle' weersomstandigheden (ik ga er vanuit dat ik altijd de minimale laag draag (broek en thermoshirt) en de rest in de rugzak moet passen; extra truien,jas, dunne&dikke handschoenen, muts, skibril etc)
- voor 6 dagen lunchvoer en tussendoortjes (halpension in de hut)
- 1 setje kleding voor in de hut (broek + T-shirt/trui)
- ehbo setje, reserve sokken/ondergoed en nog wat klein grut
- thermosflesje voor tochtenT
- (toer)ski-benodigdheden (vellen, wax, reserveonderdeeltjes etc)
- bivakzak
- schep & sonde (pieps draag je op je lichaam)
- eventueel aangevuld met pickel, stijgijzers & touw aan buitenzijde rugzak (dan kan mijn skihelm niet makkelijk meer mee). (gordel met wat klein spul heb je aan).
nb: sommige dingen deel je met meerderen in je groep (touw, ehbo, bivakzak, reservemateriaal. dus dat valt dan weer een beetje mee)

In de zomer vervalt er wat kleding en ski specifiek materiaal wat dan mogelijk aangevuld wordt door extra klimspul.
 
Bedankt voor jullie reacties.
En ik ga echt geen rugzak kopen voor ik deze heb gezien en gepast.
De oude rugzak zal ook zeker in de toekomst nog gebruikt worden.
Heeft misschien iemand ervaring met de Attack MX of de Peak Attack van Lowe Alpin?
Nogmaals dank.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan