zoektocht naar trekkerstentje


Ja, ook ik ben op zoek naar een nieuw trekkerstentje, maar ja zoveel keuzes. Wie heeft suggesties?

eisen:
  • 2 persoons
  • Licht van gewicht < 2kg . absolute bovengrens 2.5kg helemaal compleet incl extra grondzeil etc.
  • Geschikt voor lange mensen (ik ben 1.95m)
  • 3 seizoens
  • Windvast
  • insectdicht
  • Gebruik: rugzaktrektochten tot 1 week in de bergen/alpen met bivakkeren op soms ook rotsachtig terrein
  • Dus, zelfstaand of weinig haringen nodig
  • Onder de luifels/voortent plek voor 2 rugzakken
  • 2 ingangen is nice to have
  • Budget: ca 500e
Op dit moment gebruik ik een msr hubba hubba (2014) die aan veel van bovenstaande voldoet. Hij is licht, compact, symmetrisch, door de vrij rechte wanden ook geschikt voor mijn lengte, snel op te zetten, weinig haringen. Je zou zeggen dan koop je toch een nieuwe? Maar de hubba hubba heeft een paar nadelen; Kwaliteit, of beter gezegd de teleurstellende kwaliteit. Hij lekt. Al snel (binnen 4 jaar, met max 2 wkn/jaar) begon de tape op de naden los te laten van de buitentent. Ook begon de buitentent te plakken. Volgens de leverancier komt dat door UV-licht en is dat geen dus garantie. Maar een trekkerstent die bijna altijd pas na 18uur opgezet wordt en vaak voor 8u al weer in de tas zit, na nog geen 8 wkn gebruik…. Met seamseal heb ik het nog een beetje kunnen rekken maar nu is het echt over.

Ook begreep ik dat er een recall is geweest van het 2019 model ook weer ivm lekkage/seamseal problemen. Klinkt nog niet of MSR de boel op orde heeft.
Andere nadelen van de hubba hubba vind ik de zeer matige ventilatie (dat schijnt bij nieuwe modellen beter te zijn?) en de beperkte windbestendigheid als de wind vol op de zijkant staat. Ook slaat regen (te) snel onder de luifel door waardoor rugzak of schoenen toch vol in het nat liggen.

Een tunneltent is niet helemaal wat ik zoek; niet vrijstaand, te windgevoelig als die op de zijkant staat. (Bovendien heb ik er nog een liggen voor als ruimte/grote luifel belangrijk is, maar met 3.5 kg eigenlijk te zwaar voor trektochten). Een eenstokker geeft door de vaak te schuine wanden voor mij problemen met binnenlengte.

Tja wat nu, toch weer een MSR, of voor minder geld een ‘hubba hubba’ kloon. Maar hoe goed zijn die?
Stiekum budget maar verhogen en (toch) kijken bij helsport ? (reinsfjell of ringstind).
Wechsel exogen , niet windvast genoeg? Wechsel venture? Net te zwaar
Big Agnes, is er een winkel in nl die dat verkoopt?
Exped heeft ook wat modellen die wat weg hebben van de hubba hubba?

Keuze keuzes keuzes, iemand met sugegsties?

Dank!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik zou eens op de website van tarptent kijken of er wat voor je bijzit.
Geen idee hoe ze het doen voor lange mensen maar zijn mooie tentjes
 
Ik zou eens op de website van tarptent kijken of er wat voor je bijzit.
Geen idee hoe ze het doen voor lange mensen maar zijn mooie tentjes
Tarptenten zijn lang genoeg, al ken ik niet alle modellen. Let op dat de steilte van de wanden bij voet en hoofd veel doet in effectieve lengte.

Tarptent heeft bij sommige modellen optionele extra stokken om ze zelfstaand en beter windresistent te maken.
 
Ik heb even een Helsport Reinsfjell 3p gehad, alleen in de woonkamer opgezet en weer doorverkocht (ik had hem heel goedkoop gekocht maar uiteindelijk wilden we voor fietsvakanties liever een tunnel met voorportaal). Dat was echt een mooie, forse, solide ruime tent, goede hoogte bij voeteinde en hoofdeinde omdat de wanden stijl omhoog gaan. Met spijt laten gaan. Voor een wandelvakantie zou ik de 2p nemen, de 3p is wel heel groot. De Ringstind heb ik ooit opgesteld gezien en ik vond hem erg krap voor twee, 1,10m is echt heel smal. Is ook niet vrijstaand, 5 haringen nodig om hem stevig op te zetten

Qua koepel kun je ook kijken naar de Nigor Guam. De Guam 2 is overigens geen 1,50 breed, maar 1,35, althans het exemplaar wat ik heb gezien. Nog steeds een nette breedte. Wel wat aan de zware kant, iets meer dan 2 kg compleet.

Wat houdt je eis van vrijstaand in? De meeste koepels hebben eigenlijk ook 4 haringen nodig om te verankeren en meer voor extra lijnen bij stormachtig weer. Als het geen koepel hoeft te zijn en je wandelstokken gebruikt kun je gewicht besparen met bijv. een Tarptent Stratospire (fijne tent, heb ik zelf) of de Dan Durnston Drop XMid (vergelijkbaar en bijzonder goedkoop zelfs met import). Lekker ruim en behoorlijk windvast. De Xmid heeft helaas alleen een gaas binnentent optie.
 
Als het geen koepel hoeft te zijn en je wandelstokken gebruikt kun je gewicht besparen met bijv. een Tarptent Stratospire (fijne tent, heb ik zelf) of de Dan Durnston Drop XMid (vergelijkbaar en bijzonder goedkoop zelfs met import). Lekker ruim en behoorlijk windvast. De Xmid heeft helaas alleen een gaas binnentent optie.
Bedenk net dat de Xmid niet geschikt was voor lange mensen, de Stratospire wordt wel genoemd als geschikt voor langere mensen.
 
dank voor de suggesties tot zover.
mbt vrijstaand; ook koepelachtigen hebben wat verankering nodig natuurlijk maar met wat stenen kom je vaak ook een heel eind. ik bedoel vooral dat ik niet een tent zoek die behoorlijk wat haringen nodig heeft om een beetje netjes en solide te blijven staan. Ik ga me in elk geval eens verdiepen in tarptent modellen ( de naam zette me in het begin beetje op verkeerde been, ik ben duidelijk niet op zoek naar een tarp)
Ik zie idd dat de ringstind wel erg smal is (foutje van mij bij de maatvoering, er stond 130 maar dat was de buitentent, binnentent is maar 100...)

Ik kan weinig over Nigor vinden (behalve de leverancierswebsite maar geen dealers kan je ze ook in fysieke winkels krijgen?),
 
Ik heb een 1-2p Vaude Space SUL. Heb hem nog niet zo lang, eind herfst gekocht en heb er nog maar een paar weken in geslapen (slaap in de winter liever in kleine open schuilhutjes) maar ben er tot nog toe erg tevreden över. Zelfstaand (erg fijn in de sneeuw), heeft alleen één of twee haringen nodig (enorm fijn in diepe sneeuw en bevroren grond), 1.4kg, twee voortentjes, overal zithoogte, binnentent is 215cm lang, binnen/buitentent in één keer opzetten, kan zonder buitentent staan, veel ruimte voor 1persoon, ook met een enorm dikke -40 slaapzak, is prima te doen met 2personen als je van elkaar houdt maar er is ook een 3persoons versie (2.2kg en 165cm breed en ook veel duurder).

P1190706.jpg

De 'deur' kan ook helemaal open, dan heb je ook geen haring nödig :)

Is deze Hilleberg Unna een optie?

Heb ook een Unna maar vind hem kleiner dan de Vaude, en is bijna 1kg zwaarder (2.2kg) en heeft ook een grotere pakmaat. Maar in de winter en in het gure zweedse/noorse gebergte is ie dan weer erg fijn.
 
Ik kan weinig over Nigor vinden (behalve de leverancierswebsite maar geen dealers kan je ze ook in fysieke winkels krijgen?),
Voor faillissement en doorstart hadden ze een experience centre Utrecht. Is niet heropend, Carl Denig had ze, maar niet meer zie ik. Als je googled op Nigor Guam 2 site:.nl kom je Van Bemmelen Outdoor tegen. Zoeterwoude.
 
Wanneer ik nu een 2p tentje zou willen kopen, dan zou ik kiezen voor de Big Sky Revolution 2p of de winter en 4-seizoenen versie Chinook 2p. Beide tenten zijn iets ruimer dan de Vaude, beneden de 500 euro en de 2 kg. Er zijn veel positieve besprekingen van Amerikanen en Duitsers. Bovendien geeft Big Sky International momenteel een korting van 15%. Dit Amerikaanse bedrijf levert vanuit hun European Warehouse, dat geeft het voordeel van geen invoerrechten en in euro kunnen betalen.

Groeten van Boelo
 
  • Geschikt voor lange mensen (ik ben 1.95m)
Staar je niet blind op de opgegeven maten in die mooie tekeningetjes. Ten eerste is dat het vloeroppervlak, en daar heb je niks aan als de wanden al gelijk flink schuin gaan lopen. Tevens willen een hoop van die maten niet altijd even goed kloppen :(

Altijd gaan testen dus, al is dat tegenwoordig wat lastiger als de winkels dicht zijn...
 
Je lengte is inderdaad een probleem.
Zelf ben ik maar 2 cm korter.
Je zit dan al snel aan een winterslaapzak met lengte van 230 cm;
Tel daar nog eens 6cm bij voor de mat, de schoenmaat, dan zit je sneller dan gedacht tegen de binnentent te schuren.
Ik heb het voordeel dat ik mijn tenten zelf maak en kan aanpassen.
Mocht je het nog niet zijn tegengekomen
 
Je lengte is inderdaad een probleem.
Zelf ben ik maar 2 cm korter.
Je zit dan al snel aan een winterslaapzak met lengte van 230 cm;
Tel daar nog eens 6cm bij voor de mat, de schoenmaat, dan zit je sneller dan gedacht tegen de binnentent te schuren.
Ik heb het voordeel dat ik mijn tenten zelf maak en kan aanpassen.
Mocht je het nog niet zijn tegengekomen

Interessant artikel, ook grappige calculator. Er wordt ook verwezen naar een Lightheart gear Solong, en ik kan uit eigen ervaring vertellen dat de Lightheart gear Duo prima werkt voor iemand van ruim boven de 2 meter.

Voldoet helaas niet helemaal aan een aantal andere criteria van TS.
 
Ik heb sinds vorig jaar een Trekkertent Drift 2 (costum). Dit is de standaard versie met een verhoogde nok waardoor de zijkanten wat steiler omhoog lopen en je wat meer hoofdruimte hebt. Ik ben zelf 1,90 en heb echt meer dan ruimte voldoende. Samen met mijn vriendin het krijtlandpad gelopen, geen ruimte gebrek gehad. Voor mij waren de vestibules (luifel?) ook voldoende groot om onze tassen en schoenen eronder kwijt te kunnen. Dat ieder een eigen ingang heeft is voor mij ook een groot pluspunt. Tentje weegt iets meer dan een kilo exclusief stokken en haringen, als je wandelstokken gebruikt kan je die gebruiken als stok.
De tent komt uit Schotland en is hier, naar het schijnt, ook helemaal voor ontworpen. We hebben 1 nachtje iets slechter weer gehad en de tent hield zich uitstekend, maar meer ervaring dan dat heb ik er ook nog niet mee.

Ik heb geen ervaring met kamperen in de bergen dus hier kan ik dan niks over vertellen. De tent zet je op met minimaal 6 haringen, vrijstaand is het dus niet echt? Marc, de eigenaar van die zaak, kan je prima een mailtje sturen met je vragen. Mij heeft 'ie vriendelijk te woord gestaan. Wellicht kan je je vragen aan hem voorleggen en kan hij er meer over vertellen.

De tenten worden op bestelling gemaakt, de doorloop tijden voor de orders zijn dus wel vrij lang. Zeker nu met de Brexit zal het aankijken zijn hoe zoiets zal verlopen.
 

Bijlagen

  • WhatsApp Image 2021-02-25 at 09.04.45.jpeg
    WhatsApp Image 2021-02-25 at 09.04.45.jpeg
    153,5 KB · Weergaven: 135
Misschien heeft msr inmiddels de zaak met pu coating wel onder controle.
Daar zijn nogal wat kwaliteitsverschillen ivm pu coatings geweest, ook bij andere fabrikanten. Dat heeft niets te maken met uv straling zoals je leverancier beweerde. Vandaar dat ik zelf de voorkeur geef aan tenten met een siliconencoating. Die zijn ook veel gemakkelijker zelf te behandelen. Verder moet je misschien afstappen van het idee om een zelfdragende constructie te willen/dat spaart in gewicht (en zeker het idee om zo weinig mogelijk haringen mee te willen nemen omdat je tegelijk een windvaste constructie wil en vindt dat tunneltenten voor jouw om die reden niet zo geschikt zijn) .Ik heb eens gekeken bij de wintertenten van msr (access) of die voor jouw doel geschikt zouden zijn. Ik ben afgehaakt omdat dat type tent volgens mijn ordening van de dingen niet te verenigen is met een wintertent. Ik begrijp MSR niet. Zelf ga ik mij een stevige tweepersoons tent maken (type allak 2) Dat soort types zijn wat doordachter uitgewerkt. Misschien volstaat een copie voor jouw (maar het gewicht komt op de grens van je eisen). Principieel ben ik er echter tegen om chinees te kopen (maar laten we deze discussie hier niet voeren)
 
dank voor jullie input weer. Geeft me weer wat om over na te denken.
het blijft lastig om uit een lijst van soms conflicterende eisen de juiste keuze te maken. Ik heb in elk geval weer wat nieuwe ideetjes opgedaan
@Ivo, dank voor je achtergrondinfo.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Er zijn voor tenten ruwweg 3 criteria die niet te combineren zijn:
  1. Laag gewicht
  2. Lage prijs
  3. Bestand tegen uitzonderlijk weer
Als je geluk hebt kan je 2 van de 3 halen, en dan de derde juist niet. En hoe strikter je bent op de 2 die je wilt bereiken, hoe minder goed je de 3e haalt. Het is aan eenieder te bepalen hoe belangrijk de 3 criteria zijn, maar aan iedereen die zoekt naar een tent die aan alle drie voldoet zou ik zeggen: geeft het op....

Voor mij geheel persoonlijk is 3 het belangrijkst, dan 1 en dan 2. Maar ik kampeer dan ook nogal eens hoog in de bergen, in skandinavie of in Nieuw Zeeland. MAar omdat ik 'm wel mee moet zeulen is laag gewicht de 2e en de prijs moet ik dan maar slikken.
Zo kwam ik ooit uit op een Lightwave t20 Hyper XT (nou ja, het oude model dat net iets anders heet).... heeft stormen met windvlagen boven de 100 km/u overleefd in Nieuw Zeeland en IJsland, weegt 2.5 kg .... maar kost wel ruim 700 Euro. Enige voordeel: ik kocht 'm in 2006 en hij vertoont nog geen spoor van veroudering of zo bij een gebruik van gemiddeld 4 weken per jaar.
Heeft hij ook nadelen? Zeker .... oa dat de ingang zodanig is dat als je in de regen naar binnen wilt de voortent nat wordt. En het oude model kon je alleen nog opzetten als eerst binnentent, dan buitentent. Dat is in het huidige model wel veranderd.
Keuzes, keuzes...

Groetzels,
Dennis
 
  • Leuk
Waarderingen: hyz
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan