Zout water


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Kun zout water nu wel of niet drinkbaar maken met een waterfilter.
Ik meende van niet maar een collega houd vol van wel ......
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

das een tricky vraag, er zijn wel installaties in de handel waarmee je van zoutwater drinkbaar zoetwater kunt maken, maar dit zijn in principe andere installaties dan waterfilters.

Het makkelijkste in koken en de waterdamp afvangen.... maar das een tijdrovende klus.

Zal eens zien voor meer info

Bas

zocht je zoiets??
http://www.ondernemendheiloo.nl/yca/index3.html
 
Tonny,

Met een waterfilter kun je zeewater niet drinkbaar maken, daar zijn ander soort apparaten voor die het zout uit het water halen. Maar met een gewone standaard waterfilter gaat het dus niet.

Raymond
 
Weet iemand of er zo een REVERSE osmose apparaat in draagbare uitvoering bestaat ? Afgezien van het hogere gewicht lijkt het me enkele voordelen hebben boven de bestaande FORWARD osmosis membraansystemen in bijvoorbeeld de X-pack of de seapack van Hydration Technology Inc. ( Zie http://www.hydrationtech.com )

Het voordeel van osmosefiltratie is dat je vrijwel iedere waterbron kunt gebruiken als potentieel drinkwater,dus ook brak/zout water, eventueel nog nafilteren met actieve kool om sporen van chemicalien te verwijderen.
Nadelen zijn in geval van HTI XPACK:

1. De prijs per liter omdat het membraan/drinksysteem van 64 US dollar slechts 10 dagen meegaat. Daarmee kun je dan max 55 liter drank filteren. Zeg maar 1,5 USD per liter.
Dit probleem is op te lossen door een membraan te fabriceren dat langer meegaat.

2. Het forward osmoseproces is niet al te snel. Het duurt bij 20 graden celsius 4 uur voor je een liter drank hebt. Daarom lijkt me, als je druk op het membraan zet, zoals bij reverse osmose gebeurt, de osmosesnelheid een stuk omhoog kan.

3.Ik heb het hierboven steeds over drank, omdat je een hoog geconcentreerde elektrolytoplossing aan de andere kant van het membraan moet gieten om het forward osmoseproces te laten verlopen. Het resultaat is dus geen zuiver water, maar een soort sportdrank.

ad 3. Op zich is dat ook niet zo een probleem, water voor voedselbereiding (het brinta/albona betonpapje ´s ochtends en de avondmaaltijd) worden toch gekookt, dus het microbiele gevaar wordt daarmee grotendeels teniet gedaan. Ik weet alleen niet of het verstandig is brak of zelfs zout water te gebruiken voor voedselbereiding. In principe zit er in brinta/ albona ook al zout toegevoegd (±0.20 gram per 100 gram)maar zeezout is natuurlijk toch wat anders. In zeezout zitten schijnbaar allerlei laxerende zouten waar je niet op zit te wachten, al weet ik er het fijne er niet van.
(Wie wel ?)
Concluderend lijkt het mij een goed systeem voor tochten zonder resupplymogelijkheden in zoute en brakke (veel rivierdeltas) uithoeken van de aarde. Of in gebieden waar chemische verontreiniging een groot risico is.

Groeten,

Jos
 
Deze was ik pas tegen gekomen:

http://www.katadyn.ch/brands-products/katadyn/katadyn-desalinators/survivor-06.html?L=1


Katadyn Survivor 06

The smallest hand-operated emergency desalinator in the world

* Compact and lightweight.
* Recommended for emergency liferafts and individual survival kits.
* Trusted by militaries and individuals around the globe.

Katadyn Survivor 06

Technology
Reverse Osmosis

Output (+/- 15%)
890 ml/h

Salt rejection (avarage)
98.4% (95.3% min.)

Weight
1.13 kg

Dimensions
12.7 x 20.3 x 6.4 cm
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan