Home » Thema-artikelen » Kriskras door de Veluwe over het Veluwe Zwerfpad

Kriskras door de Veluwe over het Veluwe Zwerfpad

Met 375 kilometer is het Veluwe Zwerfpad de ideale mogelijkheid om alle uithoeken van de Veluwe te ontdekken. Door de verschillende etappes aan elkaar te knopen kun je kriskras door de Veluwe wandelen over onverharde paden. Het landschap is verrassend afwisselend, van dichte bebossing en uitgestrekte heidevelden tot woestijnachtige stijfzandgebieden en heuvels die net even wat meer inspanning kosten.

Kriskras door de Veluwe over het Veluwe Zwerfpad

Streekpad 16

Ongeveer 10 jaar deed de Nivon-werkgroep Gelderland er over om het streekpad 16 te ontwikkelen. Dit streekpad kreeg de naam Veluwe Zwerfpad en bestaat uit een lange-afstands-wandelroute die volgens de knooppuntstructuuris opgezet. Dat zorgt ervoor dat je als wandelaar je eigen route aan elkaar kunt knopen en zo de etappes te plannen op de manier zoals jij wilt lopen. Het pad beslaat een totale afstand van 375 kilometer en voert onder anderen over de Veluwezoom, het Kootwijkerzand en Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Wild observeren tijdens het wandelen

Denk je aan de Veluwe, dan denk je aan wild observeren. Herten, reeën, wilde zwijnen en zelfs moeflons: je kunt ze allemaal tegenkomen tijdens het wandelen. Zeker als je ervoor kiest om net even iets eerder uit de veren te gaan en te gaan wandelen. Of tegen het uur van de avondschemering nog even naar buiten te gaan om rustig te genieten van de stilt, de vogels en natuurlijk het wild dat zich dan laat zien. Onderweg kom je regelmatig wildobservatieposten tegen, de beste plekken om halt te houden en met een verrekijker rustig rond te kijken tot je iets ziet bewegen. Zeker ook leuk voor kids die meegaan tijdens de wandeling en het altijd weer spannend vinden om wild in het echt tegen te komen.

Veluwezoom: bergwandelen in Nederland

Nationaal Park Veluwezoom is een bijzonder natuurgebied. Bijzonder omdat het een bijzonder heuvelachtig gebied is. Nergens op de Veluwe vind je zoveel heuvels bij elkaar dan in Veluwezoom. De Posbank is bijvoorbeeld behoorlijk bekend bij het grote publiek. Niet in de laatste plaats omdat je vanaf hier op een heldere dag tot in Duitsland kunt kijken. Maar het fijne van de Veluwezoom is dat als je eenbeetje dieper het gebied intrekt (via het Veluwe Zwerfpad) je al snel in verlaten natuurgebied bent, zonder herrie van spelende kinderen of verkeer. Wat je wel tegenkomt zijn bijvoorbeeld Schotse Hooglanders, schapen of IJslandse paarden. En natuurlijk is hier, net als bijna overal op de Veluwe, de kans op een ontmoeting met herten en reeën zeer groot.

Kootwijkerzand: woestijn van de Veluwe

Met 700 hectare beslaat de Kootwijkerzand een groot deel van de westelijke helft van de Veluwe. Dit enorme stuifzandgebied is het grootste van West-Europa. Daarmee heb je soms het gevoel dat je in een woestijn loopt. Inclusief de zeer grote schommeling in temperaturen tussen dag en nacht. Kan de temperatuur in de zomer soms zelfs oplopen tot boven de 50(!) graden, daar kan in de nacht in hetzelfde gebied de temperatuur dalen tot rond het vriespunt. De uitzichten zijn hier totaal anders dan die van de uitgestrekte heiden van de Veluwezoom, maar daardoor niet minder spectaculair. Er is zelfs een uitzichttoren om mensen een beter zicht te geven op dit unieke stukje (on)Nederlandse natuur.

Nationaal Park de Hoge Veluwe: waar cultuur en natuur samenkomen

Veel mensen denken dat het Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwe hetzelfde zijn. Dat is echter niet zo. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe beslaat slechts 5 procent van het gehele natuurgebied met de naam Veluwe. Maar dit stuk natuurgebied is wel flink geëxploiteerd. Het is ook het enige nationale park waar je entree moet betalen om het te kunnen bezoeken. Binnen de grenzen van het Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je onder andere het bekende Kröller-Müller Museum en het zeer bijzondere jachthuis dat werd ontworpen door Berlage. Dankzij een netwerk van witte fietsen verkennen veel mensen het park vaak op de fiets, maar juist te voet kom je op plekken waar je nog kunt genieten van de stilte. En wil je toch even cultuur opsnuiven, dan is het Kröller-Müller Museum nooit echt ver weg.

Overnachten in stijl: met sauna

Het volgen van het Veluwe Zwerfpad kan behoorlijk vermoeiend zijn. Niet alleen vanwege het hoogteverschil tijdens verschillende etappes, maar bijvoorbeeld ook omdat je soms over paden wandelt die ook door paarden worden gebruikt. Het mulle zand vraagt flink wat meer energie dan een steviger bospad. Het is dus belangrijk om goed tot rust te komen als je later op de dag aan het eind van je etappe bent aangekomen. Gelukkig zijn er op de Veluwe behoorlijk veel mogelijkheden om te overnachten, maar bijzonder zijn de vele huisjes met sauna op de Veluwe. Niks fijner dan na een vermoeiende dag even helemaal tot rust te komen in een sauna en de batterij van je lichaam op die manier weer helemaal op te laden voor de volgende dag. Je hebt per slot van rekening een flinke prestatie geleverd, dus daar mag je jezelf en je lichaam best voor belonen.

Meer informatie over deze route vind je op de sites van Nivon en Wandelnetwerk.