Home » Thema-artikelen » Veilig wandelen in de donkere decemberdagen

Veilig wandelen in de donkere decemberdagen

De dagen zijn rond deze tijd van het jaar een stuk korter en dus is er ook veel minder licht en is het kouder. Als je vroeg in de ochtend of laat op de avond in de kou op pad gaat, is het zaak om extra aandacht aan je veiligheid te schenken. In dit artikel enkele tips om veiliger te wandelen in de donkere decemberdagen.

Veilig wandelen in de donkere decemberdagen

Zorg dat je zichtbaar bent

Zeker als je tijdens de route zo af en toe over of langs het asfalt moet, dan is het belangrijk om te zorgen dat je goed zichtbaar bent. Denk daarbij niet alleen aan een hoofdlamp op je voorhoofd of een knipperlicht op je rug, maar trek zeker langs wegen waar veel verkeer voorbijkomt een opvallend veiligheidshesje aan. Deze veiligheidsuitrusting zorgt ervoor dat ander verkeer je al van verre kan zien en de kans op ongevallen is daardoor een stuk kleiner. Eenzelfde hesje kan je overigens ook dragen als je in een gebied wandelt waar je denkt dat er wellicht gejaagd wordt om zo beter op te vallen.

Bescherm je handen en gezicht tegen bevriezing

Een temperatuur rond het vriespunt lijkt wellicht niet zo koud, maar als het een beetje waait en de lucht ook nog eens vochtig is (vaak het geval in de wintermaanden), dan is de kans op bevriezing zeer groot. Zeker je handen, vingers en gezicht die vaak direct worden blootgesteld aan de koude wind moeten daarom goed beschermd worden. Dat doe je bijvoorbeeld door winddichte handschoenen en een bivakmuts te dragen. Een bivakmuts beschermt bovendien vaak ook direct je nek en hals en voorkomt zo dat er koude wind kan binnendringen of juist dat warme lucht rond je lichaam via de bovenkant van je jack zal verdwijnen.

Voorkom uitglijden door antislipzolen te dragen

Daalt de temperatuur tot onder het vriespunt, dan is de kans op ijzel en dus een gladde ondergrond vrij groot. Zeker vroeg in de ochtend of juist laat op de avond is er gevaar voor uitglijden op de stoep, fietspaden of langs de weg. Ligt er een dun laagje ijs, dan is eigenlijk alleen wandelen met goede antislipzolen of schoenen met winterzolen aan te raden. Antislipzolen hebben kleine spikes die ervoor zorgen dat je voeten stevige grip hebben op een gladde ondergrond. Wandelschoenen met winterzolen zijn vaak voorzien van een speciaal profiel of zelfs kleine stukjes glas die de kans op uitglijden flink kunnen verkleinen.

Denk aan je ogen

Veel mensen denken dat een zonnebril enkel in de zomer hoeft te worden gedragen. Natuurlijk is het zo dat de zon veel minder schijnt in de winter, maar juist de koude wind en het feit dat witte sneeuw het zonlicht flink reflecteert vraagt om extra bescherming voor je ogen. Daarom is het altijd aan te raden om een goede zonnebril te dragen als de zon schijnt, ook in de winter. En mocht het nu niet echt zonnig zijn, maar er wel een koude, ijzige wind staan, dan kun je ook overwegen om een veiligheidsbril te dragen met ongekleurde lenzen. Hierdoor worden je ogen beschermd tegen de koude wind, maar wordt het zicht niet belemmerd door het wegnemen van licht.

Warmte van binnen en buiten

Zeker in de wintermaanden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam op temperatuur blijft. En dat doe je niet alleen door warme kleding te dragen, maar bijvoorbeeld ook door op tijd een warme kop soep, thee of koffie te drinken. Is je lichaam warm genoeg, dan ben je ook veel alerter dan in het geval van verkleumd je route te vervolgen. Neem daarom voldoende pauzes om weer op temperatuur te komen en je lichaam de aangename warmte van een drankje of warme maaltijd te bieden. Niet alleen zorg je zo beter voor je eigen veiligheid, maar geniet je ook veel meer van je wandeling.