Zweden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Ik heb mezelf net pas ingeschreven aangezien ik pas aan het begin van de hobby sta. Wegens omstandigheden heb ik een grote behoefte er eens even lekker tussen uit te knijpen, geen telefoon, werk en drukte. Vandaar het idee opgevat om in een korte periode eens flink te trainen en vervolgens in de laatste week van maart een trektocht van 5 aaneengesloten dagen te gaan maken in Zweden met een maat van me. We zijn qua uitrusting al redelijk ver (mede dankzij een groot aantal topics op deze site).

De winter stopt geloof ik 20 maart ter hoogte van Goteborg, we zijn van plan om er in twee dagen met de auto heen te rijden, dus waarschijnlijk (hopelijk) komen we wel een stukje noordelijker dan Goteborg. Daar dan 5 dagen rondtrekken en vervolgens in 2 dagen weer terug rijden. Volledig gebruik makend van het allemansrecht.

Ik heb getracht alle topics door te nemen om te zien of deze vraag niet al eerder is gesteld, dit is volgens mij niet het geval. Graag zou ik vernemen of er mensen zijn die ervaring hebben met Zweden zo tegen eind maart. Ligt er dan bijv. nog een pak sneeuw? en welk gebied is in maart leuk om in rond te trekken, we willen graag een wat ruiger gebied (lees: bergen, meren riviertjes en mooie bossen).

Verder zijn natuurlijk alle tips en trucs welkom.


Groet Joost
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb nog nooit een winter precies op 20 maart zien eindigen;) Wat mij betreft kan je zo noordelijk best nog wel eens sneeuw verwachten tot ver in april. Op zich geen probleem als je er op voorbereidt bent.
 
Hi Joost,

Ik bergijp dat je juist geen of weinig sneeuw wilt? Je wilt niet met ski's, sneeuwschoenen, etc lopen, maar gewoon met rugzak en tent?

twee jaar terug had ik 15maart 250km noordelijker in ieder geval nog meters sneeuw en temperaturen beneden de -20graden. Die sneeuw hoeveelhied had je dan in iets mindere mate ook nog ter hoogte van Goteborg. Ook in april kan je soms nog veel sneeuw hebben en zelfs mei behoort tot de mogelijkheden.

Je weet het pas zeker een vlak van te voren. Wil je verder vooruit plannen en niet veel sneeuw, dan zou ik of een ander gebied opzoeken in dezelfde periode, of een 6weken later in hetzelfde gebied.

Wellicht een alternatief; Schotland (West-Highland Way, cape wrath), Wales (Offa's dike path), Ierland (wicklow way). Allemaal prima te doen eind maart, prima wildkamperend te doen in deze periode en goedkoop bereikbaar via vliegtuig en OV.

Groetejs, Jaap
 
Zelfs al zou de sneeuw in de buurt van Gotenburg net een beetje weg zijn, dan nog is het een dorre en ellendige boel. Als je in Scandinavië een zomertocht wilt maken, moet je echt wachten tot het zomer is en niet aan het eind van de winter gaan, dat is veel te deprimerend qua landschap. Ik zou net als Jaap een andere land aanraden in maart.
In de buurt van Oslo begint de winter in mei pas aan zijn einde te komen. Op een hoogte van 500m-600m is het dan sneeuwvrij op de gruiswegen in het bos, maar op de schaduwplekken kan nog rotte sneeuw liggen. Ik neem aan dat Gotenburg net ietsje warmer ligt dan Oslo. Maar denk eraan dat als de winter eventueel over zou zijn in het centrum van de stad, dat dat niet automatisch betekent dat dat ook zo is in het dichtbijzijnde wandelgebied. In Oslo is het verschil tussen de hoeveelheid sneeuw in de stad en de hoeveelheid sneeuw in het bos vlakbij ook enorm.

Linda
 
Hoi Joost.

Aangezien je al aangeeft dat het een nieuwe hobby van je is, is het misschien een idee om het niet gelijk zo extreem te doen.
Ga rond die tijd eerder een stuk naar het zuiden toe zou ik zeggen.
En als je de nodige ervaring hebt opgebouwd kun je altijd nog die kant op rond die tijd.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).

.....oooO.............
.....(....).....Oooo...
......\..(......(....)...
.......\_)......)../....
................(_/.....
 
Ik kan me herinneren dat ik in 1995 op 14 mei in Goteborg ben aangekomen met de boot (die toen nog van IJmuiden vaarde) en dat het sneeuwde, en niet zo'n beetje ook. De hele eerste week van mijn fietsvakantie daar heb ik rondgefietst bij temperaturen van net boven nul, met felle zonnige opklaringen afgewisseld met stevige sneeuwbuien. Ik was toen onderweg van Goteborg naar Karlstad en het Siljan meer.
Pas vanaf zo'n beetje Hemelvaart sloeg het weer om en werd het 15-20 graden. Gevolg was dat alle sneeuw toen zo snel smolt dat meren en rivieren buiten hun oevers traden en veel kleinere wegen werden gesloten.
M.a.w het voorjaar kan wel eens niet de meest taktische tijd zijn voor tochten: als er geen sneeuw ligt kan je ook nog wateroverlast hebben...

Groetzels,
Dennis
 
Dank voor alle reactie's, ik ben het inderdaad met jullie eens dat het wellicht voor een eerste hike wat aan de heftige kant is. Ik zal mijn reisgenoot wijzen op dit topic en wellicht besluiten we inderdaad om iets later in het seizoen te gaan of iets zuidelijker, al heb ik gelezen dat Skane net een tweede Holland is qua landschap.

Het voordeel van met de auto gaan is natuurlijk dat we altijd alsnog terug kunnen naar een zuiderlijker gedeelte.

Mochten jullie overigens nog tips hebben qua gebied in Zweden, dan hou ik me warm aanbevolen, gebied moet i.i.g. bevatten ruime bossen, water en liefst heuvelachtig tot bergachtig en uiteraard in 2 dagen aan te rijden vanuit Zoetermeer.
 
Je zou inderdaad eens in Skåne kunnen kijken. Daar zijn honderden kilometers gemarkeerde routes. Onder andere Skåneleden, die globaal van west naar oost loopt. Het landschap lijkt slechts deels op Nederland. Soms is het redelijk plat met veel agrarisch gebied, soms zwaar geaccidenteerd, een stuk erger dan Limburg. Mooie bossen.
Maar ook Skåne heeft in maart nog weinig mooi voorjaarsweer en voorjaarsvegetatie te bieden. Ga da ook een maand later.
Overigens is Malmö vanuit Nederland in ongeveer 12 uur te bereiken met de auto.
Groetjes,
Henk
 
Eind maart 2004 was in Göteborg alle sneeuw weg maar waren de meeste meertjes nog wel dichtgevroren. Overdag prachtig weer maar 's nachts nog regelmatig lichte vorst. Even buiten Göteborg loop je meteen al door heuvels, bossen en langs meertjes. Koop wat topografische kaarten en je bent klaar, de gemarkeerde paden staan er op. Maar als je iets specifieks wilt horen; de Bergslagsleden is vrij bekend. Zoek maar wat plaatjes op google (http://images.google.nl/images?q=bergslagsleden) dan weet je ongeveer of dat is wat je zoekt.

Als je later wilt gaan; de maand mei is bijna overal de mooiste tijd van het jaar. Bloemenzeeen in bermen en weilanden, fris groen aan bomen en struiken en het weer is vaak goed maar nog niet zo vervelend benauwd is als in de zomer. Alleen in de bergen ligt vaak nog teveel sneeuw.

Ik vind 5 dagen wel wat kort trouwens. Meestal zijn bij mij de eerste dagen het zwaarste en begin ik pas na een dag of 4 a 5 in het ritme te komen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan