Zwabberende hoogtemeter: verklarig?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Is er een meteorologische of andere verklaring voor het feit dat mijn hoogtemeter soms rare sprongen maakt?

Mijn Suunto Lumi is meestal gewoon goed consistent in de zin dat als je stijgt, je de hoogtemeter ook langzaam ziet oplopen (of omgekeerd bij het dalen).
Alleen doet ie soms gewoon gek. Dan stijg je onmiskenbaar, stevig zelfs, en gaat de hoogtemeter juist omlaag of maakt hij allerle rare sprongetjes. Het gaat dan om een situatie met stabiel weer (ik dacht eerst dat het door veranderende luchtdruk zou komen).

Ik heb gemerkt dat als je er verder afblijft hij uiteindelijk wel weer teruggaat naar realistische waarden.

Weliswaar was dit rare gedrag bij mijn eerste Suunto Lumi veel extremer (binnen een minuut sprongen van 10, 20, 50, 100 meter, heen en weer) maar die was in het algemeen niet helemaal in orde. Toch verbaast het me dat ook het nieuwe exemplaar het doet, zij het in minder erge mate.

Ik hoor graag wat de verklaring kan zijn voor die sprongetjes en ook wie ook zulke ervaringen heeft.

Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Marla,

Ik heb geen Suunto maar een Casio, maar de werking is volgens mij hetzelfde (in tegenstelling tot mijn GPS, waar ik de hoogte ook nog kan verifieren met satelieten).

Ik heb dezelfde problemen wel eens gezien. Hoogtemeting is een afhankelijk van luchtdruk en temperatuur. Mijn indruk is dat als ik mijn horloge flink heen en weer beweeg, ik de luchtdruk sensor beinvloed. Ook als ik mijn horloge aan temperatuurschommelingen onderwerp, bv door horloge op mijn mouw te dragen in plaats van aan mijn pols, of niet aan de pols maar in mijn rugzak, of constant aan en afdoen, lijkt dit sprongen met zich mee te brengen. De software van mijn Casio zal wel anders omgaan met ruis en wisselingen als jouw Suunto, dus hoe stabiel e.e.a. is blijft voor mij gissen. Voor mij is het acceptabel.

Als jou probleem erger is als ik hier beschrijf, kan het zijn dat je toch een defect hebt aan je hoogtemeter; sensor, vervuiling van de opnemer, of iets dergelijks. wellicht dat andere Suunto gebruikers kunnen aangeven of jouw 'defect' normaal is.

mvg, Jaap
 
Hallo Jaap,
Inderdaad dacht ik eraan dat het "microklimaat" rondom mijn pols van invloed kan zijn, maar dat verklaart weer niet waarom het de ene keer wel gebeurt en de andere keer niet, want ik heb hem altijd om mijn pols.

Het is niet schokkend nu, i.t.t. de vorige die waarschijnlijk wel een "defect" had. Ik hou alleen graag mijn vorderingen bij als ik het zwaar heb (te zien wat ik stijgt en hoever ik van de pas af bent motiveert mij) en dan heb je helaas even niets aan die hoogtemeter.

Marla
 
Hoi Marla,

Ik ken het probleem wel van mijn vroegere fietscomputer, toevallig een Casio CC-1900 of zoiets. Die had in ieder geval hetzelfde probleem. Casio verklaarde toen dat dat gebeurt als de batterij minder wordt. Ik had er toen net een nieuwe batterij inzitten....maar inderdaad, als ik er een kakelverse batterij in zette werkte alles goed, en binnen een maand deed-ie weer eigenwijs. Heb toen de Casio aan de kant geslingerd.
Heb ondertussen nog veel meer spul met hoogtemeter: 2 Ciclo fietscomputers (een CM414 en een CM436) en een horloge, de Suunto X3HR.
De ciclo's hebben het probleem niet, ook niet met bijna lege batterij. De Suunto is nog te nieuw om iets over een lege batterij te kunnen zeggen, maar met de huidige batterij heb ik nog geen rariteiten ontdekt, hoewel ik er nog niet hoger dan ongeveer 1600m mee ben geweest...

Groetzels,
Dennis
 
Thanks Dennis,

Bij mij lag het ook niet aan de batterij, want dat was ook mijn ingeving. Voor de zekerheid had ik er een kersverse in gedaan, maar helaas ...

Marla
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan