Home » Thema-artikelen » Hiking in koude landen, hoe blijf ik warm?

Hiking in koude landen, hoe blijf ik warm?

Wanneer het koude weer in veel landen aanbreekt, dan wordt het hiken in de frisse buitenlucht er alleen maar beter op. Op een hoog bergpad kun je bijvoorbeeld door de kale bomen kilometers ver vooruit zien. En de koude, heldere lucht creëert perfecte omstandigheden voor het waarnemen van schitterende zonsondergangen. Bovendien lijd je niet meer zoals in de zomer van de hitte en de muggen die jij op je pad tegenkomt.

Hiking in koude landen, hoe blijf ik warm?

Toch vermijden veel mensen het hiken in de winter, omdat ze denken dat de koude temperaturen hen ongemakkelijk zullen maken. Maar dat is helemaal niet nodig! Want om comfortabel tijdens een wandeling in koud weer te blijven, is het van cruciaal belang om de juiste kleding te dragen. En de juiste uitrusting mee te nemen.

Kledingtips voor het hiken in koud weer

Als het gaat om hiken in de kou, dan is kleding in lagen dragen de beste keuze. Want terwijl jij je beweegt, bouw je warmte op. Dus komt er misschien ook een moment dat je graag een kledinglaag wilt verwijderen. Aan de andere kant wil je misschien een extra laag aanbrengen. Voor als je een onverwachte windvlaag, temperatuurdaling of sneeuwval meemaakt.

Vermijd het dragen van katoen

Zoals je zelf al snel zult ontdekken, werken bepaalde stoffen beter voor wandelingen in de kou. Terwijl andere materialen jou niet droog houden. Vermijd om deze reden vooral katoen. Want wist jij dat katoen vocht absorbeert? Als je onder al jouw kledinglagen zweet, dan krijg je natte kleren, waardoor je het risico op onderkoeling loopt. Blijf dus liever droog door verstandig voor andere materialen te kiezen.

Draag vochtafvoerende materialen

Draag in plaats van katoen daarom materialen die jou helpen om je transpiratie af te weren en je droog te houden. Het wordt aangeraden om synthetische materialen zoals polyester en nylon of natuurlijke vezels zoals merinowol te dragen.

Hoe jij je laagjes kleding kunt aanbrengen

Het belangrijkste onderdeel van je warmhoud strategie is om jezelf in lagen aan te kleden. Je hebt daarbij idealiter drie lagen kleding. De basislaag houdt je comfortabel door vocht van je huid te houden. De middelste laag zal je isoleren en de buitenlaag zal je met de juiste warme jas aangenaam water- en windproof maken. Dat werkt in de praktijk ongeveer als volgt. Voor verwarmde kleding (kleding met een accu) zou je eens op warmejas.nl kunnen kijken.

De basislaag

De primaire rol van de basislaag is om te voorkomen dat jouw transpiratievocht op je huid blijft zitten. Deze laag voert het vocht af zodat jij lekker warm en droog blijft. Vermijd daarbij absoluut het dragen van katoen.

De middelste laag

De middelste laag is jouw persoonlijke isolatielaag. Een kledinglaag die voornamelijk verantwoordelijk is om je behaaglijk warm te houden. Zoek voor deze belangrijke laag naar kledingstukken van fleece, dons of een synthetisch materiaal. Deze stoffen helpen je immers jouw lichaamswarmte vast te houden en voorkomen dat de kou je bereikt.

De buitenlaag

Deze belangrijke kledinglaag moet jou optimaal tegen de natuurelementen zoals wind, regen en sneeuw beschermen. Kies hiervoor bijvoorbeeld waterdichte shell broeken en winterjacks die zowel ademend als windafstotend zijn.

Belangrijke kledingaccessoires

Jouw handen en voeten zijn het vatbaarst voor bevriezing. Houd de handen daarom comfortabel warm en droog door handschoenen of wanten te dragen. Als je in extreme kou wandelt, overweeg dan om wanten te dragen, zodat je vingers elkaar beter op kunnen warmen. Draag daarnaast wollen sokken met voering en pak absoluut een extra paar sokken in voor het geval de sokken die je al draagt nat worden.

Bescherm je hoofd en nek ook zo goed mogelijk. Want net zoals jouw handen en voeten zijn je oren ook vatbaarder voor bevriezing. Bescherm ze zoveel mogelijk tegen de weerselementen door het dragen van hoofddeksels. Denk bijvoorbeeld aan oorkappen, een hoofdband, winterhoed of beanie. Houd je nek prettig warm door een Buff of nekbeschermer te dragen.

Extra tips om warm te blijven

Spring in het rond! Het klinkt een beetje voor de hand liggend. Maar als je het koud begint te krijgen, onderschat dan niet de kracht van het rondspringen om je bloed weer te laten stromen.

Trek daarnaast je wandelsokken pas aan als je klaar bent om het huis te verlaten. Want als je de hele ochtend in een warme kamer zit, dan gaan je wandelsokken zweten. Draag bovendien iets grotere boots of wandelschoenen.

Want als je schoeisel te strak zit, dan snijdt dit het bloed naar je tenen af en krijg je koude voeten. Zorg er dus altijd voor dat jouw tenen een beetje extra bewegingsruimte in je winterlaarzen hebben.

Hiking in koude landen conclusie

Hiken in de kou of kan een fantastische outdoor ervaring zijn. Je ziet zo prachtige landschappen. En als je op het juiste moment erop uit gaat besneeuwde omgevingen die je in geen enkel ander seizoen tegenkomt.

Er zijn bovendien veel minder mensen op pad, dus heb je veel van de trails of paden geheel voor jezelf. Dit biedt een zeldzame kans om het buitenleven nog veel meer te gaan waarderen.