foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

Ecotraining cursus in het Makuleke gebied

(noordelijke deel van het  Paul Kruger Park).

Ik ontwaak door het gescharrel van Nyala’s (antilopensoort) rondom mijn tent en het gezang van de eerste ochtendvogels. Het is half vijf  en nog donker  als iedereen wordt gewekt door het geluid van de drums die uit de keuken komen. Snel aankleden en een kop thee met een koekje voordat 2 teams op pad gaan. Bruce ,onze leraar, geeft een korte briefing waar wij vandaag naar toe gaan lopen. Hij  loopt met zijn  .375 geweer op de 2e positie. Een van onze groep is bij toerbeurt  gids en loopt ook met een geweer in de hand. De gids van vandaag geeft ook een korte briefing: Nooit rennen in de bush, blijf altijd achter het wapen, loop in een single file (achter elkaar aan), het gebruik van handsignalen in de bush en altijd comando’s van de gids opvolgen. 

Foto: Tim Putters

Nu is het tijd om op pad te gaan. Iedereen is stil en luistert wat de bush te vertellen heeft.  Tijdens het lopen gebruik je al je zintuigen: Wat hoor ik, Wat ruik ik, Wat zie ik.In de verte blaft een baviaan, het hoeft niets te betekenen maar het kan ook zijn dat hij zijn groep waarschuwt voor een naderend roofdier. Situational awareness, je slaat het op in je achterhoofd en loopt vervolgens door. We naderen voorzichtig een windmolen welke water uit de grond oppompt. Dit werkt als een magneet voor dieren en wij willen deze niet storen als zij drinken.

Foto: Tim Putters

Sporen lopen kris kras door elkaar. Bruce omcirkeld enkele sporen en vraagt wie deze gemaakt hebben. De grote sporen zijn gemakkelijk. We vinden er zebra’s , olifant en  buffelsporen. Het buffelspoor gaat gepaard met een grote sort buffelvlats“  Is dit spoor door een mannetje of vrouwtjesbuffel gemaakt?” vraagt Bruce. Het blijkt een mannetje. Een meter na het spoor ligt een grote natte vlek en hier heeft hij geplast. Bij een vrouwtjesbuffel ligt de vlek meteen naast de uitwerpselen. Weer wat geleerd vandaag. We zorgen ervoor dat we tegen de wind in lopen en bij het naderen van de lalapalmen zien we een groep zebra’s grazen samen met enkele antilopen op 15 meter van ons vandaan. Een mooi gezicht met op de achtergrond de opkomende zon. Na een minuut of 5 maken wij een omtrekkende beweging richting het koortsbomen bos. Plotseling is er beweging in het bos: Een grote kudde olifanten (40 stuks) komt voorbij, moeders met kleine kalfjes en pubers die een hoop lawaai maken. Gelukkig staan wij hier ver vandaan. Langs de rand van het bos loopt het gebied over van bos naar een vlei. Hier zien we 100 buffels grazen maar volgens Bruce zijn het er minstens 150. De helft ligt te grazen en kunnen wij niet zien omdat het gras te hoog staat. De wind staat nog steeds gunstig en wij lopen dichter naar de buffels toe. We blijven in het bos want dat breekt onze lijnen. Bruce besluit om te gaan zitten en we turen met onze verrekijkers naar de buffels. Achter de buffels staan 2 grote mannetjes olifanten te grazen. Een besluit om weer het bos in te gaan achter de kudde aan welke wij eerder tegengekomen waren en loopt langs ons heen op 30 meter afstand, Wauw. Zo moet het paradijs er ongeveer uitzien. Na een half uur wordt het tijd om terug naar het kamp te lopen. Wat een prachtige ochtend. Bruce kijkt met een grote grijns richting een alleenstaande koortsboom waar 2 vogels op een tak naast elkaar zitten. Het blijken 2 racket tailed rollers (knoopstaart troupant) te zijn. Dit is het eerste paartje in Zuid Afrika dat een nest heeft. Hier komen zeker 10,000 vogelaars op af zodra dit bekend wordt Aldus Bruce.

Foto: Tim Putters

Terug in het kamp hebben wij 5 uur gelopen. Niet slecht om de dag te beginnen. Iedereen gaat zich douchen en een schoon tenue aantrekken. Mijn maag knort en het ontbijt staat klaar. Na het ontbijt verteld elke groep wat zij hebben beleefd deze morgen en hierna is het tijd voor les. Hoe benader je dieren op de beste manier, Wat zijn de zintuigen van de big 5 (hoe ver kunnen zij zien, ruiken) alles komt aan bod. Na 1,5 uur  uitleg is het genoeg en heb je een paar uur de tijd voor jezelf. Even slapen / douchen om de hitte van de dag te ontlopen. In de namiddag is het wederom verzamelen en trekken wij weer de Afrikaanse natuur in. Het is een groot voorrecht om in zo’n overweldigende natuur te mogen lopen.

Foto: Tim Putters

Hierboven heb ik maar 1 doorsnee dag beschreven. Tijdens deze cursus wordt er ook aandacht besteed aan wapenbeheersing, orientatie , overlevingstechnieken en een bezoek aan de anti stropers eenheid. Helaas zijn de 4 weken die deze cursus duurt te snel voorbij.

Foto: Tim Putters

Ecotraining doet niet alleen deze opleiding maar zijn er nu ook kortere cursussen. Wat mij is opgevallen dat deze opleidingen worden gegeven door instructeurs die hoog staan aangeschreven in hun vakgebied in Zuid Afrika.
Voor meer info kijk op de website www.ecotraining.co.za

Tim Putters


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-04-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }