zomerjas


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo allemaal,

ik hoor (uhm..lees) op deze site vanalles over (winter)jassen die warm, ademend en wind/waterdicht (en duur..) zijn, hoe geweldig ze zijn in de sneeuw en dat je het er nooit koud in krijgt...mijn vraag is eigenlijk:

gebruiken jullie ook een zomerjas? en wat zijn lullie eisen aan zo'n jas?

ik neem tenminste aan dat jullie (i.i.g. een aantal) ook in de zomer gaan hiken...of gaan jullie naar dusdanig warme landen waar dat niet nodig is?

wij gaan dit jaar in juli naar zwitserland (een paar dagen) en willen daar wat (dag)tochten maken. ik had wel het idee dat het daar wel lekker is om een jas te hebben...

groeten
marleen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Marleen,
ik maak zelf geen onderscheid tussen zomer- en winterjassen. Volgens mij moeten ze beide over dezelfde eigenschap voldoen: je droog houden (zowel agv de regen als van het zweet dus ademend). Een waterdichte jas houdt ook de wind tegen (voor zover ik weet toch) en dus houdt zo'n jas je ook warmer. Een jas die dat in de zomer doet, doet dat ook in de winter. Tegen de kou (zonder rekening te houden met de wind of afkoeling door zweet)draag je een fleece of een donsjas, geen GTX of aanverwante. Er zijn natuurlijk wel GTX-jassen met dons, polarguard, primaloft,... maar die heb je in de winter eigenlijk alleen nodig als je weinig beweegt. Een aparte regenjas en fleece is veel handiger.
Momenteel loop ik zelf nog met een eenvoudig ding rond uit Nepal (geen GTX en het laat momenteel meer regen door dan het tegenhoudt). Mocht ik mij een nieuwe jas aanschaffen, dan kijk ik eerder naar zaken zoals de plaatsing van zakken (uit de weg van de heupgordel of schouderbanden; groot genoeg om er handschoenen en dergelijke in kwijt te kunnen), een kap met een verstevigde piek en die goed meebeweegt met de beweging van het hoofd, verstevigd waar het nodig is, okselritsen voor extra ventilatie. Dat is eigenlijk het minimum wat zo'n jas moet hebben. Spreken van een zomerjas of winterjas lijkt me dan eerder een marketingtruc.

WB
 
Hoi Marleen,

Zomer en winter gebruik ik dezelfde jas. Het verschil zit 'em in het aantal laagjes (en de kwaliteit van de laagjes) eronder. Thermoshirt en fleece in de winter; t-shirt in de zomer.

Groetz,
Dennis
 
Hallo Marleen,

Zoals Dennis ook al zegt: 1 jas (dezelfde) voor zomer en winter. Ik heb zelf een TNF Mountain Guide die ik het hele jaar door draag. Ik moet wel eerlijk zeggen dat hij in de zomer wel redelijk snel warm kan zijn maar met alle ventilatieopeningen helemaal open is het goed te doen...

Duncan,
- die denkt dat zijn honden nog de beste jas hebben...
 
[laatste wijziging op 27-02-03 om 18:37]winters: thermoshirt+dunne fleece+windstopper
lente+herfst: thermoshirt+windstopper
zomer: thermoshirt
bij regen een (suffe, maar effectieve) poncho

Henk
-waarom maken ze poncho's niet van goretex?

The Recumbent Architecture Pivo
 
Hoi Marleen,

Ik gebruik zelf inderdaad ook zomer en winter dezelfde jas. Het verschil zit em inderdaad in de laagjes.

< waarom maken ze Poncho's niet van goretex?>
Poncho:suf maar effectief volgens Henk: maar wel iets voordeliger dan
de dure goretexjassen.

Rob
 
Marleen,

de truck is dat de meeste mensen een GTX/Triple Point ed. jas hebben, die zijn water en winddicht. Vooral dat winddicht houdt je warm, door wind koel je verschrikkelijk af. Zo'n high-tech jas is eigenlijk alleen maar een dun laagje, en inderdaad, als je stilzit en het is koud buiten, dan ben je heel blij met een fleecetrui/jas, een donsjack oid. Die jassen zijn wat dat betreft dus heel all-round, maar dan moet je dus wel de jas hebben met de ventilatiemogelijkheden en de mogelijkheid om er een fleecetrui onder te doen.

Verder is de combi ademend en waterdicht ideaal, als jij in warm weer in de regen loopt, met je jas dus flink hoog dicht om maar niet nat te worden, ben je heel blij dat het merendeel van je lichaamsvocht afgevoerd wordt door je jas heen.

Hou er rekening mee dat fleece een enorm goed isolerende functie heeft, door de luchtige structuur houdt het de warmte heel goed vast, als daar een winddichte jas overheen zit, 'waait' die warmte niet weg en krijg je het lekker warm, en als het droog is kun je gewoon in je fleece lopen, of in je shirt, of zonder shirt (net wat je wil...ik ben een mannetje :P ), en als je een windstopper fleece hebt, nou ja, dat kun je zelf wel bedenken (verhaal wordt zo lang)

Als jij in Zwitserland loopt en je hebt een waterdichte (en ook winddicht, ga ik ook vanuit) jas aanhebt met daaronder een lekker dikke fleece, krijg je het echt niet snel koud, en als dat wel gebeurd, loop je niet hard genoeg :-) Maar zonder gekheid, zulke high-tech jassen zijn prima in alle weersomstandigheden, anders is het ook zonde er zo'n hoop geld voor neer te leggen!

Als je zuinig bent op je jas, is hij het geld wel waard! Heb er zelf 2 maanden geleden ook een gekocht, en ben er super tevreden over (behalve dat ik dan van de 9 weken dat ik zo'n jas heb, al 6 weken in een leenjas van Bever rondloop, grrrr....), maar ieder z'n voorkeuren, misschien kun je een goeie 2e hands GTX jas ergens opduiken, kun je misschien voor niet al teveel geld het eens proberen!

Ik gebruik: thermoshirt, fleece en GTX-jas (evt. nog een buitensportblouse eronder...sneldrogend!)

Mijn eisen: (willekeurige volgorde)
-goede pasvorm (lengte mouwen, hoe nauw sluit de jas om je lichaam enz)
-2laags/3laags (3laags is meer geschikt voor zware rugzakken)
-genoeg en bereikbare zakken
-capuchon die voldoende instelbaar en stevig is (bijv. ijzerdraadje in de voorrand)
-lengte: jack of jas (parka), had een jack, maar een langer model, een parka dus, houdt je kruis ook droog, kan fijn zijn ;-)
-verstevigingen op schouders, rug en armen (tegen inslijten van de rugzak)

Ik heb gemerkt bij mijn jas (Spray Way Summit Peak Jacket) dat het klittenband van de sneeuw/windvanger het laminaat aan de binnenkant kapot heeft gemaakt (jas was toen nog geen 3 weken oud, krijg overigens geweldige service van bever in Arnhem), let op dat soort kleine dingen (klittenband en andere scherpe dingen in je jas kunnen het laminaat beschadigen)

Veel suces met het vinden van 'jouw' jas!

Veel te lang verhaal, Maarten in z'n praatstoel....

Gr,
Maarten

-Paraplu: houdt je droog en ademt als de beste = beter dan GTX :D

www.theanalogproject.tk
 
Maarten (en de rest),
naast 2 of 3 laags lijkt GTX Paclite me ook een te overwegen keuze. Ideaal als je vooral geïnteresseerd bent in dagwandelingen of als die jas 90 % van de tijd in je rugzak steekt.Beter ademend dan 2 of 3 laags en een stuk lichter, maar minder slijtvast (alhoewel dat in de laatste versie sterk schijnt te zijn verbeterd). Bovendien liggen de prijzen van de laatste Paclite versie een stuk lager (makkelijker en goedkoper te produceren). De vorige generatie was nog te herkennen aan de zwarte knopjes op een wit membraan, de laatste versie heeft die knopjes niet meer. Aan de binnenzijde zit nu een donkergrijs beschermend koolstoflaagje. Normaal dit jaar al te vinden bij Arc'teryx (Sirrus SL voor 375 Euro), Berghaus (229 Euro), Eider, Haglofs, Marmot,...

WB
 
Ho,ho,ho! De jassenverkopers slaan weer toe!
Ik heb jarenlang rondgelopen met fleece-dingetjes van Perry van een paar tientjes eventueel aangevuld met een regenjasje van AGU dat dan, vooruit, 100 gulden heeft gekost. Niks duur en zo.

Deze posting gaat om een zomerjas, en voor alleen een zomerjas lijkt het me niet zo nodig om aan GTX, PacLite, TriplePoint of wat dan ook te beginnen.

Groetz,
Dennis
 
Dennis,
't was helemaal niet m'n bedoeling als verkoper over te komen. In m'n laatste berichtje bijvoorbeeld wou ik gewoon even aanstippen dar er naast het klassieke 2 of 3 laags ook nog een alternatief is. Inderdaad gaat het steeds over GTX en vergelijkbare spullen die een serieuse hap van de rekening halen. Maar je hebt gelijk: goedkopere en goede alternatieven zijn uiteraard ook voorhanden.M'n vriendin draagt een aquafoil jas van Berghaus en dat heeft misschien 75 Euro gekost. Perfect voor in regenweer en ik draag het soms ook. Hoewel het ademend zou zijn, zweet ik mij er echter kapot in. Zelf heb ik een goedkoop Nepalees geval dat nog geen 20 Euro heeft gekost, maar het ademt in nog geen honder jaar en ik verdrink zowat in het zweet.
Ik zou dus durven stellen dat je globaal voor de keuze staat: een dure jas met alle toeters en bellen die duurder is maar ook aangenamer om dragen in rotweer. Of een goedkoper model dat uitstekend werkt (daar wil ik duidelijk in zijn), maar zonder de soms toch handige tierelantijntjes en minder aangenaam als het weer echt tegenzit (dat is toch mijn ervaring).
Ik ben het ook niet zo eens met een onderverdeling in zomer- en winterjassen. Volgens mij maak je beter een onderverdeling naar de activiteiten die je er wil mee doen. Voor echt inspannende bezigheden helpt een GTX ook niet meer tegen een zweterig gevoel. Bovendien impliceert de term zomerjas precies alsof je slechts een buitje staat te wachten temidden van mooi weer. Ik heb vorige zomer (in augustus
meer precies) met m'n vriending de Tour du Mont Blanc gewandeld. In volle zomer misschien, maar de derde dag (rond de refuge de la croix du bonhomme voor diegenen die de streek kennen) voelde de omgeving toch echt wel winters aan met de lage temperaturen, een sneeuwtapijtje en regen en sneeuw die met bakken uit hemel viel. Terwijl we zelf al lekker warm in de refuge zaten hebben we hele groepen zien binnenkomen en die zagen er echt ellendig uit. Die zomerjas die je dan draagt, wordt op zo'n ogenblik dan toch maar mooi een winterjas.
Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, komt hierop neer: elke jas die bedoeld is om de regen buiten te houden is goed, zowel voor de zomer als voor winter. Je moet alleen nog voor jezelf uitmaken hoeveel waarde je hecht aan al die toeters en bellen die het exemplaar duurder maken, maar die tegelijkertijd het comfort kunnen verhogen. En daar is het uiteindelijk toch om te doen, dacht ik.

WB
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan