Zuid Zweden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo forumleden,

mijn eerste berichtje hier. Ik bezoek de site al enkele weken dagelijks (met veel plezier) ivm met een 2weekse hike die ik over een maand wil doen in Zweden. Het wordt mijn eerste hike. Zuid zweden leek mij een mooie plek om maar eens mee te beginnen.
Ik wordt afgezet in Jönköping, en 2 week later vertrek ik daar vandaan weer naar Nederland. Mijn idee is om met het openbaar vervoer zo'n 100 km verderop te gaan en dan terug te lopen. Tussendoor ergens een rustdag en misschien een dag kanoën. Per dag een kilometer of 10-12 lopen. Ik wou eigenlijk wel een stuk van het Höglandsleden pad lopen, want daar kom je met een beetje googlen al snel terecht. Helaas kan ik niet echt een routegids oid vinden. Een mailtje naar het VVV kantoor in Eksjö hielp me ook niet echt verder. Kamperen wil ik onderweg doen, en misschien een paar keer op een camping/hostel voor een warme douche. Heeft iemand suggesties, tips en/of ideeën?

Alvast bedankt,

groeten Henk.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Op zich kan je van dat pad her en der wel een GPS-track vinden. Die kan je gebruiken om achter de route te komen. Je kan 'm zelfs van PC overnemen op kaart. Kaarten van het gebied waar je doorheen komt kan je gewoon kopen c.q. bestellen in NL winkels. Gouden tip is nooit alleen op GPS vertrouwen altijd kaarten als back-up bij je hebben.
 
Een goede tip voor goede kaarten is: Pied a terre. Ze zitten aan de Overtoom in Amsterdam. Via Internet kan je ze ook bereiken: www.jvw.nl
Ze hebben een ruim assortiment en goede wandelkaarten (1:50.000). Ik ben ook een voorstander van kaart en kompas ipv helemaal vertrouwen op GPS. Kaarten kan je ook ' sealen' dan zijn beschermd tegen vocht.
 
Hoi Henk,

Er is een zweedse website met gedetailleerdere informatie over meerdaagse wandelroutes, maar de naam wil me effe niet te binnenschieten. Het is iets onlogisch, dus je zal het niet zomaar googlen. Ik kreeg de link naar deze website afgelopen juli van de toerist info in Karlsborg...
Wat je ook zou kunnen doen is vanuit Jönköping de Södra Vätterleden lopen naar Mullsjö en dan evt verder de Västra Vätterleden lopen naar bv. Hjo of door naar Karlsborg. Of andersom natuurlijk. Dat zijn plaatsen met openbaar vervoer...

Ik ken alleen wat stukjes van de routes daar...je moet wel van bos houden! Maar het zijn mooie routes, hoewel de paden smal zijn en niet echt opschieten. Soms zijn stukken erg drassig en moet je een omtrekkende beweging maken, soms wat klauterwerk over omgevallen bomen of rotsblokken. Ter indicatie, in de Jura loop ik 15-20 km in dezelfde tijd als in Zweden 10-12 km.

Langs de wandelpaden daar zal je moeten wildkamperen. Hetzij in een schuilhut die langs de route staat of gewoon ergens je tent neerprikken. Campings en/of hostels vind je hooguit iedere 25-30 km en lang niet altijd direct langs de route.

Groetjes,
Dennis
 
Bedankt voor de reacties al!

Op zich kan je van dat pad her en der wel een GPS-track vinden.
Daar heb ik nog 0,0 ervaring mee, en net zoveel verstand van. Het interesseert met wel. Is dat aan te raden?

Een goede tip voor goede kaarten is: Pied a terre.
Ga ik eens naar kijken

Wat je ook zou kunnen doen is vanuit Jönköping de Södra Vätterleden lopen naar Mullsjö en dan evt verder de Västra Vätterleden lopen naar bv. Hjo of door naar Karlsborg. Of andersom natuurlijk. Dat zijn plaatsen met openbaar vervoer...

Dit spreekt me ook wel aan. Het maakt mij opzich niet zo heel veel uit welke route ik loop. En wild bivakeren lag al in de planning. Ik wil een stuk rust, maar wel zo nu en dan de mogelijkheid om mijn water eens bij te vullen en misschien ergens wat eten in te slaan, anders moet ik voor 2 week voedsel meenemen. Ik zal er eens naar deze route kijken.
 
Hoi Henk,

Er is een zweedse website met gedetailleerdere informatie over meerdaagse wandelroutes, maar de naam wil me effe niet te binnenschieten.
Dennis

Was het deze misschien: http://user.tninet.se/~egv864s/bootsektorn/leder/index.html
Die had ik voor een tocht in 2004 gebruikt (en zo te zien is hij sinds die tijd ook niet meer geupdate).

Routeboekjes zul je waarschijnlijk niet vinden maar de routes zijn ingetekend op de 1:50K en 1:100k topografische kaarten (gröne kartan, bla kartan). Afwisselend bossen, meertjes en regelmatig dorpjes voor inkopen etc. Misschien niet zo spectaculair als de bergen van Scandinavië maar erg prettig wandelgebied.
 
Ik wil een stuk rust, maar wel zo nu en dan de mogelijkheid om mijn water eens bij te vullen en misschien ergens wat eten in te slaan, anders moet ik voor 2 week voedsel meenemen. Ik zal er eens naar deze route kijken.

Water kun je in Scandinavië gewoon uit beekjes tappen, zolang je niet in bewoond gebied bent. Als ik in het bos boven Oslo ben, drink ik ook gewoon uit de meertjes.
 
Dag Henk,

Zelf ben ik drie keer in zuid-zweden geweest. We zijn er proefondervindelijk achter gekomen dat de gemiddelde neerslag hoeveelheden daar nogal wisselen. Aangezien zweden aan de lijzijde van de bergen in Noorwegen ligt heeft vooral de westkust onder Gotenburg veel last van regen.
(zie: http://www.bestcountryreports.com/Precipitation_Map_Sweden.php )

Verder hebben wij, zoals hier ook al genoemd staat, kaarten gekocht bij Pied a terre. Daar kan je gewoon een paar kaarten bekijken waar een mooi gebied op staat en zelf je route kiezen.
Andere optie met wandelroutes (wij zijn wel eens op gedeelten hiervan terecht gekomen):
http://www.ostgotaleden.se/?tmpLanguageID=2

Voor water gebruiken wij wel altijd een waterfilter in Zweden en campings komen wij niet vaak tegen.
Groet, edzer.
 
Ik ben nu een paar dagen in zuid-zweden, in de buurt van Helsingborg (cursus) en hier regent het een paar keer per dag erg kort. Dus alleen buien. Zo komen ook nogal onverwacht.
Qua landschap is het hier net nederland...

Linda
 
Hallo iedereen.

Hartelijk dank voor alle reacties en tips! Ik ben er nog niet helemaal uit, maar dat komt wel goed. :D Ik reis volgende week gewoon af en dan 'zie ik het wel' vanuit Jonkoping. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt.

groet, Henk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan